Connect with us

ACTUALITATE

Primul concurs de bellydance din România, în cadrul Festivalului internaţional de profil de la Oradea

Publicat

Primul concurs de bellydance din România va avea loc sâmbătă, 7 decembrie, în cadrul Festivalului internaţional „Magic Bellydance”, organizat în perioada 6-8 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, de Orientalya Dance Academy.

În festival sunt invitaţi peste 20 de artişti dansatori profesionişti, zeci de dansatori amatori, cu prezentare de costume de dans, pe parcursul a două zile de workshop-uri şi muzică live.

„Aş descrie festivalul nostru ca fiind o sărbătoare a vieţii, a pasiunii, a misterului feminin, dar şi o reuniune a artei frumosului, o celebrare a muzicii, a dansului şi a culturii orientale,” a precizat organizatoarea festivalului, profesoara de bellydance, coregrafa şi dansatoarea profesionistă Alya.

Ea a declarat marţi, pentru AGERPRES, că, la această a patra ediţie, festivalul va cuprinde sâmbătă, în premieră în România, un concurs internaţional de bellydance, pe categorii, pentru care a pregătit 46 de cupe, medalii, diplome şi premii în obiecte şi chiar deplasări în străinătate.

Concursul de dans oriental va începe la ora 12,00 şi este structurat pe şapte categorii: Profesional „Miss Bellydance România”, Folclor tradiţional egiptean, Fusion Oriental, Duo, Drum solo, grup adulţi (unul din România, Oradea şi unul din Ucraina) şi grup copii ( Bucureşti, Oradea şi Ucraina). La concurs s-au înscris concurente şi grupuri din ţară, dar şi din Ungaria şi Ucraina. Concursul va dura aproximativ trei ore.

„Nu ar trebui să mai mire pe cineva organizarea unui concurs dedicat inclusiv grupurilor de copii. În alte ţări, bellydance-ul este privit cu la fel de multă seriozitate ca şi orice altă artă a dansului. Şcoala noastră de dans, Orientalya Dance Academy, promovează arta dansului oriental şi în rândul celor mici (fetele din grupa pe care am înfiinţat-o au vârste cuprinse între 6 şi 10 ani), evident cu muzică, coregrafii şi costume adaptate vârstei lor. Mă bucur că, şi la noi, arta dansului oriental începe să fie privită cu seriozitate,” a precizat Alya.

Gala Magic Bellydance va începe la ora 18,00. Pe scenă va cânta live Artem Uzunov, vor dansa profesoara Naimah din Ungaria, Vlad Jucan, coregrafa Vita Koval, fondatoarea şcolii de bellydance din Uzghorod (Ucraina), coregrafa de dans clasic indian Claudia Teodora Ignat (din Oradea), invitaţi din Cluj-Napoca, Bucureşti şi din alte oraşe din ţară.

Gala se va încheia cu prezentarea celei mai recente colecţii de costume orientale, aduse de Kitti Szunomar, directorul casei Dinasma, din Ungaria.

Spectatorii vor putea participa la o tombolă, în urma căreia pot câştiga o şedinţa foto by Christian Filipescu, un parfum arăbesc (Arabian Sunset – Parfumuri orientale Oradea), o rochie orientală made by Florina (Croitorie Florina) sau o cină romantică la restaurantul Baretti.

În prima zi a festivalului, vineri, 6 decembrie, ca şi duminică, 7 decembrie, programul festivalului cuprinde o serie de seminarii şi work-shopuri despre dansul bellydance, susţinute de profesionişti ai domeniului, la sala Gym Palace.

În jur de de 50 de persoane s-au înscris la seminarii, primul fiind susţinut, vineri, de la ora 17,00, de profesoara Alya şi invitatul special compozitorul Artem Uzunov (Rusia), unul dintre cei mai buni percuţionişti din lume. El compune cu ajutorul unui instrument antic de percuţie din Orientul Mijlociu, darbuka.

„Artem Uzunov urcă pe scene din întreaga lume alături de cei mai buni dansatori la festivaluri şi competiţii dedicate dansurilor orientale. În 2017, Artem Uzunov a dezvoltat prima aplicaţie de educaţie profesională pentru dispozitive mobile dedicată ritmurilor din Orientul Mijlociu,” a precizat organizatoarea festivalului.

Seminarul de două ore va continua vineri cu work-shopul susţinut de o profesoară de bellydance recunoscută internaţional din Ungaria, Naimah, iar duminică, în premieră la Oradea, unul va fi prezentat de Vlad Jucan (finalist la „Românii au talent” ediţia 2018).

„Sperăm ca rezultatul muncii noastre, din punct de vedere organizatoric, al tuturor artiştilor ce vor fi prezenţi să fie vizibil apreciat, respectat şi să creştem în fiecare an pentru a dezvolta şi a promova cât mai frumos şi mai adecvat arta dansului oriental,” a mai spus Alya. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe