EVENIMENT
Prognoza meteo pentru 04 – 10 aprilie. Două anotimpuri într-o săptămână: de la iarnă trecem direct la vară!
Ne așteaptă o săptămână extrem de capricioasă. La început vremea va fi mult mai rece, cu ninsori chiar prin multe zone. Apoi vin ploile și se va încălzi semnificativ. Temperaturile din weekend vor face să avem zile autentice de vară.
Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 4 – 10 aprilie 2022:
Context sinoptic:
– Săptămâna care urmează va fi caracterizată, din punct de vedere al distribuției centrilor barici, de o dominare a unui regim de presiune scăzută care, mai ales începând cu ziua de marți, își va extinde talvegul unui ciclon islandez (cu centrul baric Mirella poziționat în zona Scandinaviei) inclusiv spre regiunea țării noastre.
Odată cu avansul acestui câmp de presiune scăzută, spre țara noastră, dinspre V, NV vor veni și fronturi atmosferice, un front de ocluziune marți, unul cald miercuri și unul rece pe parcursul zilei de joi.
Din punct de vedere al circulației atmosferice, începem săptămâna cu o circulație NV – SE, care va aduce spre țara noastră, pe parcursul zilelor de luni și marți un aer polar continental foarte rece, cu abateri termice, la 850 hPa, și de –10, –12 grade sub normalul perioadei. Începând de miercuri trecem pe o circulație atlantică (V – E), ceea ce va aduce spre țara noastră aer mai cald, astfel că vineri și sâmbătă vorbim de abateri termice și cu 8, 10 grade peste normal.
Încheiem săptămâna cu o nouă schimbare a maselor de aer, revenirea la o circulație NV – SE readuce țara noastră în sector rece, cu abateri negative de –6, –8 grade sub normalul perioadei.
Temperaturi minime:
Ziua de LUNI vine cu minime negative prin nordul și centrul Moldovei (-1, –2 grade), Banat, Crișana, nordul Olteniei (-0 spre –2 grade), Transilvania; Maramureș (-3, –5 grade), în timp ce prin zonele montane (mai ales pe creste), ne apropiem de pragul de ger, cu –8, –10 grade. Prin restul Olteniei, sudul Moldovei, Muntenia și Dobrogea vor avea parte de temperaturi minime ușor pozitive, spre 2 – 3 grade.
Lucrurile nu se schimbă foarte mult nici pe parcursul dimineții de MARȚI, cu aceleași valori de temperatură și distribuție ca în prima zi, singura schimbare notabilă fiind valorile ușor pozitive (2-3 grade) de prin Banat și Crișana.
De MIERCURI începe să se încălzească, astfel că doar prin zonele montane mai avem parte de minime negative (-2, –3 grade), în timp ce în restul țării ne vom situa la valori de 3 – 5, 6 grade, cu 7 –8 grade prin nordul Crișanei și vestul Maramureșului, respectiv nordul Dobrogei.
Dimineața zilei de JOI vine cu temperaturi și de 12 – 13 grade prin Banat, respectiv 7 –9 grade în restul țării, cu excepția Transilvaniei, Maramureșului, nordului Moldovei, unde ne vom opri la 4 – 5 grade. La munte minimele se vor situa la valori apropiate sau ușor peste 0 grade (1 – 2 grade).
Situația nu se schimbă foarte mult nici VINERI, pentru ca WEEKENDUL să aducă la nivelul întregii țări minime de peste 10, 11 grade.
Temperaturi maxime:
Ziua de LUNI aduce temperaturi mai degrabă modeste pentru data din calendar, 8 – 10, 11 grade în cea mai mare parte a țării, cu 3 – 5 grade prin zonele montane, nordul Transilvaniei, Maramureș, în timp ce pe creste vom avea valori diurne negative (-2, –3 grade).
MARȚI deja mai câștigăm câteva grade, astfel că maximele urcă, la nivelul întregii țări, la 14 – 16, 17 grade, cu 7 –9 grade la munte. Mai punem un grad-două și MIEERCURI și vorbim de 18 – 20, 21 de grade la nivelul întregii țări (10 – 12 grade la munte).
Ziua de JOI vine cu o răcire prin Banat, sudul Crișanei, Oltenia, vestul și nordul Munteniei, Dobrogea, regiuni unde maximele nu mai trec de 10 – 12 grade, aceleași valori urmând să le avem și în zonele montane (5 – 6 grade pe creste). În sudul și estul Munteniei, Moldova, vestul extrem al Banatului, nordul Crișanei, Transilvania și Maramureș maximele zilei de joi urcă spre 15 – 17 grade, cu un posibil vârf de 19 – 20 de grade în nordul extrem al Moldovei.
WEEKENDUL aduce temperaturi din ce în ce mai mari, VINERI cuprinse între 22 – 24 de grade în cea mai mare parte a țării, doar prin Transilvania și Maramureș urmând să ne oprim la 18 – 20 de grade. La munte se vor atinge și 13 – 15 grade.
Ziua de SÂMBĂTĂ împarte țara în două: zonele montane, nordul Banatului, Crișana, Maramureș, Transilvania ne limităm la maxime de 11 – 13 grade, cu 7 – 8 crestele montane. Prin Oltenia, Moldova avem parte de 20 – 22 de grade, pentru ca în Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea să vorbim de o zi autentică de vară, cu maxime spre 25 – 27 de grade.
Încheiem săptămâna cu o răcire semnificativă în nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, estul Banatului, Crișanei, zonele montane, regiuni unde abia mai atinge 6 – 8 grade (pe crestele montane vom avea maxime negative, –1, –2 grade), în timp ce prin restul Banatului, Crișanei, sudul Moldovei și Oltenia mercurul din termometre ajunge la 11 – 13 grade. Mult mai bine stau Muntenia și Dobrogea, regiuni unde maximele se vor situa la 18 – 20 de grade.
Precipitații:
Noaptea de duminică spre luni și ziua de LUNI aduc ninsori slabe prin zonele montane, dar, izolat, și prin Crișana, Transilvania. Ploi slabe sunt posibile prin Banat și sudul Moldovei.
Seara zilei de MARȚI aduce condiții de ploi, lapoviță și ninsori prin nordul extrem al Orientalilor, precipitații care rămân de interes și în prima parte a zilei de MIERCURI în aceleași zone.
Odată cu ziua de JOI, avansul unui ciclon mediteraneean aduce ploi prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, Maramureș, Transilvania, Dobrogea și, izolat, prin nordul Moldovei. Prin Oltenia, sudul Banatului și Meridionali (unde vorbim și de ninsori) se pot acumula și 10 – 15 l/mp.
VINERI avem parte de ploi slabe prin Orientali, nordul Transilvaniei și Maramureș, pentru ca WEEKENDUL să aducă multe precipitații.
SÂMBĂTĂ ploile sunt prezente prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, zonele montane și Banat. Cantitățile cele mai mari le vom avea în Maramureș și nordul Orientalilor (10 – 15 l/mp).
DUMINICĂ precipitațiile traversează toată țara de la V la E. Vor fi ploi, moderate cantitativ chiar (prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei se pot acumula și 10 – 15, 20 de l/mp). Prin zonele montane, dar și prin Maramureș sunt condiții și de lapoviță și ninsori.
Va fi o săptămână cu precipitații la nivelul întregii țări, dar cele mai importante cantități le vor primi doar cei din Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane, Transilvania,Oltenia, regiuni unde se pot acumula 15 – 20, 30 de l/mp.
Din păcate, Muntenia, Moldova, Dobrogea, regiuni care deja suferă din cauza secetei nu vor primi un aport semnificativ de precipitații nici săptămâna următoare, vorbim de doar 2 – 3, izolat 5 l/mp.
Deși suntem deja în Aprilie, ninsorile nu vor lipsi din peisaj. Mai ales la munte (10 – 15, 20 mm) dar și prin Transilvania, Maramureș, Crișana, nordul Moldovei, astfel că la finalul zilei de luni este posibil să avem parte de un strat efemer de zăpadă (1 – 2 cm) și prin aceste regiuni, nu doar la munte.
Citește Romania24.ro pe Google News
Sursa: http://prognozemeteo.ro/2021/09/05/vremea-saptamanala-06-12-septembrie-2021/
Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo
EVENIMENT
Cum a încercat un minor din Alba să jefuiască o sală de păcănele. A intrat mascat și înarmat cu un cuțit și un baston telescopic
La doar 17 ani, Ioan L., un minor din Șugag va fi judecat pentru tentativă de tâlhărie calificată. Asta după ce a încercat să jefuiască o sală de păcănele. Fapta s-a petrecut în vara lui 2024, iar recent tânărul a fost trimis în judecată.
Mai exact, dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară în data de 30 octombrie. Acesta va fi judecat de magistrații din Sebeș.
Minorul a vrut…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cazinourile și industria luxului: Cum reușește marketing-ul premium să atragă jucătorii de elită (P)
Când te gândești la cazinouri de lux, probabil îți vine în minte imaginea aia clasică din filmele cu spioni sau mafie: săli mari, pline de oameni bine îmbrăcați, candelabre de cristal, mese de joc unde se învârt bani grei și un aer general de opulență. Totul e făcut să te atragă, să te facă să vrei să intri și să te pierzi acolo. Dar de ce sunt cazinourile astea atât de tentante pentru cei care au bani mulți de cheltuit? Nu e doar din cauza strălucirii. E mult mai…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia primește finanțare prin PNRR pentru modernizarea unui centru de cercetare
Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se numără printre cele 17 universități din țară care vor beneficia de finanțări pentru construcția sau modernizarea infrastructurii universitare, în urma a două apeluri de proiecte din cadrul PNRR.
După evaluarea tehnică și financiară, proiectul Modernizarea și reabilitarea Centrului de cercetare și studii Gaudeamus din cadrul Universității „1 Decembrie 1918”…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Comunicat PNL Alba: Programul de guvernare al PNL este o formă de respect la adresa României și a românilor (P)
PNL a lansat public programul de guvernare al partidului pentru următorii ani, un document strategic care privește continuarea dezvoltării României într-un context extern complicat și dinamic. România este în acest moment sub asaltul unor măsuri care sprijină nemunca, lipsa transparenței instituționale și deciziile discreționare. Având o puternică vocație democratică, PNL înțelege să ofere României un climat în care să creștem capacitatea administrativă a statului român,…
Citește mai mult pe Alba24.ro