Connect with us

EVENIMENT

Procesul penal împotriva fostului ministru Gabriel Sandu, în dosarul licențelor Microsoft, încheiat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție

Publicat

Arhivă foto

În urma unei decizii definitive, un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, luni, încetarea procesului penal împotriva lui Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Această decizie s-a datorat prescrierii faptelor în legătură cu săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor într-unul dintre dosarele licențelor Microsoft.

Completul de cinci judecători a respins apelul DNA şi a menţinut decizia de încetare a procesului, luată în decembrie 2022 de un complet de trei magistraţi de la aceeaşi instanţă, care a pus în aplicare două hotărâri ale Curţii Constituţionale privind prescrierea.

Pe 26 mai 2022, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 – mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale.

Ulterior, pe 25 octombrie, un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Gabriel Sandu, în calitate de ministru, ar fi pretins şi primit de la doi oameni de afaceri suma de 2.196.035 euro pentru a face demersurile necesare ca firmele acestora să încheie un contract de închiriere licenţe Microsoft cu Guvernul României.

Procesul penal împotriva fostului ministru Gabriel Sandu, în dosarul licențelor Microsoft, a fost încheiat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție. Ce susține DNA

În perioada 24 august 2010 – 13 noiembrie 2015, în scopul de a disimula originea ilicită a banilor primiţi în condiţiile descrise mai sus, inculpatul Gabriel Sandu ar fi dispus transferul acestora, prin intermediul unor companii cipriote, în conturile a două societăţi din România.

Prin acest mecanism, inculpatul ar fi încercat să creeze aparenţa că suma respectivă ar reprezenta de fapt o investiţie pe teritoriul României a companiilor din Cipru”, susţine DNA.

Gabriel Sandu a mai fost trimis în judecată în alte dosare legate de licenţele Microsoft, el fiind condamnat definitiv în octombrie 2016 la trei ani închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.

Conform procurorilor, în condiţiile în care în luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind închirierea de licenţe Microsoft, Gabriel Sandu, la instigarea omului de afaceri Claudiu Florică şi a fostului jucător de tenis Dinu Pescariu, ar fi depus diligenţele necesare pentru încheierea unui nou contract.

Procesul penal împotriva fostului ministru Gabriel Sandu, în dosarul licențelor Microsoft, a fost încheiat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție. Doi inculpați, favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice

Acest lucru, spun anchetatorii, nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitaţii publice în condiţiile OUG 34/2006.

„În acest context, inculpaţii Dinu Mihail Pescariu şi Claudiu Ionuţ Florică, în calitate de reprezentanţi în fapt/drept ai societăţii D.Con.Net AG, pentru a fi favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Gabriel Sandu, căruia i-au şi plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro”, explică DNA.

Procurorii arată că, în urma înţelegerii avute de Pescariu şi Florică cu ministrul Sandu, acesta din urmă a aprobat documentaţia de atribuire aferentă procedurii de licitaţie deschisă iniţiată pentru „Achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare”. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cel mai mic telefon din lume a fost introdus în Penitenciarul Aiud ascuns într-o ciocolată. Zanco, microtelefonul de 7 centimetri

Publicat

cel mai mic telefon din lume a fost introdus în

Zanco Fly este cel mai mic telefon din lume și ar fi fost creat special pentru a fi introdus în închisori.  Telefonul are opțiuni de disimulare a vocii. Asta face ca vocea unui deținut să nu fie recunoscută în convorbiri. 

Un astfel de telefon a fost trimis către un deținut închis în penitenciarul Aiud, iar modul în care fost ascuns este unul inedit. Cazul a fost făcut public într-o hotărâre la Judecătoria Aiud, în data de 28 noiembrie 2023.

Mai exact telefonul de 2…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: ACCIDENT grav pe șoseaua de centură din Alba Iulia. Două mașini s-au lovit, o persoană încarcerată. Trafic blocat

Publicat

foto video: accident grav pe șoseaua de centură din alba iulia.

Un accident rutier s-a produs joi seara, în jurul orei 18:45, pe șoseaua de centură din municipiul Alba Iulia. O femeie a rămas încarcerată, după un impact între două mașini, ambele înmatriculate în județul Alba. O altă persoană a fost rănită și a primit îngrijiri medicale. 

UPDATE, ora 19:00 – Potrivit ISU Alba o femeie a fost extrasă din mașină de către pompierii militari. A fost predată echipajului SAJ, cu traumatism de membru inferior, urmând a fi transportată…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Proiect la Guvern: De la 1 ianuarie, vor CREȘTE salariile în educație. Procentul este mult mai MIC decât prevede legea

Publicat

educatie examen.jpg

Guvernul pregătește un act normativ prin care salariile profesorilor cresc de la 1 ianuarie 2024. O altă creștere, de 7%, ar fi promisă pentru luna august. Majorarea salariilor din educație va însemna doar 13%, față de aproape 40% cât prevede OUG 57, scrie Alba24.ro.

Guvernul ar pregăti o majorare de 13% a salariilor de bază, de la 1 ianuarie, pentru profesori și angajații din Învățământ, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență al Ministerului…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: ”Transalpina de Apuseni”, redenumită ”Transapuseana” și înscrisă la OSIM. Primul lot a fost finalizat

Publicat

video: ”transalpina de apuseni”, redenumită ”transapuseana” și înscrisă la osim.

”Transalpina de Apuseni” va fi redenumită ”Transapuseana”, iar noul nume va fi înscris la OSIM și va deveni marcă înregistrată.

Consiliul Județean Alba a depus la OSIM un dosar pentru înregistrarea mărcii ”Transapuseana”.

Este vorba despre un drum județean reabilitat, cunoscut până acum sub numele de ”Transalpina de Apuseni”.

Drumul face legătura între Abrud și Aiud, peste munte, până la intrarea pe Autostrada A10 Sebeș-Turda.

Vicepreședintele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe