ACTUALITATE
Produsele tradiționale românești. Cum se poate obține atestatul pentru ele
În România, toate produsele tradiţionale sunt înscrise în aşa-numitul Registru Naţional al Produselor Tradiţionale. În acest moment avem nu mai puţin de 700 de astfel de produse atestate, pe întreg cuprinsul ţării, de la mezeluri până la brânză, dulceţuri şi băuturi. Pentru a primi atestatul, producătorii trebuie să respecte câteva regului stricte.
”Un produs care este fabricat pe teritoriul naţional, este fabricat din materie primă locală, tocmai de aceea trebuie să existe informaţii despre zona respectivă: cum că acel produs s-a fabricat în acel loc, nu are aditivi, este o reţetă tradiţională şi ceea ce este important, vorbim de un procedeu tradiţional” a explicat un reprezentant al Ministerului Agriculturii.
În plus, trebuie să aibă şi un buletin de analiză al produsului pe care doritorii îl pot obţine de la orice laborator acreditat. Doar aşa pot dovedi că produsul pe care îl fac este conform şi respectă toate cerinţele.
Procedura este relativ simplă: Se primeşte o cerere, se întocmeşte un caiet de sarcini, acel caiet de sarcini conţine exact elementele descrise mai sus, cu dovada operatorului economic că îşi desfăşoară activitatea în industria alimentară, bineînţeles. Se verifică la faţa locului, ulterior primirii acelei documentaţii, se verifică la faţa locului dacă datele corespund realităţii.
La nivelul Uniunii Europene sunt înregistrate 1.440 de produse protejate. România deţine cinci produse protejate, tradiţionale, specifice unei reginuni din ţara noastră. Este vorba despre Salamul de Sibiu, Magiunul de prune de Topoloveni, Novacul afumat din Ţara Bârsei, Srumbia de Dunăre şi Telemeaua de Ibăneşti.
În județul Alba există o asociație care se preocupă de promovarea produselor locale, prelucrate după rețete tradiționale vechi.
Sursă: Alba24.ro
Citește mai mult pe Botosani24.ro