Connect with us

ACTUALITATE

Prioritatea numărul unu pentru Guvern este crearea unui sistem fiscal eficient, susţin liderii de companii

PublicatLiderii de companii consideră că prioritatea pentru Guvern este crearea unui sistem fiscal eficient, această prioritate surclasând chiar şi cerinţa de a îmbunătăţi infrastructura, care de mulţi ani a fost în topul aşteptărilor pe care mediul de afaceri le are de la autorităţi, potrivit unei analize PwC România.

„În sondajul nostru, liderii de companii au spus că prioritatea numărul 1 pentru Guvern este crearea unui sistem fiscal eficient. Această prioritate a surclasat chiar şi cerinţa de a îmbunătăţi infrastructura, cerinţă care de mulţi ani a fost în topul aşteptărilor pe care mediul de afaceri le are de la autorităţi. Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Guvernul şi-a asumat că va elimina lacunele şi distorsiunile din Codul fiscal pentru a identifica zone din care să obţină mai multe venituri bugetare”, a afirmat, într-un articol, Daniel Anghel, partener şi lider al Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Potrivit acestuia, consolidarea fiscală ar însemna, aşadar, creşterea încasărilor bugetare datorită unui sistem de taxare care cuprinde mai mulţi contribuabili decât până acum şi, implicit, mai multă echitate între aceştia.

„Realitatea este că slaba colectare, pe lângă cauzele deja mult dezbătute – informatizarea şi reforma ANAF, exceptări de la plată pentru diverse categorii, evaziune şi fraudă – mai are o cauză, mai puţin analizată pentru că ţine de structura economiei: prea puţini contribuabili. De exemplu, din cele 1,2 milioane de persoane juridice active fiscal, conform datelor ANAF, circa 120 mii sunt plătitoare pe impozit pe profit ceea ce nu înseamnă automat că varsă sume la buget, pentru că unele dintre ele înregistrează pierderi. Deci marea majoritate a firmelor sunt microîntreprinderi”, a explicat Daniel Anghel.

În aceste condiţii, reprezentantul PwC susţine că „exceptările care s-au dat înainte de pandemie, fie că a fost vorba de impozitul pe profit, pe venit, de contribuţii sociale ori TVA au şubrezit şi mai mult încasările bugetului fără a crea acel sistem fiscal eficient pe care mediul de afaceri îl considera prioritar”.

„Concluzionând, vedem că mediul de afaceri a atins un anumit grad de maturitate şi înţelege că, fără un sistem fiscal eficient care include atât legislaţia fiscală, cât şi bugetul, nu va avea loc o creştere economică reală. O astfel de abordare pune o presiune pozitivă pe guvern care va fi nevoit anul viitor să ia măsuri concrete în zona fiscal-bugetară, odată ce pandemia se va termina, iar măsurile temporare de relaxare fiscală acceptate de Comisia Europeană vor fi treptat eliminate”, a precizat Anghel.

Astfel, liderii de companii au ajuns să plaseze sistemul fiscal în topul priorităţilor pentru Guvern.

„Deloc suprinzător, dacă ne uităm la previziunile făcute la începutul acestui an, economia românească şi-a revenit după prăbuşirea din primăvara anului trecut şi are şanse să ajungă la un plus de peste 7% în 2021. Spun deloc surprinzător pentru că percepţia mediului de afaceri era pozitivă încă din primele luni ale anului când sondajul nostru PwC CEO Survey a observat că optimismul liderilor de companii a atins un nivel record pentru ultimul deceniu. Însă tot ei au exprimat şi o serie de temeri. Principala îngrijorare este că majorarea datoriei publice – inclusiv pe fondul măsurilor de sprijin luate în pandemie – ar putea atrage schimbări în politica fiscală”, arată analiza.

Potrivit acesteia, mediul de afaceri nu exclude majorarea taxelor, chiar dacă s-au dat multe asigurări că nu există nicio astfel intenţie.

„Ponderea celor care prevăd modificări fiscale (77%) este mai mare decât a celor care cred că economia va avea o evoluţie bună (60%), iar motivul menţionat de directorii din companii – majorarea datoriei publice – este justificat atât timp cât creşterea acesteia a fost galopantă în ultimii doi ani, urcând de la 35% din PIB în 2019, la 50% în iulie 2021”, se precizează în articol.

Conform documentului citat, „statul s-a împrumutat mult în ultima vreme”, atât pentru a susţine economia în contextul crizei sanitare, dar mai ales pentru a finanţa cheltuielile curente şi de investiţii prevăzute prin legea bugetară.

„În fapt nevoia de finanţare pentru măsuri de sprijin (amânarea plăţii taxelor, facilităţi fiscale temporare etc) nu a fost foarte mare în România, ci în jurul a 2-3 procente din PIB, după cum arată datele FMI, care plasează România pe ultimul loc în UE la acest capitol. În UE, guvernele au alocat procente însemnate din PIB pentru a ajuta economiile, situaţie care s-a reflectat într-o creştere abruptă a deficitelor. Aşa s-a ajuns ca deficitul public general agregat la nivelul UE să crească la aproximativ 7% din PIB anul trecut”, se mai precizează în material.

În opinia reprezentantului PwC, odată cu revenirea economică şi eliminarea treptată a măsurilor impuse de criza sanitară, deficitele se vor diminua în statele membre, cu perspectiva ca media în Uniune să coboare anul viitor spre 4% din PIB. Implicit, în acest context, raportul datoriei publice în PIB la nivelul UE va atinge un nou vârf în 2021.

„Spre deosebire de alte state membre, România a intrat în 2020 deja cu un deficit bugetar care creştea accelerat, ca urmare a unor cheltuieli bugetare rigide – cu personalul şi pensiile – de circa 80% din totalul cheltuielilor bugetare. În timp ce cheltuielile au fost majorate de la un an la altul, veniturile au rămas pe loc, ba chiar s-au diminuat uşor”, consideră Daniel Anghel.

Cel mai recent raport european „Taxation trends in EU 2021” arată că România colectează 26% din PIB din taxe şi contribuţii sociale, fiind pe penultimul loc în UE, unde media este spre 40% din PIB. El consideră că, acum, ţinta Guvernului este să coboare deficitul la 2,9% din PIB până în 2024.

„Aşadar ar urma câţiva ani de consolidare fiscală atât în zona cheltuielilor, cât şi a veniturilor. Desigur, creşterea taxelor nu este iminentă. În actualul context, având în vedere că avem o situaţie sanitară încă incertă, ar fi complet nepotrivită o asemenea decizie, dar pe termen mai lung nu poate fi exclusă. Astfel ajungem din nou la discuţia despre sistemul de taxare din România şi la problemele vechi de colectare a taxelor, iar mediul de afaceri ştie că o creştere economică sustenabilă, sănătoasă nu se poate face doar pe baza consumului care atrage noi împrumuturi şi majorarea datoriei”, mai arată analiza. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Numărul de paturi la ATI va fi suplimentat în Capitală de la 40 la 54 la sfârşitul săptămânii

Publicat

spital

Numărul de paturi la ATI va fi suplimentat de la 40 la 54 la sfârşitul săptămânii, a declarat primarul general, Nicuşor Dan, miercuri, după şedinţa Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă pe tema creşterii capacităţii de asistenţă medicală pentru pacienţii COVID în secţiile ATI.

„La terapie intensivă, în acest moment, sunt 40 de paturi, la sfârşitul săptămânii vor fi 54, iar din ele ocupate sunt doar 27, iar în ceea ce priveşte paturi normale de coronavirus avem în acest moment 400, nu ştiu dacă sunt 250-300 ocupate în momentul acesta şi o să avem 700 la sfârşitul săptămânii, deci, pe ceea ce înseamnă paturi în Bucureşti, nu există o presiune în acest moment. Bineînţeles că ne dorim cu toţii ca această creştere să nu fie explozivă în continuare”, a spus Nicuşor Dan.

El a menţionat că, de la începutul pandemiei, există un comandament naţional care poate să decidă în orice moment ca orice spital să fie transformat în unitate destinată bolnavilor de COVID.

„Noi, Administraţia Spitalelor a Municipiului Bucureşti, am făcut întotdeauna ceea ce ni s-a cerut, adică, am ajuns inclusiv să avem 90 de paturi de ATI când a fost nevoie, la începutul acestui an”, a adăugat Nicuşor Dan. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministerul Culturii: Cinematografele, instituţiile de spectacole şi/sau concerte, deschise cu până la 50% din capacitatea maximă

Publicat

teatru fito

Evenimentele organizate în spaţii închise, precum cinematografele, instituţiile de spectacole şi/sau concerte, pot avea loc cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, ca urmare a creşterii ratei de incidenţă cumulate la peste 3/1000 de locuitori, anunţă Ministerul Culturii.

De asemenea, organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la patru persoane, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis, miercuri, AGERPRES.

Schimbări suportă şi organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale, care sunt permise cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie.

„În toate cele trei situaţii descrise mai sus, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Culturii şi al ministrului Sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare”, precizează ministerul.

Singurele care nu suferă restricţii suplimentare

Singurele care nu suferă restricţii suplimentare şi se derulează ca şi până acum sunt activităţile instituţiilor muzeale, bibliotecilor, librăriilor, studiourilor de producţie de film şi audiovizuală, şcolilor populare de artă şi meserii.

Derularea evenimentelor în aer liber cu un număr mai mare de 2.500 de spectatori este permisă doar dacă persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 şi au 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

În localităţile/judeţele unde rata incidenţei cumulate depăşeşte 6/1000 de locuitori, activităţile cu publicul sunt interzise. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cele mai mari universităţi bucureştene vor începe cursurile în format hibrid

Publicat

Marile universităţi bucureştene vor începe cursurile semestrului I din noul an de învăţământ în format hibrid – online şi cu prezenţă fizică, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

Cursurile la Universitatea din Bucureşti vor începe într-o formulă „mixtă” aleasă de către Consiliile facultăţilor, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei de învăţământ superior, Mirabela Amarandei.

„Consiliile facultăţilor au putut decide cu privire la modalitatea de începere a anului universitar. Se distinge formula mixtă aleasă de către Consiliile facultăţilor – o formulă hibridă care permite atât învăţământul online, cât şi prezenţă în sala de curs acolo unde condiţiile pot permite şi unde numărul de studenţi, grupele de studenţi sunt reduse. Vorbim de un maxim de 50 de studenţi per grupă, aşa cum a fost recomandarea Senatului UB. Pe de altă parte, se remarcă şi facultăţi care urmărind interesul educaţional au ales varianta prezenţei în sala de curs sau laborator. Discutăm de facultăţile de ştiinţe – Fizică, Biologie, Chimie, care au ales fie varianta prezenţei fizice, fie varianta preponderent a prezenţei fizice. Deci o variantă hibridă. Nu în ultimul rând, sunt şi facultăţi care au decis cursuri susţinute online. Discutăm aici de Facultatea de Litere, Facultatea de Limbi Străine, spre exemplu. Se remarcă o atenţie îndreptată către învăţământul hibrid. Sperăm ca evoluţia pandemică să permită prezenţa studenţilor, a profesorilor în sălile de curs, în laboratoare acolo unde decizia facultăţilor s-a îndreptat către încercarea de a se întoarce în sălile de curs”, a declarat, pentru AGERPRES, Amarandei.

Potrivit acesteia, vor fi respectate toate condiţiile sanitare, astfel încât sănătatea membrilor comunităţii academice să fie protejată.

„Discutăm de toate celelalte condiţii sanitare pe care le-am respectat şi în anul universitar precedent. Este vorba despre distanţare, aşa cum cer normele şi cum au fost ele decise de către autorităţi, de dezinfecţie, de aerisire. Tot ceea ce înseamnă respectarea condiţiilor sanitare, astfel încât să protejăm sănătatea şi viaţa membrilor comunităţii noastre academice”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, a precizat, pentru AGERPRES, că anul acesta se intenţionează să se înceapă cursurile în sistem hibrid.

Potrivit acestuia, activităţile de curs se vor desfăşura în sistem online ca şi anul trecut pe platforme pe care universitatea le are disponibile atât în activitate live, cât şi platformele asincron cu lecţiile puse la dispoziţie şi cu teste pe care fiecare profesor le are pregătite.

„În acelaşi timp, activitatea practică – seminarii, laboratoare, proiecte – se va desfăşura în regim obişnuit cu prezenţa fizică a studenţilor în campusul universităţii. Sperăm să putem să desfăşurăm acest mod de lucru pe tot parcursul anului universitar”, a spus Costoiu.

El a subliniat că vor fi respectate toate măsurile de protecţie sanitară în contextul pandemiei de COVID-19.

„Pe perioada în care studenţii vor fi în campusul universităţii vom avea toate măsurile de distanţare, purtarea măştii, precum şi toate celelalte măsuri sanitare – dezinfectanţi, tot ceea ce trebuie să facem, aerisirea. Am încercat să facem orarul şi să grupăm grupele, respectiv semi-grupele astfel încât o serie să stea un număr mai mare de ore, după care se fac dezinfectarea, aerisirea. (…) Respectăm toate măsurile sanitare impuse se autorităţi”, a explicat rectorul UPB.

Şi studenţii Academiei de Studii Economice vor începe noul an universitar în sistem mixt.

„Vom face un sistem mixt. Seminarele le vom face cu prezenţă fizică, iar cursurile în sistem online. Am programat de aşa natură încât grupele să fie sub 25 de studenţi. Am calculat şi capacitatea sălilor noastre să asigurăm distanţarea fizică – acel metru între copii, adică un scaun da, unul nu. Purtăm mască tot timpul de la intrarea în instituţie pe tot parcursul orelor atât cadrele didactice, cât şi studenţii. Cu 45 de zile înainte de începerea sesiunii vom avea o procedură de examinare în funcţie de evoluţia pandemiei. Mi-aş dori să revenim şi cu examenele în sistem fizic pe grupe cum făceam pe vremuri. (…) Probabil că vom da pe grupe, în funcţie de incidenţă”, a declarat, pentru AGERPRES, rectorul ASE, Nicolae Istudor.

Hotărârea Senatului UMF „Carol Davila”, adoptată cu majoritate de voturi, este de a desfăşura cursurile cu prezenţă fizică, a informat, pentru AGERPRES, conducerea universităţii.

„Decizia a fost luată luând în considerare procentul ridicat de cadre didactice şi de studenţi medicinişti vaccinaţi şi situaţia epidemiologică actuală. Dacă evoluţia situaţiei epidemiologice va impune, conducerea UMF „Carol Davila” va adapta modalitatea de predare astfel încât să permită atât un învăţământ de calitate, cât şi o siguranţă ridicată a participanţilor la procesul educative. Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti organizează activitatea didactică în condiţii de siguranţă deplină, acţionând pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. În acest scop, se lucrează pentru implementarea prevederilor Ordinului nr. 5.196/1.756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, ordin comun emis de către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii”, a afirmat sursa citată.

Senatul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative – SNSPA a hotărât ca toate activităţile didactice aferente semestrului I al anului universitar 2021-2022 să se desfăşoare online.

La începutul lunii octombrie, structurile academice ale SNSPA vor organiza activităţi extracurriculare facultative, în special pentru studenţii din anul I, cu prezenţă fizică în sediul universităţii. Activităţile se vor desfăşura cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă stabilite de autorităţi la momentul organizării acestora.

„Cu ajutorul colegilor de la Departamentul de Sociologie, care au realizat o cercetare online, la care au participat 3.576 de studenţi şi studente de la toate structurile academice din cadrul SNSPA, studii universitare de licenţă şi masterat, am aflat că cei mai mulţi dintre studenţii SNSPA şi-ar dori ca activităţile de curs şi seminar să se desfăşoare în regim online, ca anul trecut. Ştim astăzi că 49% dintre studenţii SNSPA sunt vaccinaţi, ceea ce înseamnă foarte mult, raportat la situaţia pe ţară, pe grupa lor de vârstă. De asemenea, ştim că 78% dintre studenţii noştri consideră foarte bună şi bună experienţa de învăţare online din anul universitar anterior. Nu în ultimul rând, avem 53% dintre studenţi care doresc continuarea procesului de educaţie în regim online, iar alţi 18% doresc online, dar şi cu activităţi desfăşurate în sălile de clasă (mixt/hibrid)”, a afirmat rectorul SNSPA Remus Pricopie, potrivit unui comunicat de presă. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

La Miercurea Ciuc s-au înregistrat minus 2 grade Celsius. În zona vârfului Harghita-Mădăraş a nins

Publicat

Mercurul termometrelor a coborât, miercuri dimineaţa, până la minus 2 grade Celsius la Miercurea Ciuc, în vreme ce în zona vârfului Harghita-Mădăraş a nins, valori scăzute fiind înregistrate şi în alte localităţi ale judeţului.

Potrivit meteorologului de serviciu Udo Reckerth, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania – Sud Sibiu, valoarea de minus 2 grade Celsius înregistrată la Miercurea Ciuc nu este una neobişnuită pentru judeţul Harghita, şi în alţi ani fiind consemnate valori uşor negative la această dată.

Astfel, în 1993 s-au înregistrat minus 4 grade la Miercurea Ciuc, aceeaşi valoare fiind consemnată la Topliţa, în 1961, în vreme ce la Joseni au fost minus 3 grade Celsius în 22 septembrie 2007.

Şi în celelalte zone ale judeţului Harghita a fost o dimineaţă rece, fiind înregistrate minime de 0 grade Celsius la Topliţa şi Joseni şi de 2 grade la Odorheiu Secuiesc.

Temperaturile au scăzut din cauza pătrunderii, în ultimele 2-3 zile, a unei mase de aer polar

Meteorologul Udo Reckerth a precizat că temperaturile au scăzut din cauza pătrunderii, în ultimele 2-3 zile, a unei mase de aer polar, începând din nordul Peninsulei Scandinave, prin estul continentului european şi care a ajuns şi în mare parte din România.

Acesta a precizat că masa de aer rece va afecta ţara noastră şi în următoarele 48 de ore, o încălzire a vremii urmând să fie resimţită spre sfârşitul acestei săptămâni.

De asemenea, potrivit imaginilor transmise de camere de supraveghere din zonă, a nins uşor pe vârful Harghita-Mădăraş, situat la 1.800 metri altitudine. Prognozele arată că este posibil să mai fie înregistrate ninsori în zonele înalte şi în noaptea de miercuri spre joi. AGERPRES

Citește mai departe