Connect with us

ACTUALITATE

Producţia de miere din Tulcea, serios afectată de secetă şi de pandemia de coronavirus

Publicat

albine

Apicultorii tulceni se confruntă, pentru al doilea an consecutiv, cu problema secetei, iar pandemia de coronavirus accentuează situaţia deosebită în care se află apicultura, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele filialei teritoriale a Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA), Cristian Livinschi.

El a menţionat că Ordonanţa Militară nr. 8 care permite circulaţia apicultorilor vine în sprijinul acestora, dar a atras atenţia asupra faptului că majoritatea sunt în vârstă şi se tem de noul coronavirus.

„A fost o iarnă secetoasă, iar apicultorii au suplimentat hrana pentru a nu pierde familiile de albine şi au făcut tratamente suplimentare. Acum, au scăzut suprafeţele agricole, fermierii au întors culturile de rapiţă, din cauza secetei. Culturile sunt slab dezvoltate, iar înflorirea nu este uniformă, aşa că seceta va duce la o scădere a producţiei”, a afirmat vicepreşedintele ACA.

Livinschi a mai spus că anul trecut producţia de miere a fost de aproape zece ori mai scăzută decât cea dintr-un an cu condiţii meteorologice normale.

„Ordonanţa militară ne ajută, pentru că oamenii prind încredere şi cer ordine de deplasare în pastorală. Până acum le-a fost frică să viziteze culturile agricole, dar previziunile sunt slabe. Dacă nu avem culturi, vom face cel puţin două tratamente în plus şi vom suplimenta hrana albinelor, ceea ce înseamnă cheltuieli. Mai mult, apicultorii sunt îmbătrâniţi şi nu vor mai ieşi în pastorală din cauza pandemiei”, a menţionat Livischi.

În calitate de administrator al magazinului asociaţiei, vicepreşedintele ACA a atras atenţia şi asupra faptului că în această perioadă nu s-au mai vândut tratamente pentru familiile de albine.

„Este perioada de tratament şi stimulare a familiilor, dar de trei săptămâni nu am vândut tratamente deloc. Planul naţional apicol este în dezbatere publică, iar noi nu avem susţinere. Şi legea apiculturii este în dezbatere de aproape doi ani”, a mai spus vicepreşedintele Livinschi.

Un apicultor din apropierea satului Ilganii de Jos, Cristian Bogdan, a estimat că anul acesta va avea o producţie de miere cu aproape 40% mai mică decât cea de anul trecut.

„Delta este o zonă apreciată de apicultori pentru că aici este multă floră spontană, e mult polen şi nu există gol de cules. Am 80 de stupi, dar din cauza secetei anul acesta voi avea cu 40% miere mai puţină. Preţul mierii este foarte scăzut. Toate costurile cresc, dar cel al mierii scade”, a mai spus Cristian Bogdan.

Apicultorii au amintit că anul trecut au primit din partea statului un ajutor de minimis de 20 de lei pe familia de albine, însă au menţionat că cheltuielile reale au fost chiar şi de cinci ori mai mari.

Ei susţin că preţul mierii este influenţat de prezenţa pe piaţă a produselor din spaţiul extracomunitar, iar noua lege a apiculturii i-ar proteja.

În judeţul Tulcea, ar exista circa 700 de apicultori cu aproape 50.000 de familii de albine, potrivit ACA. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe