EVENIMENT
Primarul unei comune din Caraș-Severivn, condamnat în primă instanţă la 10 ani de închisoare pentru fraudarea de fonduri UE

Primarul comunei Ciclova Română, Gheorghe Percea, a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru fraudarea fondurilor europene derulate prin APIA, printr-o hotărâre a Tribunalului Caraş-Severin.
Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Timişoara.
Gheorghe Percea a fost găsit vinovat de faptul că a folosit sau a prezentat cu rea credinţă, în perioada 2012 – 2017, documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, fapte în formă continuată însumând 22 de acte materiale, ce au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, respectiv subvenţii de la APIA. Primarul a mai primit şi o interdicţie de cinci ani de a mai fi ales într-o funcţie publică.
În acelaşi dosar, au mai fost condamnate încă patru persoane, care au primit pedepse între trei şi patru ani de închisoare.
Tribunalul Caraş-Severin a admis şi acţiunea civilă înaintată de APIA, astfel încât edilul şi cei patru complici ai săi trebuie să plătească, în solidar, suma de cinci milioane de lei, reprezentând prejudiciul adus bugetului european. Astfel, instanţa a hotărât şi menţinerea măsurilor de confiscare sau sechestru asupra unor bunuri sau conturi bancare ale celor cinci inculpaţi. AGERPRES
EVENIMENT
Daniel David despre examenul de BACALAUREAT: “Nu am în vedere să fac schimbări”. Vrea, însă, reanalizarea sistemului de burse

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, nu are în vedere să facă schimbări, deocamdată, la examenul de Bacalaureat.
El a declarat că, în viitor, acesta va trebui însă conectat cu reforma planurilor-cadru pentru liceu.
Daniel David despre examenul de bacalaureat: “Nu am în vedere să fac schimbări”
“Nu sunt de acord cu schimbări de pe un an pe altul în examenele complicate, dificile. Ele trebuie anticipate. Examenul de bacalaureat, la un moment dat,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
În căutarea fraților Șușman, ultimii partizani din Apuseni, pe dealurile din Tranișu. Arheologii sapă după osemintele lor

O echipă de arheologi începe, sâmbătă, o acțiune de căutare a osemintelor fraților Toader și Avisalon Șușman, ultimii partizani anti-comuniști, vânați de Securitate și descoperiți morți în 1958 în satul clujean Tranișu, comuna Poieni.
Istoricul Cornel Jurju a spus, miercuri, că Toader (35 de ani) și Avisalon (29 de ani) Șușman au fost cei din urmă supraviețuitori ai rezistenței anticomuniste din Apuseni, cei doi fiind descoperiți pe 2 februarie 1958 în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Cluj-Napoca devine capitala neutralității climatice pentru 3 zile. În perioada 21-23 mai Primăria municipiului organizează, sub sloganul Carbon OFF. Future ON, evenimentul care reunește reprezentanți ai administrațiilor locale din întreaga țară, parteneri din ecosistem, experți, lideri din industrie, reprezentanți ai mediului academic, precum și cetățeni activi și tineri implicați în comunitate și în găsirea de soluții pentru provocările actuale.
„Summitul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Studenții propun soluții reale pentru un Cluj mai inteligent. 15 echipe, în finala BitStone AI Contest 2025

BitStone a încheiat cu succes prima ediție a BitStone AI Contest, o competiție de inteligență artificială desfășurată în perioada aprilie-mai 2025, dedicată studenților pasionați de tehnologie și implicare civică. Scopul competiției a fost acela de a genera soluții concrete pentru problemele urbane, folosind algoritmi de inteligență artificială.
Finala a avut loc duminică, 18 mai, la sediul BitStone din Cluj-Napoca, unde cele mai bune 15 echipe, selectate din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro