Connect with us

ACTUALITATE

Primul parc pentru tehnologii avansate în energii alternative din România, construit la Cluj, cu 6 milioane de lei

Publicat

panouri fotovoltaice cluj innovation park.jpg

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca a lansat, la finalul lunii decembrie 2021, licitația pentru realizarea primului parc ştiinţific experimental din România dedicat energiilor alternative. Aici vor avea porțile deschise toți cei care dezvoltă aplicații mobile și alte produse din domeniu.

Contractul de proiectare și execuție a fost evaluat la peste 6 milioane de lei.

Ideea proiectului a fost anunțată încă din anul 2020, însă licitația a fost reluată acum din cauză că s-a schimbat locația propusă. Inițial, parcul fotovoltaic și eolian trebuia să fie realizat pe dealurile Lombului, însă din cauza surpărilor de teren s-a ales ca destinație finală zona de parcări a Centrului Regional de Excelență în Industrii Creative (CREIC).

Parcul științific va testa în condiții reale eficiența energetică a panourilor fotovoltaice și instalațiilor eoliene moderne și va încuraja utilizarea resurselor regenerabile.

Totodată, de aici se vor alimenta cu energie electrică atât CREIC, cât și TEAM (centrul de sprijinire a afacerilor – Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprinderi).

Laboratorul va permite și creşterea capacității de cercetare-dezvoltare și inovare în domeniul energiilor alternative, eficiență energetică și tehnologii avansate de mediu, membrilor clusterului TREC – Transylvania Energy Cluster.

Dr. Laura Oana Raita, cercetător ştiinţific, a declarat pentru Cluj24 că aici se dorește și înființarea unui hub digital cu finanțare europeană, pentru sprijinirea companiilor care doresc să dezvolte aplicații specifice activității centrului.

Suprafața de teren dedicată proiectului este…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Ajutor din partea motocicliștilor clujeni pentru sătenii nevoiași din Munții Apuseni. ”Vieți pline de greutăți”

Publicat

moto e1680283695928.jpeg

Membrii Comunității Moto Cluj – Asociația CMC, a motocicliștilor clujeni, au adus bucurie pe fețele unor săteni nevoiași din Munții Apuseni, cărora le-au adus ajutoare cu sprijinul voluntarilor. 

Au fost ajutate peste 38 de persoane izolate, cu alimente, haine, jucării, dulciuri, medicamente, produse de igienă și menaj, pampersi, telefon mobil cu cartelă, pat de dormit, etc. S-au parcurs în total 330 km în 14 ore atât pe ploaie cât și prin zăpadă iar la livrarea cutiilor cu ajutoare au participat 24 de persoane cu 11 vehicule 4×4

”Oameni de vârsta a treia, familii cu copii mici, care trăiesc…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Concert caritabil de pricesne cu Georgiana Lobonț și invitații săi la Cluj. Pentru ce se strâng banii

Publicat

pricesne 1 e1680270307144.jpeg

Cântăreața de muzică populară Georgiana Lobonț organizează vineri, 7 aprilie, concertul de pricesne ”Roagă-te și crede din sufletul Ardealului”, evenimentul având loc la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca de la ora 19.

Pe scenă vor mai urca, printre alții, Paula Seling și Marius Ciprian Pop.

Concertul are loc cu binecuvântarea mitropolitului Clujului, IPS Andrei Andreicuț, toate încasările urmând să fie donate în scop caritabil, pentru proiectul Centrului de îngrijiri paliative pediatrice ”Sf. Hristofor” din Cluj-Napoca.

georgi

Ultimele articole pe cluj24

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Noi autobuze din Cluj-Napoca vor avea suport pentru bicicletă. VEZI pe ce trasee vor circula

Publicat

autobuz biciclete.jpg

Noi suporturi de biciclete vor fi montate pe mijloacele de transport public din Cluj-Napoca. Acestea circulă inclusiv spre zonele de agrement ale orașului, potrivit Companiei de Transport Public Cluj-Napoca.

Începând cu data de 3 aprilie, CTP va instala suporturi de biciclete pe noi mijloace de transport în comun. Acestea sunt montate în spatele autobuzelor și vor putea transporta mai multe biciclete.

Noi autobuze din Cluj-Napoca vor avea suport pentru bicicletă. VEZI pe ce trasee vor circula

Mijloacele de transport deservesc traseele liniilor 35, 43 ,43B ,43P , 46, 46B, 46L, 40, 21.

„Acest lucru îți…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Record de donatori în ultima zi a campaniei „Donăm împreună, UBBEAR dă startul!”

Publicat

donare sange 11 e1668088961623.jpg

Aproape 500 de persoane au răspuns apelului lansat de Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca și au donat sânge în campania „Donăm împreună, UBBEAR dă startul!”, inițiată de Direcția Comunicare și Relații Publice din cadrul UBB.

Recordul s-a înregistrat în ultima zi când peste 140 de persoane au reușit să doneze sânge, devenind astfel parte din campanie.

Campania inițiată de UBB s-a desfăşurat în perioada27 – 31 martie 2023 la sediul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj și a fost adresată studenților și cadrelor didactice din UBB, dar nu numai lor.

Cea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe