Connect with us

ACTUALITATE

Primii brazi de Crăciun tăiaţi ilegal, confiscaţi de poliţiştii din Harghita. Se derulează ample acţiuni specifice sărbătorilor

Publicat

Poliţiştii harghiteni au confiscat, la sfârşitul săptămânii trecute, 55 de brazi tăiaţi ilegal, în această perioadă fiind derulate ample acţiuni specifice sărbătorilor de iarnă.

Potrivit informaţiilor furnizate de Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, în urma unui control efectuat în zona Gheorgheni, de către o echipă formată din poliţişti şi specialişti silvici, s-a constatat că o societate comercială de profil a transportat şi deţine 55 de pomi de Crăciun, specia brad, fără să aibă pe secţiunea de tăiere amprenta dispozitivului de marcat cu amprenta dreptunghiulară, aşa cum prevede legislaţia în domeniu.

Brazii au fost ridicaţi în vederea confiscării, iar societatea comercială în cauză a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 5.000 de lei.

Sursa citată a precizat că poliţiştii harghiteni derulează în tot judeţul ample acţiuni pentru prevenirea tăierilor ilegale de pomi de Crăciun.

„Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita acordă şi în acest an o atenţie deosebită potenţialelor activităţi ilicite cu brăduţi de iarnă, având în vedere că, pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă, se înregistrează intensificarea cazurilor de tăiere, transport, prelucrare, procesare şi comercializare ilegală a materialelor lemnoase şi în special a arboretului de răşinoase, prin extragerea exemplarelor tinere de brad şi de molid, pentru a fi valorificate sub forma pomilor de Crăciun”, au precizat reprezentanţii Biroului de Presă al IPJ Harghita.

Astfel, au fost demarate şi sunt în derulare multiple activităţi la care participă specialiştii IPJ, dar şi lucrători silvici, jandarmi, angajaţi ai Gărzii de Mediu, care acţionează pe drumurile forestiere şi publice, în zonele împădurite cu răşinoase, în special specia brad şi molid, în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri de comercializare, precum şi în staţii şi triaje CFR, gări, autogări şi în alte locuri predispuse unor activităţi ilicite în domeniu.

„Atragem atenţia asupra faptului că sancţiunea poate fi de zeci de ori mai mare decât valoarea unui brăduţ achiziţionat legal, însă cel mai important este să evităm exploatarea haotică şi abuzivă a pomilor de iarnă, care ar aduce grave prejudicii fondului forestier. Poliţiştii harghiteni, împreună cu toate celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, vor continua să acţioneze pentru protejarea vegetaţiei tinere de brad şi molid, sens în care recomandăm insistent respectarea legalităţii, aceasta urmând să aibă două efecte majore: protejarea mediului înconjurător şi a bugetului personal”, mai arată sursa citată. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

VIDEO. Beznă în Parcul Mare. S-a luat curentul. Noaptea, ca hoţii. Clujenii şi-au luminat calea cu telefoanele

Publicat

bezna parcul mare.jpg

Parcul Mare din Cluj-Napoca a fost cuprins, vineri seară, de o beznă totală, conform imaginilor trimise de un cititor al Cluj24. Spre surprinderea mulţimii de clujeni care erau în parc, lumina s-a luat brusc. Mulţi dintre ei şi-au amintit de vremea lui Ceauşescu, când era des întâlnită o asemenea practică.

Majoritatea celor prezenţi au apelat la telefon pentru a-şi lumina calea, iar cei cu biciclete puse la punct şi-au aprin farurile. Deocamdată nu se ştie dacă au fost incidente.

 

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Maşină în flăcări la intrare pe A3. Au intervenit pompierii clujeni. Defecţiune la instalaţia electrică

Publicat

masina flacari.jpeg

O maşină a fost cuprinsă de flăcări la nodulrutier de intrare pe autostrada A3, în Turda.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit cu o autospecială pentru stingerea flăcărilor care au cuprins un autoturism ce se deplasa pe nodul rutier de acces pe autostrada A3 din apropiere municipiului Turda.

Echipajul a găsit autoturismul cuprins în totalitate de flăcări, iar ocupanții erau ieșiți din acesta. Nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment.

Cauza probabilă a fost o defecțiune la instalația electrică a autoturismului”, informează ISU Cluj.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

25-27 august: Gala Tânărului Actor, organizată de UNITER la Alba Iulia

Publicat

gala hop 2022 e1660934110425 1000x600.jpg

Cea de-a XXV-a ediţie a Galei Tânărului Actor HOP va avea loc în perioada 25 – 27 august la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia şi va fi transmisă live pe site-ul dedicat evenimentului.

Potrivit unui comunicat al UNITER transmis, vineri, către Agerpres, înaintea concursului, în perioada 22 – 24 august, cei 21 de actori aflaţi în competiţie vor participa la ateliere de tehnică vocală cu Maria Alexievici şi de plastică corporală şi actorie cu Răzvan Mazilu.

În program sunt incluse şi trei întâlniri ale concurenţilor cu criticul de teatru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ajutor de stat pentru industria de procesare a cerealelor. Dezbatere publică

Publicat

petre daea ministrul agriculturii sursa foto pacebook

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă ce vizează instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de procesare a cerealelor şi fabricarea uleiurilor a fost postat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„Venim în sprijinul producţiei româneşti prin acordarea unui suport financiar de maximum 500.000 euro per întreprindere pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor şi fabricarea uleiurilor. Suma totală pe care o alocăm este de 200 de milioane de euro, sub formă de granturi, pentru procesarea produselor, valorificarea superioară a acestora şi asigurarea stocurilor necesare prelucrării”, a declarat ministrul Petre Daea.

Măsura prevăzută de acest act normativ este parte a răspunsului guvernamental la dificultăţile înregistrate de procesatorii din industria alimentară ca urmare a declanşării războiului din Ucraina. AGERPRES

Citește mai departe