Connect with us

EVENIMENT

Prognoza hidrologilor pentru următoarele trei luni: Debitul maxim al Dunării va fi peste mediile multianuale

Publicat

fluviul dunarea

Debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa peste mediile multianuale în lunile mai, iunie şi iulie. În ce privește regimul hidrologic pe râurile interioare, acesta va avea valori peste normalele lunare în unele bazine hidrografice, dar vor fi şi valori mai scăzute, cuprinse între 50% şi 80%, şi uneori chiar sub 30%, potrivit prognozei pe trei luni emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Astfel, în luna mai 2023 regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 80-100% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş şi Nera şi mai mici (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea Argeş, Rm. Sărat, Trotuş, Bârlad, pe cursul Ialomiţei, în bazinul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea.

În cursul lunii mai sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare, îndeosebi pe unele râuri din zonele de deal şi munte, datorită efectului combinat al precipitaţiilor sub formă de aversă, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării.

În prima lună de vară, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 80-100% din mediile multianuale lunare, mai mici (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Argeş, Putna, Trotuş, pe cursul Ialomiţei, pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Siretului şi Prutului şi pe râurile din Dobrogea. Cele mai mici valori (30-50%) se vor înregistra pe Vedea, Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia.

În luna iunie sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe unele râuri din zonele de deal şi munte, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial specifice acestei luni şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din jumătatea de nord a ţării.

Potrivit INHGA, în luna iulie 2023 regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş inferior, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Jiu superior, Bistriţa, Suceava şi pe cursurile superioare ale Moldovei şi Prutului şi mai mici pe Vedea, râurile din Dobrogea (30-50%), pe Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia (sub 30%).

În cursul lunii iulie sunt posibile fenomene episodice de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide în timpul ploilor torenţiale.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna mai este de 8.500 metri cubi/secundă (mc/s), mai mare faţă de valoarea medie multianuală de 7.250 mc/s, iar cel minim de 6.000 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

Debitul maxim al Dunării estimat de către hidrologi pentru luna iunie 2023 este de 9.000 mc/s, faţă de valoarea medie multianuală de 6.400 mc/s, iar cel minim de 5.000 mc/s.

Pentru luna iulie, media este de 5.350 mc/s, în timp ce debitul maxim estimat al Dunării este de 6.500 mc/s, iar cel minim la 3.200 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste prognoze de lungă durată se vor actualiza prin estimări de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Alunecarea de teren de pe str. Uliului, văzută din DRONĂ. Strada e blocată total pentru accesul mașinilor

Publicat

drona 3 e1714192593664.jpg

Craterul apărut pe strada Uliului din Cluj-Napoca în urma surpării de teren de vineri seara a fost surprins de un clujean din dronă, iar imaginile arată dimensiunea sa și faptul că strada este complet blocată pentru accesul mașinilor.

Porțiunea afectată, o lungime de aproximativ 20 m, este îngrădită cu benzi de avertizare și de interzicere a accesului.

Clujenii care locuiesc mai sus pe stradă nu pot folosi mașinile pentru a coborî în oraș.

Vom reveni…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Săptămâna verde la Centrul Cultural Lucian Blaga din Sebeș: Activități pentru elevii din oraș

Publicat

săptămâna verde la centrul cultural lucian blaga din sebeș: activități

  La Sebeș, „Săptămâna Verde” a adus o explozie de activități creative și educative, reunind comunitatea în jurul valorilor de conservare a mediului înconjurător și de promovare a unui stil de viață sustenabil, au transmis reprezentații primăriei, într-un comunicat de presă. 

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a fost gazda unor evenimente pline de culoare și inspirație, aducând împreună peste 2000 de copiii, însoțiți de părinți, bunici și cadre…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. O nouă MESERIE în România. Pot lucra și tinerii, de la 16 ani

Publicat

lucrator casnic angajat pixabay.jpg

Noutate pe piața muncii din România. Persoanele fizice pot plăti, legal, un angajat în gospodărie. Munca presupune activități casnice.

Cei care prestează astfel de servicii vor primi tichete pe baza cărora vor fi remunerați și vor beneficia de drepturile pe care le au și alți salariați, respectiv plata contribuțiilor sociale. Statul va lua 3 lei din 15.

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. O nouă MESERIE în România. Pot lucra și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Salariul minim european. Marcel Ciolacu: Formă de stabilire este „un pic cam empirică”. În realitate, Directiva Europeană e clară

Publicat

salariul minim european. marcel ciolacu: formă de stabilire este „un

Salariul minim european: Premierul Marcel Ciolacu a spus că actuala formă de stabilire a salariului minim este „un pic cam empirică” și crede că acest mecanism trebuie să devină foarte clar, predictibil.

„Nu putem rămâne. E un pic cam empirică această formă în care e o negociere cu actorii sociali, cu patronate și sindicat, și Guvernul hotărăște cu cât se mărește și cum, în funcție de anumiți parametri”, a spus Marcel Ciolacu.

Salariul minim european

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe