Gerar, așa cum este denumită în popor luna ianuarie, a încetat de câțiva ani să mai aducă acele geruri de ”crapă pietrele”. Drept dovadă că și gerul Bobotezei a fost înlocuit, în ultimii ani, de temperaturi și de 10, 15 grade.

Din punct de vedere climatic, ianuarie este sau ar trebui să fie luna în care, la nivelul țării noastre, să persiste mase de aer continental polar care să se extindă pe toată zona de est a Europei. Sau, cum tot din popor se spunea, de la ruși să vină frigul.

Temperaturi:

Ținând cont de datele de mai sus, neprocesate încă de modelele meteo, specialiștii de la Centrul European pentru Prognoza Meteo pe Termen Mediu (ECMWF) estimează o lună ianuarie mult mai caldă decât normele climatologice, cu abateri care pot ajunge, în Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea și la +4, +5 grade.

Și în restul țării se așteaptă o vreme mult mai caldă, cu abateri de la +2 spre +3 grade, cu excepția zonelor montane unde ne oprim la +1, +1.5 grade.

Defalcat pe săptămâni, avem o primă săptămână mult mai caldă, săptămâna a doua mult mai rece în cea mai mare parte a țării (doar prin sudul țării urmând să avem valori normale pentru perioada din an), săptămâna a treia vine cu valori normale la nivelul întregii țări, pentru ca ultima săptămână din ianuarie să marcheze o nouă încălzire la nivelul întregii țări.

Precipitații:

Ianuarie nu este neapărat o lună foarte bogată în precipitații, în condițiile în care plecăm de la un sub 20 l/mp prin Dobrogea, 20 – 30 l/mp în estul și centrul țării, respectiv 40 – 45 l/mp prin restul țării. Valori de peste 50 și până la 75 l/mp sunt întâlnite, de obicei, doar în zonele montane.

Centrul European pentru Prognoza Meteo pe Termen Mediu (ECMWF) estimează o lună ianuarie cu excedent important de precipitații la nivelul întregii țări, iar prin nordul Olteniei, al Munteniei, prin Maramureș și zonele montane vorbim chiar de dublul cantităților medii multianuale.

Prima și a doua săptămână aduc precipitații excedentare la nivelul întregii țări, a treia săptămână doar prin Banat și Crișana, în timp ce în restul țării vorbim de precipitații normale. Situație care să păstrează și pentru ultima săptămână din ianuarie.

Cantitățile totale de precipitații estimate pe regiuni arată astfel:

– Moldova, estul Munteniei și Dobrogea – 40 – 50 l/mp.

– Restul Munteniei, mare parte din Oltenia, Banat, Transilvania, Crișana – 60 – 70 l/mp.

– Vestul Meridionalilor, Occidentalii, Apusenii, nordul Meridionalilor – 90 – 100, 125 l/mp.

Din acest total de precipitații, vorbim și de ninsori, pe care cei de la ECMWF le estimează la 20 – 30 mm în cea mai mare parte a țării, cu excepția Dobrogei și estul Munteniei (10 – 15 mm), respectiv zonele montane (30 – 40, 50 mm).

sursa: prognozemeteo.roPrognoze Meteo – Vremea în România, 

https://www.facebook.com/prognozemeteo