EVENIMENT
Procesiune de Bobotează către Portul Tomis, unde va fi oficiată slujba de Sfinţire Mare a apei

Mii de credincioşi sunt aşteptaţi, joi, la procesiunea de Bobotează care se va desfăşura de la Catedrala Arhiepiscopală până în Portul Tomis, unde va fi oficiată slujba de Sfinţire Mare a apei.
La sfârşitul slujbei, în apa mării vor fi aruncate trei cruci.
„Joi, 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă va prăznui Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va avea următorul program: – ora 8.15, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală ‘Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel’ din Constanţa, urmată, la ora 11.25, de tradiţionala Procesiune de Bobotează, de la Catedrală până în Portul Tomis, unde, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia slujba de Sfinţire Mare a apei. La sfârşitul acesteia, IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Arhiepiscopia Tomisului.
Conform sursei citate, în aceeaşi zi, de la ora 15,00, IPS Teodosie va oficia slujba de Sfinţire Mare a apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu, de la ora 17,00, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanţa, iar de la ora 21,40, va oficia Acatistul Botezului Domnului, Acatistul Maicii Domnului şi Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa. Pe 7 ianuarie, de la ora 8,15, arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol.
Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 150.000 de PET-uri cu apă sfinţită, ce vor fi oferite credincioşilor de Bobotează.
La manifestarea religioasă de joi sunt aşteptaţi, potrivit arhiepiscopului Teodosie, 20.000 de credincioşi, număr dublu comparativ cu cel de anul trecut.
La începutul acestei săptămâni, IPS Teodosie a declarat că dacă oamenii se vor înghesui de Bobotează, nu trebuie interpretat că aceştia sunt necivilizaţi, ci că râvnesc să intre cât mai repede în posesia agheasmei. Despre riscul răspândirii noului coronavirus în cazul aglomeraţiei de Bobotează, arhiepiscopul a afirmat că apa sfinţită nu infectează.
„Dacă vedeţi că oamenii se mai înghesuie, aceasta este evlavia, râvna să ajungem, să nu rămânem fără apă. Este obsesia omului că atunci când doreşte ceva foarte mult se grăbeşte să ajungă cât mai repede, nu interpretaţi ca o lipsă de civilizaţie sau de altceva această îmbulzeală. Şi în jurul Mântuitorului se îmbulzeau oamenii şi niciodată nu a făcut ordine. (…) Agheasma nu infectează, nu e periculoasă. Nici sfânta împărtăşanie, nici agheasma nu infectează şi noi nu avem o rată ridicată a infectărilor. (…) Dacă anul trecut au fost 10.000, sperăm să vină anul ăsta 20.000. Dumnezeu să le ajute să vină cât mai mulţi, noi nu îi numărăm, vin ei singuri, chemaţi de credinţa care îi aduce ştiind că vin să ia ceva de folos pentru tot anul şi pentru întreaga lor făptură şi pentru suflet şi pentru trup”, a spus arhiepiscopul Tomisului.
Procesiunea se va desfăşura, conform acestuia, ca de obicei, cu care trase de boi şi măgari, care vor merge ulterior slujbei de Bobotează prin oraş, fiind împărţită agheasmă.
Statul Major al Forţelor Navale (SMFN) a anunţat că marinarii militari participă, pe 6 ianuarie, la activităţile prilejuite de sărbătoarea religioasă a Botezului Domnului, organizate la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa şi în Portul Tomis.
„După oficierea slujbei religioase la catedrala constănţeană de către reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului, Garda de Onoare constituită din militari ai Forţelor Navale şi Muzica Militară a Forţelor Navale vor însoţi tradiţionala procesiune religioasă, de la catedrală până în portul Tomis, unde un sobor de preoţi va oficia slujba de sfinţire a apei, iar scafandrii militari vor asigura buna desfăşurare a activităţii cu două ambarcaţiuni tip Bombard”, se arată într-un comunicat de presă transmis de SMFN. AGERPRES
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Cadastru gratuit în cinci comune din Alba. ANCPI a lansat licitația pentru înregistrarea proprietăților

Cadastru gratuit în cinci comune din Alba. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a lansat pe 1 iulie o licitație pentru servicii de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară a Imobilelor în sectoare cadastrale din 137 UAT- uri, în cadrul proiectului „Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”.
Procedura lansată în platforma SEAP…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Vremea în Alba în săptămâna 7 – 13 iulie: De la caniculă extremă la furtuni și ploi torențiale. Prognoza meteo pe localități

Vremea în Alba în săptămâna 7 – 13 iulie: De la caniculă extremă la furtuni și ploi torențiale. Prognoza meteo pe localități. Săptămâna începe cu temperaturi caniculare, care ating valori de 36 – 38 de grade Celsius. Mai mult, pentru ziua de luni meteorologii au emis o avertizare meteo cod portocaliu de caniculă.
Apoi, de miercuri, vremea devine instabilă. Temperaturile scad brusc cu peste 10 grade Celsius și vin furtunile. Sunt anunțate ploi torențiale în marea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Skirt Bike 2025, la Alba Iulia. Paradă a pasionatelor de ciclism, în nuanțe de Black & White

Unul dintre cele mai cochete evenimente din Alba Iulia a revenit duminică cu o ediție specială. Skirt Bike, evenimentul dedicat doamnelor și domnișoarelor pasionate de ciclism, a început de la ora 17:00, în Piața Cetății.
Pasionatele de ciclism au venit cu bicicletele decorate cu flori, panglici și baloane, purtând ținute elegante, rochii vaporoase sau fuste cu personalitate, toate în ton cu tema ediției din acest an: Black & White.
EVENIMENT
Peste 900 de directori de școală își vor pierde funcțiile: Schimbări la vârful unităților de învățământ cu elevi puțini

Guvernul Bolojan pregătește o schimbare majoră în învățământ: peste 900 de directori, împreună cu contabili, administratori de patrimoniu și secretari, vor fi eliberați din funcțiile administrative în urma comasării unităților școlare.
Potrivit Edupedu, măsura este prevăzută în noua lege fiscal-bugetară, iar scopul declarat este „eficientizarea” și reducerea fragmentării sistemului educațional.
Pragul minim pentru personalitate juridică, crescut de la 300 la 500…
Citește mai mult pe Alba24.ro