Connect with us

ACTUALITATE

Primarul din Piatra-Neamț, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar privind un schimb ilegal de terenuri

Publicat

chitic

Primarul municipiului Piatra-Neamţ, Dragoş Chitic, a fost condamnat, marţi, de Curtea de Apel Bacău, la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind schimbul de terenuri făcut între Primăria Piatra-Neamţ şi omul de afaceri Mihai Apopii.

La aceeaşi pedeapsă, de 3 ani de închisoare cu suspendare, au fost condamnaţi şi omul de afaceri Mihai Apopii, fostul secretar al municipalităţii, Vasile Vişan, şi evaluatorul Vasile Zăpor, se arată în sentinţa remisă AGERPRES de către Biroul de Presă şi Informaţii Publice din cadrul Curţii de Apel Bacău.

Notarul public Alexandru Casapu şi fostul şef al Serviciului de Administrare al Patrimoniului din cadrul Primăriei Piatra-Neamţ, Marin Bordei, au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Pe lângă condamnările la închisoare, instanţa le-a interzis şi anumite drepturi şi a decis că pe parcursul termenului de supraveghere, aceştia trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul D.G.A.S.P.C. Neamţ sau la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Piatra-Neamţ, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare.

Sentinţa poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, a mai decis Curtea de Apel Bacău.

Dosarul în care au fost condamnaţi cei şase a fost instrumentat de DNA Bacău şi a fost trimis spre judecare în februarie 2018.

Potrivit comunicatului DNA de la acea vreme, Dragoş Chitic era la data faptei viceprimar al municipiului Piatra-Neamţ, iar Vasile Vişan era secretarul municipiului.

„În perioada 20 – 28 ianuarie 2010, inculpaţii Chitic Dragoş Victor şi Vişan Vasile, (…) beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au semnat şi avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul Local Piatra Neamţ, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafaţă totală de 21.055 mp teren de pe raza municipiului. În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010 a fost încheiat un contract prin care Consiliul Local Piatra Neamţ, reprezentat de inculpaţii Chitic Dragoş Victor şi Vişan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeţei menţionate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafaţă de 11.156 mp situat pe raza aceluiaşi municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei”, se precizează în comunicatul DNA.

Contractul a fost încheiat în condiţiile în care inculpaţii Chitic şi Vişan cunoşteau că această operaţiune era defavorabilă municipiului din punct de vedere economic şi privea inclusiv o suprafaţă de teren care făcea parte din domeniul public al localităţii, mai menţionau procurorii DNA.

Diferenţa de valoare, respectiv suma de 397.351 de lei, a fost achitată de municipiul Piatra-Neamţ inculpatului Apopii pe data de 27 ianuarie 2015, au mai spus anchetatorii.

„Evaluarea terenurilor ce aparţineau Primăriei Piatra Neamţ a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menţionat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispoziţiilor legale, în condiţiile în care cunoştea că una dintre suprafeţele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp) făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamţ”, se mai menţionează în comunicatul DNA.

Potrivit anchetatorilor, prin aceste demersuri a fost produs municipiului Piatra Neamţ un prejudiciu în valoare de 1.089.170 de lei, care constituie totodată un folos necuvenit pentru omul de afaceri Mihai Apopii. Municipiul Piatra Neamţ a comunicat că se constituie parte civilă în cauză, în vederea recuperării prejudiciului.

Procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Alexandru Casapu, Vasile Vişan, Marin Bordei şi Dragoş Chitic. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Jumătate de județ se va afla sub o atenționare meteorologică NOWCASTING tip cod galben de instabilitate atmosferică

Publicat

botoșani: jumătate de județ se va afla sub o atenționare

Publicitate

Mai multe localități din județul Botoșani se vor afla sub o atenționare meteorologică nowcasting tip cod galben de instabilitate atmosferică, astăzi, până la ora 15:00.

Sunt vizate municipiul Dorohoi, orașul Darabani și comunele Ungureni, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

A început prima ediție a Conferinței „Zilele Spitalului Județean de Urgență Mavromati” Botoșani

Publicat

spital mavromati.jpg

Publicitate

Botoșani, 20 mai 2025 – Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani anunță startul primei ediții a Conferinței „Zilele Spitalului Județean de Urgență Mavromati”, un eveniment de amploare dedicat profesioniștilor din domeniul medical. Manifestarea are loc în perioada 20 – 24 mai 2025, în municipiul Botoșani.

Conferința este organizată sub patronajul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Din 20 mai, Vodafone trece de la 3G la 4G. Ce schimbări apar pentru clienți

Publicat

telefon.jpg

Publicitate

Începând cu data de 20 mai, Vodafone România va începe migrarea serviciilor de voce, date și comunicații machine-to-machine (M2M) din rețeaua 3G către rețeaua 4G. Această tranziție tehnologică are ca obiectiv principal îmbunătățirea performanței și a calității serviciilor oferite clienților.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Numărul firmelor intrate în insolvență scade în 2025: 2.214 cazuri în primele patru luni, potrivit ONRC

Publicat

firmele mici creează mai multe locuri de muncă. iată sectoarele

Publicitate

Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în primele patru luni din 2025 a fost de 2.214, în scădere cu 12,35% față de perioada similară din 2024, când au fost înregistrate 2.526 insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Cele mai multe firme și PFA intrate în insolvență au fost înregistrate în București, respectiv 478, număr…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe