EVENIMENT
Procesul lui Liviu Dragnea a fost amânat de ÎCCJ, pe 20 mai. Ce a declarat liderul PSD în faţa instanţei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat luni, pentru 20 mai, judecarea dosarului angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu.
La acest termen, Liviu Dragnea a dat o declaraţie în sala de judecată, după care, în mod normal, ar fi trebuit să fie dezbateri pe fond.
Avocaţii lui Dragnea şi ai celorlalţi inculpaţi au solicitat însă amânarea dezbaterilor până pe 19 aprilie, când Curtea Constituţională urmează să ia o decizie cu privire la conflictul de natură constituţională dintre Parlament şi Instanţa supremă pe tema completurilor specializate pe cazurile de corupţie.
Procurorul de şedinţă de la DNA nu a fost de acord cu amânarea procesului, acuzându-i pe avocaţi că urmăresc tergiversarea judecării dosarului.
„Ne opunem cererilor de amânare pentru că avem rezerve că se va pronunţa pe 19 aprilie o decizie a Curţii Constituţionale. Parlamentul se află în conflict cu el însuşi şi acel conflict de natură constituţională nu are efect asupra dosarului în cauză. Se încearcă tergiversarea cauzei, pentru că un membru al completului urmează să se pensioneze”, a spus procurorul.
Tot acum, procurorul de şedinţă a ridicat două excepţii de neconstituţionalitate în legătură cu prevederile art. 29 din Legea 78/2000 şi art.174 din Codul penal, fără a cere însă amânarea procesului.
Judecătorii au admis solicitarea avocaţilor, iar procesul a fost amânat cu o lună.
„Considerăm că sunt întemeiate cererile de amânare pentru a garanta drepturile de apărare ale inculpaţilor, inclusiv aspecte privind sesizarea Curţii Constituţionale”, a anunţat preşedintele completului, Alexandra Iuliana Rus.
În faţa instanţei, Liviu Dragnea şi-a susţinut nevinovăţia.
„Sunt total nevinovat şi vreau să vă asigur, indiferent de ce veţi decide, că nu am ştiut despre cele două că nu merg la serviciu şi părerea mea este în continuare că acest dosar e unul politic şi că timpul va confirma acest aspect„, a spus Dragnea.
La ieşirea din sediul instanţei, Liviu Dragnea a fost escortat de jandarmi până la maşină, având în vedere că la faţa locului erau prezenţi protestatari anti-PSD.
Pe 21 iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul DGASPC Teleorman, care vizează angajarea fictivă a Adrianei Botorogeanu şi Anisei Niculina Stoica.
Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul PSD Teleorman.
DNA susţinea că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman, instituţie în cadrul căreia au fost încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.
Procurorii afirmau că Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman.
Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.
AGERPRES
EVENIMENT
Deputatul de Alba, Florin Roman, critici la adresa conducerii PNL. Nu va participa la Consiliul Național al partidului

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, atacă conducerea partidului într-o postare pe Facebook. Acessta spune că nu va participa la Consiliul Național al PNL și a înșiruit o serie de motive în care își argumentează decizia.
Mai mult de atât compară siuația actuală din PNL cu cea din vremea în care partidul era condus de Stolojan.
”Pentru prima dată de când sunt liberal, iar asta înseamnă foarte mulți ani, zeci de ani, nu particip la un Consiliu Național al PNL, pentru ca…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
It’s not done! Dan Nistor nu se lasă. Nici de fotbal, nici de spus exact ce gândeşte. Un interviu special cu decarul lui „U”

Povestea lui Dan Nistor e cunoscută de aproape toţi consumatorii de fotbal din România. S-a născut în Rucăr, în judeţul Argeş, şi s-a apucat de fotbal doar la 19 ani, când era paznic la un hotel. În câteva sezoane avea să devină unul dintre cei mai buni mijlocaşi din prima ligă.
CURIOSUL CAZ AL DOMNULUI NISTOR
S-a remarcat prima oară la Pandurii, o echipă specială construită de Petre Grigoraş, care a zguduit establishmentul în Liga I pentru o scurtă…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Un urs a fost zărit în localitatea Ohaba, luni, 30 iunie, în jurul orei 13.00.
Prezența ursului în localitate a fost comunicată de reprezentanții ISU Alba.
De asemenea pompierii militari au mai declarat că a fost trimis un mesaj RO-ALERT locuitorilor din zonă.
Cele mai importante sfaturi pe care să le urmezi dacă vezi un urs
- Stai departe de urs – Nu te apropia pentru a face poze sau a-l alunga.
- Intră într-un loc sigur – Adăpostește-te într-o clădire, mașină sau alt…
Citește mai mult pe Alba24.ro
ECONOMIE
FOTO: Secretarul de stat în Transporturi Ionel Scrioșteanu a verificat stadiul lucrărilor pe Lotul 1 al Autostrăzii A0 Nord și se declară optimist

Lucrările pe Lotul 1 al Autostrăzii A0 Nord avansează. Sunt șanse să fie gata înainte de termen. Autostrada A0 Nord, Lotul 1, promite să lege mai eficient zonele din jurul Bucureștiului.
Secretarul de stat în Transporturi, Ionel Scrioșteanu, a verificat stadiul lucrărilor pe Lotul 1 al Autostrăzii A0 Nord și se declară optimist.
„Am fost într-o verificare pe șantierul Lotului 1 al Autostrăzii Bucureștiului A0 Nord, a cărei execuție a început luna martie, anul acesta.
În șantier sunt mobilizați 300 de muncitori și 160 de utilaje. Lucrările au avut un start bun, sunt în grafic și sunt șanse mari ca pe tronsonul intre DN1 și DN1A să fie finalizate în avans față de graficul contractat”, a scris Ionel Scriosteanu, într-o postare recentă pe Facebook
Autostrada A0 Nord – Lot 1: stadiul lucrărilor
La acest moment, pe sectorul între km 12+120 – km 20+000 (Buftea DN1A – Corbeanca DN1), sunt în execuție următoarele lucrări de terasamente:
- decapare pământ vegetal: 95% realizat
- stabilizare teren fundare: 85% realizat
- umplutură terasament: 23%
- podețe casetate: 14%
- podețe tubulare: 9%
- parcare de scurtă durată km 14+500: decapare pământ vegetal 100%.
Totodată, se lucrează la finalizarea descărcării siturilor arheologice la km 18+303 și km 13+900 și la eliberarea amplasamentului de utilități existente în diverse puncte ale șantierului.
- Pe sectorul cuprins între km 2+500 – km 12+120, a început execuția lucrărilor de relocare utilități, se finalizează activitățile de descărcare situri arheologice prezente și se execută lucrări de decopertare și stabilizare teren fundare.
- Pe sectorul cuprins între km 2+300 – 8+720, se face decapare pământ vegetal, se execută tronsoanele experimentale în vederea stabilirii procentelor de liant, se aprovizionează cu materiale pentru straturile de umplutură și se amenajează drumurile tehnologice.
- Zona pasaj peste CF101 București – Pitești DN7: cu o lungime de 733 m, structura 6 – momentan se execută platforme pentru cele 17 pile, în vederea începerii, de săptămâna viitoare, a execuției lucrărilor de fundații indirecte (320 piloți forați).
- Pasaj peste râul Colentina, CF 300 București – Ploiești și CF Mogoșoaia – Buftea, structura 7: este compusă din 17 deschideri cu o lungime totală de 650 m. În acest moment sunt prezente în șantier 2 foreze și sunt executați 130/294 piloți forați, 5 radiere sunt finalizate.
- Noduri rutiere la intersecțiile cu DN7 și DN1A: sunt instalate organizările de șantier, respectiv Organizare de Șantier DN1A – baza administrativă și Organizare de Șantier DN7 – baza de producție. Un aspect particular este că Organizare de Santier DN1A – baza administrativă este complet funcțională, cu preîncărcare rampe culee în scopul consumării tasărilor.
- La pasajul peste DJ Ciorogârla-Joița: preîncărcare rampă culee în scopul consumării tasărilor.
Traseul Lotului 1 Nord se află între A1 și DN1, de la Dragomirești la Corbeanca. Acesta și are o lungime de 17,5 km.
Amplasamentul lucrărilor este situat pe teritoriul județelor Ilfov (pe raza unităților administrativ teritoriale Dragomirești-Vale, Buftea, Mogoșoaia, Corbeanca) și Giurgiu (pe raza localităţilor Joița și Săbăreni).
Pe acest lot lucrează constructorul sibian RETTER Projectmanagement, în asociere cu italienii de la Impresa Pizzarotti.
Foto: Irinel Ionel Scrioșteanu/ Facebook