Connect with us

EVENIMENT

Procedură alternativă la transplantul cardiac la un copil de 2 ani, efectuată la Institutul de Boli Cradiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș

Publicat

Specialiştii Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, coordonaţi de doctorul Horaţiu Suciu, au efectuat joi, în premieră în România, o intervenţie pe cord deschis la o fetiţă de aproape doi ani, după o procedură alternativă la transplantul cardiac dezvoltată în Germania.

Intervenţia chirurgicală care a presupus un banding de arteră pulmonară a fost coordonată de către doctorul german Dietmar Schranz, cel care a iniţiat şi dezvoltat procedura, exact în ziua în care s-au împlinit 20 de ani de la efectuarea primului transplant de cord din Târgu Mureş (al doilea din România).

„În această zi am efectuat o intervenţie chirurgicală un pic mai specială, este vorba despre un banding de arteră pulmonară făcut la o fetiţă în vârstă de aproape doi ani, un pacient aflat în stare avansată de insuficienţă cardiacă şi care, în mod normal, trebuia să fie inclus pe lista pentru transplant. Este o procedură mai specială pentru că nu se foloseşte foarte frecvent şi nu în toate ţările, este o procedură alternativă la transplantul cardiac. Este menită de a redesena ventriculul stâng în aşa fel încât el să funcţioneze mai bine şi să permită acestui copil să crească în condiţii mai bune. În 80% dintre cazuri chiar să fie evitată posibilitatea transplantului cardiac. Este o procedură relativ nouă care a fost inclusă în practică de un colectiv din Germania, a cărei iniţiator este oaspetele nostru în această zi, profesor doctor Dietmar Schranz. Intervenţia a decurs foarte bine”, a declarat şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT Târgu Mureş, profesor doctor Horaţiu Suciu.

Dr. Suciu a arătat că speranţa medicilor este ca în urma acestei intervenţii fetiţa să scape de perspectiva transplantului cardiac, care altfel era inevitabil.

„Intervenţia am făcut-o în cadrul unui eveniment mai mare, pe care îl aniversăm chiar astăzi – în 14 noiembrie 1999 s-a efectuat primul transplant cardiac la Târgu Mureş – marcăm 20 de ani de transplant cardiac la Târgu Mureş, 20 de ani de performanţă medicală şi de excelenţă în medicină. Un copil în vârstă de un an sau doi nu are nicio şansă la un donator, rezultatele sunt zero. A-l include pe o listă de transplant era echivalent cu a spune că l-am pus pe listă, dar nu se va întâmpla nimic bun. Având deschidere şi înţelegând că este un procedeu care dă rezultate foarte bune, speranţa noastră e că acest copil nu va mai avea nevoie de transplant, este un lucru extraordinar. Sunt copii în această situaţie, suntem în acest moment pe punctul de a creşte această experienţă şi sunt convins că este un nou drum deschis în chirurgia cardiacă pediatrică în România”, a arătat dr. Suciu.

Doctorul a precizat că la centrul din Târgu Mureş intervenţiile pe cord la copii sunt deja o rutină, fiindcă aproape în fiecare zi se operează copii. În fiecare an aici sunt operaţi circa 300 de copii.

„300 de copii operaţi este capacitatea noastră, dorim să o creştem, dar aceasta este capacitatea logistică. Pentru un centru este un număr mare, dar mic pentru o ţară, dar se vor dezvolta şi alte centre de chirurgie pediatrică ca să vină în sprijinul acestor copii care au nevoie de operaţie. Fără această intervenţie, copiii bolnavi trăiesc un an sau doi, copiii nu rezistă pe lista de aşteptare”, a mai spus dr. Horaţiu Suciu.

Profesorul Dietmar Schranz s-a arătat fascinat de profesionalismul colectivului din Târgu Mureş, arătând că este fericit că a reuşit să dezvolte o strategie care vine ca o alternativă la transplantul cardiac, atunci când acesta nu este posibil. El a afirmat că a găsit la IUBCvT o echipă de specialişti foarte bine pregătită şi că în cazul fetiţei operate tot colectivul s-a comportat de parcă „au mai făcut-o de 100 de ori”. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Centru de zi pentru copii, la Cugir. Investiție de peste 1,9 milioane de lei pentru reabilitarea și dotarea unei clădiri din oraș

Publicat

centru de zi pentru copii, la cugir. investiție de peste

Centru de zi pentru copii, la Cugir. O clădire din orașul Cugir urmează să fie transformată în curând, printr-o investiție de peste 1,9 milioane de lei, într-un Centru de zi pentru copii, proiect care urmărește prevenirea separării copiilor de familie. 

Direcția de Asistență Socială Cugir a lansat pe 3 aprilie, în SEAP, o licitație pentru execuția de lucrări pentru obiectivul „Centru de zi pentru copii Cugir – Un pas cu SPAS”.

Valoarea totală estimată a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu la un depozit de materiale de construcții în Cămărașu. De la ce au pornit flăcările

Publicat

ince1.jpg

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit joi noaptea pentru stingerea unui incendiu în localitatea Cămărașu.

La fața locului s-a deplasat imediat echipajul de la Punctul de Lucru Mociu, iar forțele au fost suplimentate cu două autospeciale de la Punctele de Lucru Jucu, respectiv Gherla.

Incendiu la un depozit de materiale de construcții în Cămărașu

Flăcările au cuprins un depozit de materiale de construcții. Potrivit pompierilor, iuncendiul s-a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Agenția pentru Protecția Mediului va fuziona cu Agenția pentru Arii Naturale Protejate. Cum se va numi noua agenție

Publicat

agenția pentru protecția mediului va fuziona cu agenția pentru arii

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) va fuziona cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi de Guvern. Astfel, va rezulta Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP), care va fi condusă de un secretar de stat.

Potrivit Executivului, numărul total al posturilor se va reduce cu 371, astfel încât, la nivel național și județean agenția va funcționa cu 2.001 posturi.

În prezent, Agenţia…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc, mesaj la Bruxelles: Europa nu trebuie să aleagă între apărare și coeziune. Trebuie să le facem pe amândouă

Publicat

boc bxl.jpg

Primarul Emil Boc, vicepreședinte al Comitetului European al Regiunilor, i-a transmis, joi, la Bruxelles, un mesaj comisarului european Raffaele Fitto, care este vice-președinte executiv pentru Coeziune și Reforme, în contextul discuțiilor privind alocarea a sute de miliarde de euro pentru înarmarea europeană.

”Aceste priorități sunt reale și trebuie finanțate!

Dar, politica de coeziune nu poate fi întotdeauna un depozit de bani pentru noi și noi priorități!

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe