Connect with us

EVENIMENT

Prognoza hidrologică pentru primele trei luni din 2021: Debitele mai multor râuri, peste media multianuală

Publicat

fluviul dunarea

Debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa peste mediile multianuale în lunile ianuarie şi martie şi sub medie în luna februarie, în timp ce regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 30 şi 100% din mediile lunare, reiese din prognoza realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru primele trei luni ale acestui an.

Astfel, în luna ianuarie 2021, regimul hidrologic se va situa peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Ialomiţa, Buzău, Rm.Sărat şi Putna şi între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt superior şi mijlociu, Argeş, Trotuş, Bistriţa, Moldova, Suceava, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea;

De asemenea, regimul hidrologic va fi între 50-80% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, era, Cerna şi Prut, între 30-50% pe râurile din bazinele: Crasna, Barcău Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Olt inferior şi Vedea, în timp ce pe râurile din bazinul Bârladului se va situa sub 30% din normalele lunare pe râurile din bazinul Bârladului.

În prima decadă a lunii ianuarie 2021, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) prezente izolat doar pe unele râuri mici din zona de munte din nordul Moldovei se vor menţine, apoi acestea vor avea intensităţi şi extinderi variabile, în funcţie de evoluţia precipitaţiilor şi a temperaturilor.

În februarie 2021, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100% din normalele lunare) pe râurile din bazinul Jiului şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe afluenţii Oltului inferior, pe Vedea, Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

Hidrologii avertizează că în luna februarie formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării, fiind frecvent podul de gheaţă pe râurile mici. În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce prin evoluţia lor blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variaţii semnificative de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistriţa, Olt, Mureş, Vişeu, Iza şi Someş.

În prima lună de primăvară calendaristică, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt superior şi mijlociu, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Rm.Sărat, Putna, Trotuş şi Bistriţa şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea şi Jijia. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinul Bârladului.

În această lună, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă, zăpoare) vor fi în diminuare, restrângere şi chiar eliminare spre sfârşitul lunii şi pot determina creşteri artificiale de niveluri şi debite pe unele râuri din nordul, centrul şi estul ţării (în special pe Vişeu, Iza, pe cursurile superioare şi mijlocii ale Someşului, Mureşului, Oltului, Bistriţei şi pe unii afluenţi ai lor).

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna ianuarie este de 6.500 metri cubi/secundă (mc/s), faţă de valoarea medie multianuală de 4.950 mc/s, iar cel minim de 3.500 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

De asemenea, pentru luna februarie, debitul maxim al Dunării este estimat la 5.000 mc/s, iar cel minim la 3.000 mc/s, faţă de media lunii respective, de 5.300 mc/s.

Pentru luna martie 2020, debitul de nivel maxim prognozat este de 8.000 mc/s, peste valoarea medie multianuală a perioadei, de 6.700 mc/s, iar cel minim de 4.000 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste prognoze de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Primăria Cluj anunță RESTRICȚII rutiere cu ocazia maratonului de duminică, 6 aprilie 2025

Publicat

acces interzis.jpg

Primăria Cluj anunță restricții rutiere cu ocazia maratonului ce se va desfășura duminică, 6 aprilie 2025.

„Duminică, 6 aprilie 2025, în intervalul orar 5.30 – 16.00, va avea loc ,,Maratonul Internațional Cluj-Napoca”, pe următorul traseu:

– Stadionul Cluj Arena (start) – str. Splaiul Independenței – str. Uzinei Electrice – Aleea Stadion – str. George Coșbuc – Calea Moților – str. Petru Maior – Piața Lucian Blaga – str. Napoca – str….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Parcare de șofer cu BMW a la Cluj. Unde e poliția?

Publicat

sofer 11 scaled.jpg

Un șofer de BMW a parcat total ilegal la Cluj-Napoca.

Evenimentul s-a petrecut, culmea, și pe o stradă cu sens unic.

Parcare de șofer cu BMW a la Cluj

Un șofer de BMW a fost surprins parcând ilegal pe o trecere de pietoni și în intersecție, blocând astfel circulația pietonilor și a altor vehicule. Pe o stradă cu sens unic.

Așa cum se vede din imagini, el a blocat și intersecția, creând un pericol și pentru ceilalți șoferi care încercau să navigheze…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mircea Abrudean, în Granada: România rămâne un partener responsabil în promovarea valorilor democratice în regiunea Mediteranei

Publicat

abrudean granada2.jpg

Președintele Senatului, clujeanul Mircea Abrudean, participă la la Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada.

Abrudean spune că țara noastră va continua să contribuie activ la consolidarea cooperării euro-mediteraneene.

Mircea Abrudean, în Granada: România rămâne un partener responsabil

Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada a fost inaugurat, joi, în prezența Majestății Sale Regele Felipe al Spaniei. Acesta reunește timp de câteva zile lideri…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

„Ziua Eliberării”. Dolarul a pierdut 9,5 bani într-o singură ședință

Publicat

dolari bun e1658154786633.jpg

Anunțul făcut de administrația de la Casa Albă în ceea ce privește majorarea tarifelor vamale la importuri a avut un efect imediat asupra dolarului.

Donald Trump a anunţat taxe de 20% pentru produsele importate din UE, 34% pentru cele din China sau 10% pentru importurile din Marea Britanie, arată analistul econoloc Radu Georgescu.

„Ziua Eliberării”. Dolarul a pierdut 9,5 bani într-o singură ședință

Decizia luată de Donald Trump se poate transforma într-un…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe