Connect with us

ACTUALITATE

Produsele pirotehnice ar putea să fie vândute și copiilor de 12 ani. PROIECT legislativ, la Senat

Publicat

artificii

Legislația articolelor pirotehnice ar putea fi schimbată astfel încât să permită vânzarea acestor produse și copiilor cu vâsta minimă de 12 ani, potrivit unui proiect depus la Senat. De asemenea, anumite categorii de articole interzise acum la comercializare, până la cele folosite la spectacole, vor fi accesibile pentru public.

O propunere legislativă privind regimul articolelor pirotehnice a fost înregistrată în data de 8 mai, la Senat, pentru dezbatere.

„Înlăturarea restricției privind deținerea, utilizarea și/sau vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2 și F3 va avea consecințe pozitive. Astfel, se vor importa și comercializa doar materiale pirotehnice certificate și conforme cu normele în vigoare. De asemenea, agenții economici vor comercializa în mod transparent și legal aceste categorii de materiale pirotehnice, fapt ce va determina colectarea de taxe de către autorități. Modificarea va produce o altă consecință favorabilă deoarece, în cazul accidentelor, se pot identifica mai facil persoanele responsabile din punct de vedere legal, în contextul actual neputându-se identifica parcursul materialelor pirotehnice de la intrarea pe piață până la vânzarea către utilizatorul final”, explică inițiatorul proiectului, deputatul PSD Cătălin Rădulescu, cunoscut și sub denumirea de ”Mitralieră”.

Legislația actuală prevede că doar articolele pirotehnice de divertisment din categoria „F1” pot fi puse la dispoziţie pe piaţă și numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.

Conform legii, categoria „F1” cuprinde obiecte pirotehnice de distracție foarte mici de tipul artificiilor, respectiv articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă.

Categoriile de produse care pot fi vândute publicului, extinse. Limita de vârstă a cumpărătorilor, redusă

Proiectul depus la Senat prevede extinderea categoriilor de produse pirotehnice care pot fi vândute publicului larg. Astfel, pe lângă cele din catgegoria „F1”, documentul dă posibilitatea comercializării articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile „F2” și „F3” și a celor din categoriile „T1” și „P1”.

Conform legislației, în categoria „F2” sunt incluse articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii restrânse. Categoria „F3” cuprinde articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane. Categoria „T1”  include articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă care prezintă un risc scăzut, iar categoria „P1” cuprinde articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut.

Potrivit proiectului depus la Senat, vârsta minimă de comercializare a acestor produse va fi redusă considerabil, astfel:

  • pentru categoria F1: 12 ani
  • pentru categoria F2: 16 ani
  • pentru categoriile F3, T1 și P1: 18 ani

De asemenea, proiectul dă posibilitatea persoanelor juridice sau fizice neautorizate pentru operațiuni cu articole pirotehnice să dețină o cantitate de până la 100 kilograme din articolele menționate.

Inițiativa legislativă conține și o serie de prevederi tehnice privind autorizarea și funcționarea operatorilor economici care produc sau comercializează produsele pirotehnice.

sursa: senat.ro, Alba24.ro

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Câte cazuri de COVID-19 au fost depistate în ultimele 24 de ore, în județul Alba. Localitățile în care au fost descoperite

Publicat

teste covid coronavirus 1000x600.jpg

Șase cazuri de COVID-19 au fost depistate în județul Alba, în ultimele 24 de ore, după testările de vineri, 24 iunie, informează DSP Alba. 

Cinci dintre cazuri au fost depistate la Alba Iulia, dintre care unul este o reinfectare.

De asemenea un alt caz a fost descoperit la Ighiu, au mai transmis reprezentații DSP Alba.

Potrivit DSP Alba, în ultimele 24 de ore, în județ s-au realizat 118 teste, dintre care 24 au fost tip PCR, iar altele 94 au fost teste rapide.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News


Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Zâmbetul lui Charlie Chaplin" transpus în muzică, seară de flamenco şi un concert cu un mare tenor american

Publicat

13 concert tenor flamenco.jpg

Un nou festival va învălui Piaţa Unirii, în trei seri de august, în muzică, dans şi vibraţie artistică. Sounds of Oradea Festival îl are ca director artistic pe dirijorul David Giménez Carreras, cel care a condus vara trecută concertul José Carreras din piaţa centrală a urbei, şi va aduce în faţa orădenilor evenimente inedite, între care şi o seară dedicată compoziţiilor muzicale ale neasemuitului Charlie Chaplin, însoţite de proiecţii video cu marele artist al secolului XX… 
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ciprian Ciucu: Fără PUG, închidem oraşul

Publicat

„Fără PUG, închidem oraşul”, spune primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, după ce Tribunalul Bucureşti a anulat hotărârea prin care a fost aprobat Planul Urbanistic General al Capitalei.

Ciucu, preşedinte al PNL Bucureşti, afirmă că în actualul mandat nu s-a realizat „niciun progres” în ce priveşte realizarea noului Plan Urbanistic General.

„Instanţa a anulat printr-o hotărâre (nedefinitivă) Plaul de Urbanism General al Municipiului Bucureşti. În ceea ce priveşte progresul lucrărilor la PUG, astăzi ne aflăm tot acolo unde ne aflăm în ultima zi de mandat a Gabrielei Firea. Niciun progres. Fără PUG, închidem oraşul”, a scris Ciucu, sâmbătă, pe Facebook.

 

Ciprian Ciucu: Fără PUG, închidem oraşul: Decizia nu este definitivă

Tribunalul Bucureşti a anulat hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti prin care a fost aprobat Planul Urbanistic General al Capitalei.

Decizia nu este definitivă.

„Admite acţiunea. Anulează HCGMB nr. 269/21.12.2000, emisă de către instituţia pârâtă. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Bucureşti”, prevede anunţul publicat pe pagina portal.just.ro.

Procesul a fost intentat în martie 2018 de către Carmen Speranţa Tomescu. Pârâţi sunt Consiliul General al Capitalei şi primarul general. Obiect procesului îl constituire anularea hotărârii de Consiliu General prin care a fost aprobat PUG-ul Capitalei împreună cu studiile de fundamentare. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Fost medic legist la Spitalul din Alba Iulia, condamnat după ce a condus fără carnet. Ce au decis magistrații

Publicat

medic legist alba 1.jpg

Fostul medic legist al Spitalului din Alba Iulia, Daniel D., a fost condamnat în primă instanță de magistrații Judecătoriei Alba Iulia, după incidentele din data de 25 august 2021. Decizia magistraților a fost dată în data de 23 iunie 2022. 

În data de 25 august 2021, medicul, deși avea permisul de conducere suspendat, s-a urcat la volan și a provocat două accidente rutiere. Într-un video făcut de unul dintre proprietarii mașinii lovite se putea observa că medicul legist ar fi fost la momentul respectiv sub influența băuturilor alcoolice.

Filmarea în cauză…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe