Connect with us

EVENIMENT

Producția de energie electrică primară se estimează să crească cu 5,6% anual în perioada 2023-2026

Publicat

energie electrica

Potrivit estimărilor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), producția de energie electrică primară va înregistra un ritm mediu anual de creștere de 5,6% în intervalul 2023-2026.

Producţia de energie hidroelectrică pentru anul 2023 va avea o valoare estimată de 1,707 milioane tone echivalent petrol (tep), urmând ca aceasta să scadă cu 10,4% în 2024, în condiţii climatice normale, în timp ce producţia de energie electrică eoliană pentru anul 2023 va avea o valoare estimată de 600.000 tep, iar pentru perioada 2024-2026, va avea o creştere prognozată de 8,6%, ca ritm mediu anual.

Producţia de energie electrică fotovoltaică este estimată pentru acest an la 130.000 tep, iar pentru perioada 2024-2026 este prognozată o creştere de 18,9% medie anuală.

„Prin compunerea evoluţiilor de mai sus rezultă o traiectorie cu un ritm mediu anual de 5,6% pentru producţia de energie electrică primară pentru perioada 2023-2026”, se precizează în Prognoza echilibrului energetic, elaborată de CNSP.

Producţia de energie nuclearo-electrică a fost considerată constantă pentru intervalul 2023-2026, cu o valoare multianuală estimată de 950.000 tep.

Pe de altă parte, pentru anul 2023 se anticipează o reducere a importului de energie electrică cu 17,7%, concomitent cu o creştere a exporturilor de 57,3%, intensificarea schimburilor comerciale fiind preconizată a avea loc în special cu Bulgaria şi Ungaria.

„România redevine astfel în 2023 exportator net de energie.

Producția de energie electrică primară se estimează să crească cu 5,6% anual în perioada 2023-2026. Pentru anul 2022, producţia de energie electrică în termocentrale a fost estimată la 1,863 milioane tep

În scenariu s-a impus ca exportul net de energie electrică să rămână pozitiv pe intervalul de prognoză”, subliniază sursa citată.

Pentru anul 2022, producţia de energie electrică în termocentrale a fost estimată la 1,863 milioane tep, iar pentru 2023 se prognozează o valoare în scădere de 1,695 milioane tep.

Ritmul mediu anual al producţiei de energie electrică obţinută în termocentrale în perioada 2023-2026 este de -2,1%..

„Energia electrică obţinută în termocentrale este utilizată pentru a echilibra necesarul din consumul intern, în condiţiile actuale în care se doreşte reducerea dependenţei de importul de gaze naturale”, precizează CNSP.

Consumul intern de energie electrică (totalul utilizărilor, mai puţin exportul) se aşteaptă ca şi în 2023 să înregistreze o reducere de 4,5% (-6,5% în 2022), urmând ca în intervalul 2024-2026 să aibă un ritm mediu anual de creştere de 1,7%.

Această creştere este în principal imprimată de consumuri de energie electrică în ramura industriei, a serviciilor şi a sectorului rezidenţial.

CNSP estimează pentru perioada 2023 – 2026 o majorare cu 0,33% a resurselor energetice, pentru susţinerea activităţii economice.

Creşterea resurselor de energie va fi mai consistentă pentru partea a doua a perioadei de prognoză, situându-se la aproape 1% anual. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: Elevi de la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș, la Parlamentul European de la Bruxelles

Publicat

foto: elevi de la colegiul național „lucian blaga” din sebeș,

Săptămâna trecută, un grup de 13 elevi de la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș, coordonați de prof. Cornelia Todor și prof. Monica Crișan au fost beneficiarii unei mobilități de grup la Charberoi și Bruxelles, Belgia, mobilitate finanțată de Uniunea Europeană prin programul Acreditare Erasmus+ Domeniul Educație Școlară.

Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș este beneficiarul Acreditării Erasmus+ Domeniul Educație Școlară pentru perioada…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Clujeanca Maria Borconi a împlinit 100 de ani. Fosta învățătoare a primit cadouri de la primarul Emil Boc

Publicat

boc clujeanca la 100 de ani 1.png

Clujeanca Maria Borconi, care fost învățătoare, a împlinit 100 de ani. Ea a fost vizitată joi de primarul Emil Boc, care i-a dus cadouri și o diplomă, în numele clujenilor.

„Sunteți un model de viață pentru toți clujenii”, i-a spus Emil Boc, care a și complimentat-o.

Clujeanca Maria Borconi a împlinit 100 de ani. Fosta învățătoare a primit cadouri de la primarul Emil Boc

Maria Borconi a primit flori, un coș cu bunătăți, o diplomă, dar și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

”Androidul romantic”: Silvan Stâncel își lansează al doilea volum de versuri

Publicat

”androidul romantic”: silvan stâncel își lansează al doilea volum de

”Androidul romantic”: Artistul Silvan Stâncel își lansează al doilea volum de versuri. 

Evenimentul are loc la Palatul Principilor din Alba Iulia, în data de 8 mai, de la 18:00.

”Este un volum cât se poate de interesant, este un volum în care cred foarte mult și vă aștept cu mic cu mare pe toți iubitorii de poezie din Alba Iulia să îmi fiți alături pentru a vă bucura de această care” a spus autorul, Silvan Stâncel.

Silvan Stâncel este poet, interpret…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat din comuna Scărișoara, după gratii. Pentru ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare

Publicat

bărbat din comuna scărișoara, după gratii. pentru ce a fost

Un bărbat din comuna Scărișoara a ajuns după gratii. Are de executat o pedeapsă de cinci ani de închisoare, potrivit unei hotărâri date de o instanță din Bihor.

Acesta a fost identificat miercuri, 30 aprilie, de polițiștii Secției 9 Poliție Rurală  Câmpeni. Pe numele său, Judecătoria Beiuș a emis, în aceeași zi, mandat de executare a pedepsei privative de libertate.

Este vorba despre un bărbat de 34 de ani, din comuna Scărișoara. Bărbatul a fost condamnat la 5…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe