Connect with us

EVENIMENT

Prognoza meteo pentru 26 aprilie–02 mai 2021. Paște cu temperaturi de vară!

Publicatoua

Săptămâna Mare pentru creștinii ortodocși, cea care ne duce spre marea sărbătoare a Învierii Domnului, aduce o vreme cu alternanțe importante. Astfel, inclusiv la nivel sinoptic trecem foarte rapid de la dominația unor centri barici de presiune ridicată (anticiclonică) la avansul unor nuclee depresionare dinspre Mediterana care vor aduce și precipitații.

Aceeași alternanță o vom vedea și la nivelul maselor de aer, astfel că, la începutul săptămânii avem parte de o nouă coborâre de aer polar maritim (pe direcție NV – SE), care ne va menține într-un regim termic mai rece decât normal, pentru ca, începând de joi, dinspre N Africii să urce spre țara noastră (direcție de deplasare SV – NE) o masă de aer tropical care va aduce temperaturi de vară, mai ales în ultima zi din aprilie.

Luni, 26 aprilie:

– Minimele nopții au valori cuprinse, la nivelul întregii țări, între 4 – 6, 7 grade, cu ceva valori ușor mai ridicate, spre 9 – 10 grade, în NE extrem al Dobrogei. În zonele montane nu trecem de 1 – 3 grade, iar pe creste putem avea valori negative, de la –1 spre –3 grade.

Dacă prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea avem maxime de 18 – 20 de grade (valori normale pentru data din calendar), în nordul și centrul Moldovei, prin Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana vorbim de maxime sub ceea ce ar trebui, cu doar 10 – 12, 13 grade. În zonele montane va fi frig, cu doar 6 – 8 grade, iar pe creste doar 2 – 3 grade.

Precipitații sunt așteptate prin sudul Banatului, prin Transilvania, prin zonele montane, prin Muntenia și Dobrogea. Vor fi ploi, cu excepția zonelor montane unde predomină ninsorile. Cantități mai importante se pot atinge în nordul Moldovei și al Orientalilor (7 – 10 l/mp).

Marți, 27 aprilie:

– Minimele pleacă de la valori de –1 spre 1 grad prin nordul Transilvaniei, Maramureș, zonele montane (cu –7, –9 grade pe crestele Orientalilor), în timp ce prin nordul și centrul Moldovei, nordul Banatului, Crișana se ating 4 – 5 grade. În sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei valorile de temperatură de peste noapte ajung la 7 – 9, 10 grade.

Maximele mai pierd câte un grad, două, la nivelul întregii țări, astfel că la nivelul întregii țări vorbim de temperaturi de doar 11 – 13 grade. Ceva mai cald va fi prin Banat, Oltenia, sudul Munteniei și al Dobrogei, unde mercurul din termometre urcă spre 14 – 16 grade. În zonele montane nu vorbim de valori mai mari de 6 – 8 grade, cu 2 – 3 grade pe creste.

Precipitațiile sunt prezente în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, regiuni unde se pot acumula și 5 – 10 l/mp. Vor fi ploi, cu excepția zonelor montane unde predomină ninsorile.

Miercuri, 28 aprilie:

– Noaptea de marți spre miercuri aduce minime de 7 – 9, 10 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția nordului și centrului Moldovei, unde ne oprim la 2 – 3 grade, respectiv zonele montane, unde avem valori de la –1 spre 1 grad.

Maximele rămân sub normalul perioadei, cu valori de 10 – 12, 13 grade prin bună parte din Oltenia, nordul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, pentru ca în restul zonelor țării să ajungem la 15 – 17 grade, posibil un 18 – 20 de grade prin sudul extrem al Munteniei, Transilvania, și Crișana. În zonele montane se ating 6 – 8 grade, cu 2- 3 grade pe creste.

Precipitațiile sunt prezente în cea mai mare parte a țării, cu excepția nordului centrului Moldovei. Cantități mai importante (5 – 10 l/mp) sunt posibile prin Meridionali, nordul Olteniei, Apuseni.

Vor fi ploi, cu excepția zonelor montane, unde în prima parte a zilei avem parte și de lapoviță și ninsori.

Joi, 29 aprilie:

– La nivelul întregii țări, minimele vor fi cuprinse între 7 și 9, 10 grade (prin Crișana și Banat sunt posibile chiar valori de 11 grade), în timp ce în zonele montane dar și deluroase din Muntenia și Moldova ne oprim la 4 – 6 grade, cu 1 – 3 grade pe creste.

Se încălzește semnificativ peste zi, astfel ca se vor atinge maxime de 19 – 21, 22 de grade în cea mai mare parte a țării, iar prin Banat sunt posibile chiar și 23 – 24 de grade. Și în zonele montane cresc temperaturi, ajungem la 14 – 15 grade, cu 7 – 9 grade pe creste.

Condiții de precipitații slabe avem prin bună parte din țară, dar cantități ceva mai mari (10 – 15 l/mp) sunt posibile prin Crișana și Maramureș. Vor fi ploi însoțite și de tot alaiul de fenomene convective (descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, grindină de mici și medii dimensiuni).

Vineri, 30 aprilie:

– Dacă prin Banat și Crișana minimele ajung chiar la valori de 14 – 16 grade, în restul țării minimele nopții nu urcă mai sus de 9 – 11, 12 grade, Pe crestele montane ne oprim la 2 – 4 grade.

Vorbim de o zi în care am putea atinge primele maxime de vară la nivelul țării noastre, asta prin sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, regiuni unde mercurul din termometre ajunge la 25 – 26 de grade. În restul țării vorbim de valori de 21 – 23 de grade, cu 14 –1 6 grade prin zonele montane (5 – 7 grade pe creste):

Ploile continuă în cea mamare parte a țării, cu excepția SE Olteniei, Muntenia și Dobrogea. Cantități de 10 – 20 de l/mp sunt posibile prin Apuseni, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și sudul Moldovei. Vor fi ploi și furtuni care pot deveni chiar periculoase.

Sâmbătă, 01 mai:

– Prima zi din ultima lună de primăvară aduce maxime de 18 – 20 de grade prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana. În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea vom avea valori de 21 – 23 de grade.

NU scăpăm de ploi, avem parte de ele la nivelul întregii țări, iar prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Crișana, Maramureș , Transilvania se pot acumula și 15 – 20 l/mp.

Duminică 02 mai:

– Ziua de Paște vine cu temperaturi de 18 – 20, 21 de grade la nivelul întregii țări, iar prin zonele montane se vor atinge 10 – 12 grade (3 – 5 grade pe creste).

Ploi slave sunt posibile mai ales prin sudul extrem al Olteniei și Munteniei, dar și nordul Moldovei (sub 1 l/mp).

Ne așteaptă o săptămână ce poate aduce cantități de precipitații în jurul a 20 – 30 de l/mp prin Oltenia, Maramureș, nordul Transilvaniei, Apuseni, Meridionali, în timp ce în restul țării nu se vor putea depăși 5 – 10, izolat 15 l/mp.

Prin zonele montane continuă și ninsorile, mai ales în primele zile ale săptămânii, astfel că se mai pot acumula un 5 – 10 mm de omăt, în timp ce pe crestele montane se pot acumula și 13 – 15 mm.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

O prahoveancă și-a găsit sfârşitul în urma unui accident stupid

Publicat

Accident mortal stupid în județul Prahova, în weekend.

Polițiștii Secţiei nr. 10 de Poliţie Valea Călugărescă au fost sesizați că o femeie din Berceni, în vârstă de 65 de ani, este inconștientă în curtea casei.

La faţa locului s-au deplasat polițiștii, dar şi un echipaj medical care a constatat decesul persoanei.

Din cercetări a rezultat faptul că femeia ar fi urcat pe o scară pentru a întinde rufe.

Cu ocazia cercetării la fața locului și examinării vizuale a trupului neînsuflețit s-a constatat că nu prezintă alte leziuni decât cele produse în urma dinamicii căzăturii, iar cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Prahova pentru necropsie şi stabilirea cauzei decesului.

S-a întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident între două localităţi din Dolj. Un șofer s-a dat peste cap cu mașina

Publicat

Poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Oraşului Segarcea au fost sesizaţi cu privire la faptul că pe DJ 561 a avut loc, luni, un accident rutier.

La faţa locului s-au deplasat poliţiştii care au stabilit că un bărbat de 31 de ani, din Segarcea, care conducea un autoturism DJ 561, între localităţile Segarcea şi Cerăt, s-a răsturnat cu autoturismul.

În urma evenimentului rutier, bărbatul, care era singur în autoturism, a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, fiind conştient şi cooperant.

Șoferul a fost testat cu aparatul alcotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvarşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă iar cercetările sunt continuate pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incident într-o școală din București. Un dulap a căzut peste un copil

Publicat

Sursă foto: Arhivă

Un copil a ajuns la spital după ce un dulap i-a căzut peste picior. Incidentul s-a produs luni la Școala nr. 206.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar incidentul s-a petrecut înainte de începerea cursurilor.

Elevul a intrat în sala de clasă, iar învățătoarea era în dreptul ușii. În acel moment, dulapul a căzut peste piciorul elevului, au anunțat autoritățile.

A fost apelat serviciul de ambulanță, iar mama este cu copilul, au precizat reprezentanții ISMB. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Alerte meteo de vreme severă în toată țara

Publicat

Meteorologii au anunțat că se strică vremea și au instituit două avertizări cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și de intensificări susținute ale vântului. Acestea sunt valabile până marți.

Meteorologii au redactat două coduri galbene. Primul intră în vigoare la ora 15.00 și vizează 14 județe din partea de vest a țării. Până marți, la ora 6.00, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și, pe arii restrânse, 35…50 l/mp, îndeosebi în Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali.

Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55…60 km/h și în special în zona montană înaltă peste 70…80 km/h, iar în timpul ploilor, trecător va lua aspect de vijelie.

Cel de al doilea cod galben va fi valabil marți, în intervalul 6.00-23.00, în toată țara. Specialiștii spun că vântul va avea intensificări susținute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50…60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70…80 km/h. La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăși 80…100 km/h.

Zonele afectate sunt Munții Apuseni, nordul Carpaților Orientali, nordul și nord-vestul teritoriului

În Munții Apuseni, în zona Carpaților Orientali și în nordul și nord-vestul teritoriului (județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț) va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

La munte, la peste 1800 m altitudine, vor fi şi precipitaţii mixte. MEDIAFAX

Citește mai departe