Connect with us

EVENIMENT

Primul transplant cardiac efectuat în România, după declanşarea crizei pandemice, realizat cu succes la Târgu Mureş

Publicat

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, doctorul Horaţiu Suciu, a declarat, marţi, că institutul a reuşit efectuarea primului transplant cardiac din România, de după declanşarea crizei pandemice, în condiţiile în care până la începutul lunii februarie a anului trecut erau consemnate deja patru transplanturi de cord.

„Am efectuat la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş primul transplant cardiac din anul 2020, din Romania. Receptorul este un pacient în vârstă de 42 de ani, din judeţul Sibiu, aflat de aproximativ 2 ani pe lista de aşteptare, aflat într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, deasupra resurselor terapeutice convenţionale (…) Este primul transplant cardiac efectuat în România după declanşarea crizei pandemice, acest lucru ne face să fim optimişti pentru că fost spartă gheaţa şi alte transplanturi vor urma. Evident că sunt şi alte probleme în continuare în acest domeniu, în primul rând un număr relativ scăzut de donatori care nu este neapărat ceva caracteristic României, fiindcă la nivel european şi mondial este notată o scădere a numărului de donatori. Dar există şi alte probleme care pot fi rezolvate dacă există dorinţă şi voinţă în sprijinul medicinei de performanţă”, a declarat, presei, doctorul Horaţiu Suciu.

Doctorul a arătat că transplantul a avut loc în urmă cu câteva zile şi că starea receptorului este bună şi că este pregătit să iasă de la terapie intensivă.

Sursa foto: IUBCVT Târgu Mureş

„Donatorul a fost un tânăr în vârstă de 40 de ani, din judeţul Iaşi, declarat în moarte cerebrală, victima a unui traumatism cranio-cerebral. Pentru prelevarea cordului s-a deplasat o echipă de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureş, condusa de şef lucrări dr. Marius Harpa, care s-a deplasat la Iaşi. Cordul a ajuns la Târgu Mureş pe calea aerului, cu un avion al Euro Transplant Belgia care a aterizat la Târgu Mureş. Au prelevat ambii plămâni în cursul aceleiaşi prelevări multiorgan şi au fost de acord cu efectuarea unei escale la Târgu Mureş, pe drumul de întoarcere.

Cordul a ajuns, joia trecută, la Institutul Inimii Târgu Mureş, la ora 14.30, şi intervenţia chirurgicală s-a încheiat cu la ora 18.45. Pacientul este extubat încă de a doua zi şi este pregătit să iasă din terapie intensivă. Suntem foarte mulţumiţi de evoluţia postoperatorie până în acest moment”, a arătat dr. Suciu, coordonatorul intervenţiei.

El susţine că succesul acestui prim transplant de cord se datorează muncii unei echipe multidisciplinare, „în pofida aparentelor (încă mai) crede în faptul că medicina de performanţă poate fi efectuată şi în România”.

Soţia pacientului transplantat a mulţumit echipei medicale şi şi-a exprimat speranţa că performanţa medicală va fi în continuare sprijinită pentru a se salva cât mai multe vieţi.

„Îi mulţumesc lui Dumnezeu că a lăsat pe pământ oameni ca domnul doctor Horaţiu Suciu şi echipa domniei sale din cadrul IUBCvT Târgu Mureş, care trebuie ajutată şi sprijinită în continuare pentru a salva cât mai multe vieţi. Le mulţumesc din suflet că au făcut posibilă această minune. Mulţumesc familiei donatorului pentru puterea de care a dat dovadă şi mulţumim tuturor celor s-au gândit şi s-au rugat pentru jumătatea mea şi au avut un gând bun. Toată viaţa vom fi recunoscători pentru fiecare clipă şi fiecare moment (…) Aşteptarea a fost cruntă, de aceea ar trebui să venim în sprijinul IUBCvT şi a altor compartimente care se luptă efectiv să salveze vieţi”, a declarat soţia pacientului. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

4 copii și o femeie din Cluj s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital

Publicat

ambulanta 2 e1670876778104.jpg

4 copii, cu vârste între 3 și 8 ani, dar și o femeie, s-au intoxicat, joi, cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați, de puține momente, pentru a acorda primul ajutor calificat unor persoane care, se pare, s-au intoxicat cu dioxid de carbon.

4 copii și o femeie din Cluj s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital

Solicitarea a venit în jurul orei 20 și a anunțat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Oțelul Galați – „U” Cluj, 2-1. Clujenii sunt învinși în deplasare și ratează calificarea în finala Cupei României

Publicat

u cluj otelul.jpg

„U” Cluj și Oțelul Galați s-au întâlnit astăzi, 18 aprilie, pe Stadionul Oțelul din Galați în semifinala Cupei României. Partida s-a încheiat cu victoria gazdelor și echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău ratează calificarea în finala Cupei României.

Echipele de start

Oțelul Galați: Pap – Adăscăliței, Cisse, Yabre, Zhelev – Cisotti, Zivulic, Lameira – Maciel, Pop, Bodișteanu

REZERVE: Neagu, Rusevic, Rus, Tănasă, Malle, Telles, Jardan,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Procurorii din Blaj au transferat un dosar de înșelătorie la nivel european, magistraților din Germania. Escrocherii cu utilaje

Publicat

procurorii din blaj au transferat un dosar de înșelătorie la

Un bărbat din Blaj a căzut victima unei escrocherii făcute de mai mulți bărbați din Germania, la nivel european. Este vorba despre o înșelăciune cu vânzarea unor utilaje agricole. 

Utilaje agricole folosite, care au un preț destul de mare, de peste 10.000 de euro. La doi ani de când a devenit victimă, magistrații din Blaj au admis cererea de transfer a cauzei penale, procurorilor din Germania. 

Din câte se pare făptuitorii, mai mulți bărbați din Germania, sunt anchetați…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițiștii clujeni au ieșit pe străzi. Amenzi pentru zeci de pietoni, bicicliști și trotinetiști

Publicat

pietoni scaled.jpg

Polițiștii au organizat o acțiune în Cluj-Napoca, care îi vizează pe pietoni, bicicliști și trotinetiști.

Scopul acțiunii a fost promovarea unui mediu sigur și civilizat în zonele pietonale, respectarea normelor rutiere incidente, conștientizarea de către aceste categorii de participanți la trafic a riscurilor la care se expun atunci când nu respectă regulile de circulație care li se adresează, potrivit IPJ Cluj.

Polițiștii clujeni au ieșit pe străzi….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe