Connect with us

EVENIMENT

Principalele măsuri luate în Europa pentru limitarea epidemiei de coronavirus

Publicatcoronavirus china

Un sumar al principalelor măsuri luate în Europa pentru limitarea epidemiei de COVID-19, provocată de noul coronavirus, a fost realizat de Agenţia France Presse.

În Italia, ţara europeană cea mai afectată, celor 60 de milioane de locuitori li s-a recomandat să rămână acasă până în 3 aprilie. Sunt permise deplasările la serviciu, pentru îngrijiri medicale şi pentru cumpărarea de alimente.

Vezi și HARTA INTERACTIVĂ a cazurilor de coronavirus din România: Situația la minut din județe. Persoanele infectate, în carantină și monitorizate

România recomandă celor aproximativ un milion de cetăţeni care lucrează în Italia să nu vină în ţară pentru vacanţa de Paşte. Cei care totuşi se întorc vor fi plasaţi în carantină. Austria îşi va repatria şi pune în carantină toţi cetăţenii aflaţi în Italia. Autorităţile de la Viena au suspendat legăturile feroviare cu Italia şi le solicită certificate medicale celor întorşi din această ţară. Slovenia va aplica un filtru similar la frontiera cu Italia, care va rămâne totuşi deschisă.

Mai multe companii aeriene şi ţări printre care Albania, Austria, Grecia, România, Spania şi Ungaria au întrerupt legăturile aeriene cu Italia.

În Slovacia, Croaţia şi Letonia, cei ce revin din principalele focare de infecţie trebuie să se autoizoleze la domiciliu timp de două săptămâni. La Moscova s-a luat aceeaşi măsură, iar cei găsiţi vinovaţi de a fi provocat un deces prin nerespectarea carantinei sunt pasibili de pedepse cu închisoarea până la cinci ani.

Şcolile şi instituţiile de învăţământ superior sunt închise în Italia până în 3 aprilie, în Polonia şi Grecia până în 25 martie. Începând de miercuri, aceeaşi măsură se aplică şi în România, iar începând de joi – în Ucraina. În alte ţări, învăţământul a fost suspendat doar la nivel regional – în regiunea spaniolă Madrid, respectiv în cele mai afectate zone din Franţa.

Adunările de mai mult de 1000 de persoane au fost interzise în Belgia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Polonia, România şi în regiunile spaniole Madrid şi Catalonia. Austria şi Ungaria au instituit limita de 100 de persoane pentru adunările în spaţii închise, respectiv 500 în aer liber. Cehia a limitat şi adunările în aer liber la 100 de persoane. Italia şi Ciprul au interzis complet adunările.

Au fost anulate sau amânate numeroase manifestări culturale; muzeele sunt închise în Austria, Italia şi România. Campionatul italian de fotbal a fost suspendat, iar în Spania şi Franţa meciurile se joacă fără spectatori.

Danemarca şi Rusia recomandă evitarea transportului în comun la orele de vârf. În regiunea Madrid, metrourile, autobuzele şi trenurile suburbane vor fi dezinfectate zilnic.

Banca Angliei a redus dobânda de referinţă pentru a sprijini economia, la câteva zile după o decizie similară a Statelor Unite. Guvernul de la Londra a alocat 30 de miliarde de lire pentru combaterea efectelor epidemiei. Italia a prevăzut în acelaşi scop 25 de miliarde de euro. Uniunea Europeană ia în considerare crearea unui nou fond special. Tot pe plan economic, Franţa şi Germania au luat măsuri pentru facilitarea recurgerii la şomaj parţial. Austria a alocat 100 de milioane de euro pentru turism şi 10 milioane pentru IMM-uri. Slovacia va acorda firmelor asistenţă în valoare de un miliard de euro, iar Grecia a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu 15 milioane de euro.

În ceea ce priveşte oficialităţile, preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, şi preşedintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, au intrat benevol în carantină timp de două săptămâni. Organizaţia Mondială a Comerţului şi-a suspendat toate reuniunile până în 20 martie, după ce în rândul personalului din Geneva a fost depistat primul caz de infectare cu coronavirus. Marţi, şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au participat la o reuniune extraordinară privind coronavirusul, desfăşurată sub formă de videoconferinţă. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO: Autoturism răsturnat în șanț, pe DN 68 în județul Caraș-Severin. Două persoane au fost rănite

Publicat

Două persoane au fost rnite într-un accident rutier produs joi dupăa-amiaza, pe DN 68 in localitatea Bautarul de Jos din județul Caraș-Severin.

Din primele informații, șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra direcției de deplasare iar mațina s-a răsturnat într-un șanț de pe marginea drumului.

Potrivit ISU Caraș-Severim, la fața locului au ingtervenit pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Caransebeș.

Au acționat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere și o autospecială SMURD.

În urma accidentului au rezultat două victime, neîncarcerate, care prezentau răni ușoare. După ce li s-a acordat îngrijiri medicale la fața locului, acestea au fost transportate la spitalul din Otelul Roșu de către un echipaj SAJ.

Citește mai departe

EVENIMENT

România se află printre țările cu cea mai mare rată a șomajului din Europa

Publicat

oameni

Rata şomajului a continuat să crească în august, o lună marcată de relaxarea restricţiilor impuse pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus (Covid-19), ajungând la 8,1% în zona euro şi la 7,4% în Uniunea Europeană.

Este a cincea lună de creştere consecutivă a ratei şomajului, atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană.

În rândul celor 27 de state membre ale UE, în august cele mai scăzute rate ale şomajului s-au înregistrat în Cehia (2,7%), Polonia (3,1%), Malta (4,1%), Germania (4,4%), Olanda (4,6%), Slovenia (4,7%), Austria (5%), Belgia (5,1%), Irlanda (5,2%) şi România (5,3%). La polul opus se situează Spania (16,2%), Italia (9,7%) şi Lituania (9,6%).

Eurostat estimează că în zona euro aproximativ 13,188 milioane de persoane (din totalul populaţiei estimat la 330 de milioane) erau în şomaj în cursul lunii august, cu 251.000 mai multe decât în iulie.

În august, 3,032 milioane de tineri din UE nu erau angajaţi, din care 2,460 milioane erau în zona euro. În rândul femeilor din UE, rata şomajului era de 7,6% în august, în creştere de la 7,5% în iulie, în timp ce în rândul bărbaţilor rata şomajului era de 7,1% în august, stabilă faţă de iulie. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Percheziții în Bacău. O persoană reţinută pentru trafic de minori şi proxenetism

Publicat

Polițiștii de combatere a criminalității organizate din Bacău și procurorii DIICOT au destructurat o grupare infracțională, specializată în trafic de persoane și trafic de minori. O persoană a fost reținută pentru 24 de ore, iar faţă de alta a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Miercuri, polițiștii din Bacău au pus în aplicare două mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Bacău şi 4 mandate de aducere. În urma activităţilor desfăşurate, au fost ridicate mai multe documente cu valoare probatorie, 250 de euro şi două telefoane mobile.

Din probele administrate a rezultat că, în 2018, mai multe persoane, membri ai aceleiași familii, organizați sub forma unei antreprize cu roluri și atribuțiuni bine stabilite, derulate în scopul obținerii de venituri ilicite, ar fi desfășurat activități de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.

Astfel, membrii grupării ar fi racolat, de pe teritoriul României, și transportat, în mai multe țări din UE, mai multe tinere, pe care le-ar fi obligat să practice prostituția în folosul lor.

Tinerele ar fi reclamat faptul că au fost exploatate sexual prin obligarea la practicarea prostituției, fiind transportate pe teritoriul Suediei unde, prin amenințări și acte de agresiune repetate, au fost obligate să practice prostituția.

Acestora li s-ar fi reținut actele de identitate și li s-ar fi aplicat corecții fizice.

În urma acțiunii, 4 mandate de aducere au fost puse în aplicare, o persoană a fost reţinută pentru 24 de ore, iar faţă de alta a fost dispusă măsura controlului judiciar.

De asemenea, mai multe persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, în vederea continuării cercetărilor. Față de persoanele în cauză se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, influențarea declarațiilor şi spălare de bani.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operaţiuni Speciale, iar în activități au fost angrenați și specialiști din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane Bacău.

Citește mai departe

EVENIMENT

Român urmărit internațional, descoperit în Irlanda în urma unei colaborări între Poliția Română și cea irlandeză

Publicat

Un cetăţean român, urmărit la nivel naţional şi internaţional pentru constituirea unui grup infracţional organizat, şantaj, instigare la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat şi instigare la tâlhărie calificată, a fost depistat de autorităţile judiciare irlandeze.

“În urma cooperării poliţieneşti dintre România şi Irlanda, liderul unei grupări de criminalitate organizată, ce acţiona în Irlanda, a fost depistat.

Acesta era urmărit la nivel internaţional pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, instigare la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat şi instigare la tâlhărie calificată”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Împotriva celui în cauză – care parte din categoria Most Wanted, figurând şi pe site-ul EUROPOL, Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală a emis un mandat de arestare preventivă în anul 2019.

Potrivit anchetatorilor, în luna aprilie 2014, în timp ce se aflau pe teritoriul Irlandei, bărbatul, în calitate de lider, împreună cu alţi cetăţeni români, s-ar fi constituit într-un grup de criminalitate organizată, cu scopul obţinerii de venituri financiare din fapte ilegale şi ar fi săvârşit acte materiale ale infracţiunilor de şantaj, instigare la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat şi instigare la tâlhărie calificată.

Acesta a fost depistat în urma cooperării între FAST România, prin Serviciul Urmăriri din cadrul IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale şi FAST Irlanda, prin Garda National Bureau of Criminal Investigation, în baza informaţiilor obţinute de către IPJ Neamţ – Serviciul de Investigaţii Criminale.

“EN – FAST (European Network of Fugitive Active Search Teams – Reţeaua Europeană a Unităţilor de Căutare Activă a Urmăriţilor) înglobează toate structurile naţionale de “Urmăriri” pentru a realiza o cooperare mai strânsă între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte localizarea, arestarea şi predarea persoanele urmărite în baza mandatului european de arestare”, arată sursa citată.

ENFAST a devenit operaţională la data de 1 octombrie 2012 şi reprezintă o reţea informală de contacte şi un grup de cooperare în toate aspectele legate de găsirea şi arestarea urmăriţilor internaţional.

Scopul proiectului ENFAST este acela de a spori gradul de securitate în interiorul Uniunii Europene, prin creşterea eficienţei în activitatea de urmărire şi arestare a infractorilor urmăriţi internaţional. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate