EVENIMENT
Primarii, somaţi să returneze banii primiţi de la Guvern pentru cheltuieli sociale

Primarii ar trebui să dea înapoi la Guvern banii daţi pe cheltuieli sociale din bugetele locale. Mai exact cei primiţi în primele luni ale anului, când încă nu era aprobat bugetul de stat.
O lege care se aplică de câteva săptămâni prevede că acoperirea acestor cheltuieli revine primăriilor.
Aprobarea bugetului de stat nu a rezolvat scandalul pe bani, între Ministerul de Finanțe și primari. Aceştia din urmă spun că li se cer bani înapoi, adică sumele primite de la Guvern pentru primele luni ale anului, atunci când toate cheltuielile cu asistența socială erau suportate de la centru, nu de primării, așa cum se întâmplă după momentul în care bugetul pe 2019 a fost publicat în Monitorul Oficial.
Ministerulul Finanțelor susţine că este vorba despre o regularizare. Săptămâna trecută, fiecare primărie a primit o adresă de la Ministerul de Finanțe în acest sens.
Primarii spun că ar trebui să returneze foarte mulţi bani, echivalent al cheltuielilor cu persoanele cu dizabilități. Potrivit edililor din oraşe mai mari, este vorba despre milioane de lei pe care nu-i vor mai avea și pe care nu-i vor mai primi.
sursă: Alba24.ro, digi24.ro
EVENIMENT
6 iulie: Festivalul-concurs ”Cultură pentru cultură” 2025, a treia etapă, în Poiana cu Salcâmi din Ceru Băcăinți

Festivalul-Concurs ”Cultură pentru Cultură” continuă duminică, 6 iulie, cu a treia etapă, organizată la Ceru-Băcăinți. Evenimentul se va desfășura în Poiana cu Salcâmi.
Grupuri și artiști amatori din satele județului se vor întrece în:
- interpretarea cântecelor tradiționale
- recitarea poeziei populare
- punerea în scenă a obiceiurilor locale – de la nunta în sat, la secerișul de pe dealuri
- dansuri și jocuri tradiționale românești și ale…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Uniunea Scriitorilor Cluj a ales cele mai bune cărţi publicate anul trecut. Care sunt cele 8 titluri premiate la 6 categorii

S-au acordat Premiile Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România pentru cărți apărute în 2024. Juriul format din Constantina Raveca Buleu (președinte), Victor Cubleșan, Menuț Maximinian, Horea Poenar, Balázs Imre József şi Karácsonyi Zsólt au ales următoarele volume ca fiind cele mai bune publicate anul trecut:
Cartea anului POEZIE – Premiul „A.E. Baconsky”, ex aequo: Florentin Popa, Sutta, OMG Publishing
House; Olimpiu Nuşfelean, În liniştea fricii, Ed….
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bursele școlare la nivelul din 2023, norma didactică crește cu 10%, număr mai mare de elevi în clasă. Planuri la Guvern

Pachetul de măsuri fiscale pregătit de Guvernul Bolojan se referă și la domeniul educație. Modificările vizează bursele școlare, norma didactică și numărul de elevi dintr-o clasă.
Într-un draft obținut de Economedia și G4Media și citat de edupedu.ro, se menționează măsuri avute în vedere.
Măsurile vizate pentru aplicare în anul școlar 2025-2026 sunt:
- ajustarea normei didactice printr-o creștere medie de 10%
- restructurarea programului de burse pentru studenți,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Sfânta Cuvioasă Filotimia de la Râmeț, canonizată de BOR alături de alte 15 femei. Decizie a Sfântului Sinod

Monahia Filotimia Manolache de la Mănăstirea Râmeț, mama Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, a fost canonizată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu titulatura de Sfânta Cuvioasă Filotimia de la Râmeț.
În ziua de marți, 1 iulie 2025, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe…
Citește mai mult pe Alba24.ro