Connect with us

ACTUALITATE

Produsele pirotehnice ar putea să fie vândute și copiilor de 12 ani. PROIECT legislativ, la Senat

Publicat


artificii

Legislația articolelor pirotehnice ar putea fi schimbată astfel încât să permită vânzarea acestor produse și copiilor cu vâsta minimă de 12 ani, potrivit unui proiect depus la Senat. De asemenea, anumite categorii de articole interzise acum la comercializare, până la cele folosite la spectacole, vor fi accesibile pentru public.

O propunere legislativă privind regimul articolelor pirotehnice a fost înregistrată în data de 8 mai, la Senat, pentru dezbatere.

„Înlăturarea restricției privind deținerea, utilizarea și/sau vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2 și F3 va avea consecințe pozitive. Astfel, se vor importa și comercializa doar materiale pirotehnice certificate și conforme cu normele în vigoare. De asemenea, agenții economici vor comercializa în mod transparent și legal aceste categorii de materiale pirotehnice, fapt ce va determina colectarea de taxe de către autorități. Modificarea va produce o altă consecință favorabilă deoarece, în cazul accidentelor, se pot identifica mai facil persoanele responsabile din punct de vedere legal, în contextul actual neputându-se identifica parcursul materialelor pirotehnice de la intrarea pe piață până la vânzarea către utilizatorul final”, explică inițiatorul proiectului, deputatul PSD Cătălin Rădulescu, cunoscut și sub denumirea de ”Mitralieră”.

Legislația actuală prevede că doar articolele pirotehnice de divertisment din categoria „F1” pot fi puse la dispoziţie pe piaţă și numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.

Conform legii, categoria „F1” cuprinde obiecte pirotehnice de distracție foarte mici de tipul artificiilor, respectiv articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă.

Categoriile de produse care pot fi vândute publicului, extinse. Limita de vârstă a cumpărătorilor, redusă

Proiectul depus la Senat prevede extinderea categoriilor de produse pirotehnice care pot fi vândute publicului larg. Astfel, pe lângă cele din catgegoria „F1”, documentul dă posibilitatea comercializării articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile „F2” și „F3” și a celor din categoriile „T1” și „P1”.

Conform legislației, în categoria „F2” sunt incluse articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii restrânse. Categoria „F3” cuprinde articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane. Categoria „T1”  include articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă care prezintă un risc scăzut, iar categoria „P1” cuprinde articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut.

Potrivit proiectului depus la Senat, vârsta minimă de comercializare a acestor produse va fi redusă considerabil, astfel:

  • pentru categoria F1: 12 ani
  • pentru categoria F2: 16 ani
  • pentru categoriile F3, T1 și P1: 18 ani

De asemenea, proiectul dă posibilitatea persoanelor juridice sau fizice neautorizate pentru operațiuni cu articole pirotehnice să dețină o cantitate de până la 100 kilograme din articolele menționate.

Inițiativa legislativă conține și o serie de prevederi tehnice privind autorizarea și funcționarea operatorilor economici care produc sau comercializează produsele pirotehnice.

sursa: senat.ro, Alba24.ro

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Un adolescent beat a provocat accident rutier la Petroșani. A lovit cu mașina alte trei autoturisme parcate

Publicat

masina-politie

Un adolescent de 16 ani din Petrila este cercetat penal după ce a produs accident rutier în timp ce conducea, sub influența alcoolului, un autoturism, fără a deține permis. A lovit trei mașini parcate.

Potrivit IPJ Hunedoara, duminică seara, în jurul orei 23.45, un minor de 16 ani, din Petrila, care nu deţinea permis de conducere, a condus un autoturism pe strada 1 Decembrie 1918, din Petroşani, iar într-o curbă la dreapta nu a adaptat viteza de deplasare, a pătruns pe contrasens  şi a acroșat trei autoturisme parcate.

În urma evenimentului rutier nu au rezultat victime. Minorul  a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat un  rezultat de 0,60 mg/l,  alcool pur în aerul expirat.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat reținut de Poliție în Hunedoara. A fost prins în autogara din oraș în timp ce vindea alcool de contrabandă

Publicat

alcool contrabanda

Un hunedorean a fost reţinut de către poliţişti, după ce a fost depistat în timp ce vindea alcool de contrabandă în autogară. Poliția a făcut o percheziție la domiciliul acestuia și a găsit importante sume de bani, dar şi alcool şi ţigări de contrabandă.

Potrivit IPJ Hunedoara, sâmbătă, poliţiştii Biroului de Investigare a Criminalităţii Economice Hunedoara au efectuat o acţiune în urma căreia au depistat un bărbat în vârstă de 57 de ani, din municipiul Hunedoara, care se afla în zona autogării din oraș şi oferea spre vânzare mai multe sticle de alcool de contrabandă, care nu aveau aplicate banderole fiscale românești.

Asupra bărbatului, poliţiştii au găsit 33 de sticle (a câte un litru fiecare) de alcool etilic de contrabandă.

Bărbatul a fost reținut de către poliţişti pentru de 24 de ore, ulterior faţă de acesta fiind dispusă  măsura controlului judiciar.

Duminică, polițiștii hunedoreni au  efectuat o percheziție domiciliară la locuinţa hunedoreanului, unde au găsit 4 litri de alcool etilic de contrabandă, fără banderole fiscale românești, 400 de pachete de țigarete de contrabandă, fără banderole fiscale românești, precum și sume de bani în lei şi valută,  bunuri ce au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lantern Festival – China în 20 de legende: Expoziţie de lampioane chinezeşti la Muzeul ASTRA în aer liber din Sibiu

Publicat

foto: www.oradesibiu.ro

Vizitatorii Muzeului în aer liber din pădurea Dumbrava Sibiului au ocazia să vadă, începând de duminică seara, o expoziţie de 20 de instalaţii de lampioane, eveniment numit “Lantern Festival – China în 20 de legende”, cu ocazia Festivalului Internaţional de Teatru, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

“Începând din seara aceasta şi până pe 4 august, la Muzeul ASTRA, publicul este invitat să intre într-o atmosferă unică prin culori şi lumini, datorită evenimentului Lantern Festival – China în 20 de legende – o expoziţie luminoasă inedită şi unică în lume. Fiecare instalaţie spune o legendă sau reprezintă un simbol din China: Tărâmul urşilor panda, Patru anotimpuri, Anul Nou Chinezesc, Pasajul florilor, Concertul insectelor, Drumul binelui, Dragonul, Fantezia florilor sau Poarta Salutului”, se arată în comunicatul organizatorilor.

Lampioanele reprezintă legende sau simboluri din China.

“Pâna în 4 august, de miercuri până duminică, la Muzeul ASTRA, între orele 20 şi 24, vizitatorii vor putea admira aceasta instalaţie de lampioane unică în lume, în baza biletului de intrare achiziţionat în intervalul orar menţionat mai sus”, mai precizează organizatorii.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu se termină duminică seara, însă expoziţia de lampioane va dura până pe 4 august.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bacău: Patru localităţi nealimentate cu energie electrică

Publicat

furtuna

Patru localităţi din judeţul Bacău sunt nealimentate cu energie electrică din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, potrivit informaţiilor furnizate luni, AGERPRES, de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău, Andrei Grecu.

Cele patru localităţi sunt Luizi Călugăra, Măgura, Baraţi şi Mărgineni, fiind afectaţi aproape 5.300 consumatori.

Potrivit sursei citate, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile a fost defectată parţial o linie electrică, fiind întreruptă furnizarea energiei electrice către 42 de posturi de transformare.

ISU Bacău a mai informat că şase echipe de la DelGaz Grid acţionează pentru identificarea, izolarea defecţiunii şi realimentarea consumatorilor.

AGERPRES

Citește mai departe