Connect with us

ACTUALITATE

Procurorul general Augustin Lazăr: Nu sunt ofiţer, subofiţer, agent sau colaborator al fostei Securităţi

Publicat

lazar

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, că nu este ofiţer, subofiţer, agent sau colaborator al fostei Securităţi sau al vreunui serviciu de informaţii.

El a afirmat, într-o conferinţă de presă, că doreşte să facă o serie de precizări din respect pentru colegii săi şi pentru adevăr, valoare care i-a „ghidat întotdeauna paşii în viaţă şi în profesie”.

Lazăr a susţinut că nu are niciun fel de emoţie pentru orice verificare s-ar realiza în arhivele CNSAS.

„În ultimele zile, câteva instituţii de presă mi-au atribuit fapte pe care nu le-am făcut, mi-au pus etichete de natură să mă decredibilizeze ca om, ca magistrat, ca român. Este prima dată în viaţă când mi se întâmplă aşa ceva şi este suprinzător şi pentru un procuror foarte experimentat cu o carieră foarte îndelungată. În acest context, fac următoarele precizări: nu sunt ofiţer, subofiţer, agent sau colaborator al fostei Securităţi sau al vreunui serviciu de informaţii. Am făcut şi eu armata (…) şi sunt rezervist al Armatei Române la arma geniu”, a spus procurorul general.

El a adăugat că, în perioada 1982 – 1989, a îndeplinit funcţia de procuror stagiar, respectiv procuror criminalist la Procuratura Alba Iulia, fără a exercita vreo funcţie de conducere şi fără a instrumenta dosare care vizau fapte împotriva regimului comunist.

„Am lucrat mereu în cadrul legal, iar activitatea mea principală a constat în investigarea infracţiunilor de violenţă. Nu am instrumentat dosare penale vizând fapte împotriva regimului comunist. Episodul la care fac referire unele instituţii de presă, respectiv calitatea de preşedinte al Comisiei de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, a fost prezentat în mod deformat şi tendenţios, cu ignorarea explicaţiilor pe care le-am dat. Din acest motiv, sunt obligat să reiau precizarea conform căreia atribuţia acestei comisii nu era de a dispune punerea în libertate a unor condamnaţi. Aceasta era, ca şi acum, atributul exclusiv al instanţei de judecată. Comisia avea doar rolul de a verifica îndeplinirea criteriilor tehnice: realizarea unei fracţii minime obligatorii din pedeapsă şi inexistenţa rapoartelor de sancţionare disciplinară. Important de precizat este că legea aflată în vigoare la data respectivă avea aceleaşi prevederi pentru toate categoriile de deţinuţi. Instituţia liberării condiţionate este reglementată relativ similar şi în prezent, cu menţiunea că acum verificările sunt efectuate de către judecător”, a explicat Lazăr.

Procurorul general consideră că atacurile la adresa lui din ultima vreme sunt determinate de faptul că şi-a depus candidatura pentru încă un mandat.

„Aceste atacuri nefondate la adresa mea sunt, în mod evident, determinate de depunerea candidaturii pentru un al doilea mandat de procuror general. Atacurile mi-au dat însă prilejul de a reflecta asupra parcursului post 1989 al Ministerului Public. Rememorând dosarele importante soluţionate de către instituţie de-a lungul timpului, precum şi analizele pozitive ale activităţii procurorilor din rapoartele Comisiei Europene, am ajuns la o concluzie pe care doresc să o exprim public: imediat după Revoluţie, justiţia în general şi procurorii în special au făcut paşi rapizi spre modernizare instituţională şi profesionalizare la cele mai înalte standarde impuse de o societate democratică. Practicile anterioare anului 1990 – dintre care unele discutabile, bazate pe o etică deficitară impusă de legislaţia vremii – au fost abandonate chiar din primii ani de democraţie. Acest fapt este demonstrat, în primul rând, de soluţionarea dosarelor istorice, care au contribuit la stabilirea adevărului referitor la regimul comunist şi la Revoluţia din decembrie 1989. (…) Anul acesta, marcăm 30 de ani de la prăbuşirea comunismului în România şi cred că este momentul unei delimitări explicite, categorice şi neechivoce”, a menţionat Augustin Lazăr. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Comunicat de presă CSM Unirea Alba Iulia: Crosul Unirii 2022 de la Alba Iulia

Publicat

dsc00024 e1669556362454 1000x600.jpg

Ediția a 53-a a competiției, desfășurată în Șanțurile Cetății din Alba Iulia, a fost organizată, sâmbătă dimineața, de Primăria Alba Iulia în parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal Alba Iulia.

La start s-au prezentat sute de alergători din toată țara și de toate vârstele iar la final toți participanții au primit câte un tricou iar primii trei clasați, la fiecare categorie de vârstă au fost recompensați cu diplome și medalii oferite de reprezentanții Primăriei Municipiului Alba Iulia, primarul Gabriel Pleșa – cel care a dat startul competiției…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Turistă salvată de salvamontiștii clujeni la Tarnița. A căzut pe o pantă și a suferit mai multe traumatisme

Publicat

tarnita salvamont cluj 3.jpg

Salvamontiștii din Baza Beliș, împreuna cu voluntarul din zona Tarnița, au salvat o femeie de 39 de ani care a căzut pe traseul Piatra lui Lucaci, aproape de malul lacului Tarnița.

Operațiunea de salvare a fost una complexă, femeia fiind evacuată cu barca.

tarnita salvamont cluj (2)


Turistă salvată de salvamontiștii clujeni la Tarnița

Victima, o tânara de 39 de ani, a alunecat și a căzut câțiva metri pe pantă, sâmbătă, în zona Grotei Ciorii. În urma căderii, femeia a suferit câteva traumatisme la cap și membrele inferioare, potrivit reprezentanților Salvamont-Salvaspeo Cluj.

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Jocul Călușerilor din județul Alba”: Proiect de cercetare și conservare, câștigat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

Publicat

jocul calusarilor.jpg

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a câștigat un nou proiect la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) prin care va cerceta și va conserva jocul călușerilor din județul Alba. Proiectul a fost anunțat câștigător recent, în cadrul apelului de proiecte lansat de AFCN, urmând să se desfășoare pe parcursul anului 2023.

Scopul proiectului este recuperarea, conservarea și transmiterea jocului călușeresc ca parte importantă a folclorului coregrafic din județul Alba prin constituirea unei arhive cu documente scrise și audio – vizuale, dar și prin…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Nou record al cazurilor COVID, înregistrat în China, pentru a patra zi consecutiv

Publicat

Arhivă foto

Autoritățile chineze au raportat un nou record în ceea ce privește numărul cazurilor COVID. Astfel că a fost patra zi consecutivă când numărul persoanelor infectate crește.

Duminică, au fost înregistrate 39.791 de noi infecții cu COVID-19, dintre care 3.709 au fost simptomatice și 36.082 asimptomatice, a anunțat Comisia Națională de Sănătate. Sâmbătă au fost 35.183 de cazuri noi.

S-a înregistrat și un deces, ridicând numărul total la 5.233. Până sâmbătă, China continentală a confirmat 307.802 cazuri cu simptome.

Capitala și marile orașe ale Chinei continuă să lupte pentru a limita focarele, Chongqing și Guangzhou raportând cea mai mare parte a noilor infecții.

Nou record al cazurilor COVID, înregistrat în China, pentru a patra zi consecutiv. Cazurile din Beijing au crescut cu 66%

Cazurile din Beijing au crescut cu 66%, ajungând la 4.307 cazuri, față de 2.595 în ziua precedentă, potrivit datelor autorităților locale.

Chongqing, un oraș din sud-vestul țării cu 32 de milioane de locuitori, a raportat 8.861 de noi infecții cu COVID-19, în creștere cu aproape 15% față de cele înregistrate cu o zi înainte.

Guangzhou, un oraș din sud, cu aproape 19 milioane de locuitori, a anunțat o ușoară scădere a cazurilor locale.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe