Connect with us

EVENIMENT

Procesul lui Victor Ponta, suspendat. Instanța Supremă a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pe tema completurilor de trei judecători

Publicat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni suspendarea judecării dosarului „Rovinari – Turceni”, în care fostul premier Victor Ponta şi fostul senator Dan Şova au fost achitaţi în primă instanţă, fiind sesizată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene privind aplicarea deciziei CCR de rejudecare a unor dosare de corupţie.

Judecătorii români vor trimite la CJUE patru întrebări, prin care doresc să afle dacă deciziile Curţii Constituţionale (care este un organ exterior puterii judecătoreşti) privind modalitatea de compunere a completurilor de judecată ar trebui aplicate atunci când sunt anulate decizii în dosarele de fraude pe fonduri europene.

De asemenea, magistraţii români doresc să afle dacă tratatele şi deciziile UE se opun adoptării unei decizii de către Curtea Constituţională privind compunerea completurilor de judecată.

Până în prezent, Instanţa supremă a sesizat CJUE în mai multe dosare, cum ar fi cele ale fostului ministru al Energiei Constantin Niţă şi fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov. În alte dosare, magistraţii au decis rejudecarea de la zero, fără a mai fi sesizată CJUE.

În mai 2018, Victor Ponta, Dan Şova, Octavian Laurenţiu Graure (director economic al Complexului Energetic Turceni) şi Laurenţiu Ciurel (fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari) au fost achitaţi. În schimb, Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni, a primit patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor. Procurorii susţin că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinetul său de avocatură, Ponta ar fi obţinut de la SCA ”Şova şi Asociaţii” peste 181.000 lei, pentru presupuse activităţi efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-ar fi efectuat.

„Astfel, la 30 august 2007, între SCA ‘Şova şi Asociaţii’, reprezentată de Şova, şi Cabinetul Individual de Avocat ‘Ponta Victor-Viorel’, reprezentat de Ponta, s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut ca pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 de euro pentru care va emite o factură lunară. Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpaţii au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta pentru octombrie 2007 (lună în care Şova s-a înţeles cu Cristea Dumitru să încheie un contract de asistenţă juridică prevăzut cu comision de succes)”, susţinea DNA.

Anchetatorii au reţinut că, în 27 martie 2008, inculpaţii au încheiat un act adiţional la convenţia de conlucrare profesională, în sensul că s-a modificat onorariul cuvenit lui Ponta la suma de 3.000 euro (cu o lună înainte, cele două complexuri energetice încheiaseră cu SCA ”Şova şi Asociaţii” alte contracte de asistenţă juridică prevăzute cu comision de succes).

„Convenţia de conlucrare s-a încheiat în decembrie 2008, moment în care Ponta a devenit ministru. Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA ‘Şova şi Asociaţii’, care a efectuat plata contravalorii lor, după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Victor Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Dan Şova a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi”, menţiona DNA.

Sursa citată preciza că din probe a rezultat că prin încheierea contractului de conlucrare s-a urmărit bonificarea lui Victor Ponta pentru contractele încheiate de SCA ”Şova şi Asociaţii” cu complexurile energetice. Procurorii consideră că aceste contracte nu s-ar fi încheiat dacă la nivelul companiilor de stat nu ar fi existat percepţia că Şova beneficiază de susţinerea lui Ponta. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

A condus băut și fără permis o motocicletă neînmatriculată, pe DN 74, la Tăuți. Bărbat din Ighiu, cu dosar penal

Publicat

a condus băut și fără permis o motocicletă neînmatriculată, pe

Un bărbat de 39 de ani din comuna Ighiu s-a ales cu dosar penal după ce a condus băut și fără permis o motocicletă neînmatriculată. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 17 martie 2024, în jurul orei 04.00, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au depistat un bărbat de 39 de ani, din comuna Ighiu, județul Alba, în timp ce conducea o motocicletă, pe DN 74, pe raza localității Tăuți, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule și fiind…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer din Alba Iulia, prins de polițiști băut la volan, pe strada Vasile Goldiș din municipiu. Ce alcoolemie avea

Publicat

1661340683 politia etilotest noaptea.jpg

Un bărbat de 37 de ani din Alba Iulia este cercetat de polițiști după ce a fost prins în timp ce conducea o mașină, fiind sub influența băuturilor alcoolice. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 17 martie 2024, în jurul orei 03:45, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 37 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Vasile Goldiș din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

A condus o mașină neînmatriculată, pe o stradă din Vințu de Jos. Tânăr de 24 de ani din Sebeș, cercetat de polițiști

Publicat

a condus un autoturism cu 0,82 mg/l alcool „la bord”.

Un tânăr de 24 de ani din Sebeș este cercetat de polițiști după ce a fost prin în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat, pe o stradă din Vințu de Jos. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 15 martie 2024, în jurul orei 13.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un autoturism care nu avea aplicate plăcuțe de înmatriculare și care era condus, pe strada Cimitirului din Vințu de Jos, de un tânăr de 24 de ani, din municipiul Sebeș.

În urma…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer din Stremț, testat pozitiv la substanțe psihoactive. A fost oprit de polițiști pe o stradă din Alba Iulia

Publicat

Șofer din stremț, testat pozitiv la substanțe psihoactive. a fost

Un tânăr de 29 de ani din comuna Stremț, care conducea un autoturism pe strada Ștefan cel Mare din Alba Iulia, a fost testat pozitiv la substanțe psihoactive de polițiștii rutieri din municipiu.

Potrivit IPJ Alba, la data de 15 martie 2024, în jurul orei 21:30, polițiștii rutieri din Alba Iulia, în timp ce acționau pe strada Ștefan cel Mare din municipiu, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 29 de ani, din comuna Stremț, județul Alba.

În urma…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe