Connect with us

EVENIMENT

Probleme pentru apicultori: Producţia de miere – mai mică cu 15-20% faţă de anul trecut

Publicat

albine

Producţia de miere din acest va fi mai mică cu aproximativ 15-20% faţă de anul trecut şi nu va depăşi 15.000 – 17.000 de tone, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

„Anul 2019 a fost mai modest decât anul trecut, în condiţiile în care nici 2018 nu a fost un an bun, iar producţia de miere estimată pentru acest an va fi mai mică cu circa 15% – 20%. A fost un an prost mai ales la rapiţă, salcâm şi parţial la tei, iar la floarea soarelui a început seceta şi căldura. Producţia va fi undeva între 15 şi 17.000 de tone. Nu s-a făcut mai mult. Rapiţa a fost afectată cel mai mult, aproape 80%, dar şi salcâmul, pentru că în primăvară a plouat şi a fost frig. Doar în zona Moldovei s-a mai făcut ceva la salcâm, dar nici acolo o producţia normală, ci în jur de 50-60%. Nu ştiu încă cum va fi culesul la floarea soarelui”, a explicat Fetea.

El a susţinut că pe lângă problemele întâmpinate în apicultură din cauza condiţiilor meteorologice, în această perioadă au scăzut şi preţurile de achiziţie, iar vânzările de miere au mers foarte greu, pentru că intră pe piaţă importuri mult mai ieftine.

„Culmea au scăzut şi preţurile de achiziţie, nefiind miere şi bruma de miere pe care am avut-o nu am putut să o vindem. Intră miere din Ucraina la 6 lei kilogramul mierea polifloră, iar pe noi ne costă 12 lei un kilogram de miere polifloră. Nu ştiu ce să întâmplă, probabil aduc miere din China şi o dau ca miere din Ucraina. Din păcate pe noi nu ne protejează nimeni. Eu am înţeles că în Directiva Europeană se specifică că trebuie să scriem pe etichetă miere amestec UE şi non-UE. Noi putem scrie acest lucru pe etichetă, dar cine ne opreşte să nu scriem în paranteză miere din România şi Ungaria sau Spania şi România. Scriu ce spune Directiva, dar hai să protejăm şi consumatorul. Sunt ani de când ne luptăm cu astfel de probleme. Acestea nu cer bani, este doar o reglementare care stă în pixul lor. Şi UE nu are ce să zică, dacă eu scriu China sau România pe etichetă, pentru că nu scriu un anumit procent. Nu cerem nimic ilegal şi nimic care să contrazică Directiva, dar cred că factorul politic nu vrea acest lucru şi nu ştiu de ce”, a explicat preşedintele Fetea.

În opinia sa, preţul la miere pe piaţa internă nu va creşte, chiar dacă producţia va fi mai mică în acest an, întrucât consumul intern se menţine încă destul de scăzut. „INS a dat un consum de miere de 1,2 kg/om/an şi 1,8 milioane de familii de albine, dar eu nu ştiu de unde a scos aceste cifre. Aruncăm producţii colosale pe piaţă şi a doua zi cade preţul”, a arătat reprezentantul apicultorilor.

Şeful ACA susţine că este extrem de important ajutorul de minimis de 20 de lei pe familia de albine, aprobat recent de Guvern, pentru apicultorii afectaţi de fenomenele meteo nefavorabile.

„Mă bucur că MADR a înţeles demersurile noastre şi a aprobat un ajutor de minimis de 20 de lei/familia de albine. Este unul extrem de important, pentru că sunt 8 milioane de euro, cât Programul Naţional Apicol. Oamenii mai recuperează din banii consumaţi pentru hrana albinelor în toamnă şi în primăvară. Au cheltuit mult, pentru că nu au avut cules deloc, au mers în pădure cu siropul şi cu zahărul pentru albine”, a mai spus Fetea.

Vineri, 20 septembrie, se deschide Târgul Naţional al Mierii, pe platforma Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură, evenimentul fiind la cea de-a 21-a ediţie.

Ediţia de toamnă a târgului are loc în acest an în perioada 20 – 22 martie 2019 şi reprezintă cel mai important eveniment de profil din Capitală. Târgul este deja un eveniment tradiţional, care se bucură de o foarte bună participare, atât din partea consumatorilor de produse apicole, cât şi din partea apicultorilor ca participanţi sau expozanţi, a procesatorilor din domeniul apicol, precum şi a reprezentanţilor din cadrul asociaţiilor apicole.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele se ridică la 1,47 de milioane de familii de albine.

La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Potrivit datelor ACA, în ultimii 2-3 ani, consumul de miere a înregistrat o creştere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an, însă şi în aceste condiţii România se află tot la coada clasamentului, la nivel european. Datele statistice arată că românii consumă de 3-4 ori mai puţină miere comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia. Din păcate, tot din cifrele statistice, se vede că românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr şi doar 3 grame de miere. AGERPRES/(AS – autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Accident cu cinci mașini pe Autostrada Transilvania. Trei persoane duse la SPITAL

Publicat

astrada 1 e1713540326437.jpeg

Pompierii din cadrul Gărzii Gilău, a Detașamentului Turda, Detașamentului 2 Cluj-Napoca și Punctul de Lucru Florești au intervenit, vineri după-amiază, la un accident rutier petrecut pe autostrada A3, sensul fe mers dinspre Gilău înspre Turda.

”La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare și trei ambulanțe SMURD, unde au găsit cinci autoturisme avariate cu ocupanții ieșiți din acestea.

Trei persoane au fost consultate de către…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Investiții în digitalizare, la Teiuș. Camere de supraveghere și sistem de sesizări online pentru cetățeni. Licitație, în SEAP

Publicat

investiții în digitalizare, la teiuș. camere de supraveghere și sistem

Investiții în digitalizare, la Teiuș. Printr-un proiect de peste 1,3 milioane de lei vor fi achiziționate, printre altele, 80 camere video cu dispecerat și mentenanță și sisteme de sesizări online pentru cetățeni.

Primăria orașului Teiuș a lansat vineri, 19 aprilie, în SEAP, o licitație pentru furnizarea de bunuri în cadrul proiectului intitulat „Reformare și digitalizare la nivelul orașului Teiuș”.

Valoarea totală este estimată la 1.304.515,5 lei, fără TVA….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Caravana „Fără Bariere” a ajuns în Cluj-Napoca. O campanie despre impactul DROGURILOR asupra tinerilor și societății

Publicat

whatsapp image 2024 04 18 at 21.49.07 0f83b9e6 e1713510995813.jpg

Joi, 18 aprilie, caravana „Fără Bariere”, o campanie despre impactul drogurilor asupra tinerilor și societății, a ajuns și la Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Studenților “Dumitru Fărcaș”.

În cadrul acestei caravane, elevii și studenții au luat contact cu foști consumatori de droguri care le-au explicat, din proprie experiență, ce înseamnă adicția de astfel de substanțe și impactul pe care acestea le pot avea asupra vieții…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vești pentru clienții Hidroelectrica. Perioada în care vor fi emise noi facturi pentru consumul de energie

Publicat

vești pentru clienții hidroelectrica. perioada în care vor fi emise

Clienții Hidroelectrica ar urma să primească facturile pe luna martie 2024, în următoarea perioadă. Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, cu peste 500.000 de clienți.

Facturile Hidroelectrica vor fi emise începând cu data de 19 aprilie, potrivit reprezentanţilor companiei, scrie antena3.ro.

Este vorba despre facturile pe luna martie 2024. Vor fi emise mai întâi pentru patru zone din ţară, şi acestea vor ajunge pe rând la clienţii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe