ACTUALITATE
Procurorul general Augustin Lazăr: Dosarul Revoluției, trimis în instanță! A fost extinsă urmărirea penală pentru Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu

Secția Parchetelor militare a înaintat instanței de judecată în cauza cunoscută generic drept ”Dosarul Revoluției”, a anunțat luni procurorul general Augustin Lazăr. ”Marchează îndeplinirea unei datorii profesionale dar și a unei datorii față de patrie” a spus Lazăr. Acesta este cel mai greu dosar de după Revoluție, din cauza implicațiilor foarte mari la nivelul statului, dar și din cauza volumului foarte mare de muncă.
”Oameni de cultură, politicieni, cercetători au exprimat de-a lungul timpului diverse teorii în legătură cu momentul decembrie 1989. Azi juriștii încheie această provocare, prezentând adevărul judiciar, ca parte a unei investigații complexe, care a pornit de la ideea că responsabilitatea pentru victimele revoluției nu este instituțională, ci este directă, individuală.
Dosarul cauzei cuprinde 3330 de volume, dintre care 2030 de volume au fost instrumentate după 13 iunie 2016. Sunt niște cifre ilustrative pentru volumul impresionant de muncă.
Pentru întocmirea rechizitoriului au fost administrate probe obținute după iunie 2016, dată la care s-a confirmat redeschiderea urmăririi penale.
Datorăm soluționarea acestui dosar istoric unei echipe de procurori militari, din elita Ministerului Public” a anunțat Lazăr.
În Dosarul Revoluţiei a fost extinsă urmărirea penală pentru Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, pentru infracţiuni contra umanităţii.
Persoanele vătămate, părţile civile ori succesorii acestora au fost citate la sediile parchetelor militare din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara sau la inspectoratele judeţene de poliţie din judeţele în care acestea îşi au domiciliul, respectiv la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti. Audierile au fost făcute de către procurorii militari sau organele poliţiei judiciare, în baza ordonanţelor de delegare emise de către procurorii militari de la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În urmă cu 30 de ani, România îşi dobândea dreptul la libertate printr-o revoluţie violentă. Conducătorii comunişti au fost arestaţi şi executaţi, iar protestele, demonstraţiile în stradă şi luptele din luna decembrie a anului 1989 au anunţat sfârşitul regimului ceauşist.
Sursa: Alba24.ro