Connect with us

ACTUALITATE

Primul Centru de analiză morfologică şi spectrală a calculilor renali din sud estul Europei, înfiinţat la Iaşi

Publicat

iasi

Un Centru de analiză morfologică şi spectrală a calculilor renali a fost înfiinţat la Spitalul ”Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, aceasta fiind singura unitate de profil din sud estul Europei.

Cătălin Pricop, profesor specializat în urologie, a declarat jurnaliştilor că noul Centrul de analiză morfologică şi spectrală a calculilor renali va purta numele profesorului francez Michel Daudon, expert internaţional recunoscut în analiza litiazei renale.

„Profesorul Daudon este creatorul unei biblioteci care are mai mult de 5.000 de grafice, fiecare dintre acestea fiind ataşate unei compoziţii speciale a calcului renal. El ne-a donat o parte din această bibliotecă. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră dar şi a acestei donaţii am înfiinţarea acest Centru. În urma înfiinţării lui, avantajul este al pacienţilor, în scopul suferinţei lor. Asta pentru că poate fi ţinută sub control recidiva, iar analizele nu necesită spitalizare. Nu mai supunem bolnavii la chinul unei alte internări în spital. După ce finalizăm toate investigaţiile avem o discuţie cu pacientul, îi explicăm ce am găsit, de ce să se ferească, ce tratament să urmeze şi când să revină la control. Sunt anumite grupe de pacienţi care trebuie monitorizaţi cu foarte mare atenţie”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Pricop, coordonatorul Centrului de analiză morfologică şi spectrală a calculilor renali.

La inaugurarea „Centrului de analiză morfologică şi spectrală a calculilor renali” a fost prezent şi biologul francez Michel Daudon.

„Este un pas foarte important pentru prevenirea şi înţelegerea etiologiei litiazei şi prevenirea recidivei litiazice. Înfiinţarea acestui centru este rezultatul unei colaborări de mai mulţi ani. Înfiinţarea acestui centru va scădea în mod semnificativ suferinţele provocate de recidivele litiazice. După cunoştinţele mele, la Iaşi este primul centru cu acest specific care se înfiinţează în sud estul Europei. Consider că înfiinţarea acestui centru în peisajul medical al Europei de Est va schimba foarte mult analiza pacienţilor litiazici şi va diminua foarte mult suferinţa acestor pacienţi”, a declarat prof. Michel Daudon.

Potrivit medicului nefrolog Ionuţ Nistor, litiaza renală este afectează aproximativ 10 la sută din persoanele care ajung la dializă cronică.

„În judeţul Iaşi sunt aproximativ 60 de pacienţi care au ajuns la dializă din cauza problemelor datorate litiazei renale, pentru că rinichii şi-au pierdut funcţia după infecţii repetate sau după atacuri repetate de colică renală. Indirect, acest fapt duce la un cost crescut pentru societate, întrucât aceşti pacienţi au nevoie de o supraveghere renală pentru tot restul vieţii, adică echivalentul 20.000 de euro pe an”, a declarat dr. Ionuţ Nistor. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Povestea brățărilor dacice, prețioasele bijuterii din aur furate în timpul unei expoziții din Olanda

Publicat

povestea brățărilor dacice, prețioasele bijuterii din aur furate în timpul

Publicitate

O parte din Tezaurul dacic a fost furat în timpul unei expoziții din Olanda, printre piesele sustrase numărându-se coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice de o valoare inestimabilă.Brățările dacice sunt bijuterii din aur ascunse de daci înainte de invazia romană și au fost descoperite cu detectoare de metal de braconieri în perioada 1990-2000, în cetățile dacice de la Sarmizegetusa Regia.

O parte din Tezaurul dacic a fost sustrasă în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Avertizare de călătorie în Serbia. Se anunță manifestații publice de amploare, împotriva guvernului

Publicat

avertizare de călătorie în serbia. se anunță manifestații publice de

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească spre sau dinspre Serbia pe cale rutieră că în 27 ianuarie și, posibil, în zilele următoare, în capitala Belgrad și în alte orașe mari (Nis, Novi Sad ș.a.) sunt anunțate o serie de manifestații publice de amploare care pot conduce la închiderea unor artere importante de circulație, scrie alba24.ro.

Astfel, pentru a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum va fi vremea în primăvara anului 2025

Publicat

cum va fi vremea în românia până la jumătatea lunii

Publicitate

Cum va fi vremea în primăvara: Sezonul de primăvară 2023 va aduce în Europa Centrală și de Est mai multă căldură și mai puține precipitații decât mediile anuale, anticipând o eventuală seceta în vară, consideră o bună parte dintre meteorologii europeni, scrie alba24.ro

România și țările vecine vor fi protejate de furtuni, dar vor beneficia în același timp de mai puține precipitații.

Presiunea ridicată stabilă peste vestul, centrul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ceferiștii amenință cu întreruperea activității dacă nu se repun în circulație, de la 1 februarie, trenurile de călători anulate de CFR Călători

Publicat

ceferiștii amenință cu întreruperea activității dacă nu se repun în

Publicitate

Ceferiștii solicită repunerea în circulație, de la 1 februarie 2025, a trenurilor de călători anulate de CFR Călători și plata contribuției suplimentare pentru condiții de muncă speciale, în caz contrar fiind hotărâți să oprească activitatea, a anunțat, sâmbătă, Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR).

Potrivit sursei citate, ceferiștii, la mitingul de protest din 24 ianuarie 2025 organizat de FSTFR, SCMD și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe