Connect with us

ACTUALITATE

Primăria Focşani vrea să amenajeze o creşă în locul unui adăpost de noapte

PublicatPrimăria municipiului Focşani vrea să amenajeze o creşă pentru copii în locul Adăpostului de noapte “Sf. Nicolae cel Nou”, care funcţionează în prezent sub capacitatea de găzduire şi consumă resurse nejustificate de la bugetul local, potrivit primarului Cristi Misăilă.

“În Focşani sunt două adăposturi de noapte gestionate de Crucea Roşie Vrancea cu fonduri de la bugetul local, care funcţionează în prezent sub capacitatea lor. Concret, în ultimul an de zile, de serviciile celor două adăposturi de noapte au beneficiat doar 20 de oameni ai străzii, în condiţiile în care un singur astfel de imobil poate primi până la 30 de persoane. Mai mult decât atât, costurile totale cu cele două adăposturi se ridică la peste 7 miliarde lei vechi pe an, adică peste 3.000 lei pentru fiecare om al străzii. În această situaţie, nu se justifică menţinerea ambelor adăposturi de noapte, unul singur fiind mai mult decât suficient”, a declarat Misăilă.

Potrivit acestuia, în Focşani există în prezent un număr foarte mare de solicitări pentru înscrierea copiilor la creşă, mult mai multe decât locurile disponibile, iar primăria ar putea transforma adăpostul de noapte în creşă.

“Avem în acest moment, la nivelul municipiului Focşani, 185 de cereri pentru înscrierea copiilor la creşe, iar numărul de locuri disponibile în creşe este de numai 120. Cu acest adăpost de noapte transformat în creşă s-ar putea creşte numărul acestora cu cel puţin 30”, a spus primarul.

Un proiect de lege având ca obiect încetarea activităţii adăpostului de noapte şi transformarea sa în creşă, iniţiat de primarul Cristi Misăilă, s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de joi, însă nu a fost susţinut nici măcar de consilierii puterii, care s-au abţinut la vot, pe motiv că această clădire nu ar îndeplini condiţiile igienico-sanitare necesare unei creşe. Structura deţine însă toate avizele de funcţionare, inclusiv cele igienico-sanitare.

Cele două adăposturi din Focşani gestionate de Crucea Roşie Vrancea sunt singurele structuri din tot judeţul care oferă servicii de găzduire pentru oamenii străzii, majoritatea persoane care nu mai pot fi integrate în câmpul muncii.

“Crucea Roşie Vrancea este singurul furnizor care s-a ocupat de oamenii străzii în judeţ. Adăpostul de noapte oferă servicii de găzduire pentru persoane care şi-au pierdut locuinţa, care nu mai au sprijinul familiei şi nu au unde să se ducă. În mod normal, ei beneficiază de serviciile noastre până când se reuşeşte reintegrarea socială şi profesională a acestora. Dar majoritatea sunt oameni trecuţi de o anumită vârstă, care nu mai pot fi integraţi în câmpul muncii”, a declarat Rodica Copaci, şef serviciu reintegrare şi supraveghere în cadrul adăpostului de noapte.

Potrivit acesteia, în adăpostul de noapte sunt găzduite în lunile de vară circa 10 persoane pe noapte, dar iarna numărul acestora depăşeşte 30 de persoane, cu mult peste capacitatea de cazare a centrului.

Adăpostul de noapte “Sf. Nicolae cel Nou” ar fi trebuit să-şi înceteze activitatea începând cu data de 1 august, dar, potrivit primarului, după ce proiectul a fost respins la vot în consiliul local, va continua să funcţioneze până la o nouă decizie, cu un buget redus la maxim, pentru că primăria nu îşi permite să-l mai finanţeze în aceleaşi condiţii ca până acum.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Noi măsuri de relaxare, de săptămâna viitoare, în Marea Britanie

Publicat

westminster palace

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunţat joi o nouă relaxare a restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, precizând că exigenţele guvernului au fost îndeplinite, relatează DPA.

De săptămâna viitoare, britanicii se vor putea întâlni în grupuri de până la şase persoane în spaţii publice sau private în aer liber, atâta timp cât menţin o distanţă fizică minimă de 2 metri unii faţă de alţii.

Până acum, erau permise doar întâlnirile între maxim două persoane din gospodării diferite în parcuri sau alte spaţii publice.

Johnson a precizat că, pentru a combate mai bine răspândirea virusului, oamenii ar trebui să evite să se întâlnească cu persoane din prea multe gospodării într-o succesiune rapidă.

Magazinele cu spaţii de vânzare exterioare, precum showroom-urile auto, se vor redeschide. De asemenea, vor fi reluate cursurile şcolare pentru unele clase din ciclul primar.

Johnson a declarat anterior că cinci condiţii trebuie îndeplinite înainte de o nouă relaxare, inclusiv scăderea numărului de infectări cu COVID-19 şi de decese. Toate cele cinci condiţii au fost acum îndeplinite, a declarat el.

“Nu pot şi nu voi arunca toate câştigurile pe care le-am realizat împreună, aşa că toate schimbările pe care le facem sunt limitate şi prudente”, a spus prim-ministrul britanic.

Marea Britanie a impus o izolare strictă la sfârşitul lunii martie, în urma căreia toate magazinele, cu excepţia celor alimentare şi a farmaciilor, au fost închise.

La începutul lunii mai a avut loc o primă relaxare, în urma căreia s-au putut redeschide o serie de afaceri, printre care şi magazinele de bricolaj.

Cifrele oficiale arată că Marea Britanie a avut cel mai mare număr de decese legate de noul coronavirus din Europa. Până miercuri, în jur de 37.800 de oameni au murit în Regatul Unit după ce au fost testate pozitiv pentru noul coronavirus. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ungaria a redeschis stadioanele, piscinele, cinematografele şi teatrele în aer liber, cu măsuri stricte de distanţare socială

Publicat

Guvernul ungar a anunţat, joi, că cinematografele şi teatrele în aer liber, precum şi piscinele şi stadioanele de fotbal se redeschid, dar cu măsuri stricte împotriva contagierii cu COVID-19, relatează EFE.

Începând de joi se pot juca partide de fotbal sau desfăşura alte evenimente sportive cu prezenţa publicului, cu condiţia de a lăsa trei locuri libere între spectatori.

Va fi lăsat un spaţiu liber atât în faţă, cât şi în spatele fiecărui spectator, astfel încât să fie respectat spaţiul de un metru şi jumătate distanţă, a explicat şeful Oficiului Prim-Ministrului Ungariei, Geregly Gulyas.

Acelaşi principiu se va aplica şi teatrelor şi cinematografelor în aer liber, precum şi circurilor, conform unui decret guvernamental dat publicităţii miercuri. Potrivit decretului, astfel de evenimente trebuie să se desfăşoare în incinte care nu au acoperiş sau sunt doar parţial acoperite.

Pe de altă parte, la Budapesta, unde au fost menţinute măsuri mai stricte decât în restul ţării, de joi la miezul nopţii se pot deschide şi spaţiile interioare, precum barurile şi restaurantele.

Campionatul de fotbal al Ungariei, care a fost suspendat în luna martie, a fost reluat la sfârşitul săptămânii trecute, dar fără spectatori

Ungaria a raportat până în prezent 3.816 de cazuri confirmate de coronavirus şi 509 de decese.AGERPRES

Sursa foto: Facebook

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pentru prima dată de la începutul pandemiei, în regiunea italiană Lombardia nu s-a înregistrat niciun deces cauzat de coronavirus, în utimele 24 de ore

Publicat

Pentru prima dată de la începutul pandemiei, regiunea italiană Lombardia nu a înregistrat niciun deces cauzat de coronavirus, în ultimele 24 de ore. Asta în condițiile în care zona a fost cea mai afectată din Italia, din cauza coronavirusului.

Și la nivel național s-au înregistrat date optimiste, înregistrându-se, în ultimele 24 de ore doar 50 de decese, potrivit datelor furnizate de Serviciul de Protecţie Civilă.

În total, de la începutul pandeniei, în Italia s-au înregistrat 32.785 de decese, iar 229.858 de persoane s-au infectat cu COVID-19.

În Italia, cele mai multe cazuri de infectare s-au înregistrat în regiunea Lombardia –  87.110, dintre şi 15.840 de persoane au decedat.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Opt pacienți şi cinci angajaţi ai unui centru pentru tineri cu HIV din Vrancea, testaţi pozitiv cu COVID-19

Publicat

Opt beneficiari şi cinci angajaţi de la Centrul “Sfânta Maria” din Goleşti al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea, în care sunt internaţi tineri cu HIV, au fost testaţi pozitiv cu COVID-19, în urma unei anchete epidemiologice, au informat, marţi, reprezentanţii instituţiei.

“La Centrul ‘Sfânta Maria’ din Goleşti avem opt beneficiari depistaţi pozitivi, dintre care şapte internaţi la Spitalul Municipal Adjud şi unul la secţia de Boli infecţioase a Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Sfântul Pantelimon’ Focşani. Numărul total de angajaţi depistaţi pozitiv ar fi de cinci, dar, între timp, o persoană s-a negativizat, având două teste consecutive negative, unul duminică şi unul luni”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea, Adina Lăscan.

Prezenţa virusului SARS-CoV-2 în cadrul centrului rezidenţial a fost descoperită după ce unul dintre beneficiari a ajuns la spital şi a fost testat pentru noul coronavirus.

“În cursul săptămânii trecute, una dintre beneficiare ar fi manifestat o inflamare a ganglionilor. A fost prezentată pentru consult medical la Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU Focşani.Când a ajuns la spital, i s-a făcut şi testul pentru COVID-19, care a ieşit pozitiv. În urma anchetei epidemiologice au fost testaţi toţi beneficiarii, în număr de 14, precum şi toţi angajaţii centrului. În momentul de faţă, atât beneficiarii, cât şi personalul sunt asimptomatici”, a precizat Adina Lăscan.

Potrivit acesteia, Centrul Rezidenţial “Sfânta Maria” de la Goleşti a fost complet izolat încă din data de 10 martie, lucrându-se în ture succesive a câte două săptămâni de izolare, iar după încetarea stării de urgenţă, în centru se continuă cu o schemă de lucru prelungită.

Centrul “Sfânta Maria” este a doua structură rezidenţială a DGASPC Vrancea în care s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. În cursul lunii aprilie, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, la Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice (CRPV) Odobeşti s-au înregistrat un număr de 41 de cazuri de COVID-19, dintre care 25 în rândul beneficiarilor şi 16 în rândul angajaţilor. În prezent, un singur beneficiar al CRPV se mai află internat în spital. AGERPRES

Citește mai departe