Connect with us

ACTUALITATE

Procurorul general Augustin Lazăr: Nu sunt ofiţer, subofiţer, agent sau colaborator al fostei Securităţi

Publicat

lazar

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, că nu este ofiţer, subofiţer, agent sau colaborator al fostei Securităţi sau al vreunui serviciu de informaţii.

El a afirmat, într-o conferinţă de presă, că doreşte să facă o serie de precizări din respect pentru colegii săi şi pentru adevăr, valoare care i-a „ghidat întotdeauna paşii în viaţă şi în profesie”.

Lazăr a susţinut că nu are niciun fel de emoţie pentru orice verificare s-ar realiza în arhivele CNSAS.

„În ultimele zile, câteva instituţii de presă mi-au atribuit fapte pe care nu le-am făcut, mi-au pus etichete de natură să mă decredibilizeze ca om, ca magistrat, ca român. Este prima dată în viaţă când mi se întâmplă aşa ceva şi este suprinzător şi pentru un procuror foarte experimentat cu o carieră foarte îndelungată. În acest context, fac următoarele precizări: nu sunt ofiţer, subofiţer, agent sau colaborator al fostei Securităţi sau al vreunui serviciu de informaţii. Am făcut şi eu armata (…) şi sunt rezervist al Armatei Române la arma geniu”, a spus procurorul general.

El a adăugat că, în perioada 1982 – 1989, a îndeplinit funcţia de procuror stagiar, respectiv procuror criminalist la Procuratura Alba Iulia, fără a exercita vreo funcţie de conducere şi fără a instrumenta dosare care vizau fapte împotriva regimului comunist.

„Am lucrat mereu în cadrul legal, iar activitatea mea principală a constat în investigarea infracţiunilor de violenţă. Nu am instrumentat dosare penale vizând fapte împotriva regimului comunist. Episodul la care fac referire unele instituţii de presă, respectiv calitatea de preşedinte al Comisiei de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, a fost prezentat în mod deformat şi tendenţios, cu ignorarea explicaţiilor pe care le-am dat. Din acest motiv, sunt obligat să reiau precizarea conform căreia atribuţia acestei comisii nu era de a dispune punerea în libertate a unor condamnaţi. Aceasta era, ca şi acum, atributul exclusiv al instanţei de judecată. Comisia avea doar rolul de a verifica îndeplinirea criteriilor tehnice: realizarea unei fracţii minime obligatorii din pedeapsă şi inexistenţa rapoartelor de sancţionare disciplinară. Important de precizat este că legea aflată în vigoare la data respectivă avea aceleaşi prevederi pentru toate categoriile de deţinuţi. Instituţia liberării condiţionate este reglementată relativ similar şi în prezent, cu menţiunea că acum verificările sunt efectuate de către judecător”, a explicat Lazăr.

Procurorul general consideră că atacurile la adresa lui din ultima vreme sunt determinate de faptul că şi-a depus candidatura pentru încă un mandat.

„Aceste atacuri nefondate la adresa mea sunt, în mod evident, determinate de depunerea candidaturii pentru un al doilea mandat de procuror general. Atacurile mi-au dat însă prilejul de a reflecta asupra parcursului post 1989 al Ministerului Public. Rememorând dosarele importante soluţionate de către instituţie de-a lungul timpului, precum şi analizele pozitive ale activităţii procurorilor din rapoartele Comisiei Europene, am ajuns la o concluzie pe care doresc să o exprim public: imediat după Revoluţie, justiţia în general şi procurorii în special au făcut paşi rapizi spre modernizare instituţională şi profesionalizare la cele mai înalte standarde impuse de o societate democratică. Practicile anterioare anului 1990 – dintre care unele discutabile, bazate pe o etică deficitară impusă de legislaţia vremii – au fost abandonate chiar din primii ani de democraţie. Acest fapt este demonstrat, în primul rând, de soluţionarea dosarelor istorice, care au contribuit la stabilirea adevărului referitor la regimul comunist şi la Revoluţia din decembrie 1989. (…) Anul acesta, marcăm 30 de ani de la prăbuşirea comunismului în România şi cred că este momentul unei delimitări explicite, categorice şi neechivoce”, a menţionat Augustin Lazăr. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Vremea rea ține până joi. Brumă şi îngheţ la sol. Vor fi precipitații mixte, iar la munte va ninge din nou

Publicat

vremea rea ține până joi. brumă şi îngheţ la sol.

Publicitate

Vremea rea ține aproape toată săptămâna care urmează, iar mai exact, meteorologii spun că se va încălzi abia de vineri, relatrează mediafax.ro.

De duminică dimineaţă, la ora 9.00, valorile termice au început să scadă semnificativ, astfel că vremea va deveni deosebit de rece pentru prima decadă a lunii aprilie; temperatura maximă va fi de 4…6 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 1 grad. Cerul va fi mai mult noros şi temporar…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ziua NATO sărbătorită cu onoruri militare la Botoșani. Ceremonial solemn în fața Cercului Militar

Publicat

ziua nato sărbătorită cu onoruri militare la botoșani. ceremonial solemn

Publicitate

Municipiul Botoșani a marcat duminică Ziua NATO în România printr-un ceremonial militar plin de solemnitate, organizat în fața Cercului Militar. Evenimentul a adus împreună parlamentari, autorități locale, cadre militare și cetățeni, într-un moment de recunoștință față de apartenența României la cea mai puternică alianță politico-militară din lume.

Ceremonialul a debutat cu salutul Drapelului de luptă de către primarul municipiului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Energie verde la Bucecea: Cel mai mare parc fotovoltaic care se construiește la Botoșani va alimenta Spitalul Județean

Publicat

energie verde la bucecea: cel mai mare parc fotovoltaic care

Publicitate

Vechea conducere a Consiliului Județean Botoșani a plecat la alegerile locale de anul trecut, 2024, însă proiectele întocmite de fostul președinte, Doina Elena Federovici, și echipa acesteia, continuă să primească finanțări pe bandă rulantă, confirmand practic faptul că perioada 2020 – 2024 a fost perioada cu cea mai bună administrație a județului din ultimii 35 de ani. 

Acestea sunt condițiile în care Orașul Bucecea devine punct strategic…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Avrămeni, campioană județeană la Cupa Satelor 2025. O echipă mică, cu suflet mare, va reprezenta din nou Botoșaniul

Publicat

avrămeni, campioană județeană la cupa satelor 2025. o echipă mică,

Publicitate

Bucurie imensă pentru fotbalul din mediul rural botoșănean. Echipa de fotbal a comunei Avrămeni a câștigat, pentru al doilea an consecutiv, faza județeană a competiției Cupa Satelor 2025, organizată sâmbătă, 5 aprilie, la Hudești.

Tinerii jucători s-au impus categoric în fața echipelor din Broscăuți, Șendriceni și Hudești, demonstrând că munca, seriozitatea și pasiunea pentru fotbal pot duce la performanțe frumoase.

După trei meciuri…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe