EVENIMENT
Profesori de Română și Matematică: Nivel absolut jenant al subiectelor pentru BAC 2019, ”ca să ia toată lumea 5”

Modelele de subiecte cu cerințe tip grilă pe care Ministerul Educației vrea să le introducă anul acesta la Bacalaureat “sunt făcute în așa fel făcute încât să crească în mod artificial procentul celor promovați”. “Au mărit ponderea Subiectului 1, care oricum era cel mai ușor, de la 3 la 4 puncte în economia tezei, deci cu un punct din oficiu înseamnă deja nota 5. Nivelul de dificultate aferent problemelor de la nivelul 1 este absolut jenant”, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul Bogdan Enescu.
Citește și: BACALAUREAT 2019: MODELE de SUBIECTE cu teste-grilă PUBLICATE de Ministerul Educaţiei
“Dacă fac comparație cu nivelul din 2003 când a fost prima dată grilă, e jale. Atunci erau într-adevăr probleme ca lumea, nu era deloc simplu să dai răspunsuri. Deși și atunci notele au fost foarte mari, pentru că se întâmplă ca într-o clasă de examen să fie un copil foarte bun și asta e suficient”, a explicat profesorul.
Acesta a adăugată că după părerea sa, subiectele sunt făcute în așa fel făcute încât să crească în mod artificial procentul celor promovați. Mărind ponderea Subiectului 1, care oricum era cel mai ușor, de la 3 la 4 puncte în economia tezei, deci cu un punct din oficiu înseamnă deja nota 5. ”Nivelul de dificultate aferent problemelor de la nivelul 1 este absolut jenant, adică practic îi întreabă cât face 1+2+4 pot să zic. Și evident că fiind grilă este absolut imposibil să asiguri corectitudinea probei, cu toate camerele, cu toți supraveghetorii, este absolut imposibil să eviți ca informația să circule” a adăugat profesorul.
Nici la limba română, profesorii nu sunt mulțumiți de cum arată testele. Luminița Corneanu este unul dintre ei. ”Așa arată un test grilă la literatură. Nu este o glumă, este cum vor da copiii dvs. bacul la vară (40% din subiecte).
Am studiat, predat, scris & scris despre literatură toată viața mea. Am dat zeci de examene la literatură dintre care unul, unul singur, a fost grilă, la titularizarea din 2003.
Depun așadar mărturie în cunoștință de cauză că nu există tâmpenie mai mare în evaluarea la literatură decât testul grilă.
Examenele la literatură vizează cu totul altceva decât cunoștințele, iar a-ți imagina că verifici capacitatea unui om de a înțelege literatura și de a se exprima punându-l să faca niște bife înseamnă să negi calitatea formatoare a literaturii, care e de altfel și motivul principal pentru care ea se studiază în toți anii de școală.
O la fel de mare prostie este, de altfel, să verifici cu bife toate disciplinele umaniste, căci psihologia, istoria, sociologia, filozofia sunt mult mai mult despre nuanțe decât despre alb și negru.
Mă întreb ce legătură este între testul-grilă (a.k.a. „cu itemi obiectivi) și competențele pe baza cărora este structurat curriculumul national la literatura română. Din punctul meu de vedere, zero” a scris aceasta pe contul ei de facebook.
Sursă: Edupedu.ro
EVENIMENT
Liceeni din România se pot preînscrie pentru a studia un an școlar în SUA cu bursă completă, în cadrul programului FLEX 2026-2027

Liceeni din România se pot preînscrie pentru bursele Future Leaders Exchange Program (FLEX) 2026-2027. Ambasada Statelor Unite în România, Ministerul Educației și Cercetării din România și American Councils for International Education (Consiliile Americane pentru Educație Internațională) invită liceenii cu cetățenie română să se preînscrie la Programul FLEX 2026-2027.
Deși aplicațiile online se vor deschide în august 2025, elevii interesați pot completa încă de pe…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Simularea exemenului de Evaluare Națională. Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10. Rezultatele evaluării

Elevii claselor a VIII-a din județul Cluj, care au susținut probele scrise din cadrul simulării examenului de Evaluarea Națională, au aflat luni, 31 martie 2025, rezultatele obținute.
La nivelul județului Cluj, simularea examenului de Evaluare Națională 2025 s-a desfășura în 112 unități de învățământ preuniversitar, dintre care 45 de unități de învățământ sunt din Cluj-Napoca.
Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10 la simularea examenului de Evaluare…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Marți: Două tablouri pereche semnate de pictorul ardelean Mișu Popp în 1878, exponatul lunii la Muzeul Unirii din Alba Iulia

La Muzeului Național al Unirii Alba Iulia va avea loc marți, 1 aprilie, de la ora 11:00, prezentarea Exponatului lunii aprilie 2025. Cu această ocazie vor fi expuse două piese valoroase din patrimoniul instituției culturale din Alba Iulia, două tablouri pereche semnate de pictorul ardelean Mișu Popp în 1878. De fapt sunt două portrete care surprind două personaje din Abrud: Ana și Alexandru Filip, o familie cunoscută în epocă atât pentru implicarea în mișcarea națională…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Polițistul de la Serviciul de Pașapoarte Alba, acuzat că și-a violat fiul, ACHITAT de Curtea de Apel Alba Iulia: ”Fapta nu există”

Polițistul de la Serviciul de Pașapoarte Alba, Aurelian Mircea Muntean, a fost achitat de acuzația că și-ar fi violat fiul, după 3 ani de procese. Decizia a fost pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia și este definitivă.
Solutia pe scurt:
I.În baza art. 421 pct. 2 lit. a) C.pr.pen. admite apelul formulat de inculpatul împotriva Sentinţei Penale nr. 234/30.05.2024 pronunțată de Judecătoria Alba Iulia în dosarul penal nr. 2735/176/2022*.
Desfiinţează în integralitate…
Citește mai mult pe Alba24.ro