EVENIMENT
Primul contract de modernizare a infrastructurii feroviare din PNRR, semnat de Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA

Primul contract de modernizare a infrastructurii feroviare finanţat cu fonduri nerambursabile prevăzute în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), respectiv secţiunea de cale ferată Timişoara Est – Ronaţ Triaj, a fost semnat vineri, a anunţat Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA. Valoarea contractului este de 1,44 miliarde de lei.
„Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, reprezentantă de Ion Simu Alexandru, director general, şi Asocierea Webuild SPA – Partecipazioni Italia SPA – Salcef SPA – Timişoara – Arad Lot 3, reprezentată de Francesco Bernabe, au semnat vineri, 4 noiembrie 2022, în prezenţa ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, contractul în valoare de 1,44 miliarde de lei, fără TVA, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a infrastructurii şi suprastructurii feroviare pe secţiunea Timişoara Est – Ronaţ Triaj (lotul 3), aferentă obiectivului Modernizarea liniei CF Caransebeş – Timişoara – Arad (162 km), pentru creşterea vitezei de circulaţie la 160 km/h pentru trenurile de călători şi 120 km/h pentru trenurile de marfă”, se arată în comunicatul companiei feroviare remis AGERPRES.
Durata de implementare a contractului este de 42 de luni, din care 6 luni pentru proiectare şi 36 de luni pentru execuţia lucrărilor.
Asocierea Webuild SPA – Partecipazioni Italia SPA – Salcef SPA – Timişoara – Arad Lot 3, desemnată câştigătoare în luna iulie de CFR SA, decizie menţinută ulterior şi de Curtea de Apel, va elabora proiectul tehnic şi va executa lucrările de modernizare a infrastructurii şi suprastructurii feroviare pentru viteza maximă de 160 km/h pe secţiunea Timişoara Est – Ronaţ Triaj (lotul 3), în lungime de 13,86 kilometri, inclusiv lucrări de dublare a liniei de cale ferată.
Primul contract de modernizare a infrastructurii feroviare din PNRR, semnat de Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA. Ce vor fi modernizate în cadrul contractului
De asemenea, în cadrul contractului vor fi modernizate poduri/podeţe şi vor fi efectuate lucrări civile în staţii şi halte de călători, pasaje inferioare/superioare şi pasarele pietonale, lucrări specifice de exploatare feroviară, prin construirea de clădiri de mentenanţă, un centru regional de management al traficului şi implementarea sistemului ERTMS (ETCS nivel 2 şi GSM-R).
„Semnarea contractului de modernizare a secţiunii Timişoara Est – Ronaţ Triaj reprezintă punctul de pornire a dezvoltării infrastructurii feroviare pe tronsonul Caransebeş – Timişoara – Arad, ramura sudică a Coridorului RIN-Dunăre, şi un prim pas în alinierea infrastructurii feroviare din zona de vest a ţării la standardele europene de transport.
Principalul nostru obiectiv este să le oferim călătorilor condiţii moderne de transport, şi aici mă refer la o infrastructură care va permite o viteză maximă de circulaţie de 160 km/h, staţii feroviare moderne, servicii publice de calitate, facilităţi sigure de tranzitare sau staţionare în zonele publice, inclusiv zone speciale de acces şi de deplasare pentru persoanele cu dizabilităţi.
Nu în ultimul rând, trebuie menţionat faptul că, modernizarea căii ferate înseamnă şi o contribuţie economică majoră la nivel naţional şi local”, a declarat Ion Simu Alexandru, director general al CFR SA.
Primul contract de modernizare a infrastructurii feroviare din PNRR, semnat de Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA. Ce susține Compania
Potrivit datele transmise de companie, în cadrul lucrărilor de modernizare a secţiunii de cale ferată Timişoara Est – Ronaţ Triaj sunt incluse următoarele obiective de utilitate publică: Pasaj Superior Gheorghe Adam (conectează străzile Gheorghe Adam, Avram Imbroane, Aristide Demetriade şi Gara de Est), Staţia CF Timişoara Est (16 linii modernizate, pasarelă pietonală pentru acces la peroane şi pentru traversarea căii ferate, rampă de încărcare-descărcare, rampă specială (mobilitate militară) şi integrare conexiune cu Aeroportul Traian Vuia pe o lungime de 6,5 km, racord linie CF dublă – 2,05 km, cu instalaţii de semnalizare şi telecomunicaţii) şi Pasaj superior Enric Baader – Timişoara (conectează străzile Enric Baader, Aristide Demetriade, Divizia 9 Cavalerie, Calea Mallului).
De asemenea, mai sunt incluse şi obiectivele: Haltă de Călători Timişoara Centru (staţie NOUÄ intermediară, cu peroane iluminate – panouri fotovoltaice -, asigură conexiunea feroviară cu Complexul Comercial şi zona istorică), Staţia CF Timişoara Nord (34 linii modernizate, punct nou de acces la gară, pasarelă de acces la peroane cu scări rulante, lifturi, spaţiu de aşteptare-îmbarcare, parcare nouă, pasarelă pietonală pentru traversarea căii ferate, clădire de mentenanţă şi Centru de Control Operaţional pentru zona întregului tronson) şi o clădire nouă de călători Timişoara Nord, inclusiv pasarelă centrală (lifturi, scării rulante, acces persoane cu dizabilităţi, acces la peroane prin pasarela centrală, panouri fotovoltaice, conexiunea străzii Nera cu strada Gării de Nord).
Primul contract de modernizare a infrastructurii feroviare din PNRR, semnat de Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA. Două pasaje vor fi finanțate
Nu în ultimul rând, CFR SA anunţă că în cadrul contractului se vor realiza două pasaje, respectiv Pasaj superior pentru legătură Comoarei – Radu de la Afumaţi (asigură conexiunea străzilor Comoarei şi Radu de la Afumaţi) şi Pasaj superior DN 6 zona Ronaţ Triaj, km 564+720 (asigură traversarea magistralei de cale ferată), dar se vor instala şi panouri fonoabsorbante în lungime totală de 8,26 km şi panouri fotovoltaice pe copertine, pasarele şi acoperişuri de clădiri cu specific feroviar.
Linia de cale ferată Caransebeş – Timişoara – Arad beneficiază de finanţare în cadrul PNRR, fiind, de asemenea, inclusă în Planul investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare pentru perioada 2020 – 2030. Agerpres
sursa foto: Facebook / CFR Infrastructura
EVENIMENT
FOTO. Ceasuri de colecție și bijuterii fine, în inima Clujului, la Muzeul de Artă. Piesele mecanismului unui ceas, la microscop

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a inaugurat, vineri, Fine Jewelry & Watches Expo, unde au fost expuse ceasuri și bijuterii premium de la 14 branduri renumite din toată lumea. Expoziția este o inițiativă a revistei „ The Woman” în colaborare cu Kultho- cel mai mare retailer de bijuterii și ceasuri care colaborează cu cele mai prestigioase manufacturi orologere din lume.
Case de bijuterii internaționale
Cu o prezență de peste 18 ani în România și 25 de locații…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
28-30 Martie 2025: Evenimente de weekend în Alba Iulia și în Zlatna. Târguri, alergare montană și un marș pentru viață

28-30 Martie 2025: Evenimente de weekend în Alba Iulia și în Zlatna. Târguri, alergare montană și un marș pentru viață.
Weekend-ul 28-30 Martie 2025 aduce evenimente importante pentru Alba Iulia și pentru Zlatna.
Între 28 și 30 martie, se va desfășura Târgul Grădinarului la Alba Iulia, un eveniment dedicat iubitorilor de plante, cu expoziții, ateliere și demonstrații.
Pe 29 martie, în Zlatna va avea loc competiția de alergare montană „SĂ RUN I Trail Race”,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
”Regula fermoarului” ar putea ajunge lege. Doi parlamentari au depus o propunere de modificare a Codului Rutier

”Regula fermoarului”, o cutumă din trafic, ar putea ajunge lege. Parlamentarii USR Mihai Botez și Aurel Oprinoiu au depus o propunere de modificare a Codului rutier în sensul introducerii „regulii fermoarului” în circulația pe drumurile publice.
Măsura, dacă va fi implementată, va duce la fluidizarea traficului și va preveni producerea accidentelor, arată USR.
„În țările civilizate se numește regula fermoarului și are rolul de a fluidiza traficul.
În România…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Clujeni, picnic pe plajă în Filipine cu slănină, brânză de oaie și ceapă. ”Nu scoți Ardealul din clujeni”

Mai mulți clujeni s-au cinstit cu slănină, brânză de oaie și ceapă pe o plajă din Filipine și a spus că ”poți scoate clujeanul din Ardeal, dar nu și Ardealul din clujeni”.
”Poți scoate clujeanul din Ardeal, dar nu scoți Ardealul din clujeni! După atâta rișcaș și pești, ni s-a făcut poftă de slănină cu brânză de oaie (chiar nu am văzut deloc brânză pe aici) și ceapă. Dar prevăzători cum suntem, am luat cate o mostră de acasa și am savurat-o la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro