Connect with us

ACTUALITATE

Procurorii DIICOT continuă protestul faţă de OUG 7. Secția de investigare a magistraților, “o structură artificială, netransparentă și nefuncțională”

Publicatdiicot

Procurorii DIICOT au decis luni să prelungească, până pe 22 martie, protestul împotriva adoptării OUG 7 pe legile justiţiei, susţinând că Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) este o structură artificială, netransparentă şi nefuncţională.

Conform unui comunicat de presă, Adunarea generală a procurorilor DIICOT a adoptat, luni, cu o majoritate de 163 voturi, din totalul de 218, continuarea protestului cu modificarea formei de protest, urmând ca, în perioada 4 – 22 martie, procurorii Direcţiei să poarte în timpul programului de lucru o banderolă albă.

De asemenea, a fost adoptat un punct de vedere, în care procurorii îşi exprimă îngrijorarea faţă de modalitatea în care puterea executivă, în calitate de legiuitor delegat, “înţelege să adopte modificări prin ordonanţă de urgenţă a legilor justiţiei, acte normative organice de a căror claritate şi predictibilitate depinde însăşi normala funcţionare a sistemului judiciar”.

“Aceste serii de modificări substanţiale iniţiate în decursul a câtorva luni au fost şi sunt de natură să afecteze grav atât activitatea CSM, pe cea a Ministerului Public, cât şi buna funcţionare şi stabilitatea sistemului de justiţie în ansamblu, cu consecinţe asupra modului de înfăptuire a actului de justiţie”, declară procurorii DIICOT.

Ei susţin că proiectul de modificare a Ordonanţei 7 este necesar şi de natură a remedia parţial “blocajele, inechităţile şi arbitrariul pe care adoptarea OUG 7/2019 le-a produs”, însă sunt nemulţumiţi de faptul că în proiect nu se propun niciun fel de modificări cu privire la noul alin.(6) introdus la art.88 ori cu privire la art. 88(8) alin.1 lit. (d) din Legea nr.304/2004.

“Reamintim, în acest context, că procurorii Direcţiei, în referire la dispoziţiile care vizează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, s-au pronunţat în mod constant împotriva constituirii şi operaţionalizării acesteia, considerând că acest demers denotă o abordare punitivă faţă de întreg sistemul judiciar, motivele de îngrijorare invocate regăsindu-se de altfel şi în Raportul Comisiei de la Veneţia, GRECO şi în ultimul Raport MCV. În forma actuală, prin modul de organizare şi funcţionare a SIIJ s-a creat de facto o categorie de cetăţeni care beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală totală, respectiv procurorii din cadrul SIIJ, ceea ce contravine art.16 alin.(1) şi (2) din Constituţia României: ‘Cetăţenii beneficiază de drepturile şi libertăţile consacrate prin Constituţie şi prin alte legi şi au obligaţiile prevăzute de acestea’, respectiv ‘Nimeni nu este mai presus de lege. Modul de reglementare şi funcţionare a SIIJ, raportat la noul alineat (6) introdus la art.88 (1) din Legea nr.304/2004, care defineşte noţiunea de procuror ierarhic superior în contextul particular al SIIJ, instituie în mod nelegal o excepţie de la principiul constituţional al controlului ierarhic, eludând dispoziţiile art.132 alin.(1) din Constituţie. Scoaterea controlului activităţii SIIJ în afara controlului ierarhic de legalitate şi de temeinicie, exercitat de procurorul general al PICCJ, reprezintă o încălcare clară a dispoziţiilor art.1 alin.(5), art.132 alin.(1) din Constituţia României. Practic, orice sistem de ‘check and balance’ este anulat”, afirmă sursa citată.

Procurorii DIICOT consideră că, prin normele adoptate, SIIJ se îndepărtează de la orice fel de control ierarhic, dar şi judecătoresc eficient – în cazul soluţiilor de clasare – fiind compusă dintr-un număr extrem de redus de procurori, “care îşi pot da ei înşişi, reciproc, orice soluţie de clasare indiferent de situaţia de fapt sau de drept şi indiferent de ce abuz ar putea face, pornind de la premisa că instanţele judecătoreşti nu-i pot obliga să-şi trimită în judecată un coleg, membru al acestei secţii”.
În plus, afirmă procurorii DIICOT, prin modul de reglementare şi funcţionare, s-a creat un cadru legal şi factual de natură a scoate procurorii din cadrul SIIJ şi pe şefii acestora în afara normelor privind incompatibilităţile şi conflictele de interese.
Procurorii DIICOT apreciază că SIIJ reprezintă “o structură artificială, netransparentă şi nefuncţională”, încălcându-se dispoziţiile art.1 alin.(5), ale art.16 alin.(2) din Constituţia României, precum şi prevederile Convenţiei Penale împotriva Corupţiei, adoptată de Consiliul Europei la Strasbourg la 27.01.1999 şi ratificată de România prin Legea nr.27/16.01.2002.
DIICOT mai spune că, prin dispoziţiile 88 (8) alin.(1) lit.(d) din Legea 304/2004, se încalcă independenţa procurorului de şedinţă recunoscută de art.3 din Legea nr.303/2004 republicată, acesta având posibilitatea legală de a aprecia cu privire la susţinerea sau nu a căii de atac exercitate şi totodată la posibilitatea de a formula propuneri procurorului său ierarhic superior în sensul retragerii acesteia, care, “în niciun caz, nu este procurorul şef al SIIJ, ştiut fiind faptul că în baza art.88(8) alin.(2), în şedinţele de judecată în cauzele de competenţa SIIJ participă procurorii din cadrul PICCJ sau cei din cadrul parchetului pe lângă instanţele de judecată sesizate”.
“Adunarea generală a procurorilor DIICOT se declară solidară cu formele de protest ale instanţelor şi parchetelor din ţară şi susţine revendicările acestora care vizează, în principal, garantarea nu doar prin abţinere, a factorilor politici şi asociaţi, de la orice acţiuni de natură a afecta independenţa justiţiei sau a intimida magistraţii, dar şi respectarea de către reprezentanţii celorlalte autorităţi ale statului a Constituţiei României şi a legilor în vigoare, precum şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale, inclusiv în procesul de legiferare. În acest context, subliniem că respectarea unor reguli stricte şi predictibile, precum şi a meritocraţiei şi moralităţii în accederea în funcţia de judecător la instanţa supremă, reprezintă repere ce garantează nu doar sistemului judiciar, dar şi întregii societăţi înfăptuirea unui act de justiţie corect, echitabil, astfel cum această noţiune este definită în articolul 6 din CEDO. Din această perspectivă, aparenţa de imparţialitate este la fel de importantă ca şi imparţialitatea însăşi, fiind unul dintre pilonii unui act de justiţie corect şi credibil”, se mai spune în comunicatul DIICOT.
Procurorii DIICOT solicită Guvernului să renunţe la reglementările care vizează SIIJ, pe care o consideră o “structură artificială, scoasă în afara regulilor de funcţionare ale Ministerului Public şi care nu oferă garanţii de imparţialitate şi de respectare a normelor privind incompatibilităţile şi conflictele de interese”. AGERPRES


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

O revenire aproximativă la normalitate în Israel, odată cu redeschiderea restaurantelor

Publicat

Israelul a revenit aproape la normalitate duminică, odată cu noile măsuri de ieşire din izolare cu 15 zile înainte de noi alegeri naţionale, israelienii putând din nou să se aşeze într-o cafenea, să ia masa la un restaurant şi să revină pe băncile şcolilor, potrivit AFP.

Aceste măsuri, validate sâmbătă seara de guvern, erau foarte aşteptate de israelieni după ieşirea progresivă a ţării din a treia sa carantină la mijlocul lunii februarie, devenită posibilă în urma unei campanii de vaccinare în masă.

“Revenire aproape normală la normalitate”, “Deschidere”, “Revenire la normalitate, cu prudenţă”, titrau pe prima pagină principalele cotidiene naţionale, respectiv Yedioth Aharonot, ziarul cel mai vândut în ţară, Maariv şi publicaţia gratuită Israel Hayom.

“Este o zi formidabilă, cu paşaportul verde, ne vom întoarce la viaţă”, a declarat duminică premierul Benjamin Netanyahu, aşezat la masă pe o terasă într-o cafenea din Ierusalim împreună cu primarul israelian al oraşului, Moshe Leon.

Sâmbătă încă, israelienii trebuiau să-şi ia cafeaua la pachet, dar de duminică pot să se bucure de ea pe terase. Barurile şi restaurantele pot de acum să se redeschidă pentru deţinătorii “paşaportului verde”, permis acordat persoanelor care au primit două doze de vaccin sau sunt vindecate de COVID-19.

Această redeschidere vine momentul potrivit pentru Netanyahu care joacă în fond cartea ‘Vaccine Nation’ (‘ţara vaccinului’), subliind o revenire la normal favorizată de o vaccinare intensivă pentru a încerca să câştige alegerile legislative din 23 martie, al patrulea scrutin în mai puţin de doi ani.

Ultimele sondaje îi creditează în prezent partidul Likud, de dreapta, pe primul loc, dar fără suficient sprijin la ora actuală pentru a forma un guvern cu aliaţii săi.

Mai mult de jumătate din cei 9,3 milioane de israelieni au primit o primă doză a vaccinului Pfizer/BioNtech, la care Israelul are un acces privilegiat în cadrul unui acord de comunicare a datelor biomedicale asupra efectelor vaccinării. Circa 40% din israelieni au primit a doua doză de vaccin. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un studiu în Israel arată că vaccinul protejează împotriva cazurilor severe

Publicat

Vaccinul protejează împotriva cazurilor severe, conform datelor publicate de Ministerul Sănătății din Israel. Din 6.905 de pacienți grav bolnavi, doar 2,87% fuseseră vaccinați.

Dintre pacienții vaccinați în Israel cu două doze, doar 2,87% au suferit apoi cazuri severe de Covid. Conform statisticilor, din 6.905 de pacienți grav bolnavi, doar 175 au fost imunizați cu două doze, scrie La Stampa, citat de MEDIAFAX.

Din restul de 5.920 de pacienți, 75% nu au fost niciodată vaccinați.

Mai mult, potrivit ministerului, niciun deces în februarie nu a implicat pacienți imunizați.

În ultimele 24 de ore – în condițiile în care de duminică s-a introdus o relaxare puternică a restricțiilor în Israel – noile infecții au fost 1.923 din aproximativ 45.000 de teste efectuate, cu o rată de 4,3% față de aproximativ peste 10% cât era în ianuarie.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Chirie record: O casă a fost închiriată pentru 174.000 de dolari pe lună

Publicat

Sursă foto: Property Info by Tina Yip

Piaţa locuinţelor de lux din Hong Kong a stabilit un nou record, pe măsură ce recuperarea economică continuă să ofere semne de optimism de-a lungul Asiei, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Compania de real estate Wharf Holdings a închiriat o casă pentru 174.00 de dolari pe lună, reiese dintr-un comunicat al firmei.

Suma se traduce anual în peste două milioane de dolari pentru chiriaşul neidentificat.

„Există magnaţi care încă nu şi-au găsit casa visurilor, aşa că au tendinţa de a închiria pentru o perioadă de timp o locuinţă înainte de a găsi o oportunitate de cumpărare”, spune Louis Ho, director de vânzări al agenţiei imobiliare Centaline Property.

În ultimul timp, piaţa rezidenţială a regiunii a raportat vânzări record de apartamente şi terenuri. Firma CK Asset Holdings a vândut luna trecută o locuinţă de lux pentru 59 de milioane de dolari, cea mai mare sumă oferită vreodată pentru o proprietate din Asia.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Preşedintele Joe Biden va semna un ordin executiv pentru a facilita accesul la vot

Publicat

Preşedintele SUA, Joe Biden, va semna duminică un ordin executiv pentru a facilita accesul la vot americanilor cu ocazia comemorării a 56 de ani de la “Duminica sângeroasă” (“Bloody Sunday”), când un marş pentru apărarea dreptului de vot al minorităţilor a fost reprimat violent de poliţie la Selma (în statul Alabama), relatează AFP.

Această decizie intervine în timp ce mai multe parlamente locale, unde republicanii sunt majoritari, încearcă să restrângă accesul la vot ca răspuns la înfrângerea lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. Miliardarul a susţinut, fără să prezinte probe, că scrutinul a fost viciat de fraude.

Camera Reprezentanţilor, unde democraţii sunt majoritari, a adoptat miercuri un proiect de lege vizând lupta împotriva obstacolelor la vot în ţară. Textul urmează să meargă în Senat (50 de democraţi împotriva a 50 de republicani), unde viitorul său este incert.

Decretul preşedintelui va cere îmbunătăţirea şi modernizarea site-urilor federale de internet care furnizează informaţii despre alegeri şi vot.

“Astăzi, zi de comemorare a ‘Bloody Sunday’, semnez un ordin executiv pentru a facilita înscrierea alegătorilor la vot şi a îmbunătăţi accesul lor la vot”, urmează să afirme Biden într-o declaraţie transmisă în avans de Casa Albă, înaintea difuzării oficiale duminică.

“Orice alegător ar trebui să poată vota şi să-şi vadă votul luat în calcul”, menţionează Biden în declaraţia sa. “Dacă aveţi cele mai bune idei, nu aveţi nimic de ascuns. Lăsaţi oamenii să voteze!”.

La 7 martie 1965, sute de manifestanţi paşnici fuseseră reprimaţi violent de poliţie la Selma. După câteva luni, în august, Congresul a adoptat “Voting Rights Act”, care suprima teste şi taxe pentru a deveni alegător.

Ceea ce rămâne din “marşul de la Selma este că deşi nimic nu poate împiedica un popor liber să-şi exercite puterea cea mai sacră în calitate de cetăţean, unii fac tot posibilul pentru a-i retrage această putere”, conform declaraţiei lui Biden.

Potrivit preşedintelui, “responsabili aleşi în 43 de state au prezentat deja peste 250 de proiecte de lege pentru ca să fie mai dificil pentru americani să voteze”. “Nu-i putem lăsa să reuşească”, declară Biden. AGERPRES

Citește mai departe