EVENIMENT
Principalele lacuri de acumulare din România au un grad de umplere de 88,79%

Pe pagina oficială de Facebook a Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR) s-a menționat că, în prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare principale din România este de 88,79%. Această valoare este suficientă pentru a satisface necesarul de apă al tuturor beneficiarilor, inclusiv populația, producția de energie electrică, industria și agricultura.
Potrivit sursei citate, cerinţa de apă a crescut, în ultimii cinci ani, de la 6,96 miliarde de metri cubi (mc), în 2018, la 8,60 miliarde mc, în 2022.
În prezent, pentru cele trei categorii de utilizatori, situaţia se prezintă astfel: Agricultura – de la 1,62 de miliarde mc (2018) la 2,80 miliarde mc (2022); Industrie – de la 4,08 miliarde mc (2018) la 4,45 miliarde mc (2022); Populaţie – de la 1,16 miliarde mc (2018) la 1,35 miliarde mc (2022).
Principalele lacuri de acumulare din România au un grad de umplere de 88,79%. Ce susține Administrația Națională „Apele Române”
„În schimb, dacă ne raportăm la cerinţa de apă din 2003 (9,19 miliarde de metri cubi) de apă, aceasta a scăzut în ultimii 20 de ani, cu 59 de milioane de metri cubi de apă (8,60 miliarde mc de apă).
Dintre cele trei categorii de utilizatori, doar pentru cei din agricultură, tendinţa de creştere a cerinţei de apă se menţine: 1,86 (2002) la 2,80 de miliarde de metri cubi de apă (2022). Astfel, pentru a veni în sprijinul agricultorilor, specialiştii noştri au inclus recent în legislaţia românească posibilitatea reutilizării apelor uzate epurate corespunzător în agricultură, ca o măsură de gestionare eficientă şi, după caz, de economisire a apei”, precizează ANAR.
În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a OUG nr. 52/2023, Guvernul va adopta prin Hotărâre stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2020/741 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 mai 2020 privind cerinţele minime pentru reutilizarea apei, notează instituţia. Agerpres
EVENIMENT
Modificări în programul de duminică al Festivalului de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia, din cauza vremii

Modificări în programul Festivalului de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia, din cauza vremii, anunțate de organizatori.
Teatrul de Păpuși „Prichindel” vă informează că din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, programul zilei de 18 mai 2025, din cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Povești”, ediția a XVIII-a, va suferi modificări, după cum urmează:
- spectacolele Companiei Muschetarii București vor fi susținute la sala Teatrului de Păpuși…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
OPINIE. Dragoș Damian (CEO Terapia): Explozie a vânzărilor de medicamente înainte, în timpul și după alegerile din 18 mai

Producătorii se așteaptă la creșteri substanțiale ale vânzărilor de medicamente înainte, în timpul și după alegerile din 18 mai. Vor crește în primul rând vânzările de medicamente anti-îmibateinimairepede, anti-măstrângeînpiept și anti-îmiexplodeazăcapuldedurere.
Se vor vinde ca pâinea calda medicamentele anti-îmivinesăvărs și toate celelalte medicamente pentru tulburări digestive, cum ar fi cele anti-miefoarterău, anti-mădoarestomacul și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Sistemul e-SIGUR, folosit sâmbătă pe drumurile din Alba. Radarele pe trepied detectează automat șoferii care depășesc viteza

Sistemul e-SIGUR, pe drumurile din Alba: Polițiștii rutieri din județ desfășoară sâmbătă o amplă acțiune de monitorizare a traficului rutier, cu ajutorul sistemului inteligent e-SIGUR, menit să identifice în timp real abaterile de la normele de circulație în zonele cu risc crescut de accidente.
Sistemul e-SIGUR este dotat cu dispozitive radar montate pe trepiede mobile, care detectează automat vehiculele ce depășesc limita legală de viteză sau încalcă alte reguli de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Noul pian Bösendorfer al Filarmonicii Cluj-Napoca, inaugurat într-un concert. A costat aproape 750.000 de lei

Colegiul Academic a fost vineri seara gazda unui concert de excepție care a marcat o premieră istorică în existența Filarmonicii clujene – inaugurarea noului pian Bösendorfer Concert Grand 280VC.
În valoare de 743.700 de lei, această „bijuterie” a fost achiziționată anul trecut cu sprijinul și susținerea financiară a Consiliului Județean Cluj, fără de care artiștii și publicul clujean nu s-ar fi putut bucura de un astfel de moment excepțional pe scena sălii…
Citește mai mult pe Cluj24.ro