Connect with us

EVENIMENT

Primarul din Iași vrea limitarea vitezei vehiculelor la 30 km/oră pe anumite străzi

PublicatMunicipalitatea ieşeană a lansat spre consultarea publică un proiect ce vizează limitarea vitezei de circulaţie a autovehiculelor la 30 kilometri pe oră, pe prima bandă, în cazul străzilor care au cel puţin două benzi pe sens, măsura urmărind să ducă la un trafic mai accesibil pentru utilizatorii de biciclete sau trotinete.

Primarul Mihai Chirica a declarat că reducerea vitezei la 30 km/h pe prima bandă a străzilor cu patru şi şase benzi vizează atât siguranţa rutieră, calitatea vieţii în spaţiile publice şi promovarea mobilităţii.

„E un model pe care nu l-am inventat noi, dar l-am văzut din ce în ce mai mult introdus în oraşe mai aglomerate din ţări dezvoltate.

Mă refer la oraşul Paris, care a luat decizia ca pe toate străzile să se circule cu viteză de maxim 30 de kilometri la oră, oraşe din Danemarca, Olanda, în special în ţările nordice, unde se utilizează foarte mult bicicleta.

Temeiul acestei propuneri de dezbateri publice este legat de încercarea de a aduce cât mai multe biciclete şi alte mijloace de locomoţie neconvenţionale pe spaţiul public, pe stradă, acolo unde le este locul, să îi protejăm, să încercăm să le găsim o convieţuire de lungă durată şi de bun simţ între cei care folosesc autoturisme şi ceilalţi. Proiectul este în dezbatere publică.

Sunt vizate aproximativ 30% din arterele stradale, cu restricţii pe banda întâi. Funcţie de reacţia locuitorilor municipiului Iaşi, vom lua o hotărâre în Consiliul Local. În felul acesta ne vom face o reţea pe bicicletă cât mai bună”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a spus că ia în calcul şi introducerea sensului unic pe anumite străzi şi în felul acesta să poată fi facilitată şi circulaţia cu biciclete, mopede şi alte mijloace de transport. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

FOTO: Cinci persoane implicate într-un accident DUR în Suceava

Publicat

Cinci persoane sunt implicate, joi seara, într-un accident rutier produs în Suceava.

Accidentul a fost între un autoturism și o cisternă încărcată cu apă, la intrarea pe centura Sucevei dinspre Pătrauți.

Au fost implicate patru persoane din mașină și șoferul autocisternei.

Toate cele patru persoane din autoturismul implicat sunt transportate la spital de ambulanțele sosite la fața locului.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Zece afgani, prinşi ascunşi într-un TIR, la Vama Nădlac II

Publicat

Zece migranţi din Afganistan au fost prinşi când încercau să treacă ilegal graniţa în Ungaria, ascunşi într-un TIR care a fost verificat în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Poliţia de Frontieră Arad, TIR-ul este înmatriculat în România şi era condus de un român. Şoferul transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, anvelope în Germania.

„În urma efectuării controlului amănunţit al mijlocului de transport, în compartimentul pentru marfă au fost descoperiţi ascunşi zece cetăţeni străini. La verificări, poliţiştii de frontieră au stabilit că sunt cetăţeni din Afganistan cu vârste cuprinse între 14 şi 41 ani, majoritatea fiind solicitanţi de azil în ţara noastră”, se arată în comunicat.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, pentru a stabili dacă migranţii au fost ajutaţi în tentativa de trecere ilegală a frontierei. Agerpres

sursa foto: Poliția de Frontieră

Citește mai departe

EVENIMENT

Un cutremur de suprafață s-a produs în Brașov

Publicat

Un cutremur cu magnitudinea de 2,2 pe scara Richter s-a produs joi, la ora 18.52, în zona seismică Vrancea, județul Brașov, la adâncimea de 3 kilometri.

Potrivit Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, oraşele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt Brasov (36 km), Ploiești (64 km), Pitești (119 km), București (121 km) și Bacău (133 km).

Seismul a avut loc la ora 18.52.53, în zona seismică Vrancea, județul Brașov, scrie MEDIAFAX.

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 3 kilometri.

Citește mai departe

EVENIMENT

Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic. România intră în zona galbenă. Lista completă a țărilor și decizia în ce-i privește pe copii

Publicat

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic. România și Grecia au trecut în zona galbenă, iar Austria în zona roșie. Copiii până la 12 ani nu mai stau în carantină.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de joi noua listă a țărilor de risc epidemiologic ridicat, modificarea și completarea deciziei privind aprobarea listei țărilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România, astfel:

– în zona roșie au intrat: Croația, Letonia, Austria, Bosnia Herțegovina, Noua Caledonie, Gibraltar, Saint Vincent și Grenadine și Curacao

– în zona galbenă au intrat:

– din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Grecia, Cipru, Norvegia Liechtenstein, Kazahstan, Azerbaidjan, Jamaica, Fiji, Sri Lanka, Jersey și Anguilla

– din zona verde, în urma creșterii incidenței: România, Slovacia, Luxemburg, Groenlanda, Canada, Singapore și Sao Tome și Principe

– în zona verde au intrat: Portugalia, Islanda, Japonia, Monaco, Liban, Irak, Eswatini, Timorul de Est și Insulele Virgine Britanice.

Lista State cu risc epidemiologic ridicat_rosu si galben_23 09 2021 (1)

Lista intră în vigoare duminică la miezul nopții.

Totodată, este crescută vârsta de la care sunt exceptați de la măsura carantinării și obigativității prezentării unui test RT-PCR copiii, de la 6 la 12 ani.

Hotararea CNSU nr 74 din 23 09 2021

Citește mai departe