Connect with us

EVENIMENT

Prognoza hidrologică vara 2023: Debitul maxim al Dunării, peste mediile multianuale. Regim hidrologic scăzut, în unele bazine hidrografice

Publicat

fluviul dunarea

Debitul maxim al Dunării se va situa peste mediile multianuale în toate cele trei luni de vară, anunță specialiștii în hidrologie.

De asemenea, potrivit prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, în lunile iunie, iulie şi august regimul hidrologic pe râurile interioare va avea valori cuprinse între 30% şi 100%, dar şi mai scăzute, sub 30%, în unele bazine hidrografice.

IUNIE

În luna iunie 2023, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Bistriţa şi Mureş inferior şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele Bârlad şi Jijia.

„În luna iunie sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe unele râuri din zonele de deal şi munte, din cauza precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial specifice acestei luni şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea cotelor de apărare pe unele râuri, îndeosebi din jumătatea de vest a ţării”, arată prognoza INHGA.

IULIE

În luna iulie 2023, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Jiu superior şi Bistriţa şi mai mici pe Vedea, râurile din Dobrogea (30-50%), pe Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia (sub 30%).

În ultima lună de vară, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare şi mai mici pe Putna, Trotuş, râurile din Dobrogea (30-50%), pe Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia (sub 30%).

„În cursul lunilor iulie şi august sunt posibile fenomene episodice de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide în timpul ploilor torenţiale”, avertizează hidrologii.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim al Dunării estimat pentru luna iunie 2023 este de 9.300 mc/s, faţă de valoarea medie multianuală de 6.400 mc/s, iar cel minim de 5.800 mc/s.

Pentru luna iulie, media este de 5.350 mc/s, în timp ce debitul maxim estimat al Dunării este de 7.000 mc/s, iar cel minim la 3.800 mc/s.

AUGUST

Debitul maxim al Dunării estimat pentru luna august este de 5.800 metri cubi/secundă (mc/s), mai mare faţă de valoarea medie multianuală de 4.300 mc/s, iar cel minim de 2.700 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

Hidrologii precizează că aceste prognoze de lungă durată se vor actualiza prin estimări de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

În duelul feroviarilor, Rapid a fost cu două clase peste CFR Cluj

Publicat

rapid cfr cluj.jpg

CFR Cluj a pierdut meciul derby din Superliga la fotbal cu Rapid Bucureşti, jucat în Capitală, cu scorul de 1-3.

Au marcat: Albion Rrahmani (5, 51), Claudiu Petrila (71), respectiv Ciprian Deac (10). Albion Rrahmani a ratat un penalty în min. 5 (a apărat Răzvan Sava)

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cresc salariile în construcții și TVA va rămâne la o singură cifră la alimente și medicamente. Precizările premierului Ciolacu

Publicat

cresc salariile în construcții și tva va rămâne la o

Premierul Marcel Ciolacu a făcut precizări despre TVA și salariile din construcții. Acesta spune că, prin măsurile fiscale pe care le ia, nu introduce taxe noi, ci scoate din excepţii şi niciun om de rând nu va fi afectat de aceste măsuri.

„Nu se mai măreşte nicio taxă. Noi am venit cu un pachet pe toate cele trei paliere. Noi avem excepţii, eu nu mai suport cuvântul ‘excepţie’. De când sunt prim-ministru, mie mi s-a acrit de acest cuvânt. Cu cât îmi vin mai multe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cât vor crește pensiile în România și care sunt planurile pentru următoarea perioadă. Anunțul premierului Marcel Ciolacu

Publicat

cât vor crește pensiile în românia și care sunt planurile

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seara că dorește ca legea pensiilor să fie gata până la finalul anului și să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024. De asemenea, a dat detalii despre modalitatea în care pensiile vor fi majorate.

”S-au discutat trei variante pe Legea pensiilor. Sunt inechități foarte mari. Și Comisia caută un echilibru social.

Eu doresc să trec legea anul acesta și de la 1 ianuarie să intre în vigoare.

Vom lua anumite măsuri fiscale, poate o să…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Accident la Alba Iulia. Două mașini s-au lovit pe Calea Moților din municipiu

Publicat

video: accident la alba iulia. două mașini s au lovit pe

Un accident rutier s-a petrecut luni seara pe Calea Moților din Alba Iulia. Din primele date, au fost implicate două autovehicule.

Potrivit IPJ Alba, nu au fost persoane rănite, evenimentul rutier fiind încadrat ca tamponare.

La fața locului a fost prezent și un echipaj de la Serviciul Județean de Ambulanță.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe alba24

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe