Connect with us

EVENIMENT

Prognoza meteo: Ianuarie, o lună geroasă, dar în care se pot înregistra şi temperaturi maxime de 18-20 de grade; regim redus de precipitaţii

Publicat

Ianuarie este luna de iarnă caracterizată, în general, de cele mai scăzute valori minime ale temperaturii, ca urmare a persistenţei maselor de aer continental polar ce acoperă în această perioadă jumătatea estică a Europei, în timp ce regimul precipitaţiilor este redus chiar dacă nebulozitatea este accentuată şi zile în şir cerul se menţine acoperit, se arată în caracterizarea climatică a acestei luni, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Meteorologii susţin că în ianuarie, chiar dacă este o lună foarte geroasă, se mai pot înregistra şi temperaturi maxime de peste 18-20 de grade Celsius.

„Din datele înregistrate în perioada 1961-2017 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că în luna ianuarie valorile temperaturii aerului sunt negative la nivelul întregii ţări cu excepţia unor suprafeţe reduse situate de-a lungul litoralului Mării Negre şi în sudul Banatului. În zona intra şi extracarpatică valorile medii ale temperaturii se înscriu între -4 şi 0 grade Celsius, uşor mai mai ridicate, -2 şi 0 grade, în partea de sud şi vest a ţării şi ceva mai scăzute, cu valori cuprinse între -4 şi -2 grade Celsius în Moldova şi centrul ţării. În zona subcarpatică şi carpatică joasă, mediile se înscriu între -6 şi -4 grade Celsius. În zona carpatică înaltă sau în depresiunile intramontane din estul Trasilvaniei temperatura coboară până la -8 grade Celsius şi, uneori, chiar sub această limită”, precizează specialiştii ANM.

Temperatura minimă absolută din ianuarie este şi temperatura minimă absolută din România, aceasta fiind -38,5 grade Celsius, înregistrată la Bod, în judeţul Braşov, în 25 ianuarie 1942. În aceeaşi dată s-au mai înregistrat minime absolute ale lunii ianuarie la Alexandria (-34,8 grade Celsius) şi la Târgu Mureş (-32,8 grade Celsius).

La Bucureşti, minima absolută este de -32,2 grade Celsius, înregistrată tot în 25 ianuarie 1942, la staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa. Temperaturi minime foarte scăzute s-au mai înregistrat şi în 14 ianuarie 1985, respectiv -38,4 grade Celsius la Miercurea Ciuc, în 13 ianuarie 1985, la Întorsura Buzăului, -35,5 grade Celsius, dar şi în ianuarie 1963 când s-au produs valori foarte scăzute ale minimelor absolute: Craiova (Balta Verde), -35,5 grade Celsius în 25 ianuarie 1963, Timişoara, -35,3 grade Celsius în 24 ianuarie 1963, Cluj, -34,2 grade Celsius în 23 ianuarie 1963 sau Joseni -38 grade Celsius în 18 ianuarie 1963.

Potrivit ANM, anii în care au fost înregistrate cele mai multe minime absolute în România, în luna ianuarie, au fost: 1963, 1985, 1987 şi 1942.

„Chiar dacă ianuarie este o lună foarte geroasă, se mai pot înregistra şi temperaturi maxime, de 18-20 grade Celsius. Anii în care s-au înregistrat cele mai multe temperaturi maxime absolute ale acestei luni au fost: 1984, 1988, 1993, 2001, 2002, 2007”, menţionează specialiştii ANM.

În România, temperatura maximă absolută a lunii ianuarie este de 22,2 grade Celsius şi a fost înregistrată la Oraviţa, în data de 7 ianuarie 2001. La Bucureşti, maxima absolută este de 18 grade Celsius consemnată la staţia meteorologică Bucureşti-Afumaţi, în data de 29 ianuarie 2002.

În ceea ce priveşte regimul precipitaţiilor din ianuarie, acesta este redus chiar dacă nebulozitatea este accentuată în această lună şi zile în şir cerul se menţine acoperit. Pe ansamblu, cantităţile medii lunare sunt mai ridicate în jumătatea vestică a ţării faţă de cea estică. Cele mai mici cantităţi, cuprinse între 21 şi 30 litri/metru pătrat (mp), cad în estul şi centrul ţării, iar în Delta Dunării ele coboară, la contactul cu marea, la mai puţin de 21 litri/mp. În zona de câmpie şi de dealuri din vestul ţării, ca şi în mare parte din Câmpia Română, suma lunară a precipitaţiilor este, în general, de 40 litri/mp.

Cele mai mari cantităţi de precipitaţii, de peste 50 de litri/mp sunt specifice Carpaţilor Occidentali şi nordului Carpaţilor Orientali, unde izolat pot trece de 75 de litri/mp.

„Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din ianuarie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 395,4 litri/mp, la Vlădeasa 1800, în anul 1976. La Bucureşti, maxima absolută lunară de precipitaţii este de 132,3 litri/mp, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în anul 1966”, arată ANM.

De asemenea, cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este 126 de litri/mp (Vf. Ţarcu, 2 ianuarie 1966). La Bucureşti, cantitatea maximă absolută de precipitaţii căzută în 24 de ore este de 58,5 litri/mp, înregistrată în 10 ianuarie 1943, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Primăria Alba Iulia cumpără servicii de întreținere a parcometrelor și montează încă un aparat de plată parcări. LISTA locațiilor

Publicat

primăria alba iulia cumpără servicii de întreținere a parcometrelor și

Primăria Alba Iulia cumpără servicii de întreținere a parcometrelor din parcările cu plată și va instala încă un aparat, cu softul aferent, într-o nouă locație. În municipiu, sunt deja instalate 32 de parcometre, ce pot elibera tichete de parcare. Cele două proceduri de achiziție au fost demarate, cu termen 14 iulie. 

Potrivit datelor primăriei, în Alba Iulia sunt 32 de parcometre de tip Flowbird, prevăzute cu panouri solare și acumulatori. Acestea au fost achiziționate și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Noile măsuri fiscale, aprobate de Guvern. Proiectul ajunge la Parlament pentru procedura de angajare a răspunderii Executivului

Publicat

noile măsuri fiscale, aprobate de guvern. proiectul ajunge la parlament

Noile măsuri fiscale au fost aprobate, vineri, de Guvern. Premierul Ilie Bolojan a anunțat că proiectul cu pachetul de măsuri fiscale va fi depus la Parlament, prin procedura de asumare a răspunderii Executivului.

”Ne propunem ca după ședința de guvern să depunem acest proiect la Parlament, iar cel mai târziu marți, data ședinței ECOFIN, să intrăm pe ultima parte a procedurii parlamentare de asumare a răspunderii, după preluarea amendamentelor și analizarea acestora în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Două comune din Cluj nu au medic de familie. Peste 2.700 de oameni, nevoiți să meargă în altă localitate 

Publicat

medic familie stetoscop pixabay e1732275868499.jpg

În județul Cluj, două comune se confruntă cu lipsa medicilor de familie, iar locuitorii sunt nevoiți să apeleze la serviciile medicale din alte localități.

Este vorba despre comunele Bobâlna și Așchileu Mare, ambele cu peste 1.300 de locuitori, între care bătrâni și copii.

Două comune din Cluj nu au medic de familie

La nivelul județului, în mediul rural sunt active 97 de contracte de furnizare de servicii medicale în asistență medicală primară. Acestea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Start Up Nation 2025: ministrul Economiei anunță deblocarea programului. Cât este finanțarea

Publicat

start up nation 2025: ministrul economiei anunță deblocarea programului. cât

Start Up Nation 2025: Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Miruță, anunță deblocarea programului Startup Nation 4. Finanțarea europeană de 444 de milioane de euro, în total.

”Astăzi am semnat ordinul de ministru (…) Inițial, tot proiectul de 444 milioane de euro era blocat, pentru că nu se atinsese pragul minim de 25.000 de aplicanți sub 30 de ani. Am păstrat această condiție, dar am găsit o soluție corectă: l-am spart și împărțit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe