EVENIMENT
Principalul drum din județul Hunedoara spre Masivul Retezat s-a redeschis. Circulație rutieră reluată pe tronsonul Barajul Gura Apelor – Cabana Rotunda – Poiana Pelegii

Principalul drum din judeţul Hunedoara care permite accesul turiştilor spre Masivul Retezat s-a redeschis pentru autovehicule începând de joi, traficul fiind astfel reluat pe tronsonul cuprins între Barajul Gura Apelor – Cabana Rotunda – Poiana Pelegii.
Circulaţia autovehiculelor este posibilă pe acest tronson la mai bine de un an de la instituirea unor restricţii cauzate de problemele apărute în structura de rezistenţă a carosabilului.
Conform autorităţilor judeţene, turiştii vor putea urca în condiţii bune cu maşina până la Cabana Rotunda şi cu anumite limitări pe drumul forestier care pleacă de la Rotunda până în Poiana Pelegii. Accesul autovehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone rămâne restricţionat.
„Din 15 august, pe sectorul de drum aflat în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, sector cuprins între barajul hidrotehnic Gura Apelor şi Cabana Rotunda, se va circula foarte bine. Pe drumul forestier cuprins între Cabana Rotunda şi Poiana Pelegii se poate circula, dar nu în condiţiile cele mai bune. Pe tronsonul acesta, aflat în administrarea Direcţiei Silvice, încă se lucrează – există două zone cu probleme mai mari, dar am primit asigurări că în maxim o săptămână intervenţiile se vor încheia şi drumul se va prezenta în condiţii excelente. Părerea mea este că nu trebuia lăsat atâta timp să treacă până să refacem acest drum”, a declarat administratorul public al judeţului Hunedoara, Costel Avram.
Lucrările realizate pe sectorul de competenţă al CJ Hunedoara au vizat refacerea unei porţiuni din corpul drumului, fiind folosite circa 1.300 de tone de material pentru umplerea unui gol creat în structura sa. De asemenea, s-au curăţat şanţurile colmatate şi s-a lărgit terasamentul drumului pe mai multe porţiuni.
Drumul Judeţean 685 a fost închis temporar pe sectorul cuprins între Barajul Gura Apelor – Cabana Rotunda – Poiana Pelegii în data de 22 mai 2018. Închiderea circulaţiei rutiere s-a impus deoarece din cauza fenomenelor de îngheţ şi dezgheţ în structura drumului s-a format un gol sau raven, existând pericolul de surpare a carosabilului. Drumul a fost închis atunci pentru prevenirea unor accidente nedorite. AGERPRES
EVENIMENT
VIDEO: Olimpiada de Limba Germană Modernă, etapa națională 2025 la Alba Iulia. Festivitatea de deschidere a competiției

Etapa națională a Olimpiadei de Limba Germană Modernă se desfășoară, în această săptămână, la Alba Iulia. Participă peste 190 de elevi din țară. Evenimentul de deschidere a competiției are loc la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.
La festivitate participă reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Alba, ai Ministerului Educației și oficialități locale, alături de profesori și elevi.
Competiția este organizată de Ministerul Educației și…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Un accident rutier s-a produs luni după-amiaza pe Calea Moților din Alba Iulia. Două mașini au intrat în coliziune. La fața locului a fost prezent și echipaj de ambulanță.
Potrivit IPJ Alba, este vorba despre o tamponare. Nu a fost vreo persoană transportată la spital.
Traficul rutier a fost ușor îngreunat în zona accidentului.
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Tânăr turdean, CAMPION național la șah rapid și VICECAMPION la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate

Turdeanul Casian Tanțău a devenit campion național la șah rapid și vicecampion la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate. Este membru al Clubului Sportiv Potaissa Turda.
„Turda are campioni. Inclusiv la 6 ani și jumătate!
Tanțău Casian, tânărul talent al șahului din Turda, confirmă că performanța nu are vârstă. Sub îndrumarea profesorului Marin Fântână, de la Clubul Sportiv Potaissa Turda, Casian a devenit campion național la șah rapid și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Performanță: Un student din Alba a câștigat locul I, alături de echipa UTCN, la un prestigios concurs desfășurat în SUA

Horațiu Arion, originar din Alba, a câștigat locul I, alături de echipa de studenți UTCN, la un prestigios concurs din SUA. Este vorba despre Seismic Design Competition 2025, o competiție internațională de design seismic, desfășurată în perioada 31 martie – 3 aprilie 2025, la Berkeley, California, SUA.
Echipa SDC UTCN 2025 a fost formată din studenți ai Facultăților de Arhitectură și Inginerie Civilă din cadrul universității din Cluj.
”Horațiu se remarcă prin ambiția…
Citește mai mult pe Alba24.ro