Connect with us

EVENIMENT

Probabil ultima zvâcnire a iernii: Ploi, lapoviță și ninsori, dar și temperaturi de primăvară. Prognoza meteo pentru 21 – 27 februarie

Publicat

iarna dezghet zapada pomi sursa foto pixabay.com
sursa foto: pixabay.com

Ultima săptămână din luna februarie ne aduce în față o răbufnire timidă a iernii, mai ales pe parcursul zilei de miercuri (prin Banat, Crișana, Maramureș).

Ultima zi a săptămânii e posibil să avem chiar o zi autentică de iarnă prin Moldova, Transilvania și Maramureș, dar nu este exclus să vedem ceva ninsori și prin Muntenia.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 21 – 27 februarie

Context sinoptic:
Încheiem ultima săptămână de iarnă calendaristică cu un tipar sinoptic destul de apropiat de ce am avut în cea mai mare parte a acestei ierni. Astfel, prima parte a săptămânii va găsi țara noastră sub influența unui talveg depresionar al unui ciclon islandez, cu centrul baric Antonia poziționat deasupra Scandinaviei.

În acest prim interval din săptămână țara va fi traversată de un front rece, pe direcție V – E, iar apoi și de un front de ocluziune, tot pe aceeași direcție de deplasare.

Odată cu a doua parte a săptămânii revenim la influența dorsalei Anticiclonului Azoric, așadar avem parte, din nou, de presiune ridicată și de lipsa fronturilor atmosferice.

Din punct de vedere al circulației atmosferice, avem parte tot de un avans de aer cald și foarte cald pe circulație atlantică (V – E), cu abateri termice pozitive, în primele zile ale săptămânii și spre +6, +8 grade peste normalul perioadei (la 850 hPa), pentru ca, la finalul săptămânii, odată cu schimbarea direcției de deplasare în NV –SE, spre noi să coboare o masă de aer polar care va duce abaterile termice și la –10, – 12 grade sub ce ar trebui să avem normal.

Temperaturi:

Săptămâna debutează cu valori minime de temperatură pozitive prin Banat, Crișana (3 – 5 grade), dar și prin sudul extrem al Olteniei, SE Munteniei și Dobrogea (1- 3 grade). În restul țării minimele zilei de LUNI variază de la 0 spre -2, -3 grade, în timp ce în zonele montane coboară spre -4, -6 grade, cu -8, -9 grade pe creste.

Peste zi maximele vor ajunge, în toată țara, la 11 – 13, 14 grade, cu 6 – 8 grade în zonele montane (0 spre -2 grade pe creste).

Ziua de MARȚI vine cu temperaturi minime de la 1 spre 3 până la 4 grade la nivelul întregii țări, cu excepția crestelor montane, unde rămânem cu minime negative de -2, -4 grade.

Maximele zilei de marți vor urca spre 8 până la 10, 11 grade în bună parte din țară, mai cald urmând să fie prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, unde se pot atinge 12 până la 14 grade, izolat chiar 15, 16 grade în sudul extrem al Dobrogei.

Dimineața zilei de MIERCURI împarte țara în două: Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, zonele montane au parte de minime negative, -1 spre -3 grade, cu -7, -9 grade prin zonele montane, în timp ce în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, dar, izolat, și prin NV Maramureșului, ne așteaptă minime de la 3 spre 5, 6 grade.

Maximele zilei rămân modeste prin Banat, Crișana, Maramureș (2 până la 4, 5 grade), dar și prin Transilvania, nordul și centrul Moldovei (6 – 7 grade). În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea va fi cel mai cald, cu 10 până la 12 grade.

Minimele zilei de JOI pleacă de la -6, -8 grade prin zonele montane, 0 spre -2, -3 grade prin Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, zonele deluroase ale Olteniei, Munteniei, Moldovei, dar și prin sudul Moldovei.

În restul țării valorile minime urcă spre un 2, 3 grade. Peste zi, maximele ajung la 7 până la 9, 10 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Transilvaniei și a zonele depresionare unde nu depășim maxime de 3 până la 5 grade.

La munte va fi cel mai rece, cu 1 sau 2 grade, iar pe creste -1, -3 grade.

Noaptea de joi spre vineri vine cu minime negative în toată țara (-1 spre -3, -4 grade, în timp ce prin zonele montane și depresionare avem valori și sub -5, -7 grade).

Excepția o reprezintă centrul Munteniei, unde avem o oază de căldură cu minime de la 2 spre 4 grade. Maximele rămân negative pe crestele montane (-1, -3 grade), în timp ce în restul zonelor montane, Transilvania și Maramureș mercurul din termometre urcă spre 5 până la 7 grade. În restul țării maximele zilei de vineri variază între 8 – 10, 11 grade.

Weekendul începe cu temperaturi normale pentru data din calendar la nivelul întregii țări (7 până la 9, 10 grade), iar prin sudul Olteniei, Muntenia și sudul Moldovei putem urca spre 11 – 12 grade. La munte avem maxime de 3 – 5 grade, cu -1, -3 grade pe creste.

Încheiem săptămâna cu temperaturi maxime în scădere (4 – 6, 7 grade) doar prin Oltenia și SV extrem al Munteniei ne mai apropiem de un 9 – 10 grade.

La munte ne așteaptă o vreme rece, cu valori negative, de la -1 spre -3, grade, iar pe creste spre -5, -7 grade.

Precipitații:

Pe parcursul nopții și al dimineții de LUNI avem parte de ploi, lapoviță și ninsori prin Maramureș. Odată cu orele după amiezii ploile apar prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei iar seara și prin Oltenia.

La munte avem parte și de lapoviță și ninsori.

MARȚI avem parte de precipitații prin bună parte din țară, mai ales ploi, doar prin zonele montane vor fi posibile și lapovițe și ninsori. Cantități mai importante, spre 7 – 10 l/mp se pot acumula prin Meridionali și SV Transilvaniei.

Pe parcursul dimineții de MIERCURI avem ploi prin Oltenia și SV Munteniei, ceva ninsori slabe prin Apuseni și Carpații de Curbură. După amiaza aduce ploi, lapoviță și ninsori pe arii extinse în Banat, Crișana, Maramureș, ploi și prin Transilvania, ninsori prin zonele montane. Seara, ploile sunt prezente și prin Muntenia, nordul Moldovei, iar ninsorile sunt prezente nu doar prin zonele montane dar și prin Transilvania. Nu vorbim de cantități care să depășească un 1 – 3 l/mp, doar prin vestul extrem al Banatului, unde se pot strânge un 7 – 10 l/mp.

Pe parcursul zilei de JOI avem condiții de ploi slabe, răzlețe, prin Moldova, Muntenia, ploi, lapoviță și ninsori prin Transilvania, Maramureș, ninsori prin zonele montane.

Ziua de VINERI ne oferă o pauză de la precipitații, pentru ca sâmbătă să avem ploi prin nordul Moldovei, ploi, lapoviță și ninsori prin nordul Orientalilor, ninsori prin Meridionali și Apuseni, ploi prin SV Transilvaniei și sudul Banatului.

Ziua de DUMINICĂ va fi o zi autentică de iarnă prin Moldova (lapoviță și ninsori, prin nordul Munteniei, zonele montane, Transilvania, Banat, Crișana, unde avem ploi, lapoviță și ninsori, în timp ce în Oltenia, dar mai ales prin Muntenia, Dobrogea și si sudul Moldovei va ploua. Se pot acumula 5 – 7 l/mp iar prin zonele montane și 10 – 15 l/mp.

Per total ne așteaptă o săptămână cu ceva mai multe precipitații, care pot acumula între 5 – 7, izolat 10 l/mp pe arii extinse, iar prin zonele montane, prin sudul extrem al Munteniei, prin SV Banatului ne putem aștepta și la un 15 – 20 de l/mp.

Din toate aceste cantități de precipitații așteptate săptămâna care urmează, prin zonele montane vor fi predominant ninsori (15 – 20 mm), dar de ninsori slabe vor avea parte și Moldova (1 – 3 mm), estul Transilvaniei, Crișana, izolat sudul și nordul Munteniei (1 – 3 mm).

Strat de zăpadă:

Ultima săptămână de iarnă calendaristică îi mai bucură cu un mic strat de zăpadă pe cei din Moldova, sudul Transilvaniei (1 – 3 cm), de bază urmând să fie tot zăpada de la munte, în strat consistent, de peste 30 – 40 cm, iar pe creste chiar spre 70 – 80 cm.

Citește Romania24.ro pe Google News

sursa: http://prognozemeteo.ro/2021/09/05/vremea-saptamanala-06-12-septembrie-2021/ Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Mihai Enache (AUR): ”Coaliția terorii PSD-PNL continuă abuzurile la adresa AUR!”

Publicat

cort interior ok 1024x683 1.jpg

~Au comasat alegerile doar pentru a bloca AUR să câștige alegerile europarlamentare. Au încălcat Constituția, au călcat în picioare toate legile din această țară și tratatele internaționale în privința desfășurării alegerilor doar pentru a salva posturile de conducere ale lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă~, a spus Mihai Enache, candidat din partea AUR la Primăria Capitalei.

Acesta a precizat că reprezentaniții PSD și PNL nu s-au oprit aici ci, ”din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujean de 28 de ani, REȚINUT pentru FURT de biciclete. Sfaturile Poliției

Publicat

hot de biciclete 1 e1713528673817.jpeg

Un clujean de 28 de ani a fost reținut pentru furt de biciclete. A furat inclusiv 30kg de țevi de cupru. A cauzat un prejudiciu de aproximativ 7.700 de lei.

„În data de 18 aprilie a.c. polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 1 Poliție Cluj-Napoca au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 28 de ani, din Cluj-Napoca, cercetat pentru furtul mai multor biciclete.

bicicleta furatabicicleta furata

FOTO. Clujean de 28 de ani, REȚINUT pentru FURT de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor pentru admiterea în programul Visa Waiver. Ce spun reprezentanții Guvernului

Publicat

românia, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor pentru admiterea în

Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice în acest sens, a informat Guvernul.

Guvernul aminteşte că, pentru scăderea ratei de refuz sub pragul de 3%, este nevoie de sprijinul tuturor cetăţenilor români care deţin sau au deţinut viza SUA de tip B1/B2 – afaceri şi turism.

„Reînnoirea acesteia în următoarele şase luni ne poate asigura succesul”, au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Farul-CFR Cluj, 5-1. UMILINȚĂ! Dacă atacul nu dă GOLURI, măcar ia apărarea destule

Publicat

cfr cj e1707587780746.jpg

CFR Cluj a întâlnit, vineri seara, în deplasare, pe Farul, într-un meci din etapa a 5-a din play-off-ul Superligii de fotbal. Clujenii aveau 31p. și erau pe locul 2 în timp ce constănțenii ocupau locul 4 cu 29p. După o partidă în care le-a ieșit totul în fața unui adversar căruia i-a intrat totul, Farul câștigă cu 5-1. Au înscris Munteanu (min.22), Cojocaru (min.41 și 78), Grameni (min.67) și Ganea (min.83), respectiv Otele (min.76).

Echipele de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe