Connect with us

EVENIMENT

Prognoza meteo: Ceață multă, soare ”cu dinți” și frig noaptea. Cum va fi vremea în săptămâna 23–29 noiembrie

Publicat

Ultima săptămână din noiembrie vine cu o vreme care, deși foarte rece pe timpul nopții, se va încălzi progresiv pe parcursul zilei, iar la finalul săptămânii este posibil să ajunge chiar la valori de 13 – 14 grade prin zone extinse din țară.

Din punct de vedere al precipitațiilor vorbim de o săptămână extrem de secetoasă, iar ca fenomene meteo, de menționat va fi ceața, prezentă aproape în fiecare zi.

Luni, 23 noiembrie:

– Avem parte tot de o noapte cu minime negative la nivelul întregii țări, valori cuprinse între –0 spre –2, –3 grade, doar prin estul Munteniei, prin Moldova și Dobrogea urmând să avem valori ușor pozitive, spre 1 – 2 grade.

În ceea ce privește maximele, acestea ajung la 5 – 7, 8 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane, unde vorbim tot de maxime negative, –0 spre –2 grade.

Despre precipitații vorbim doar prin Banat, Crișana, Apuseni, izolat prin Transilvania, nordul Maramureșului și al Moldovei, precipitații slabe cantitativ.

Marți, 24 noiembrie:

– Prin Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, sud-vestul extrem al Olteniei vorbim de minime pozitive, de la 1 spre 2 – 3 grade, în timp ce în restul țării avem parte de o nouă noapte rece, cu minime sub 0 grade, spre –2, –4 grade, iar pe crestele montane chiar spre –6 grade.

Maximele rămân neschimbate, valori cuprinse, la nivelul întregii țări între 6 – 8 grade, ușor mai coborâte prin Transilvania, Maramureș (3 – 4 grade) iar în zonele montane rămânem cu valori negative, de la –1 spre –3 grade.

Șanse foarte mici de precipitații, izolate și neimportante cantitativ avem prin nordul Moldovei și zona Carpaților de Curbură.

Miercuri, 25 noiembrie:

– Urmează o noapte foarte rece, cu minime care scad mult sub0 grade, ajungând la valori de –2, –4 grade, iar prin Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei, al Moldovei, se pot atinge chiar –5, –6 grade. Pe crestele montane vorbim de ger, cu minime care pot ajunge și la –11 grade.

Maximele, în schimb, rămân la valorile din zilele precedente, 6 – 8 grade, și cresc prin zonele montane, unde devin pozitive (1 – 3 grade).

Precipitațiile vor lipsi din peisajul zilei.

Joi, 26 noiembrie:

– Noapte tot cu minime negative, de la –2 spre –4 grade, iar prin Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei și zonele montane temperaturile coboară chiar spre –6, –8 grade.

Maximele se vor situa între 4 – 6, 7 grade în cea mai mare parte a țării, cu valori spre 8 grade prin Banat, Dobrogea, Muntenia, sudul Transilvaniei.

O nouă zi fără precipitații.

Vineri, 27 noiembrie:

– Doar prin sud-vestul Olteniei, sudul Moldovei și prin depresiuni avem parte de valori ușor pozitive, 1 – 3 grade pe timpul nopții, în restul țării vorbim tot de valori negative, de la –1 spre –3 grade, mai scăzute în Transilvania, nordul Moldovei, Maramureș, Banat și Crișana, zone unde pot coborî spre –5, –6 grade.

Avem parte de o inversiune termică puternică în ceea ce privește maximele, care ajung, prin zonele montane, sudul Transilvaniei și Dobrogea chiar la 8 – 10, 11 grade, în timp ce prin Muntenia, sudul Olteniei, vestul extrem al Banatului, Crișanei și nordul Moldovei ne oprima la valori de 0 – 2, 3 grade. Prin dealurile Munteniei, Olteniei, prin sudul și centrul Moldovei, prin nordul Transilvaniei și Maramureș avem maxime de 5 – 7 grade.

Nicio șansă la precipitații.

Sâmbătă, 28 noiembrie:

– Nu avem schimbări, nici în ceea ce privește distribuția și valorile minime, în continuare negative în bună parte din țară, dar care pot ajunge și la 4 – 5 grade prin Dobrogea, nici în ceea ce privește valorile maxime și fenomenul de inversiune termică. Avem parte, astfel de maxime de 0  – 2, 3 grade prin nordul Moldovei, Muntenia, vestul extrem al Banatului și Crișanei, iar în zonele montane, sudul Transilvaniei se atinge 7 – 9 grade. Dobrogea are parte de o veritabilă zi de primăvară, cu 13 – 14 grade. În restul zonelor vorbim de temperaturi de la 5 spre 7 grade.

Nu se schimbă nimic în ceea ce privește precipitațiile, absente și pe parcursul zilei de sâmbătă.

Duminică, 29 noiembrie:

– Dacă pe timpul nopții nu apar diferențe majore față de ziua de sâmbătă, maximele zilei marchează o încălzire semnificativă prin Banat, Crișana, Dobrogea, estul Munteniei și sudul Moldovei, unde se pot atinge 12 – 14 grade, în timp ce în restul zonelor țării vorbim de valori de 6 – 8 grade, ușor mai scăzute prin nordul Moldovei, sudul extrem al Munteniei și zonele montane (2  -4, 5 grade).

Precipitații slabe sunt posibile prin sudul extrem al Munteniei, prin Oltenia, Banat, Meridionali.

Avem parte de o săptămână extrem de deficitară la nivel de precipitații, care nu ajută deloc o lună noiembrie aflată deja în top 3 cele mai secetoase luni noiembrie din istorie.

sursa: prognozemeteo.roPrognoze Meteo – Vremea în România, 

https://www.facebook.com/prognozemeteo


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

FOTO: Incendiu cu final TRAGIC într-o localitate din județul Mureș

Publicat

mures

Un incendiu a izbucnit, miercuri seară, la o casă de locuit din localitatea Apold, strada Principala.

Pompierii s-au deplasat de urgență la locul solicitat, unde au constatat că locuința arde generalizat.

mures

 

Din nefericire în interior a fost găsită o victimă carbonizată.  Conform unor informații din zona în care s-a produs incendiul, ar fi vorba despre o femeie.

 

mures2

 

Citește mai departe

EVENIMENT

A murit actorul Gaspard Ulliel la vârsta de 37 de ani

Publicat

gaspard ulliel

Actorul francez Gaspard Ulliel, cunoscut după ce l-a portretizat pe Hannibal Lecter în „Hannibal Rising” și pe Yves Saint Laurent a murit la 37 de ani într-un accident de schi.

Actorul francez Gaspard Ulliel a murit la vârsta de 37 de ani, victimă a unui accident de schi, a anunțat familia sa într-un comunicat transmis agenției France Presse.

„Victimă a unui accident de schi, Gaspard Ulliel a murit”, se arată în comunicat.

Actorul a fost spitalizat marți, după ce a suferit un traumatism cranian, scrie deadline.com.

„Cinematograful francez pierde un talent uriaș, plin de farmec și energie”, a postat pe Twitter ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire.

Unul dintre cele mai remarcabile chipuri ale generației sale, Ulliel se afla deja în topul actorilor francezi.

Ulliel a câștigat un premiu César – echivalentul francez al Oscarului – pentru cel mai bun actor în 2017, pentru rolul principal din filmul „It’s Only the End of the World” al lui Xavier Dolan, în care a jucat alături de Marion Cotillard și Lea Seydoux.

A fost al doilea său César: primul l-a câștigat pentru cel mai promițător actor, în 2004, după ce a jucat în drama „A Very Long Engagement”, alături de Audrey Tautou.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Vești proaste. Omicron câştigă teren şi reprezintă aproape 72% din cazurile la nivel global

Publicat

omicron

Varianta Omicron a coronavirusului, descoperită în noiembrie anul trecut, este deja prezentă în 71,9 % din cazurile analizate în ultimele 30 de zile de reţeaua de laboratoare GISAID, potrivit raportului epidemiologic săptămânal publicat miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează EFE.

Dintre cele 405.000 de teste prelevate s-a detectat varianta Omicron în 291.000 dintre cazuri, în timp ce Delta, care a dominat o bună parte a pandemiei în 2021, a fost prezentă doar în 28 % din analizele efectuate în ultimele 30 de zile (113.000), se arată în raportul OMS.

Alte variante pe care OMS le-a desemnat ca „îngrijorătoare”, precum Gamma şi Alfa, reprezintă mai puţin de 0,1 % din testele analizate.

Varianta Omicron provoacă cifre record de contagieri la nivel global, care nu sunt totuşi însoţite de o creştere a numărului de decese, astfel încât noua variantă a fost asociată unei forme mai puţin grave a bolii COVID-19.

OMS a menţinut însă avertismentele şi recomandările pentru a evita contractarea acestei boli care a dus la o creştere exponenţială a contagierilor în majoritatea regiunilor şi la o mai mare presiune asupra reţelelor sanitare, deşi în acest caz mai mult asupra centrelor de asistenţă medicală, decât asupra spitalelor.

La nivel global s-au înregistrat în săptămâna dintre 10 şi 16 ianuarie, 18,7 milioane de cazuri de COVID-19, reprezentând o creştere cu 20 % faţă de cele şapte zile anterioare dar şi o frânare a curbei ascendente, comparativ cu săptămâna precedentă, când creşterea a fost de 55 %.

Potrivit OMS, numărul deceselor în perioada analizată a depăşit 45.000, o creştere cu 4 % faţă de săptămâna anterioară, deşi curba se menţine relativ stabilă din luna octombrie.

Cea mai mare creştere a contagierilor s-a remarcat în Asia de Sud-Est, unde cazurile au crescut cu 145 % (1,7 milioane), dar care reprezintă totuşi o dezaccelerare a ritmului infectărilor, după ce în săptămâna precedentă contagierile crescuseră cu aproape 418 %.

Practic în toate regiunile s-a remarcat o descreştere a numărului contagierilor, deşi OMS avertizează că încă nu au fost depăşite vârfurile infectărilor cu noua variantă a coronavirusului.AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ECONOMIE

Minivacanță în decembrie. Guvernul a decis ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie zi liberă

Publicat

Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.

Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.

Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie sau participanţilor în aceste procese.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

De asemenea, unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care în data de 2 decembrie 2022 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente.

Pentru recuperarea zilei libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2022, potrivit planificărilor stabilite. MEDIAFAX

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe