EVENIMENT
Primul transplant de cord din acest an din România, relizat cu succes la Târgu Mureș. O nouă șansă la viață, după doi ani de așteptare

Primul transplant de cord din acest an din România a fost relizat cu succes la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş.
O echipă condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, Horaţiu Suciu, a efectuat, marţi, primul transplant de cord din acest an din România. Medicii au salvat viața unui pacient în vârstă de 54 ani, din judeţul Caraş-Severin, care de afla în stadiu avansat de insuficienţă cardiacă.
„În această după-amiază am efectuat primul transplant cardiac din acest an în Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş. Pacientul este un domn în vârstă de 54 de ani din judeţul Caraş-Severin. Un pacient aflat în stadiu avansat de insuficienţă cardiacă, aflat pe lista de aşteptare de aproximativ 2 ani, cu cardiomiopatie dilatativă, o afecţiune ireversibilă care afectează muşchiul inimii şi creează o stare, bineînţeles, de o calitate vieţii extrem de precară şi, bineînţeles, un risc mare de deces.
Din fericire, a fost un cord disponibil care a fost prelevat de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti de către o echipă care s-a deplasat din clinica noastră, condusă de doctorul Harpa Marius.
Cordul a venit pe calea aerului cu un elicopter SMURD, a aterizat în jurul orei 14,30 şi intervenţia a durat aproximativ 4 ore şi s-a încheiat cu succes. Pentru acest moment suntem mulţumiţi de evoluţia pacientului, sperăm ca această evoluţie să aibă loc în continuare”, a declarat presei dr. Horaţiu Suciu.
Primul transplant de cord din acest an din România, relizat cu succes la Târgu Mureș. Intervenția a durat patru ore
Doctorul Suciu a spus că fiind primul transplant din acest an, echipa de la Târgu Mureş îşi doreşte să continue într-un ritm care să vină în întâmpinarea unei mari nevoi, existând pacienţi numeroşi pe listele de aşteptare, atât în centrul Târgu Mureş, cât şi în centrul din Bucureşti.
„Sigur, toate intervenţiile de transplant sunt intervenţii speciale, dificile, care presupun o coordonare foarte bună. Din acest punct de vedere organizatoric apar marile provocări. Din punct de vedere tehnic, este o intervenţie care intră în sfera activităţii chirurgiei cardiovasculare, o intervenţie care, din fericire, în institutul nostru este una de rutină.
Aşa cum am menţionat, a durat 4 ore şi lucrurile sunt pe drumul cel bun. Anul trecut am efectuat trei transplanturi cardiace, din păcate doar trei şi, bineînţeles, ne-am propus mult mai multe. Ne-am propus în jur de 10-12 transplanturi, dacă pornim din luna ianuarie, astfel încât să crească numărul. Dar aici ţinem ţine foarte mult de donatori. Noi suntem pregătiţi oricând să facem transplant. Numărul donatorilor a fost de destul de mic, dar în acest an, iată, am început destul de devreme şi trebuie să fim optimişti”, a declarat Suciu.
Şeful Secţiei ATI din cadrul IUBCvT Târgu Mureş, dr. Sorin Paşcanu, a menţionat că primul transplant de cord din acest an a decurs foarte bine, chiar dacă a început un pic mai târziu, din cauza condiţiilor meteorologice.
Primul transplant de cord din acest an din România, relizat cu succes la Târgu Mureș. ”Starea pacientului este cât se poate de mulţumitoare”
„Operaţia a decurs fără probleme, rapid şi starea pacientului este cât se poate de mulţumitoare. În fiecare an ne propunem să facem cât de mult e posibil, dar suntem limitaţi de lucruri din afară, în primul rând de numărul donatorilor şi calitatea lor. Şi vreau să profit de ocazie să le mulţumesc colegilor de la Spitalul Universitar din Bucureşti care ne-au furnizat cordul.
Deci, limitaţi de numărul donatorilor şi de logistica întreagă din jurul transplantului, inclusiv de spaţiile fizice de care dispunem, ca număr de specialişti, ca dotare, am putea face mult mai mult, dar, după cum vedeţi în spatele meu, şi acum le facem în centrul pediatric, pentru că aici avem condiţiile necesare”, a precizat dr. Paşcanu.
Dr. Sorin Paşcanu a spus că, înainte de intervenţia de transplant, pacientul l-a întrebat dacă va trebui să se pensioneze, însă a fost asigurat că medicii de la Târgu Mureş se străduiesc să îi ofere o şansă la o viaţă normală.
„Sperăm ca majoritatea pacienţilor noştri transplantaţi să urmeze o viaţă mult mai normală, să-i zic aşa. Discutând cu pacientul înainte de operaţie, m-a întrebat dacă e obligatoriu să se pensioneze după aceea şi am spus că, dimpotrivă, sper că nu, pentru că ideea de a face aceste intervenţii chirurgicale este să-i oferim o viaţă normală, viaţa care înseamnă şi muncă, dacă asta îşi doreşte.
Noi ne bucurăm să se întoarcă în câmpul muncii. Sigur că va trebui să vină la controale, va trebui să ia medicaţie, dar până la urmă sperăm că îi vom oferi o viaţă normală, cu o capacitate de efort net îmbunătăţită şi cu minime, să zicem, disfuncţii. Planul este să-i întoarcem la viaţa normală. Adică nu doar să le salvăm viaţa, să le oferim o viaţă cu scop”, a subliniat doctorul.
Agerpres
EVENIMENT
Eveniment de lansare a echipei de ciclism a CSM Unirea organizat de Asociația Biciclim, Primăria Alba Iulia și clubul sportiv

CSM Unirea va avea și echipă de ciclism. Asociația BICICLIM Alba, alături de club și de Primăria Alba Iulia anunță că evenimentul de lansare va avea loc marți, 8 aprilie 2025, de la ora 18:00.
Lansarea echipei de ciclism a CSM Unirea va fi găzduită de Muzeul ”Principia” din Alba Iulia.
Biciclim Alba este un grup al pasionaților de ciclism și mișcare în aer liber din Alba Iulia care, în urmă cu câțiva ani, s-a organizat într-un ONG dedicat sportului pe două…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Classic for Kids în Alba și alte 4 județe. Concerte de pian și ateliere de muzică pentru copiii din Aiud și Blaj

Copiii din 17 sate și orașe mici vor avea parte în lunile aprilie și mai de o experiență muzicală completă, special adaptată lor. Turneul Classic for Kids va călători în județele Cluj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Alba și Sălaj.
Pianistul Bogdan Vaida și compozitoarea Anamaria Meza îi vor iniția pe cei mici în tainele muzicii clasice și chiar vor cânta împreună cu ei – totul prin intermediul jocurilor și al instrumentelor muzicale la care copiii vor avea ocazia…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Tânăr beat și drogat, arestat la Cluj pentru conducere fără permis. A lovit mai multe mașini parcate și a fugit de poliție

Un tânăr de 26 de ani din Republica Moldova, a fost reținut și ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a fost prins la volan fără permis și sub influența alcoolului și a substanțelor interzise.
Acesta a fost depistat în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 01.00, pe strada Oașului din Cluj-Napoca. Acesta nu a răspuns semnalului de oprire al polițiștilor Biroului Rutier și și-a continuat deplasarea. Anterior, tânărul ar fi acroșat mai…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Vidra, surprinsă pe camerele de monitorizare din Parcul Natural Apuseni. Un semn al unui ecosistem sănătos

Camerele de monitorizare amplasate în Parcul Natural Apuseni au surprins recent imagini rare cu o vidră (Lutra lutra) în habitatul său natural. Această specie discretă și jucăușă este un indicator al ecosistemelor sănătoase, prezența sa confirmând calitatea apelor și echilibrul biodiversității din zonă.
Vidra europeană este un mamifer semiacvatic cunoscut pentru agilitatea sa și comportamentul jucăuș. Prezența acestei specii într-o zonă este un indicator important al…
Citește mai mult pe Alba24.ro