Connect with us

ACTUALITATE

Primele concluzii în cazul accidentului cumplit de teleferic din Italia: cablu rupt şi frână de urgenţă nefuncţională

PublicatPrimele estimări ale anchetei accidentului de teleferic din Italia arată că un cablu s-a rupt, dar nu ar fi funcționat nici frâna de urgență a telecabinei. Între timp, starea singurului copil care a supraviețuit accidentului este critică, dar medicii spun că speră în refacerea sa.

Procurorul Olimpia Bossi a declarat, conform agenției ANSA, că frâna de urgență a telecabinei „nu a funcționat”.

Pe lângă cablul rupt, ancheta procurorului va trebui să stabilească motivul pentru care frâna de urgență a cabinei prăbușite nu a funcționat.

„Toate acestea sunt presupuneri, dar cred că a existat o dublă problemă: ruptura cablului și frâna de urgență nu a funcționat. Nu știm de ce nu s-a activat”, spune salvatorul alpin Matteo Gasparini.

Frîna de urgență nu s-a activat, iar după ce s-a rupt cablul, telecabina a coborât în viteză, ajungând să fie catapultată.

Apelul de urgență a fost făcut în jurul orei 12.15, de către o persoană care se afla în zonă și care a asistat la căderea telecabinei. Salvatorii ajunși acolo cu elicopterele au identificat doi supraviețuitori, copii, duși apoi la spitalul Regina Margherita din Torino, unde ulterior unul dintre ei a murit.

Comunitatea din Stresa a declarat, luni, doliu în oraș.

Între timp, singurul copil care a supraviețuit accidentului, în vârstă de 5 ani, „a petrecut o noapte liniștită și acum nu mai rămâne decât să sperăm”, potrivit medicului Giovanni La Valle.

Băiatul a fost operat și este intubat.

„Așteptăm următoarele 48 de ore. Situația este critică, dar putem spera”, adaugă La Valle.

Medicii nu pot spune dacă cel mic a suferit traume cerebrale.

În spital a ajuns mătușa copilului, sora bărbatului care a murit în accident alături de soție și de celălalt fiu, de 2 ani. Familia, de origine israeliană, locuia în zona Pavia. „Am aflat ce s-a întâmplat din mesajele Whatsapp. Multă lume mi-a transmis că îi pare rău și nu înțelegeam despre ce e vorba”, spune Aya Biran, mătușa singurului copil care a supraviețuit accidentului.

14 turiști au murit duminică după ce o telecabină din staţiunea Stresa din nordul Italiei s-a prăbuşit. Cinci dintre aceștia erau israelieni. Practic, tragedia a lovit cinci familii, trei cu domiciliul în Lombardia, una în Emilia Romagna și una în Calabria.

Problema de suprasarcină a fost exclusă, deoarece într-o cabină pot fi transportate peste 35 de pasageri.

Cabina a căzut de la o înălţime de 15 metri şi s-a rostogolit la vale, izbind un copac. MEDIAFAX


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Marele pelerinaj de la Mecca. Pot intra 60.000 de locuitori vaccinaţi

Publicat

Arabia Saudită va permite unui număr de 60.000 dintre locuitorii săi, care trebuie să fie vaccinaţi împotriva COVID-19, să participe la hajj, marele pelerinaj anual la Mecca, a anunţat sâmbătă Ministerul pentru Hajj, conform agenţiei oficiale SPA, citată de AFP şi Reuters.

Numai persoane vaccinate, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani şi fără vreo boală cronică vor putea participa la pelerinaj.

La ultimul hajj, unul din cei cinci piloni ai islamului, numai circa 10.000 de credincioşi cu reşedinţa în Arabia Saudită au putut efectua acest pelerinaj, comparativ cu 2,5 milioane de participanţi veniţi din toată lumea în 2019, din cauza pandemiei de COVID-19.

Însă pelerinii nu vor putea atinge Kaaba, construcţia cubică din centrul Marii Moschei, spre care se îndreaptă musulmanii din întreaga lume pentru a se ruga.

În 2020, reducerea drastică a numărului de pelerini şi restricţiile sanitare le-au permis autorităţilor să afirme că nu a existat nicio contaminare în timpul marelui pelerinaj, care nu a mai adus nimic regatului, în contextul în care evenimentul generează de obicei miliarde de dolari pe an.

Arabia Saudită a înregistrat oficial peste 463.000 de cazuri de coronavirus pe teritoriul său, dintre care peste 7.500 de decese. Autorităţile din acest regat de 34 de milioane de locuitori au anunţat că au administrat peste 15 milioane de doze de vaccin.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vaccinare la Festivalul Lavandei din județul Timiș. Vizitatorii sunt imunizați cu serul Johnson&Johnson

Publicat

Participanții la Festivalul Lavandei din județul Timiș se pot vaccina anti-COVID. Un centru mobil de vaccinare organizat de Spitalul Clinic Militar de Urgenţă Dr. Victor Popescu din Timişoara a fost instalat în cadrul evenimentului care ține trei zile.

Festivalul Lavandei are loc în localitatea Fibiș, la aproximativ 40 de kilometri distanță de Timișoara.

Evenimentul a început vineri și se va încheia duminică.

„Vară, soare și lavandă, ce ți-ai putea dori mai mult? Mirosul proaspăt al naturii și zâmbetele oamenilor ne aduc aminte de normalitate, de o viața simplă de dinainte de pandemie. Un firesc care părea că e departe de noi la un moment dat, dar iată-ne aici, la Festivalul Lavandei în Fibiș, la 40 de km de Timișoara. În aceste trei zile ale Festivalului Lavandei, centrul mobil de vaccinare al Spitalului Militar Timișoara vă așteaptă într-un număr cât mai mare la vaccin”, au anunțat reprezentanții spitalului militar.

Persoanele care doresc să se vaccineze, o pot face în cele trei zile, în intervalul orar 08.00-20.00. La centrul mobil se folosește vaccinul Johnson&Johnson, utilizat într-o singură doză.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cod PORTOCALIU de inundații pe mai multe râuri din județul Constanța

Publicat

arhiva foto

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, sâmbătă, atenționări cod portocaliu de inundații pe râuri din județul Constanța, valabile până la ora 21.00.

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație pe râurile mici din județul Constanța.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Agigea, Dereaua, Tatlageacul Mic, Albești și Urluia – bazin superior.

Atenționarea hidrologilor este valabilă până la ora 21.00.

În județul Constanța este în vigoare și o atenționare cod portocaliu de ploi torențiale, emisă de meteorologi.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Noaptea Muzeelor: Sute de evenimente culturale și experimente artistice în peste 70 de localităţi din România

Publicat

sursa foto: Facebook

Noaptea Muzeelor revine, anul acesta, în aproximativ 190 de spaţii culturale din 73 de localităţi din toată România, urmând a se desfăşura, atât fizic cât şi în mediul online, sute de evenimente culturale şi de experimente artistice.

Marile oraşe au pregătit expoziţii şi tururi ghidate, concerte, spectacole, lecturi, proiecţii, festivaluri, expuneri de realitate virtuală şi instalaţii de artă, potrivit unui comunicat al Reţelei Naţionale de Muzeelor din România, organizatorul evenimentului.

Acestora li se adaugă evenimente multiple organizate de instituţii de cultură din localităţi mai mici, între care Bran, Brad, Călugăreni de Mureş, Ciucea, Colţi, Comana, Feldioara, Mirceşti, Potlogi, Ruginoasa, Rupea, Ştefăneşti de Botoşani, Tămăşeni, Todireşti etc.

Numai în Capitală publicul este așteptat în peste 50 de locații

În Bucureşti, 50 de muzee, galerii de artă, colecţii, instituţii publice de cultură şi asociaţii, institute culturale, universităţi, coruri naţionale, rezidenţe, opere, expoziţii, palate şi case memoriale, biblioteci, cinema-uri, studiouri şi cartiere creative sau artişti independenţi “ademenesc” publicul la Noaptea Muzeelor.

Pentru prima dată, cu ocazia Nopţii Muzeelor, Primăria Municipiului Bucureşti se deschide publicului larg, într-un eveniment care reuneşte două expoziţii legate de istoricul clădirii Primăriei şi al Bucureştiului, precum şi alte experienţe culturale.

În Iaşi, Primăria dă o “replică” organizând trasee cu tramvaiele de epocă din colecţie.

Ampla desfăşurare de anul acesta – fizic sau online – este disponibilă pentru consultare pe portalul Noaptea Muzeelor (https://noapteamuzeelor.org/), precum şi pe canalele media ale instituţiilor implicate.

În 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, într-o perioadă extrem de dificilă la nivel mondial pentru sectorul cultural, peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara au sărbătorit Noaptea Muzeelor, pe data de 14 noiembrie, prin evenimente culturale desfăşurate în marea lor majoritate în mediul online.

Anul acesta, toate evenimentele propuse în Noaptea Muzeelor se vor desfăşura cu respectarea legislaţiei în vigoare privind prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, precizează organizatorii.

Iniţiată în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european.

În ţara noastră, organizat anual de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România – membru al celei mai mari reţele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations -, evenimentul se află la a XVII-a ediţie.

Împreună cu alte instituţii de presă, AGERPRES este partener media al evenimentelor. Agerpres

Citește mai departe