Connect with us

EVENIMENT

Profesor de sănătate publică din Cluj, răspunsuri simple la întrebările despre vaccinul anti-COVID

Publicat

Vaccinul cu ARN nu ne schimbă ARN-ul și nici nu este produs și testat utilizând țesuturi fetale, spune profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj, care răspunde unor întrebări care stau pe buzele multor persoane.

Profesorul Răzvan Cherecheș spune că nu este posibil ca vaccinurile cu ARN să schimbe ADN-ul unei persoane.

Vezi AICI:  Document: Prospectul vaccinului Pfizer – Biontech. Contraindicații și reacții adverse

„Vaccinurile Pfizer și Moderna folosesc ARN mesager (un fragment mic din materialul genetic al virusului), care nu ajunge nicăieri în apropierea ADN-ul nostru și nu are cum să modifice ADN-ul nostru”, spune profesorul.

Acesta mai spune nu este adevărat că vaccinurile Pfizer și Moderna au fost dezvoltate și testate utilizând țesuturi fetale, spunând că acestea au fost produse și testate fără să fie utilizate celule umane.

De ce trebuie purtată masca și după vaccinare

„Va fi nevoie să continuăm cu toții să purtăm masca până la atingerea imunității de grup (cel mai probabil în vara-toamna anului viitor)”, spune profesorul clujean.

La întrebarea dacă este adevărat că vaccinurile Pfizer și Moderna pot avea efecte secundare foarte serioase pe termen lung, profesorul Cherecheș spune că „nu știm care sunt efectele secundare pe termen lung, pentru că încă nu a fost nimeni vaccinat de suficient timp (maxim 4 luni – cei din trialul 3). Din cei vaccinați până acum (~500.000) nu a fost semnalat niciun efect secundar serios, cu excepția a foarte puține (8) cazuri de alergie severă (toate tratate pe loc). Sunt șanse mari ca o parte dintre noi să experimenteze efecte secundare moderate (durere la locul injectării, febră ușoară, oboseală) – acestea vor dispărea fără tratament în 1-3 zile. Este foarte puțin probabil ca aceste vaccinuri să aibă efecte adverse pe termen lung”, spune Cherecheș.

Pot fi vaccinate femeile gravide?

„Femeile gravide sau care alăptează nu au făcut parte din trialul de fază 3 a vaccinurilor Pfizer sau Moderna. Asociația Americană a Obstetricienilor și Ginecologilor recomandă vaccinarea femeilor gravide și a femeilor care alăptează. De discutat și urmat recomandarea medicului vostru”, spune el.

Copiii, cel mai mic risc. Nu este prioritară vaccinarea lor.

„Încă nu (trebuie vaccinați – n.r.). Copiii sunt categoria cu cel mai mic risc, deci nu sunt o prioritate. Plus că nu au fost incluși copii sub 16 ani în trialul de fază 3 a vaccinurilor Pfizer și Moderna. Au fost pornite recente trialuri în care sunt au fost incluși copii între 12-16 ani, vom afla rezultatele până când va veni rândul grupei de prioritate în care sunt copiii”, spune profesorul.

Cei trecuți prin infecția COVID-19 mai trebuie să se vaccineze?

„Recomandările actuale sunt ca fiecare adult să fie vaccinat, în cele din urmă – imunitatea dată de vaccin se pare că este mai stabilă și mai puternică decât imunitatea naturală. Cu toate acestea, cel mai probabil că cei care au trecut deja prin infecție vor avea un nivel e prioritate extrem de scăzut”, răspunde Cherecheș.

El răspunde și unei întrebări mai amuzante, aceea dacă este adevărat că o parte din informațiile de pe Facebook despre COVID-19, cele care includ cuvintele cip, 5G, Bill Gates, tumori ca urmare a vaccinului, sunt bazaconii vehiculate de oameni care nu înțeleg biologia. Răzvan Cherecheș răspunde simplu: „Da”.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

26 martie, Ziua PREVENIRII Cancerului de Col Uterin. ONCOPROTECT, un nou concept în prevenirea acestui tip de cancer

Publicat

oncologie 8 e1711449071310.jpg

Marți, 26 martie este Ziua Prevenirii Cancerului de Col Uterin. ONCOPROTECT este noul concept de asigurare și control de calitate al activităților de prevenire, diagnostic precoce, pozitiv si stadial, tratament și urmărire în timp în domeniul cancerului, perfecționat de dr. Florian Al. Nicula din cadrul Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

„Cu ocazia Zilei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, revista HPV World a publicat o…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Românii au mai mulți bani în bănci. Cât au crescut depozitele bancare ale populației. Care sunt preferințele pentru economisire

Publicat

românii au mai mulți bani în bănci. cât au crescut

Românii au mai mulți bani în bănci. Depozitele bancare ale rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în februarie 2024 cu 1,4% faţă de luna anterioară. Au ajuns la 582,655 miliarde lei.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, depozitele s-au majorat cu 11,6% (4,1%), anunță Banca Naţională a României (BNR).

Depozitele în lei ale rezidenţilor (70,1% în totalul depozitelor clienţilor neguvernamentali) au crescut cu 1,8% faţă de ianuarie 2024, până la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Două sticle de băutură ieftină l-au adus în fața instanței: Bărbat din Alba, trimis în judecată după ce a furat dintr-un Profi

Publicat

două sticle de băutură ieftină l au adus în fața instanței:

Un bărbat din Alba va ajunge în fața instanței și va fi judecat pentru furt calificat. Fapta: a furat două sticle cu băutură ieftină, dintr-un magazin Profi din Blaj.

Fapta s-a petrecut în urmă cu mai bine de un an, iar dosarul a primit ”undă verde” în 26 martie 2024. Bărbatul în cauză va fi judecat de magistrații Judecătoriei Blaj. 

Suma, prejudiciul pe care l-a cauzat prin furtul său este de 37 de lei și 10 bani.

În linii mari, bărbatul a băgat două sticle de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LISTA telefoanelor pe care nu va mai funcționa WhatsApp din aprilie. Sunt 49 de modele de telefoane mai vechi

Publicat

lista telefoanelor pe care nu va mai funcționa whatsapp din

LISTA telefoanelor pe care nu va mai funcționa WhatsApp din aprilie este disponibilă. Pe o parte dintre telefoanele de pe această listă, aplicația WhatsApp a încetat să funcționeze încă de la 1 ianuarie 2024. 

Pentru altele, această problemă va apărea din aprilie, în fucție de sistemul de operare utilizat.

În total, lista telefoanelor care vor pierde accesul la WhatsApp din 2024, ajunge la 49 de modele.

Aplicația WhatsApp este compatibilă cu aproape toate dispozitivele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe