ACTUALITATE
Prinţul moştenitor saudit şi președintele Franței vor să coopereze pentru ”atenuarea efectelor” războiului din Ucraina
Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi preşedintele francez Emmanuel Macron îşi doresc „să intensifice cooperarea” pentru „a atenua efectele în Europa, Orientul Mijlociu şi în lume” ale războiului din Ucraina, într-un context mondial de creştere rapidă a preţurilor la energie, a anunţat preşedinţia franceză, relatează AFP.
Prinţul moştenitor al regatului, principalul exportator de ţiţei din lume, a fost primit joi seară pentru un „dineu de lucru” la Palatul Elysée.
Emmanuel Macron şi Mohammed bin Salman au „subliniat necesitatea de a găsi o soluţie la conflict şi de a intensifica cooperarea pentru a atenua efectele în Europa, Orientul Mijlociu şi în lume”, a precizat vineri un comunicat al preşedinţiei franceze.
„În această privinţă”, Macron a subliniat „importanţa continuării coordonării începute cu Arabia Saudită în perspectiva diversificării aprovizionării energetice a statelor europene”.
Invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie a provocat o creştere necontrolată a preţurilor la energie.
După declanşarea invaziei, ţările occidentale încearcă să convingă Arabia Saudită să crească producţia pentru a uşura presiunea asupra pieţelor.
Prinţul moştenitor saudit şi președintele Franței vor să coopereze pentru ”atenuarea efectelor” războiului din Ucraina: Creşterea preţului petrolului alimentează în special inflaţia în SUA
Creşterea preţului petrolului alimentează în special inflaţia în SUA, care a atins vârfuri fără precedent în 40 de ani, punând sub presiune guvernul american înainte de alegerile de la jumătatea mandatului din acest an.
Riadul rezistă totuşi presiunilor aliaţilor săi, invocând angajamentele sale faţă de Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol (OPEC+), alianţă petrolieră pe care o conduce împreună cu Moscova.
În mai, ministrul saudit al afacerilor externe, prinţul Faisal bin Farhan al-Saud, a declarat că regatul a făcut ce a putut pentru piaţa petrolieră.
Săptămâna trecută, Emmanuel Macron l-a primit la Paris pe noul preşedinte al Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed al-Nahyan. Cele două ţări au semnat cu acest prilej „un acord de parteneriat strategic global privind cooperarea energetică”.
Este vorba despre prima vizită în Franţa a lui MBS de la asasinarea de către agenţi saudiţi ai jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. Critic faţă de puterea saudită, jurnalistul a fost ucis şi dezmembrat pe 2 octombrie 2018 în sediul consulatului saudit de la Istanbul în timp ce încerca să obţină documentele necesare pentru căsătorie.
Prinţul moştenitor saudit şi președintele Franței vor să coopereze pentru ”atenuarea efectelor” războiului din Ucraina: Pe cine i-a scandalizat această vizită
Această vizită i-a scandalizat pe apărătorii drepturilor omului din Franţa, care l-au acuzat pe Emmanuel Macron că sacrifică drepturile omului pentru „pragmatism”, în contextul exploziei preţurilor la energie.
„Cred că francezii nu ar înţelege, într-un context în care Rusia taie sau ameninţă că taie aprovizionarea cu gaz, în care există tensiuni privind preţurile energiei, că nu discutăm cu ţările care sunt tocmai producători de energie”, a declarat joi premierul Elisabeth Borne în cadrul unui briefing de presă, afirmând că nu este vorba despre „a pune sub semnul întrebării angajamentul nostru în favoarea drepturilor omului”.
În comunicatul de două pagini emis de Palatul Elysée la finalul întâlnirii, ultimul paragraf menţionează acest lucru în mod lapidar, potrivit AFP. „În cadrul dialogului de încredere între Franţa şi Arabia Saudită, preşedintele Republicii a abordat chestiunea drepturilor omului în Arabia Saudită”, se menţionează în comunicat.
Prinţul moştenitor saudit şi președintele Franței vor să coopereze pentru ”atenuarea efectelor” războiului din Ucraina: Emmanuel Macron „a salutat eforturile” Arabiei Saudite „
Evocând războiul din Yemen în discuţia cu MBS din cadrul dineului de lucru, Emmanuel Macron „a salutat eforturile” Arabiei Saudite „în favoarea unei soluţii politice, globale şi incluzive sub egida ONU”.
Yemen, ţara cea mai săracă din Peninsula Arabică, este devastată de peste şapte ani de războiul în care se confruntă rebelii houthi, susţinuţi de Iran, şi forţele guvernului, susţinute de o coaliţie condusă de Arabia Saudită vecină.
Războiul s-a soldat cu mii de morţi şi milioane de strămutaţi.
Un armistiţiu naţional, în vigoare de la începutul lui aprilie, a dat puţin răgaz unei populaţii care se confruntă cu una dintre cele mai grave tragedii umanitare din lume şi cu o situaţie care se apropie foarte mult de foamete.
În această privinţă, Macron şi-a anunţat „dorinţa ca armistiţiul să fie prelungit”, potrivit comunicatului Palatului Elysée. Agerpres
Citește mai mult pe Botosani24.ro