Connect with us

ACTUALITATE

Producţia de miere din Tulcea, serios afectată de secetă şi de pandemia de coronavirus

Publicat

albine

Apicultorii tulceni se confruntă, pentru al doilea an consecutiv, cu problema secetei, iar pandemia de coronavirus accentuează situaţia deosebită în care se află apicultura, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele filialei teritoriale a Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA), Cristian Livinschi.

El a menţionat că Ordonanţa Militară nr. 8 care permite circulaţia apicultorilor vine în sprijinul acestora, dar a atras atenţia asupra faptului că majoritatea sunt în vârstă şi se tem de noul coronavirus.

„A fost o iarnă secetoasă, iar apicultorii au suplimentat hrana pentru a nu pierde familiile de albine şi au făcut tratamente suplimentare. Acum, au scăzut suprafeţele agricole, fermierii au întors culturile de rapiţă, din cauza secetei. Culturile sunt slab dezvoltate, iar înflorirea nu este uniformă, aşa că seceta va duce la o scădere a producţiei”, a afirmat vicepreşedintele ACA.

Livinschi a mai spus că anul trecut producţia de miere a fost de aproape zece ori mai scăzută decât cea dintr-un an cu condiţii meteorologice normale.

„Ordonanţa militară ne ajută, pentru că oamenii prind încredere şi cer ordine de deplasare în pastorală. Până acum le-a fost frică să viziteze culturile agricole, dar previziunile sunt slabe. Dacă nu avem culturi, vom face cel puţin două tratamente în plus şi vom suplimenta hrana albinelor, ceea ce înseamnă cheltuieli. Mai mult, apicultorii sunt îmbătrâniţi şi nu vor mai ieşi în pastorală din cauza pandemiei”, a menţionat Livischi.

În calitate de administrator al magazinului asociaţiei, vicepreşedintele ACA a atras atenţia şi asupra faptului că în această perioadă nu s-au mai vândut tratamente pentru familiile de albine.

„Este perioada de tratament şi stimulare a familiilor, dar de trei săptămâni nu am vândut tratamente deloc. Planul naţional apicol este în dezbatere publică, iar noi nu avem susţinere. Şi legea apiculturii este în dezbatere de aproape doi ani”, a mai spus vicepreşedintele Livinschi.

Un apicultor din apropierea satului Ilganii de Jos, Cristian Bogdan, a estimat că anul acesta va avea o producţie de miere cu aproape 40% mai mică decât cea de anul trecut.

„Delta este o zonă apreciată de apicultori pentru că aici este multă floră spontană, e mult polen şi nu există gol de cules. Am 80 de stupi, dar din cauza secetei anul acesta voi avea cu 40% miere mai puţină. Preţul mierii este foarte scăzut. Toate costurile cresc, dar cel al mierii scade”, a mai spus Cristian Bogdan.

Apicultorii au amintit că anul trecut au primit din partea statului un ajutor de minimis de 20 de lei pe familia de albine, însă au menţionat că cheltuielile reale au fost chiar şi de cinci ori mai mari.

Ei susţin că preţul mierii este influenţat de prezenţa pe piaţă a produselor din spaţiul extracomunitar, iar noua lege a apiculturii i-ar proteja.

În judeţul Tulcea, ar exista circa 700 de apicultori cu aproape 50.000 de familii de albine, potrivit ACA. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Pentru că sunt MURDARE și neîngrijite: 11 clădiri și terenuri din Botoșani, impozite mai mari cu 300 și 400% în 2025

Publicat

pentru că sunt murdare și neîngrijite: 11 clădiri și terenuri

Publicitate

Începând cu anul 2025, 11 clădiri și terenuri din municipiul Botoșani au impozitele majorate cu 300% și chiar 400%, ca urmare a unei hotărâri adoptate de Consiliul Local în luna decembrie a anului trecut.

Decizia vizează proprietarii care au lăsat aceste imobile și terenuri în paragină, contribuind astfel la degradarea imaginii orașului.

O măsură necesară pentru protejarea orașului

Creșterea impozitelor pentru clădiri și terenuri neîngrijite…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Proiectil rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, descoperit azi în pădurea de la Horlăceni

Publicat

proiectil rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, descoperit azi în

Publicitate

Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fost descoperit, în această după-amiază, într-o pădure din localitatea Horlăceni, de un bărbat pasionat de detecția metalelor.

Realizând pericolul, acesta a chemat în sprijin pirotehnicienii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoșani.

Echipa pirotehnică a constatat faptul că este vorba de un proiectil perforant trasor, cal.50 mm,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

85 de sancțiuni contravenționale și 10 permise de conducere reținute în ultimele 24 de ore la Botoșani

Publicat

85 de sancțiuni contravenționale și 10 permise de conducere reținute

Publicitate

Polițiștii rutieri au desfășurat la data de 11 ianuarie 2025 mai multe acțiuni pe principalele drumuri din județ, având ca obiective principale prevenirea și combaterea accidentelor rutiere, precum și identificarea și sancționarea șoferilor care conduc sub influența alcoolului sau a altor substanțe interzise.

Aceste măsuri au urmărit creșterea siguranței în trafic și reducerea riscului de accidente. Polițiștii au acționat pe drumurile…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum va fi vremea săptămâna viitoare. În sfârșit avem temperaturi specifice pentru mijlocul lunii ianuarie la Botoșani. Chiar și puțină zăpadă

Publicat

de vineri se schimbă vremea. anm a emis cod galben

Publicitate

În sfârșit avem temperaturi specifice pentru mijlocul lunii ianuarie la Botoșani. Vremea va fi închisă pe parcursul săptămânii viitoare la nivelul întregii țări, cu intensificări ale vântului, precipitații mixte și valori termice apropiate de cele specifice perioadei, potrivit prognozei pe șapte zile, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), citat de agerpres.ro.

Temperatura maximă nu va depăși 6 grade Celsius la nivelul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe