Connect with us

ACTUALITATE

Producţia industrială a scăzut cu 2% în Uniunea Europeană, în 2023

Publicat

petrol
Arhivă foto

Conform datelor publicate miercuri de către Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), producția industrială a înregistrat o scădere cu 2% în Uniunea Europeană și cu 2,4% în zona euro în 2023 față de anul precedent.

În decembrie 2023, producţia industrială a crescut cu 2,6% în zona euro şi în Uniunea Europeană, comparativ cu noiembrie, când s-a înregistrat un avans de 0,4% în zona euro şi de 0,5% în UE.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere în decembrie, comparativ cu noiembrie, s-a înregistrat în Irlanda (23,5%), Ţările de Jos (6,6%) şi Danemarca (5,6%), iar cel mai sever declin în Slovenia (minus 7,4%), Croaţia (minus 4,3%) şi Finlanda (minus minus 2,7%).

În cazul UE, producţia de bunuri de capital a crescut cu 18%, cea de bunuri de folosinţă imediată cu 0,6%, în timp ce s-a înregistrat un avans de 0,4% atât pentru producţia de energie cât şi pentru cea de bunuri de folosinţă îndelungată.

Producţia de bunuri intermediare a scăzut cu 0,7%.

În decembrie, comparativ cu perioada similară din 2022, producţia industrială a crescut cu 1,2% în Uniunea Europeană şi în zona euro.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere anuală s-a înregistrat:

  • Irlanda (44,7%)
  • Danemarca (6,7%)
  • Malta (5%)

Cel mai sever declin

  •  Slovenia (minus 10,2%)
  • Ungaria (minus 8,7%)
  • Bulgaria (minus 6,9%)

În cazul UE, producţia de bunuri de capital a crescut cu 8,6%, în timp ce a scăzut producţia de energie (cu 1,3%), de bunuri de folosinţă imediată (cu 1,7%), de bunuri intermediare (cu 4%) şi de bunuri de folosinţă îndelungată (cu 6,4%).

Datele pentru România nu au fost disponibile, conform Eurostat.

Precizările Institutului Național de Statistică

Institutul Naţional de Statistică din România a anunţat miercuri că producţia industrială s-a redus în 2023, ca serie brută, cu 4,9% faţă de anul anterior, pe fondul scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 9,2% şi a industriei prelucrătoare cu 4,6%.

În luna decembrie 2023, faţă de luna precedentă, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 16,4%, din cauza scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-21%) şi industria extractivă (-6,5%).

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 6,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-7,4%), industria extractivă (-5,8%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,1%). Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO Un nou tip de formare pentru profesori: Cambridge Star și Toastmasters Botoșani aduc în prim-plan vorbitul cu impact

Publicat

foto un nou tip de formare pentru profesori: cambridge star

Publicitate

Teama de vorbit în public e mai mare decât teama de moarte, dar poate fi învinsă! Cum? Prin exerciții făcute în mijlocul unor oameni prietenoși, deschiși și dornici să te ajute. Glosofobia poate fi tratată dacă ai unde exersa, iar o metodă foarte eficientă pentru asta este pusă la dispoziția tuturor de clubul Toastmasters.

La inițiativa Elisabetei Maxim, director Cambridge Star Botoșani, și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Trecerea la ora de vară, între dezechilibre și utilitate: Piețele financiare și consumul de energie, pe minus după tranziție (analiză)

Publicat

trecerea la ora de vară, între dezechilibre și utilitate: piețele

Publicitate

Trecerea la ora de vară va avea loc în acest weekend, iar în fiecare an tranziția ridică semne de întrebare cu privire la impactul asupra economiei, întrucât cercetările arată că apar dezechilibre în productivitatea muncii, pe piețele financiare și în consumul de energie, relevă o analiză semnată de Radu Puiu, analist financiar XTB România.

‘Tranziția la o altă oră este o tradiție istorică și a fost introdusă pentru prima dată în urmă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

O tânără de 20 de ani, din municipiul Botoșani, este de negăsit! Dacă ați văzut-o, sunați la 112

Publicat

o tânără de 20 de ani, din municipiul botoșani, este

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere de 20 de ani, din municipiul Botoșani.

Aceasta a părăsit domiciliul în data de 28 martie a.c., în jurul orei 14:00, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Bodoi Roberta Andreea are următoarele semnalmente: 1,73 m înălțime, 79 de kg, ochi căprui,. Păr șaten, poartă ochelari de vedere cu rama roșie.

Vestimentație: geaca din fâș de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, Botoşani

Publicat

foto: campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din

Publicitate

În cadrul parteneriatului internațional dintre Muzeul Județean Botoșani și universitatea Friedrich Alexander din Erlangen-Nürnberg, Germania, se desfășoară o campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, jud. Botoşani.

Rezultatele interesante nu au întârziat să apară. Concomitent cu scanarea geofizică, studenții colectează materialele de la suprafața terenului, cu scopul de a realiza harta…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe