Connect with us

ACTUALITATE

Producţia industrială a României a scăzut în primele nouă luni. Statistică

Publicat

Producția industrială a României a înregistrat o scădere în primele nouă luni ale anului față de aceeași perioadă a anului 2022, atât în termeni bruti, cât și ajustați, conform datelor publicate marți de către Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, în intervalul 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, producţia industrială (ca serie brută) s-a diminuat cu 5,1%, faţă de primele nouă luni din 2022, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,9%) şi industriei prelucrătoare (-4,6%).

Pe de altă parte, industria extractivă a crescut cu 3,7%.

De asemenea, ca serie ajustată, producţia industrială, a fost cu 5% mai mică, din cauza scăderilor consemnate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11%) şi industria prelucrătoare (-4,3%).

În schimb, industria extractivă s-a majorat cu 3,8%.

Datele INS relevă, totodată, că, în septembrie anul curent, faţă de luna corespunzătoare din 2022, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,1%, pe fondul diminuării activităţilor în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,7%) şi industria prelucrătoare (-4,8%).

Industria extractivă a fost singurul sector care a crescut, respectiv cu 5,4%.

Producţia industrială a României a scăzut în primele nouă luni. În septembrie a anului în curs producţia industrială a crescut, ca serie brută, cu 13,4%

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială s-a redus cu 4,2%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi industriei prelucrătoare (-2,6%).

În acelaşi timp, industria extractivă a crescut cu 6%.

Raportat la luna august 2023, în septembrie a anului în curs producţia industrială a crescut, ca serie brută, cu 13,4%, datorită rezultatelor din industria prelucrătoare (+17,3%) şi industria extractivă (+1,2%).

La polul opus se află producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu scăderi de 6,5%.

În perioada analizată, producţia industrială, ca serie ajustată, a fost mai mare cu 0,7%, de la lună la lună, marjă în care industria prelucrătoare a crescut cu 2,9%, dar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 2,6%, respectiv cu 0,4%. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Avertizarea de COD GALBEN a fost prelungită din nou

Publicat

cod galben meteo alerta 3.jpg

Pe drumurile din județul Botoșani, din această cauză, se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, reprezentanții ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!

Codul galben de ceață a fost prelungit până la ora 23:00!

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FC Botoșani – Rapid 0-0. Giuleștenii, „băgați în ceață” de „lanterna roșie” din SuperLigă

Publicat

fc bt 1000x600.webp.webp

Partida dintre FC Botoșani și Rapid s-a încheiat la egalitate, scor 0-0. FC Botoșani continuă momentul critic, iar formația moldoveană este fără victorie în actualul sezon din SuperLiga. În acest moment, trupa condusă de Andrei Patache este ultima în România, cu doar 8 puncte obținute în primele 17 meciuri disputate, scrie digisport.ro.

De cealaltă parte, Rapid nu a mai câștigat de două meciuri în campionat, însă continuă să fie pe locul 3 în clasament, cu 30 de puncte. Giuleștenii sunt la 7 puncte distanță de FCSB, liderul SuperLigii.

  • În meciul tur, Rapid a remizat cu FC Botoșani, scor 2-2

 

Cristiano Bergodi: ”Nu va fi o remaniere de lot”

La conferința de presă dinaintea acestei partide, Cristiano Bergodi (59 de ani), antrenorul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și Rapid București

Publicat

whatsapp image 2023 12 02 at 10.49.34 1000x600.jpeg

Gruparea de Jandarmi Mobilă “Alexandru cel Bun” Bacău va asigura integrarea tuturor măsurilor de ordine și siguranță publică în municipiul Botosani, la meciul de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani și Rapid București, partidă ce se va disputa astăzi, 2 decembrie 2023, începând cu ora 17.00, pe stadionul municipal din localitate.

În acest sens, jandarmii din cadrul Grupării Mobile Bacău și Inspectoratului Județean Botoșani, polițiști și pompieri botoșăneni, precum și agenți de securitate vor constitui un dispozitiv de ordine și siguranță publică pentru asigurarea ordinii publice în zona arenei sportive și pe traseele de deplasare a suporterilor.

Pentru a preveni introducerea în stadion a materialelor pirotehnice și a altor obiecte…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Județul Botoșani învăluit în ceață. Avertizare de COD GALBEN

Publicat

cod galben meteo alerta 3.jpg

Pe drumurile din județul Botoșani, din această cauză, se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!
Avertizarea este valabilă până la ora 10.00.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe