Connect with us

ACTUALITATE

Prima zi cu restricții relaxate în Italia: S-au redeschis pentru turiști Muzeele Vaticane, Capela Sixtină și Coloseumul, după 88 de zile

PublicatItalia, spre deosebire de vecinii ei europeni, a relaxat luni restricţiile adoptate împotriva maladiei COVID-19 în majoritatea regiunilor sale, o iniţiativă care va permite redeschiderea pentru public a unor spaţii emblematice, precum Colosseum şi Capela Sixtină, informează AFP.

Majoritatea regiunilor italiene sunt de acum incluse în categoria zonelor cu nivel “galben”, asociat unui risc moderat, cu excepţia Alto-Adige (nord), Umbria (centru), Apulia, Sardinia şi Sicilia (sud), incluse în categoria zonelor cu nivel “portocaliu” (risc mediu). Nicio regiune nu mai este înscrisă în categoria de nivel “roşu”, asociat celui mai mare risc.

Această scădere a nivelului de risc, decisă în baza unor criterii precum rata de ocupare în secţiile de reanimare şi rata de propagare a virusului, permite mai ales redeschiderea barurilor şi a restaurantelor în timpul zilei şi facilitează deplasările.

Luni, la ora prânzului, la Roma s-a format o coadă în faţa La Tazza d’Oro, o renumită cafenea aflată în proximitatea Panteonului. “Ne pare rău că vă facem să aşteptaţi, fiecăruia îi va veni rândul”, declara la intrare un tânăr care avea misiunea de a ţine sub control fluxul de clienţi, pentru a evita ca aceştia să se aglomereze în faţa tejghelei, înconjurată de separatoare din plexiglas.

Barurile și restaurantele, redeschise după 88 de zile

Barurile şi restaurantele, care nu puteau până acum decât să vândă mâncare la pachet, vor putea începând de luni să primească clienţi la mese până la ora locală 18:00, dar într-un număr limitat şi cu respectarea normelor de distanţare.

Muzeele vor putea la rândul lor să se redeschidă, însă doar în timpul săptămânii, nu şi în weekend, pentru a evita aglomerările de persoane.

Începând de luni, renumite spaţii turistice din Italia s-au redeschis pentru public, precum Colosseumul şi Muzeele Vaticane – în interiorul cărora se află Capela Sixtină şi celebrele sale fresce pictate de Michelangelo (Capela Sixtină va fi deschisă şi în zilele de sâmbătă).

Printre primele persoane care au revenit la Muzeele Vaticane s-a aflat şi un ghid turistic, care, înaintea închiderii de 88 de zile a acestor muzee, însoţea grupuri de vizitatori cinci zile pe săptămână. “Aceste muzee erau a doua casă a noastră. Astăzi, redescoperim acest loc pe care nu l-am uitat, dar care s-a estompat puţin în memoria noastră”, a declarat pentru AFP ghidul Vicenzo Spina, în prezenţa unui alt coleg.

Şi alte monumente emblematice din capitala italiană sunt vizate de relaxarea restricţiilor: Panteonul, Galeria Borghese şi Castelul Sant’Angelo. Aproape de Roma, la Tivoli, Villa d’Este şi Villa Adriana şi-au redeschis de asemenea porţile în faţa vizitatorilor.

Deşi interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii rămâne în vigoare pe întregul teritoriu naţional între orele 22:00 şi 05:00, aceste relaxări ale restricţiilor din Italia contrazic tendinţa generală din alte ţări europene, care vor să impună restricţii încă şi mai severe.

OMS: “Italia merge împotriva curentului”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat joi că este “prea devreme pentru relaxarea” restricţiilor din cauza circulaţiei “încă foarte crescute” a noului coronavirus.

“Italia merge împotriva curentului”, a declarat Walter Ricciardi, un expert în sănătate publică şi consilier al ministrului italian al Sănătăţii pe teme care ţin de pandemie, într-un interviu acordat vineri pentru AFP.

Duminică, Italia a raportat 11.252 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, în scădere faţă de cele 12.712 cazuri anunţate sâmbătă.

Weekendul trecut, când aceste relaxări din Italia erau deja anunţate dar nu intraseră încă în vigoare, mii de persoane au ieşit pe străzi şi în parcurile din marile oraşe, fapt care l-a determinat pe ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, să lanseze un avertisment: “Clasarea în zona galbenă nu înseamnă că am scăpat de pericol, încă trebuie să dăm dovadă de cea mai mare prudenţă dacă vrem să nu anulăm progresele obţinute în ultimele săptămâni”.

Oficialii italieni sunt preocupaţi în această perioadă de criza politică provocată de demisia de marţi a prim-ministrului Giuseppe Conte, care a delegat sarcinile curente şi aşteaptă ca negocierile şi consultările politice în desfăşurare să ajungă la o soluţie.

Italia, prima ţară din Europa care a fost grav lovită de primul val al infectărilor cu noul coronavirus, a înregistrat peste 88.000 de decese de la începutul pandemiei, iar economia sa – a treia din spaţiul euro – a intrat în cea mai gravă recesiune de după Al Doilea Război Mondial. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Atenție, șoferi! Restricții de circulație pe DN 65, în județul Olt

Publicat

politist trafic masini
Arhivă foto

În cursul zilei de luni, 14 iunie, vor fi instituite restricții de circulație pe DN 65 Craiova – Slatina, în afara localității Găneasa din județul Olt din cauza lucrărilor de asfaltare.

Potrivit Centrului Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, luni,  14 iunie, până la ora 18.00, pe DN 65 Craiova – Slatina, între kilometrii 38+300 metri – 40+300 metri, în afara localității Găneasa, județul Olt, se efectuează lucrări de asfaltare.

Traficul se va desfășura alternativ, fiind restricționat progresiv pe distanțe de câte 100 metri.

Polițiștii recomandă conducătorilor auto să reducă viteza în zona lucrărilor şi să respecte semnalizarea instituită temporar.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Angajaţii firmei de salubritate din Ploieşti, din nou în grevă. Gunoaiele neridicate de pe străzi de două zile

Publicat

Angajaţii operatorului Rosal, care asigură serviciile de salubritate în municipiul Ploieşti, sunt în grevă, luni, ei fiind nemulţumiţi de faptul că, din nou, nu şi-au primit salariile la timp.

Directorul Regiei Autonome de Servicii Publice (RASP) Ploieşti, Zoia Staicu, a declarat, pentru AGERPRES, că încă din weekend au apărut disfuncţionalităţi la capitolul curăţenie căi publice, nefiind asigurat personalul necesar pentru realizarea acestei activităţi, iar luni au intrat în grevă salariaţii care execută activitatea de colectare, transport şi transfer deşeuri municipale.

În context, au fost transmise adrese către operator şi către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) “Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor Prahova”, aceasta din urmă gestionând contractul privind activitatea de colectare, transport şi transfer deşeuri municipale.

La finalul lunii aprilie, în preajma Paştelui, angajaţii Rosal au refuzat să iasă pe teren, timp de mai multe zile, pentru ridicarea deşeurilor în aproximativ 75% din cele 84 de localităţi ale judeţului în care firma are contracte de salubritate, printre unităţile administrativ-teritoriale afectate aflându-se şi municipiul Ploieşti.

Atunci, primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, a denunţat “un atac la sănătatea populaţiei” şi a cerut inclusiv declararea stării de alertă în oraş, în condiţiile în care în multe zone din oraş deşeurile erau neridicate de peste o săptămână.

Ulterior acestei solicitări, Garda de Mediu Prahova a efectuat un control pe raza municipiului, constatând la acel moment că operatorul îşi desfăşoară activitatea “nefiind în prezenţa unui eşec în realizarea serviciului, acesta fiind prestat, recuperându-şi decalajele înregistrate în zilele de întrerupere intempestivă a activităţii”.

Conform datelor transmise AGERPRES la solicitarea Gărzii de Mediu Prahova, pe timpul controlului s-a făcut dovada, prin documente, a faptului că serviciul nu a fost suspendat, ci doar limitat.

Astfel, inspectorii de mediu au sancţionat operatorul Rosal cu suma de 100.000 de lei pentru neconformităţile constatate. AGERPRES

Sursa foto: Rosal Prahova/Facebook

Citește mai departe

ACTUALITATE

Timișoara: Platformă unică în România pentru pacienții cu boli pulmonare

Publicat

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara a pus la dispoziția pacienților cu patologii pulmonare, dar și medicilor care doresc să obțină o a doua opinie, o platformă de online de diagnosticare gratuită.

Potrivit reprezentanților spitalului, diagnosticul este stabilit de o echipă multidisciplinară formată din specialiști în pneumologie și radiologie ai unității sanitare din Timișoara.

Pagina de internet ce cuprinde platforma este securizată, iar medicul curant sau pacientul pot încarca rezultatul investigaților imagistice dar și alte documente medicale pentru obținerea unei a doua opinii.

Cum se deschide contul

Utilizatorul își deschide un cont, se logheaza cu o parolă generată automat și își introduce datele personale. Informațiile din contul utilizatorului pot fi văzute exclusiv de cel care încarcă informațiile în platformă și de medicii care fac parte din echipa de diagnostic.

„Pacientul sau medicul acestuia pot să introducă în platformă imagini CT, istoricul medical, informații despre alte afecțiuni dar pot să adauge și probele funcționale pe care le-a făcut pacientul de-a lungul timpului, de exemplu, analiza de spirometrie. Odată finalizată această etapă, informațiile intră în atenția echipei de specialiști ai spitalului nostru care evaluează cazul.

Informații sau investigații suplimentare, în unele cazuri

În unele situații sunt solicitate informații sau investigații suplimentare, după care echipa noastră se pronunță asupra diagnosticului, practic realizează o încadrare în boală. Opinia medicală a echipei de pneumologi și radiologi vine însoțită de recomandări de investigații și monitorizare. Nu oferim însă tratament”, a explicat Diana Manolescu, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Informații și recomandări pentru consult

De asemenea, echipa multidisciplinară oferă informații medicului curant și face recomandări pentru consult.

„Pneumonia Interstițială Difuza( PID) reprezintă un grup de peste 200 de afecțiuni respiratorii care afectează structura anatomică a plămânului. Diagnosticarea este dificila din cauza suprapunerii numărului mare de boli care au aceleași simptome. De aceea, diferență o face experiență medicală îndeosebi în ceea ce privește partea imagistică.

Din păcate, unele dintre afecțiuni sunt foarte severe si au o cu o rată de supravițuire medie de 4-5 ani”, a mai spus Diana Manolescu.
Clinica de Pneumologie a Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara este Centru de referință prinvind patologia interstițială pulmonară, certificat de Ministerul Sănătății în 2019.

sursa: mediafax.ro

sursa foto: Spitalul Victor Babes Timisoara / Facebook

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pensia medie lunară a crescut cu 16% în primul trimestru, comparativ cu T1 din 2020

Publicat

bani
Arhivă foto

Pensia medie lunară a crescut cu 16%, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut cu 16,2% în primul trimestru din 2021 comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică.

Conform INS, comparativ cu trimestrul I al anului precedent numărul mediu de pensionari a scăzut cu 34 de mii de persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 5 mii de persoane.

„Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 16,0% , respectiv cu 16,2%”, a arătat INS.

Comparativ cu ultimul trimestru al anului 2020, numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 24 de mii de persoane, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în scădere cu 14 mii de persoane.

De asemenea, comparativ cu trimestrul IV al anului 2020, pensia medie lunară ṣi pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut faṭă de trimestrul precedent, cu 0,9% ṣi respectiv cu 0,4%.

Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 9 la 10

„Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10, acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în judeṭul Giurgiu ṣi 14 la 10 în judeṭele Botoṣani ṣi Vaslui”, a mai transmis INS, referitor la situația înregistrată în primul trimestru al anului în curs.

Și pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 849 de lei (1269 lei în judeţul Botoṣani, 1276 lei în judeṭul Giurgiu, 1296 lei în judeṭul Vrancea faţă de 2118 lei în judeṭul Hunedoara, 2017 lei în Municipiul Bucureşti ṣi 1886 lei în judeṭul Braṣov).

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe