Connect with us

ACTUALITATE

Produsele tradiționale românești. Cum se poate obține atestatul pentru ele

Publicat

În România, toate produsele tradiţionale sunt înscrise în aşa-numitul Registru Naţional al Produselor Tradiţionale. În acest moment avem nu mai puţin de 700 de astfel de produse atestate, pe întreg cuprinsul ţării, de la mezeluri până la brânză, dulceţuri şi băuturi. Pentru a primi atestatul, producătorii trebuie să respecte câteva regului stricte.

”Un produs care este fabricat pe teritoriul naţional, este fabricat din materie primă locală, tocmai de aceea trebuie să existe informaţii despre zona respectivă: cum că acel produs s-a fabricat în acel loc, nu are aditivi, este o reţetă tradiţională şi ceea ce este important, vorbim de un procedeu tradiţional” a explicat un reprezentant al Ministerului Agriculturii.

În plus, trebuie să aibă şi un buletin de analiză al produsului pe care doritorii îl pot obţine de la orice laborator acreditat. Doar aşa pot dovedi că produsul pe care îl fac este conform şi respectă toate cerinţele.

Procedura este relativ simplă: Se primeşte o cerere, se întocmeşte un caiet de sarcini, acel caiet de sarcini conţine exact elementele descrise mai sus, cu dovada operatorului economic că îşi desfăşoară activitatea în industria alimentară, bineînţeles. Se verifică la faţa locului, ulterior primirii acelei documentaţii, se verifică la faţa locului dacă datele corespund realităţii.

La nivelul Uniunii Europene sunt înregistrate 1.440 de produse protejate. România deţine cinci produse protejate, tradiţionale, specifice unei reginuni din ţara noastră. Este vorba despre Salamul de Sibiu, Magiunul de prune de Topoloveni, Novacul afumat din Ţara Bârsei, Srumbia de Dunăre şi Telemeaua de Ibăneşti.

În județul Alba există o asociație care se preocupă de promovarea produselor locale, prelucrate după rețete tradiționale vechi.

Sursă: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX: Sfântul Cuvios Tit, făcătorul de minuni

Publicat

calendar ortodox: sfântul cuvios tit, făcătorul de minuni

Publicitate

Sfântul Cuvios Tit a trăit în timpul marilor tulburări provocate de iconoclasm (secolul al IX-lea), fiind un adevărat stâlp al Bisericii lui Hristos și al Ortodoxiei. Pentru marea sa credință, smerenie și curăție, Dumnezeu l-a învrednicit cu darul facerii de minuni, atât în timpul vieții, cât și după trecerea sa la cele veșnice.

Prăznuirea sa se face în Biserica Ortodoxă pe 2 aprilie. Acest fericit și sfânt părinte al nostru Tit, iubind…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

DEZASTRU: Un sfert dintre TINERII români nu au un loc de muncă. Rata șomajului a urcat la 5,6% în februarie 2025

Publicat

dezastru: un sfert dintre tinerii români nu au un loc

Publicitate

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.

Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bătaie cu sabie într-un cazinou din Botoșani: Trei bărbați trimiși în judecată pentru tentativă de omor

Publicat

bătaie cu sabie într un cazinou din botoșani: trei bărbați trimiși

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Memorialul Ipotești, în parteneriat cu trupa de teatru a studenţilor Facultăţii de arte de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, invită la spectacolul Cehov – 3 Comedii

Publicat

memorialul ipotești, în parteneriat cu trupa de teatru a studenţilor

Publicitate

Memorialul Ipotești, în parteneriat cu trupa de teatru a studenţilor Facultăţii de arte de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș are plăcerea de a vă invita la spectacolul Cehov – 3 Comedii: „Ursul”, „Cerere în căsătorie”, „Jubileu”, care va fi pus în scenă în data de 4 aprilie 2025 în Amfiteatrul interior de la Memorialul Ipoteşti. Spectacolul va avea loc la ora 16:00.

Cehov e un maestru al subtilității. El ne arată…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe