Connect with us

EVENIMENT

Primul român condamnat la 18 ani închisoare pentru TERORISM a câștigat la CEDO. Statul trebuie să-i plătească 20.000 euro

Publicat

detinut

Românul condamnat pentru terorism pentru că a detonat o grenadă în fața liceului Jean Monet, rănind cinci elevi,  va primi bani de la statul român pentru condiții de detenție inumane.

Acesta a avut câștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde a reclamat condițiile improprii în care a fost ținut după gratii.

Este vorba despre Dragoș Ciupercescu, primul român care a fost condamnat pentru terorism în anul 2002. Acesta a dat statul român în judecată pentru condițiile necorespunzătoare din închisorile de la Giurgiu și Jilava.

CEDO a decis că statul român trebuie să-i plătească daune materiale în cuantum de peste 20.000 de euro.

Dragoș Ciupercescu a fost condamnat definitiv în 2007 la 18 ani de închisoare, după ce la data de 6 noiembrie 2002 a detonat o grenadă pe trotuarul din fața liceului ”Jean Monet” din Capitală, rănind cinci elevi.

Dragoș Ciupercescu este primul român condamnat pentru terorism. La 6 noiembrie 2002, Ciupercescu a detonat pe trotuarul din fața Liceului Jean Monnet din București o grenadă sustrasă din depozitul de muniții al unei unități militare, rănind cinci elevi.

La data de 14 martie 2003, Ciupercescu a amplasat o altă grenadă, în Parcul Cișmigiu, pe care nu a reușit s-o detoneze.

Dragoș Ciupercescu trimitea autorităților scrisori anonime în care revendica atentatul de la Liceul Jean Monnet și grenada lăsată în Parcul Cișmigiu, gata să explodeze, amenința că urmează alte lovituri și cerea bani ca să se oprească.

El a cerut telefonic, la Dispeceratul Poliției Capitalei, 10 milioane dolari pentru a nu ucide copii, iar în scrisorile trimise la Liceul Monnet a solicitat 40 de mii de dolari sau 600 de milioane de lei.

Ciupercescu a fost angajat MApN și și-a motivat acțiunile dând vina pe societate

Nu este prima dată când ”teroristul” de la Jean Monet câștigă un proces împotriva statului român. În iunie 2010, CEDO a decis ca statul român să-i plătească lui Dragoș Ciupercescu peste 18.000 de euro, pentru aceeași culpă, respectiv pentru că primul român condamnat pentru terorism a fost ținut în condiții inumane în Penitenciarul Jilava.

sursa

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

IPJ Cluj despre accidentul de pe str. Memorandumului, cu fetița acroșată de o autospecială a Poliției

Publicat

accident 3 e1713942304371.jpg

Poliția Cluj a transmis precizări despre accidentul rutier de miercuri pe strada Memorandumului din Cluj-Napoca.

”Din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat că, o autospecială de poliție din cadrul Secției 2 Poliție Cluj-Napoca, care, conform primelor date, era condusă în regim prioritar, ar fi acroșat cu oglinda un pieton aflat pe partea carosabilă, respectiv o minoră de 11 ani.

Fetița nu a fost transportată la spital

În urma evenimentului…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Târgul de cArte Alba Transilvana 2024 la Alba Iulia: Ana Blandiana, Daniel Nazare și Bere Gratis, în prima zi a evenimentului

Publicat

târgul de carte alba transilvana 2024 la alba iulia: ana

Târgul de cArte Alba Transilvana 2024 la Alba Iulia: În perioada 10-12 mai, pe esplanada Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, va avea loc ediţia a XV-a a Târgului de cArte Alba Transilvana.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Edituri din întreaga ţară, instituţii de cultură și învățământ, asociații culturale și autori individuali îşi prezintă oferta de carte. Publicul are cu acest prilej…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: ”Săptămâna Altfel” la Theodora Golf Club din Ciugud: Aproximativ 2000 de elevi vor învăța tainele golfului

Publicat

video: ”săptămâna altfel” la theodora golf club din ciugud: aproximativ

Pe terenul de golf de Theodora Golf Club, de la Ciugud, aproximativ 2000 de elevi vor ajunge în aceste zile. Este vorba despre o acțiune pe care cei de la cel mai mare teren de golf din România o fac anual. 

O inițiativă care are loc în timpul ”Săptămânii Altfel”, unde elevii fac alte activități față de cele școlare. 

În 2024, la o lecție de golf la Theodora Golf Club s-au înscris aproximativ 2000 de elevi  din Alba Iulia, Teiuș, Abrud, Sebeș, Blaj și Vințu de Jos,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Programul IMM Plus 2024. Când vor avea acces firmele la creditele cu garanții de stat. Cum se acordă sprijinul financiar

Publicat

programul imm plus 2024. când vor avea acces firmele la

Programul IMM Plus 2024, anterior IMM Invest Plus, este relansat de Guvern. Acesta cuprinde mai multe subprograme prin care firmele pot accesa credite cu garanții de stat. Ministerul Finanțelor a anunțat recent că a fost făcut ultimul pas pentru operaționalizarea programului.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a anunțat că invită băncile să se înscrie în program. Comisia Europeană a aprobat în 9 aprilie schema de ajutor de stat în valoare de 2,5…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe