Connect with us

EVENIMENT

Procesul penal împotriva fostului ministru Gabriel Sandu, în dosarul licențelor Microsoft, încheiat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție

Publicat

Arhivă foto

În urma unei decizii definitive, un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, luni, încetarea procesului penal împotriva lui Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Această decizie s-a datorat prescrierii faptelor în legătură cu săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor într-unul dintre dosarele licențelor Microsoft.

Completul de cinci judecători a respins apelul DNA şi a menţinut decizia de încetare a procesului, luată în decembrie 2022 de un complet de trei magistraţi de la aceeaşi instanţă, care a pus în aplicare două hotărâri ale Curţii Constituţionale privind prescrierea.

Pe 26 mai 2022, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 – mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale.

Ulterior, pe 25 octombrie, un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Gabriel Sandu, în calitate de ministru, ar fi pretins şi primit de la doi oameni de afaceri suma de 2.196.035 euro pentru a face demersurile necesare ca firmele acestora să încheie un contract de închiriere licenţe Microsoft cu Guvernul României.

Procesul penal împotriva fostului ministru Gabriel Sandu, în dosarul licențelor Microsoft, a fost încheiat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție. Ce susține DNA

În perioada 24 august 2010 – 13 noiembrie 2015, în scopul de a disimula originea ilicită a banilor primiţi în condiţiile descrise mai sus, inculpatul Gabriel Sandu ar fi dispus transferul acestora, prin intermediul unor companii cipriote, în conturile a două societăţi din România.

Prin acest mecanism, inculpatul ar fi încercat să creeze aparenţa că suma respectivă ar reprezenta de fapt o investiţie pe teritoriul României a companiilor din Cipru”, susţine DNA.

Gabriel Sandu a mai fost trimis în judecată în alte dosare legate de licenţele Microsoft, el fiind condamnat definitiv în octombrie 2016 la trei ani închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.

Conform procurorilor, în condiţiile în care în luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind închirierea de licenţe Microsoft, Gabriel Sandu, la instigarea omului de afaceri Claudiu Florică şi a fostului jucător de tenis Dinu Pescariu, ar fi depus diligenţele necesare pentru încheierea unui nou contract.

Procesul penal împotriva fostului ministru Gabriel Sandu, în dosarul licențelor Microsoft, a fost încheiat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție. Doi inculpați, favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice

Acest lucru, spun anchetatorii, nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitaţii publice în condiţiile OUG 34/2006.

„În acest context, inculpaţii Dinu Mihail Pescariu şi Claudiu Ionuţ Florică, în calitate de reprezentanţi în fapt/drept ai societăţii D.Con.Net AG, pentru a fi favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Gabriel Sandu, căruia i-au şi plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro”, explică DNA.

Procurorii arată că, în urma înţelegerii avute de Pescariu şi Florică cu ministrul Sandu, acesta din urmă a aprobat documentaţia de atribuire aferentă procedurii de licitaţie deschisă iniţiată pentru „Achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare”. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Casele de marcat, obligatorii și la automatele comerciale. ANAF anunță amenzi de la 1 octombrie, după alegeri

Publicat

casele de marcat, obligatorii și la automatele comerciale. anaf anunță

Casele de marcat, obligatorii și la automatele comerciale. ANAF anunță amenzi de la 1 octombrie, după alegeri, când intră în vigoare măsura.

Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, au obligația de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF).

Tranzacțiile online transfrontaliere vor ajunge…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Primele trei aeronave F-16 achiziționate din Norvegia au ajuns la Câmpia Turzii

Publicat

photo 2024 04 19 13 40 11 2 scaled e1713525813285.jpg

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat vineri, 19 aprilie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

„Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mecanic de la secția Teiuș, felicitat de CFR. A evitat o tragedie după ce o autospecială ISU a forțat trecerea de cale ferată

Publicat

mecanic de la secția teiuș, felicitat de cfr. a evitat

Mecanic de la secția Teiuș, felicitat de CFR. A evitat o tragedie evitând o autospecială ISU care a forțat trecerea de cale ferată.

”El este Sorin Ioan Stan, mecanicul Depoului Brașov-Secția Teiuș, care în conducerea trenului IR 1734 Cluj Napoca-București, a întâlnit în deplasarea sa o autospecială SMURD care a ignorat indicatoarele rutiere și semnalele acustice date de tren.

Prin profesionalismul său și viteza de reacție, Sorin a reușit să oprească trenul în timp…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Ninsori în Apuseni. De la peisaj de primăvară la vreme de iarnă, cu zăpadă, în doar câteva zeci de minute

Publicat

video: ninsori în apuseni. de la peisaj de primăvară la

Noi ninsori au fost semnalate, la mijlocul primăverii 2024, în zona Munților Apuseni. De această dată, la Scărița-Belioara. Din imagini postate pe rețelele de socializare se vede cum s-a așternut strat de zăpadă doar în câteva zeci de minute.

Vremea continuă să fie rece pentru această perioadă. Dacă la altitudini mai mici sunt reprize de ploaie, la munte sunt semnalate ninsori.

În weekend se mai încălzește puțin, însă temperaturile scad iar, săptămâna viitoare.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe