Connect with us

ACTUALITATE

Prima zi cu restricții relaxate în Italia: S-au redeschis pentru turiști Muzeele Vaticane, Capela Sixtină și Coloseumul, după 88 de zile

PublicatItalia, spre deosebire de vecinii ei europeni, a relaxat luni restricţiile adoptate împotriva maladiei COVID-19 în majoritatea regiunilor sale, o iniţiativă care va permite redeschiderea pentru public a unor spaţii emblematice, precum Colosseum şi Capela Sixtină, informează AFP.

Majoritatea regiunilor italiene sunt de acum incluse în categoria zonelor cu nivel “galben”, asociat unui risc moderat, cu excepţia Alto-Adige (nord), Umbria (centru), Apulia, Sardinia şi Sicilia (sud), incluse în categoria zonelor cu nivel “portocaliu” (risc mediu). Nicio regiune nu mai este înscrisă în categoria de nivel “roşu”, asociat celui mai mare risc.

Această scădere a nivelului de risc, decisă în baza unor criterii precum rata de ocupare în secţiile de reanimare şi rata de propagare a virusului, permite mai ales redeschiderea barurilor şi a restaurantelor în timpul zilei şi facilitează deplasările.

Luni, la ora prânzului, la Roma s-a format o coadă în faţa La Tazza d’Oro, o renumită cafenea aflată în proximitatea Panteonului. “Ne pare rău că vă facem să aşteptaţi, fiecăruia îi va veni rândul”, declara la intrare un tânăr care avea misiunea de a ţine sub control fluxul de clienţi, pentru a evita ca aceştia să se aglomereze în faţa tejghelei, înconjurată de separatoare din plexiglas.

Barurile și restaurantele, redeschise după 88 de zile

Barurile şi restaurantele, care nu puteau până acum decât să vândă mâncare la pachet, vor putea începând de luni să primească clienţi la mese până la ora locală 18:00, dar într-un număr limitat şi cu respectarea normelor de distanţare.

Muzeele vor putea la rândul lor să se redeschidă, însă doar în timpul săptămânii, nu şi în weekend, pentru a evita aglomerările de persoane.

Începând de luni, renumite spaţii turistice din Italia s-au redeschis pentru public, precum Colosseumul şi Muzeele Vaticane – în interiorul cărora se află Capela Sixtină şi celebrele sale fresce pictate de Michelangelo (Capela Sixtină va fi deschisă şi în zilele de sâmbătă).

Printre primele persoane care au revenit la Muzeele Vaticane s-a aflat şi un ghid turistic, care, înaintea închiderii de 88 de zile a acestor muzee, însoţea grupuri de vizitatori cinci zile pe săptămână. “Aceste muzee erau a doua casă a noastră. Astăzi, redescoperim acest loc pe care nu l-am uitat, dar care s-a estompat puţin în memoria noastră”, a declarat pentru AFP ghidul Vicenzo Spina, în prezenţa unui alt coleg.

Şi alte monumente emblematice din capitala italiană sunt vizate de relaxarea restricţiilor: Panteonul, Galeria Borghese şi Castelul Sant’Angelo. Aproape de Roma, la Tivoli, Villa d’Este şi Villa Adriana şi-au redeschis de asemenea porţile în faţa vizitatorilor.

Deşi interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii rămâne în vigoare pe întregul teritoriu naţional între orele 22:00 şi 05:00, aceste relaxări ale restricţiilor din Italia contrazic tendinţa generală din alte ţări europene, care vor să impună restricţii încă şi mai severe.

OMS: “Italia merge împotriva curentului”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat joi că este “prea devreme pentru relaxarea” restricţiilor din cauza circulaţiei “încă foarte crescute” a noului coronavirus.

“Italia merge împotriva curentului”, a declarat Walter Ricciardi, un expert în sănătate publică şi consilier al ministrului italian al Sănătăţii pe teme care ţin de pandemie, într-un interviu acordat vineri pentru AFP.

Duminică, Italia a raportat 11.252 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, în scădere faţă de cele 12.712 cazuri anunţate sâmbătă.

Weekendul trecut, când aceste relaxări din Italia erau deja anunţate dar nu intraseră încă în vigoare, mii de persoane au ieşit pe străzi şi în parcurile din marile oraşe, fapt care l-a determinat pe ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, să lanseze un avertisment: “Clasarea în zona galbenă nu înseamnă că am scăpat de pericol, încă trebuie să dăm dovadă de cea mai mare prudenţă dacă vrem să nu anulăm progresele obţinute în ultimele săptămâni”.

Oficialii italieni sunt preocupaţi în această perioadă de criza politică provocată de demisia de marţi a prim-ministrului Giuseppe Conte, care a delegat sarcinile curente şi aşteaptă ca negocierile şi consultările politice în desfăşurare să ajungă la o soluţie.

Italia, prima ţară din Europa care a fost grav lovită de primul val al infectărilor cu noul coronavirus, a înregistrat peste 88.000 de decese de la începutul pandemiei, iar economia sa – a treia din spaţiul euro – a intrat în cea mai gravă recesiune de după Al Doilea Război Mondial. Agerpres


ACTUALITATE

19 localități din județul Ilfov, în scenariul roșu. Ce măsuri restrictive au intrat în vigoare

Publicat

Un număr de 19 localităţi din judeţul Ilfov sunt, vineri, în scenariul roşu, după ce au depăşit coeficientul de infectare de 3 la mia de locuitori. Localităţile noi de pe listă sunt Copăceni, Dărăşti şi Dragomireşti Vale. În urmă cu șase zile, se încadrau în scenariul roşu 17 localităţi din Ilfov.

Prefectul de Ilfov, Daniel Zamfir, a declarat, vineri, la Aleph News, că 19 localităţi din judeţ sunt, în total, în zona roşie.

Acestea sunt: Baloteşti, Berceni, Bragadiru, Chiajna, Ciorogârla, Clinceni, Copăceni, Corbeanca, Cornetu, Dărăşti, Dobroieşti, Domneşti, Dragomireşti Vale, Măgurele, Otopeni, Popeşti Leordeni, Ştefăneştii de Jos şi Voluntari.

„Avem următoarele măsuri: interzicerea activităţii pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare a produselor alimentare, a băuturilor alcoolice şi nealcoolice de tipul restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor. Se interzice activitatea operatorilor economici care sunt licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc”, a declarat Daniel Zamfir.

Şi Bucureştiul a intrat de vineri în scenariul roşu, după ce a depăşit incidenţa de 3 la mie, restricţiile urmând să fie anunţate de CNSU.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

În ultimele 7 zile au fost înregistrate 24 noi focare de pestă porcină africană

Publicat

În data de 04.03.2021 sunt active un număr de 428 de focare de pestă porcină africană (PPA), din care 6 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 94.299 porcine, anunță ANSVSA.

În intervalul 25.02.2021 – 04.03.2021 au fost înregistrate 24 de focare noi și au fost stinse 39 focare.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5176 cazuri la mistreți în 41 de județe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

România a emis trei noi alerte privind măşti de protecţie neconforme, unele fiind pentru copii

Publicat

România a emis în sistemul RAPEX trei noi alerte privind comercializarea unor măşti de protecţie neconforme, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), remis, vineri, AGERPRES.

Măştile neconforme se comercializau sub brandurile Elmed, Ouke şi Maiken, acestea din urmă fiind destinate copiilor.

Produsele nu erau certificate de o instituţie care are abilităţi în acest sens şi este posibil să nu ofere protecţia dorită, se arată în alertele publicate pe site-ul Comisiei Europene.

Până în acest moment, România este autoarea a 25 de alerte referitoare la măştile comercializate în spaţiul UE.

“Avem toleranţă zero faţă de practicile incorecte ale unora dintre operatorii economici. Suntem extrem de vigilenţi în toate cazurile care prezintă un pericol potenţial pentru viaţa şi sănătatea consumatorilor români”, a declarat Claudiu Dolot, preşedintele ANPC.

Potrivit comunicatului, ANPC se află în permanentă alertă în ceea ce priveşte piaţa de bunuri şi servicii, mai ales cele absolut necesare în această perioadă marcată de pandemia Covid-19.

ANPC îi avertizează încă o dată, pe această cale, pe operatorii economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC şi pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul “produse interzise comercializării”, astfel încât ca actul comercial să se desfăşoare conform prevederilor legale, cu respectarea drepturilor consumatorilor. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Avertizare meteo: Cod galben de vânt puternic în zona de munte a județului Cluj

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri, o avertizare meteo cod galben de vânt puternic pentru zona de munte a județului Cluj.

Astfel, potrivit meteorologilor, până la ora 20.00, în zona de munte de peste cota 1800 metri a județului Cluj se vor semnala intensificări ale vântului, cu viteze la rafale de 80- 90 km/h.

Vântul puternic va viscoli ninsoarea și va determina scăderea vizibilității.

Reamintim că începând de sâmbătă, 5 martie, până duminică după-amiaza, vremea se va răci accentuat, la început în nordul și nord-vestul țării, iar sâmbătă (06 martie) și în celelalte regiuni.

Vor fi precipitații, vineri (05 martie) în nordul, vestul și centrul țării, iar sâmbătă (6 martie) mai ales în sud. În zonele joase de relief vor fi ploi, ce se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, astfel încât în Maramureș, Moldova și Transilvania vor predomina ninsorile, iar în Oltenia, Muntenia și Dobrogea vor fi precipitații mixte.

La munte vor fi mai ales ninsori și se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 60…90 km/h, viscolind temporar zăpada.

Intensificări ale vântului se vor înregistra și în restul teritoriului, cu viteze în general de 45…55 km/h și, trecător, 70 km/h

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate