Connect with us

ACTUALITATE

Primarul oraşului Haţeg, depistat pozitiv la testul pentru COVID-19

Publicat



Primarul oraşului Haţeg, Marcel Goia, a fost depistat pozitiv la testul pentru COVID-19.

Conform datelor oficiale comunicate duminică de Prefectura Hunedoara, în judeţ sunt internate în spital 32 de persoane diagnosticate pozitiv la infecţia cu COVID-19. Alte 24 de persoane au refuzat internarea.

Primarul din Haţeg a anunţat că este bolnav printr-o postare pe Facebook: „În calitate de primar al oraşului Haţeg, mă simt dator să vă informez că testul pentru COVID-19, pe care l-am făcut zilele trecute, a ieşit pozitiv. Vă doresc sănătate tuturor şi sper că cei care au luat legătura cu mine în ultima săptămână nu au contactat acest virus. Recomand tuturor respectarea regulilor impuse de autorităţi, pericolul nu a trecut”.

De la începutul pandemiei în judeţul Hunedoara au fost înregistrate, până duminică, 709 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore fiind constatate trei noi cazuri, potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Big brother la Arad. Containerele de gunoi, monitorizate pentru sancţiuni

Publicat

Primăria Arad a început monitorizarea video a platformelor gospodăreşti în care se află containerele pentru gunoiul menajer, pentru a-i prinde şi sancţiona pe cei care aruncă deşeuri neconforme, cum ar fi cele rezultate din construcţii şi demolări, pe care arădenii se plâng de ani de zile că nu au unde să le ducă.

Primăria Arad a anunţat, miercuri, că scopul supravegherii video a locurilor în care sunt amplasate containerele este şi pentru a-i determina pe localnici să arunce deşeurile în mod selectiv.

Camerele sunt conectate la un dispecerat al Poliţiei Locale, fiind identificate deja persoane care au aruncat deşeuri neconforme.

„Imaginile video surprinse într-un interval de 24 ore au fost puse la dispoziţia poliţiştilor locali din cadrul Biroului Protecţia Mediului, care au reuşit să identifice persoanele care au procedat la încălcarea prevederilor legale referitoare la colectarea selectivă a deşeurilor, astfel că au fost amendate contravenţional două persoane juridice, una având sediul în localitatea Turnu, dar mai multe puncte de lucru în municipiul Arad, iar alta cu sediul în Arad. De asemenea, a fost sancţionată cu amendă contravenţională şi o persoană fizică având domiciliul într-un alt cartier faţă de zona de amplasare a containerelor pentru colectare deşeuri municipale, aflate sub monitorizare video”, a informat Primăria Arad.

Au fost aplicate amenzi contravenţionale în sumă de 6.000 lei pentru nerespectarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului de salubrizare a municipiului.

„Monitorizarea în timp real 24/24 h, prin conectarea camerelor video atât la infrastructura tehnică a dispeceratului Direcţiei Generale Poliţia Locală Arad, cât şi la dispozitivele informatice ale poliţiştilor locali aflaţi în teren, permite eficientizarea acţiunilor de monitorizare/supraveghere a zonelor utilizate cu predilecţie în scopul eludării prevederilor legale referitoare la colectarea selectivă a deşeurilor, a cantităţilor generate în mod real, faţă de cele stipulate în clauzele contractelor de salubrizare încheiate cu operatorul delegat cu prestarea serviciului pe raza municipiului”, mai transmite Primăria.

Pe de altă parte, arădenii se plâng de ani de zile că nu au posibilitatea de a scăpa de deşeurile rezultate din demolări, construcţii sau din renovarea locuinţei, pentru că operatorul de salubritate nu ridică astfel de deşeuri. Problema a fost dezbătută de mai multe ori şi la nivelul instituţiilor competente, dar până acum nu s-au aplicat soluţii. Din această cauză, cantităţi mari de deşeuri sunt descărcate ilegal în natură, pe câmpuri, în păduri, la periferia unor cartiere sau pe malurile lacurilor sau râului Mureş. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Certificatul sanitar COVID, obligatoriu în Franța, în mijloacele de transport pe distanțe lungi

Publicat

franta greva gara

Certificatul sanitar COVID-19 va deveni obligatoriu pentru accesul în mijloacele de transport pe distanţe lungi în Franţa după data de 7 august, a anunţat miercuri ministrul francez al transporturilor, Jean-Baptiste Djebbari, potrivit AFP.

Adoptată de parlamentul de la Paris în noaptea de duminică spre luni, legea care cuprinde această măsură urmează să fie promulgată pe 7 august şi pusă în aplicare în zilele următoare, între 7 şi 10 august, a precizat oficialul francez la postul BFMTV/RMC.

Acest certificat, care oferă informaţii despre vaccinarea cu schema completă, un test COVID-19 negativ recent sau vindecarea după o infectare anterioară, va fi obligatoriu în special pentru zborurile interne, călătoriile cu trenurile TGV, Intercity şi cele de noapte.

În cazul transportului feroviar, verificările vor fi masive, dar nu sistematice, din cauza numărului mare de călători, circa 400.000 pe zi, a menţionat ministrul francez.

”Vom încerca să facem acest lucru în modul cel mai operativ şi fluid posibil, astfel încât să avem o bună rată a controlului şi în acelaşi timp şi nu le facem greutăţi călătorilor”, a subliniat el, adăugând că doreşte să evite formarea ”unor cozi prea mari”.

Peste 40 de milioane de francezi, respectiv mai mult de 60% din populaţie, au fost vaccinaţi cel puţin cu o doză de vaccin anti-COVID-19.

Legea în baza căreia accesul în mijloacele de transport menţionate va fi permis numai pe baza certificatului sanitar COVID-19 instituie de asemenea vaccinarea obligatorie pentru personalul de îngrijire şi a fost adoptată pentru a combate valul patru al pandemiei, provocat de varianta Delta a coronavirusului.

Noile măsuri au provocat proteste, în timp ce preşedintele Emmanuel Macron a criticat ”iresponsabilitatea” şi ”egoismul” celor care refuză să se vaccineze. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum se păstrează alimentele în zilele caniculare. Avertismentul inspectorilor ANSVSA

Publicat

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, transmis miercuri, produsele alimentare trebuie cumpărate numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar. Nu trebuie achiziţionate produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate.

Consumatorii trebuie să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece, să verifice prospeţimea în momentul achiziţionării şi să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care prezintă mucegai pe suprafaţă.

Aceştia sunt sfătuiţi să nu cumpere produse care poartă indicaţiile „păstraţi la frigider”, „păstraţi la rece” sau „păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare.

Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală trebuie să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0 – +4 grade C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18 grade C;

Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider trebuie ambalate separat iar cele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite.

Produsele care au fost decongelate nu trebuie recongelate.

Fructele şi legumele trebuie spălate bine înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

Controale ale inspectorilor ANSVSA

„Inspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene vor verifica în special următoarele: expunerea la vânzare a produselor alimentare şi în special a produselor de origine animală care trebuie să se realizeze în locuri sau spaţii care asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare; condiţiile de manipulare, depozitare şi transport al produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne proaspătă, carne tocată şi carne preparată, produse din carne,peşte, ouă, lapte şi produse din lapte); condiţiile de recepţionare, manipulare, depozitare şi procesare a produselor de origine animală în unităţi care se adresează categoriilor vulnerabile ale populaţiei (spitale, grădiniţe, creşe, cămine de bătrâni, centre sociale de plasament) şi care se adresează unui număr mare de consumatori (cantine, restaurante, catering, tabere pentru copii); depozitarea ambalajelor destinate produselor alimentare şi în special a recipientelor în care se livrează/serveşte mâncarea gătită către consumatorii finali; eliminarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman din unităţile din sectorul alimentar şi în special din unităţile de alimentaţie publică; asigurarea temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific în timpul producţiei, depozitării, transportului şi expunerii la comercializare; măsurile privind reţinerea oficială, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării; interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care „nu sunt inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar”, se precizează în comunicatul ANSVSA.

Serviciile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au obligaţia monitorizării permanente a tuturor cazurilor şi situaţiilor în care există riscul apariţiei sau au fost declanşate focare de toxiinfecţii alimentare sau intoxicaţii datorate consumului de alimente. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un jurnalist elen, demis de postul public de televiziune după comentarii rasiste vizând un sportiv sud-coreean

Publicat

Un jurnalist al televiziunii publice elene ERT a fost demis, marţi, pentru remarci rasiste la adresa unui jucător sud-coreean de tenis de masă participant la Jocurile Olimpice de la Tokyo, informează AFP.

„Comentariile rasiste nu îşi au locul la televiziunea publică. Colaborarea dintre Dimosthenis Karmiris cu ERT a luat sfârşit astăzi (marţi) imediat după emisiunea de dimineaţă”, a transmis ERT într-un comunicat dat publicităţii.

Comentariile ziaristului au vizat înfrângerea jucătorului grec Panagiotis Gionis cu 3-4 în faţa sud-coreeanului Youngsik Jeoung şi au făcut aluzie la ochii oblici ai asiaticului.

ERT a făcut obiectul criticilor şi săptămâna trecută din partea unor personalităţi şi suporteri greci, care au acuzat postul că ignoră performanţele sportivilor eleni la Jocurile Olimpice, în special pe cea a gimnastului Eleftherios Petrounias, care nu a fost transmis în direct sâmbătă.
AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate