EVENIMENT
Prognoză hidrologică: Debitele râurilor din ţară vor fi în creştere.. Sunt așteptate precipitații

Debitele medii zilnice ale râurilor din ţară vor fi în creştere în următoarele zile. Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă şi a evoluţiei formaţiunilor de gheaţă, debitele râurilor din țară vor fi în creștere în zilele următoare, exceptând ultimele două zile ale intervalului, când vor fi în general în scădere.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a publicat prognoza pentru intervalul 19 – 25 februarie 2023.
„În prima zi a intervalului de prognoză, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe unele râuri mici, cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri, cu depăşirea Cotelor de Apărare, pe unele râuri din nord-vestul, vestul şi centrul ţării, ca urmare a efectului combinat al precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi evoluţiei formaţiunilor de gheaţă. Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) existente pe râurile din Maramureş, Transilvania, Moldova şi zona montană a Munteniei, vor fi în diminuare, restrângere şi eliminare”, avertizează hidrologii.
De altfel, până luni la miezul nopţii, se menţine avertizarea Cod portocaliu de viituri emisă vineri de INHGA, valabilă pe râuri din şapte judeţe precum şi un Cod galben de inundaţii, ce vizează cursuri de apă din Transilvania, Crişana, Moldova şi Banat.
În ceea ce priveşte debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), acesta va fi în scădere în primele cinci zile până la valoarea de 4.300 metri cubi pe secundă (mc/s), apoi în creştere până la valoarea de 4.600 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii februarie (5.300 mc/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând ultimele trei zile ale intervalului când vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Corabia.
Agerpres
EVENIMENT
Rămâne clujeanul Daniel David în funcția de ministru al Educației în noul Guvern? Ce condiție pune

Ministrul interimar al Educației, clujeanul Daniel David, a declarat că ar putea să rămână în viitorul Guvern, dar cu o condiție.
Acesta spune că a preluat portofoliul cu o misiune și anume să facă lucruri mari în sistemul de învățământ.
Rămâne clujeanul Daniel David în funcția de ministru al Educației?
”Vorbind foarte cinstit, v-am spus condițiile în care am venit pentru prima parte a mandatului. Pentru această a doua parte a mandatului am spus că…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
PROGRAM Festivalul Internațional de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia. Spectacolele de marți, 20 mai

PROGRAM Festivalul Internațional de Teatru ”Povești”: Evenimentul devenit tradiție la Alba Iulia continuă marți, 20 mai, cu spectacole de teatru pentru copii sau pentru adulți.
De la ora 10.00, scenografa conf. univ. dr. Alina Herescu va susține un atelier de scenografie de teatru, la Liceul de Arte.
De la ora 11.00, actrița și managerul Gabriela Lungu va susține o conferință despre studiul teatrului în școli, la Școala Gimnazială ”Avram Iancu”. La aceeași oră, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Evaluare Națională 2025, clasa a IV-a. Marți, prima probă – Română, limbă și comunicare. Ce trebuie să știe elevii

Evaluare Națională 2025, clasa a IV-a. În această săptămână, elevii de clasa a IV-a susțin testările de evaluare națională. Prima probă va fi marți, 20 mai, de la ora 9.00.
Elevii vor avea la dispoziție 60 de minute pentru a rezolva cerințele primite.
Din acest an, lucrările vor fi notate cu punctaje, pentru o mai bună înțelegere a nivelului de competență.
Rezultatele nu se afișează și nu se comunică public. Însă, la cererea elevului, aceste punctaje se pot…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Analist: Leul va intra în vrie fără un guvern responsabil. Cât va fi un euro până la final de an

Alegerea pro-europeană a românilor la cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale a calmat spiritele din piață. Acțiunile au recuperat o parte din pierderi, leul s-a apreciat iar indicii ROBOR au scăzut.
Nu ne mai putem aștepta ca media euro să revină pe termen mediu sub pragul de 5 lei, care a devenit noua realitate. Majoritatea analizelor văd moneda unică la 5,05 – 5,1 lei la sfârșitul anului, arată economistul clujean Radu Georgescu.
Leul va intra în vrie…
Citește mai mult pe Cluj24.ro