EVENIMENT
Primarul și fostul primar al Timișoarei, trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu. În același dosar mai sunt vizate alte șapte persoane

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, a informat luni DNA.
În același dosar sunt vizați și fostul primar al municipiului, Gheorghe Ciuhandu, precum și alte șapte persoane (viceprimari, directori în primărie sau juriști). Dosarul instrumentat de procurori este legat de vânzarea frauduloasă și la prețuri modice a unui număr de 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al municipiului Timișoara.
Acuzatiile DNA în acest caz sunt: abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (cinci inculpați), respectiv în formă simplă (patru inculpați).
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a nouă inculpaţi în legătură cu vânzarea frauduloasă şi la preţuri modice a 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al municipiului Timişoara”, se precizează într-un comunicat al DNA transmis, luni, AGERPRES.
Astfel, arată sursa citată, au fost trimişi în judecată, fiecare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (5 inculpaţi), respectiv în formă simplă (4 inculpaţi), Nicuşor-Constantin Miuţ, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timişoara, Administrarea Domeniului Public SA Timişoara şi Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Timişoara (199 contracte); Gheorghe-Coriolan Ciuhandru, la data faptelor primar al municipiului Timişoara (61 de contracte), Ioan Cojocari, secretar al primăriei municipiului Timişoara şi coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei (61 contracte); şi Nicolae Robu, la data faptelor şi în prezent, primar al municipiului Timişoara (2 contracte).
În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei şi Dan Aurel Diaconu, la data faptei viceprimar al municipiului Timişoara (un contract), Traian-Constantin Stoia, la data faptei viceprimar al municipiului Timişoara (un contract), Martin Stoia, la data faptelor director al Direcţiei Patrimoniu şi respectiv al Direcţiei Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse din cadrul municipiului Timişoara (2 contracte), Simona Vîrlea, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timişoara (un contract) şi Gabriela Iova, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timişoara (un contract).
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Timişoara (majoritatea cu funcţii de conducere) şi-ar fi încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparţin fondului locativ de stat unor persoane care nu ar fi avut niciun drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului.
„În urma efectuării urmăririi penale, s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz serviciu în legătură cu încheierea unui total de 207 contracte de vânzare-cumpărare, fiecare contract pentru câte unui imobil ce a făcut obiectul Legii nr. 112/1995. Astfel, în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, participarea inculpaţilor la încheierea contractelor presupus nelegale este următoarea, cu precizarea că, în unele situaţii, ar fi participat mai mulţi inculpaţi la încheierea presupus nelegală a aceluiaşi contract: Miuţ Nicuşor-Constantin (199 contracte), Ciuhandu Gheorghe-Coriolan (61 contracte), Cojocari Ioan (61 contracte), Robu Nicolae (2 contracte), Diaconu Dan-Aurel (1 contract), Stoia Traian-Constantin (1 contract), Stoia Martin (2 contracte), Vîrlea Simona (1 contract) şi Iova Gabriela (1 contract)”, menţionează DNA.
Potrivit anchetatorilor, contextul desfăşurării activităţilor infracţionale este acela că în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist, iar această lege le dădea drept foştilor proprietari şi moştenitorilor lor să îşi redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.
Totodată, precizează procurorii, legea a dat dreptul chiriaşilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriaşi care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile şi le ocupau la acea dată.
„Cu toate acestea, inculpaţii ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriaşi la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 şi care, prin urmare, nu aveau niciun drept să dobândească respectivele imobile. Funcţionarii din cadrul Primăriei Timişoara ar fi vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză la preţuri modice, stabilite în baza Legii 112/1995 şi HG 20/1996, deşi cunoşteau că respectivele dispoziţii nu mai erau aplicabile acelor persoane”, afirmă anchetatorii.
Prejudiciul total cauzat statului român ca urmare a încheierii nelegale a celor 207 contracte de vânzare-cumpărare ce fac obiectul acţiunii penale este de 42.756.719 lei (9.514.392 euro), informează DNA.
Statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând în principal restituirea bunurilor imobile în natură şi restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, prin revenirea acestora în proprietatea statului şi prin anularea actelor juridice produs al infracţiunii.
În subsidiar, menţionează sursa citată, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiş, cu propunere de menţinere a măsurilor asigurătorii. AGERPRES
EVENIMENT
Incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca la o gheretă. Un bărbat a făcut atac de panică

Un incendiu a izbucnit, marți, la o gheretă de pe strada Cantonului.
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin pentru a lichida flăcările care au cuprins ghereta, care este folosită ca post de pază.
Incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca la o gheretă
Flăcările s-au manifestat generalizat, au anunțat reprezentanții ISU Cluj. Un bărbat de aproximativ 40 de ani va fi evaluat medical, acesta suferind, la o primă evaluare, un atac de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Ziua Jandarmeriei Române, sărbătorită la Alba Iulia. Ceremonie militară și înaintări în grad, la sediul IJJ Alba

Cu ocazia împlinirii a 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba a organizat marți un eveniment la sediul instituției.
Astfel, începând cu ora 11:00, la sediu IJJ Alba din Alba Iulia, aflat pe strada Alexandru I. Cuza nr. 18, a avut loc o ceremonie militară.
Cu această ocazie au fost înaintați în grad următorii:
- în gradul de maior:
- căpitan Pașca Dumitru Marius
- căpitan Suciu Bogdan Alexandru
- în gradul de plutonier…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Tânărul din Alba care a provocat accidentul mortal pe DN 1 la Sântimbru a ajuns după gratii. Precizările Poliției

Tânărul din Alba care a provocat accidentul mortal de pe DN1 la Sântimbru, în august 2023, a ajuns după gratii. Instanța l-a condamnat la cinci ani de închisoare.
Tragicul accident s-a produs în noaptea de 26 spre 27 august. Mașina condusă de Eduard Palko a spulberat atunci trei tineri care mergeau pe marginea drumului, alături de alți trei prieteni. La testarea șoferului cu aparatul etilotest a rezultat valoarea de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat.
”La data de 31…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Vremea până în 28 aprilie: temperaturile scad brusc, pentru câteva zile. Condiții meteo de Florii și Paște 2025

Vremea până în 28 aprilie: urmează o perioadă de vreme rece, la începutul săptămânii viitoare. Minimele coboară din nou sub zero grade, iar pe timp de zi vor fi doar până la 10 grade Celsius.
Se încălzește din nou după 16 aprilie, când se va ajunge la maxime de 20 de grade.
Sunt anunțate perioade cu ploi și ninsori în 6-7 aprilie, în centru, vest, nord-est și la munte. Apoi vor fi ploi și furtuni, din 22 aprilie
De Florii (weekendul 12-13 aprilie), este posibil să…
Citește mai mult pe Alba24.ro