Connect with us

ACTUALITATE

Producţia de miere din Tulcea, serios afectată de secetă şi de pandemia de coronavirus

Publicat

albine

Apicultorii tulceni se confruntă, pentru al doilea an consecutiv, cu problema secetei, iar pandemia de coronavirus accentuează situaţia deosebită în care se află apicultura, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele filialei teritoriale a Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA), Cristian Livinschi.

El a menţionat că Ordonanţa Militară nr. 8 care permite circulaţia apicultorilor vine în sprijinul acestora, dar a atras atenţia asupra faptului că majoritatea sunt în vârstă şi se tem de noul coronavirus.

„A fost o iarnă secetoasă, iar apicultorii au suplimentat hrana pentru a nu pierde familiile de albine şi au făcut tratamente suplimentare. Acum, au scăzut suprafeţele agricole, fermierii au întors culturile de rapiţă, din cauza secetei. Culturile sunt slab dezvoltate, iar înflorirea nu este uniformă, aşa că seceta va duce la o scădere a producţiei”, a afirmat vicepreşedintele ACA.

Livinschi a mai spus că anul trecut producţia de miere a fost de aproape zece ori mai scăzută decât cea dintr-un an cu condiţii meteorologice normale.

„Ordonanţa militară ne ajută, pentru că oamenii prind încredere şi cer ordine de deplasare în pastorală. Până acum le-a fost frică să viziteze culturile agricole, dar previziunile sunt slabe. Dacă nu avem culturi, vom face cel puţin două tratamente în plus şi vom suplimenta hrana albinelor, ceea ce înseamnă cheltuieli. Mai mult, apicultorii sunt îmbătrâniţi şi nu vor mai ieşi în pastorală din cauza pandemiei”, a menţionat Livischi.

În calitate de administrator al magazinului asociaţiei, vicepreşedintele ACA a atras atenţia şi asupra faptului că în această perioadă nu s-au mai vândut tratamente pentru familiile de albine.

„Este perioada de tratament şi stimulare a familiilor, dar de trei săptămâni nu am vândut tratamente deloc. Planul naţional apicol este în dezbatere publică, iar noi nu avem susţinere. Şi legea apiculturii este în dezbatere de aproape doi ani”, a mai spus vicepreşedintele Livinschi.

Un apicultor din apropierea satului Ilganii de Jos, Cristian Bogdan, a estimat că anul acesta va avea o producţie de miere cu aproape 40% mai mică decât cea de anul trecut.

„Delta este o zonă apreciată de apicultori pentru că aici este multă floră spontană, e mult polen şi nu există gol de cules. Am 80 de stupi, dar din cauza secetei anul acesta voi avea cu 40% miere mai puţină. Preţul mierii este foarte scăzut. Toate costurile cresc, dar cel al mierii scade”, a mai spus Cristian Bogdan.

Apicultorii au amintit că anul trecut au primit din partea statului un ajutor de minimis de 20 de lei pe familia de albine, însă au menţionat că cheltuielile reale au fost chiar şi de cinci ori mai mari.

Ei susţin că preţul mierii este influenţat de prezenţa pe piaţă a produselor din spaţiul extracomunitar, iar noua lege a apiculturii i-ar proteja.

În judeţul Tulcea, ar exista circa 700 de apicultori cu aproape 50.000 de familii de albine, potrivit ACA. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

FOTO. Inovarea la nivel local, cheia dezvoltării comunităților

Publicat

pmcj7309 .jpg

În Cluj-Napoca, noile tehnologii sunt utilizate pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor, orașul având ca misiune fundamentală transformarea digitală în dezvoltarea sa pe termen lung. În acest context, inovarea la nivel local joacă un rol cheie și va aduce orașului mai multă vizibilitate, iar în perspectivă o dimensiune globală.

Primul eveniment de inovare din sud-estul Europei post pandemie a fost organizat la Cluj-Napoca în perioada 19-20 mai. Innowave Summit 2022 a fost organizat  în contextul parteneriatului StartupCity Europe (orașele europene care susțin startupurile) și a avut-o ca ambasador pe Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret. Printre oaspeții de seamă ai evenimentului s-a numărat și președintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas.

Innowave Summit 2022 a fost organizat de Forumul de Afaceri Bulgar (Varna),…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

GALERIE FOTO. Cum arată o zi de „muntărit” în munții Clujului. Un proiect marca „Tradiții clujene”

Publicat

284560966 318087317176193 4205680177969290103 n e1653661221632.jpg

Echipa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT) a participat joi, 26 mai 2022, la punerea în practică a unui obicei care încă se păstrează în satele din zona de munte ale județului Cluj, anume „muntăritul”.

„Este vorba despre o practică pastorală, care presupune mutarea gospodăriei din vatra satului într-un cătun din munte, numit <<mutătură>> și care se află la o distanță mare față de sat. Motivul pentru care oamenii aleg să-și mute gospodăria pe timpul verii este pășunatul”, spune echipa.

Întâi s-au pregătit obiectele și alimentele necesare mutatului, care au fost puse ulterior în căruță și apoi transportate până la „mutătură”.

284263979 318087297176195 2808515326285515140 n

284353840 318087210509537 3567024912204241064 n

„Odată ce s-au terminat pregătirile, vacile au fost scoase din grajd și, împreună cu membrii gospodăriei, au pornit spre așezarea din inima muntelui, care le devine astfel adăpost…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prețuri și tarife mai mari la iluminat public în Alba Iulia. Majorare cu rata inflației și investiție nouă pe o stradă din oraș

Publicat

iluminat stalpi cetate alba iulia 1000x600.jpeg

Prețurile și tarifele ce vor fi suportate din bugetul local pentru serviciiile de iluminat public la Alba Iulia vor fi majorate din luna iunie. Proiectul intră la aprobare în ședința Consiliului Local Alba Iulia de luni, 30 mai.

Operatorul Flash Lighting Services SA cere actualizarea tarifelor cu rata inflației pentru perioada aprilie 2020-februarie 2022, respectiv cu 108,16%.

Tarifele și prețurile unitare includ:

  • abonament lunar pentru întreținerea sistemului de iluminat public
  • prețuri unitare de înlocuire a echipamentelor și materialelor de întreținere
  • prețuri unitare utilizate în lucrările de investiții (reabilitare și/sau extindere rețele de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Metro Urban cere premierului FINANȚAREA obiectivelor de DEZVOLTARE din Florești, Gilău, Baciu, Apahida, Chinteni și Feleacu

Publicat

ciuca 4.jpg

Metro Urban, o asociație care promovează metroul și trenul metropolitan îi cere prim-ministrului Nicolae Ciucă să finanțeze și obiectivele de dezvoltare ale comunelor care compun zona metropolitană Cluj-Napoca .

Reprezentanții Metro Urban consideră de bun augur vizita prim-ministrului Nicolae Ciucă în Cluj-Napoca, cât și susținerea declarativă a obiectivelor de dezvoltare și de infrastructură din județul Cluj, în special din zona metropolitană.

Metro Urban: Investițiile trebuie continuate

Susținerea financiară guvernamentală a proiectelor <<Centurii Metropolitane Cluj>> și <<Metrou Cluj>> este așteptată și importantă, însă în egală măsură și prioritare sunt investițiile directe în obiective din Florești, Gilău, Baciu, Apahida, Chinteni și Feleacu, comune legate ombilical de municipiul Cluj-Napoca și a căror dezvoltare trebuie susținută guvernamental, spun aceștia.

Citește și: Ciucă…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe