Connect with us

EVENIMENT

Prognoza meteo pentru 04 – 10 aprilie. Două anotimpuri într-o săptămână: de la iarnă trecem direct la vară!

Publicat

patru anotimpuri vara iarna sursa foto pixabay
sursa foto: gastoninaui/ pixabay

Ne așteaptă o săptămână extrem de capricioasă. La început vremea va fi mult mai rece, cu ninsori chiar prin multe zone. Apoi vin ploile și se va încălzi semnificativ. Temperaturile din weekend vor face să avem zile autentice de vară.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 4 – 10 aprilie 2022:

Context sinoptic:
– Săptămâna care urmează va fi caracterizată, din punct de vedere al distribuției centrilor barici, de o dominare a unui regim de presiune scăzută care, mai ales începând cu ziua de marți, își va extinde talvegul unui ciclon islandez (cu centrul baric Mirella poziționat în zona Scandinaviei) inclusiv spre regiunea țării noastre.

Odată cu avansul acestui câmp de presiune scăzută, spre țara noastră, dinspre V, NV vor veni și fronturi atmosferice, un front de ocluziune marți, unul cald miercuri și unul rece pe parcursul zilei de joi.

Din punct de vedere al circulației atmosferice, începem săptămâna cu o circulație NV – SE, care va aduce spre țara noastră, pe parcursul zilelor de luni și marți un aer polar continental foarte rece, cu abateri termice, la 850 hPa, și de –10, –12 grade sub normalul perioadei. Începând de miercuri trecem pe o circulație atlantică (V – E), ceea ce va aduce spre țara noastră aer mai cald, astfel că vineri și sâmbătă vorbim de abateri termice și cu 8, 10 grade peste normal.

Încheiem săptămâna cu o nouă schimbare a maselor de aer, revenirea la o circulație NV – SE readuce țara noastră în sector rece, cu abateri negative de –6, –8 grade sub normalul perioadei.

Temperaturi minime:

Ziua de LUNI vine cu minime negative prin nordul și centrul Moldovei (-1, –2 grade), Banat, Crișana, nordul Olteniei (-0 spre –2 grade), Transilvania; Maramureș (-3, –5 grade), în timp ce prin zonele montane (mai ales pe creste), ne apropiem de pragul de ger, cu –8, –10 grade. Prin restul Olteniei, sudul Moldovei, Muntenia și Dobrogea vor avea parte de temperaturi minime ușor pozitive, spre 2 – 3 grade.

Lucrurile nu se schimbă foarte mult nici pe parcursul dimineții de MARȚI, cu aceleași valori de temperatură și distribuție ca în prima zi, singura schimbare notabilă fiind valorile ușor pozitive (2-3 grade) de prin Banat și Crișana.

De MIERCURI începe să se încălzească, astfel că doar prin zonele montane mai avem parte de minime negative (-2, –3 grade), în timp ce în restul țării ne vom situa la valori de 3 – 5, 6 grade, cu 7 –8 grade prin nordul Crișanei și vestul Maramureșului, respectiv nordul Dobrogei.

Dimineața zilei de JOI vine cu temperaturi și de 12 – 13 grade prin Banat, respectiv 7 –9 grade în restul țării, cu excepția Transilvaniei, Maramureșului, nordului Moldovei, unde ne vom opri la 4 – 5 grade. La munte minimele se vor situa la valori apropiate sau ușor peste 0 grade (1 – 2 grade).

Situația nu se schimbă foarte mult nici VINERI, pentru ca WEEKENDUL să aducă la nivelul întregii țări minime de peste 10, 11 grade.

Temperaturi maxime:

Ziua de LUNI aduce temperaturi mai degrabă modeste pentru data din calendar, 8 – 10, 11 grade în cea mai mare parte a țării, cu 3 – 5 grade prin zonele montane, nordul Transilvaniei, Maramureș, în timp ce pe creste vom avea valori diurne negative (-2, –3 grade).

MARȚI deja mai câștigăm câteva grade, astfel că maximele urcă, la nivelul întregii țări, la 14 – 16, 17 grade, cu 7 –9 grade la munte. Mai punem un grad-două și MIEERCURI și vorbim de 18 – 20, 21 de grade la nivelul întregii țări (10 – 12 grade la munte).

Ziua de JOI vine cu o răcire prin Banat, sudul Crișanei, Oltenia, vestul și nordul Munteniei, Dobrogea, regiuni unde maximele nu mai trec de 10 – 12 grade, aceleași valori urmând să le avem și în zonele montane (5 – 6 grade pe creste). În sudul și estul Munteniei, Moldova, vestul extrem al Banatului, nordul Crișanei, Transilvania și Maramureș maximele zilei de joi urcă spre 15 – 17 grade, cu un posibil vârf de 19 – 20 de grade în nordul extrem al Moldovei.

WEEKENDUL aduce temperaturi din ce în ce mai mari, VINERI cuprinse între 22 – 24 de grade în cea mai mare parte a țării, doar prin Transilvania și Maramureș urmând să ne oprim la 18 – 20 de grade. La munte se vor atinge și 13 – 15 grade.

Ziua de SÂMBĂTĂ împarte țara în două: zonele montane, nordul Banatului, Crișana, Maramureș, Transilvania ne limităm la maxime de 11 – 13 grade, cu 7 – 8 crestele montane. Prin Oltenia, Moldova avem parte de 20 – 22 de grade, pentru ca în Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea să vorbim de o zi autentică de vară, cu maxime spre 25 – 27 de grade.

Încheiem săptămâna cu o răcire semnificativă în nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, estul Banatului, Crișanei, zonele montane, regiuni unde abia mai atinge 6 – 8 grade (pe crestele montane vom avea maxime negative, –1, –2 grade), în timp ce prin restul Banatului, Crișanei, sudul Moldovei și Oltenia mercurul din termometre ajunge la 11 – 13 grade. Mult mai bine stau Muntenia și Dobrogea, regiuni unde maximele se vor situa la 18 – 20 de grade.

Precipitații:

Noaptea de duminică spre luni și ziua de LUNI aduc ninsori slabe prin zonele montane, dar, izolat, și prin Crișana, Transilvania. Ploi slabe sunt posibile prin Banat și sudul Moldovei.

Seara zilei de MARȚI aduce condiții de ploi, lapoviță și ninsori prin nordul extrem al Orientalilor, precipitații care rămân de interes și în prima parte a zilei de MIERCURI în aceleași zone.

Odată cu ziua de JOI, avansul unui ciclon mediteraneean aduce ploi prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, Maramureș, Transilvania, Dobrogea și, izolat, prin nordul Moldovei. Prin Oltenia, sudul Banatului și Meridionali (unde vorbim și de ninsori) se pot acumula și 10 – 15 l/mp.

VINERI avem parte de ploi slabe prin Orientali, nordul Transilvaniei și Maramureș, pentru ca WEEKENDUL să aducă multe precipitații.

SÂMBĂTĂ ploile sunt prezente prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, zonele montane și Banat. Cantitățile cele mai mari le vom avea în Maramureș și nordul Orientalilor (10 – 15 l/mp).

DUMINICĂ precipitațiile traversează toată țara de la V la E. Vor fi ploi, moderate cantitativ chiar (prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei se pot acumula și 10 – 15, 20 de l/mp). Prin zonele montane, dar și prin Maramureș sunt condiții și de lapoviță și ninsori.

Va fi o săptămână cu precipitații la nivelul întregii țări, dar cele mai importante cantități le vor primi doar cei din Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane, Transilvania,Oltenia,  regiuni unde se pot acumula 15 – 20, 30 de l/mp.

Din păcate, Muntenia, Moldova, Dobrogea, regiuni care deja suferă din cauza secetei nu vor primi un aport semnificativ de precipitații nici săptămâna următoare, vorbim de doar 2 – 3, izolat 5 l/mp.

Deși suntem deja în Aprilie, ninsorile nu vor lipsi din peisaj. Mai ales la munte (10 – 15, 20 mm) dar și prin Transilvania, Maramureș, Crișana, nordul Moldovei, astfel că la finalul zilei de luni este posibil să avem parte de un strat efemer de zăpadă (1 – 2 cm) și prin aceste regiuni, nu doar la munte.

Citește Romania24.ro pe Google News

Sursa: http://prognozemeteo.ro/2021/09/05/vremea-saptamanala-06-12-septembrie-2021/

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Viitorul universităților tehnice se discută la Cluj-Napoca. Evenimentul este moderat de profesorul Mircea Miclea

Publicat

mircea miclea evemiment cluj1.jpg

Vineri, 26 aprilie, are loc la Cluj-Napoca evenimentul „Viitorul universităților tehnice”, inițiat și moderat de Mircea Miclea.

Scopul evenimentului este de a propune  scenarii de construcție a unui viitor mai bun pentru universitățile tehnice.

Viitorul universităților tehnice se discută la Cluj-Napoca. Evenimentul este moderat de profesorul Mircea Miclea

„Dacă suntem trei, suntem un colegiu, spuneau profesorii din universități medievale, ca să arate că…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Comunicat Mircea Hava: O victorie pentru agricultori – reguli mai simple la nivelul Uniunii Europene 

Publicat

comunicat mircea hava: o victorie pentru agricultori – reguli mai

Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației. Grupul PPE, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, salută simplificarea și relaxarea normelor Politicii Agricole Comune, ca urmare a votului de ieri, din plenul Parlamentului European.  

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT rutier la Alba Iulia. Două autovehicule s-au lovit, în zona Dedeman

Publicat

accident rutier la alba iulia. două autovehicule s au lovit, în

Un accident rutier s-a produs joi, în jurul orei 09:50, în zona Dedeman din Alba Iulia. Din primele informații, în evenimentul rutier au fost implicate două autovehicule. 

Pompierii intervin cu...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Proiectul USR care SCURTEAZĂ durata proceselor în instanță a devenit LEGE

Publicat

ciocan scaled e1675411251414.jpg

Proiectul USR care scurtează durata proceselor în instanță a devenit lege. El a fost adoptat joi în Camera Deputaților.

„Legea USR care prevede repartizarea digitalizată a experților judiciari și ar putea să scurteze durata unui proces chiar și cu un an-doi a fost adoptată, astăzi, în Camera Deputaților. În acest moment, sunt procese care durează doi, trei, patru ani doar pentru că expertiza necesară în dosar este întârziată și cu un an de zile. Se…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe