Connect with us

EVENIMENT

Prognoza meteo pentru a doua jumătate a lunii august. Când se mai răcorește si care sunt zonele vizate de ploi

PublicatVremea va avea variaţii semnificative pe parcursul următoarelor două săptămâni (17 – 30 august), cu o medie a valorile termice diurne de cel mult 32 de grade Celsius, în regiunile Moldovei şi Olteniei, şi de 33 de grade în Muntenia, în timp ce probabilitatea pentru apariţia precipitaţiilor se va menţine ridicată în această săptămână, precum şi spre sfârşitul lunii august, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meterorologie (ANM), valabilă pentru perioada 17 – 30 august.

În zona Banatului, regimul termic diurn în intervalul de prognoză va prezenta variaţii semnificative. În primele două zile vremea va fi călduroasă, iar media temperaturilor maxime va fi de 30 de grade. În 19 şi 20 august se va răci, astfel maximele la nivelul regiunii vor fi de 24 – 26 de grade, caracterizând o vreme răcoroasă. După acest interval, valorile termice diurne vor fi apropiate de normalul climatologic, media acestora urmând să oscileze între 28 şi 31 de grade Celsius. Media valorilor minime de temperatură va fi cuprinsă între 15 şi 18 grade. În 18 şi 19 august, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi vor fi averse, local, însemnate cantitativ. După acest interval probabilitate pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalul 23 – 25 august şi, din nou, spre finalul lunii.

În Crişana, intervalul va debuta cu vreme călduroasă la câmpie, media temperaturilor maxime urmând să fi apropiată de 30 de grade. Ulterior pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se va răci, iar media regională a temperaturilor maxime va scădea la 24 – 26 de grade. După acest interval, se va încălzi, iar până la finalul intervalului, cu mici variaţii, media valorilor maxime va fi cuprinsă între 27 şi 30 de grade. Media valorilor minime de temperatură va fi cuprinsă între 14 şi 17 grade. În intervalul 18 – 20 august vor fi averse local însemnate cantitativ, iar ulterior probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalul 23 – 25 august şi spre finalul lunii.

În Transilvania, media regională a temperaturilor maxime va fi cuprinsă, în general, între 26 şi 29 de grade, cu cele mai scăzute valori în intervalul 19 – 21 august şi în jurul datei de 25 august. Zile călduroase în zona joasă a regiunii, cu maxime în jur de 30 de grade vor fi în 18 august, 23 august şi după 27 august. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative pe parcursul celor două săptămâni de prognoză şi se vor situa, în medie, între 12 şi 15 grade. Probabilitatea pentru averse pe arii mai extinse va fi mai ridicată în intervalul 18 – 20 august şi în jurul datei de 24 august. În restul intervalului, fenomene asociate instabilităţii vor fi pe arii mai restrânse îndeosebi în zonele montane.

În Maramureş, la începutul intervalului, media valorilor termice diurne va fi în jur de 28 de grade, însă în perioada 19 – 21 august pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice se va răci uşor până spre maxime de 25 – 26 de grade. Ulterior, regimul temperaturilor maxime va prezenta variaţii în jurul normelor climatologice. Pentru zilele de 22 şi 23 august şi spre finalul lunii sunt prognozate maxime termice în jur de 28 de grade, iar în restul intervalului, media acestora va fi de 26 de grade. Media temperaturile minime pe parcursul întregului interval, va fi cuprinsă între 14 şi 16 grade. Averse pe arii mai extinse sunt prognozate în intervalul 18 – 20 august şi în jurul datei de 24 august. În restul intervalului, fenomene asociate instabilităţii vor fi pe arii mai restrânse.

În Moldova, în cea mai mare parte a intervalului, vremea va fi călduroasă, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 30 – 32 de grade. Tendinţa valorilor minime de temperatură va fi de creştere uşoară în prima săptămână, de la o medie de 14 – 15 grade, până spre 17 – 18 grade, iar pentru a doua săptămână sunt prognozate minime în jur de 16 grade. Regimul pluviometric se va menţine în general deficitar, dar probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în 20 şi 21 august şi în jurul datei de 24 august.

În Dobrogea, până în 21 august, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel media temperaturilor maxime va creşte treptat spre 30 – 31 de grade. Ulterior acestei date nu vor fi variaţii semnificative, iar până spre finalul lunii august, vremea va fi călduroasă, cu o medie regională a temperaturilor maxime în jur de 30 de grade. Temperaturile minime vor avea o evoluţie asemănătoare. În primele zile, tendinţa va fi de creştere, de la o medie de 16 – 17 grade, până spre 20 de grade în ziua de 22 august, iar apoi se va înregistra o scădere uşoară, la 19 grade, valoare medie ce se va menţine până la sfârşitul intervalului. Ploi de scurtă durată vor fi posibile în jurul datei de 20 august şi după data de 24 august.

În Muntenia, deşi vor fi unele variaţii în evoluţia valorilor termice diurne, vremea va fi călduroasă pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, chiar caniculară, pe arii restrânse în zonele de câmpie. Media valorilor maxime, va fi cuprinsă între 30 şi 33 de grade, cele mai ridicate temperaturi urmând să se înregistreze în 22 şi 23 august, dar şi după data de 27 august. Temperaturile minime vor fi în jur de 15 grade în primele două zile, apoi vor creşte uşor spre 16 – 18 grade, medie ce se va menţine fără variaţii importante până la finalul celor două săptămâni de prognoză. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în perioada 19 – 21 august şi în jurul datei 24 august.

În Oltenia, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a intervalului de prognoză. Media regională a valorilor maxime va fi de 30 – 32 de grade, cu excepţia zilelor de 19 şi 20 august, când va scădea la 28 de grade. Media temperaturilor minime se va menţine fără variaţii importante în jurul valorii de 17 grade. Vor fi averse în intervalul 18 – 20 august, iar în restul intervalului doar pe arii restrânse şi cu o probabilitate mai mare în jurul datei de 24 august.

La munte, până la finalul lunii august, nu sunt prognozate variaţii semnificative în regimul temperaturii. Valorile termice maxime, mediate la nivelul zonei, vor fi de 18 – 20 de grade, iar minimele în jur de 11 grade Celsius. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în intervalul 18 – 21 august şi în jurul datei de 24 august când aversele vor fi local însemnate cantitativ. AGERPRES

EVENIMENT

Produse mai ieftine pentru studenți și pensionari la o piață care va fi deschisă sâmbătă în Sectorul 2 al Capitalei

Publicat

piata tarabe

Primăria Sectorului 2 anunţă că va deschide, sâmbătă, 19 septembrie, prima piaţă dedicată “exclusiv produselor româneşti ieftine pentru pensionari şi studenţi”, pe strada Cremeniţa nr. 15 din Cartierul Colentina.

Potrivit unui comunicat al primăriei de sector, pensionarii din Sectorul 2, pe baza talonului de pensie, vor beneficia de o reducere de 26% la produsele care se vând în această piaţă.

De asemenea, studenţii care învaţă în Sectorul 2 beneficiază de o reducere de 15% la produsele cumpărate, pe baza carnetului de student, precizează sursa citată.

Piaţa va fi deschisă sâmbătă, începând cu ora 11,00. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Londra anulează focurile de artificii de Anul Nou din cauza pandemiei de coronavirus

Publicat

Focurile de artificii organizate la Londra la trecerea dintre ani au fost anulat, deoarece primarul capitalei britanice consideră că pandemia de coronavirus împiedică adunarea unui număr atât de mare de spectatori, relatează AFP.

“Nu va avea loc niciun foc de artificii în seara de Anul Nou”, “nu ne putem permite să avem o adunare atât de mare de persoane”, a declarat vineri Sadiq Khan, primarul laburist al capitalei britanice, pentru radioul privat LBC.

În schimb, autorităţile lucrează pentru a crea un eveniment “de care oamenii se pot bucura în confortul şi siguranţa locuinţei, la televizor”, a adăugat el.

“Nu se va întâmpla nimic în oraş”, a continuat el, evitând astfel ca londonezii să cadă pradă tentaţiei de a încălca regula care interzice adunările mai mari de şase persoane.

Marea Britanie este ţara europeană cu cel mai mare număr de decese provocate de pandemia de COVID-19 – peste 41.600 de morţi.AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Grav accident rutier în Suceava. Un autoturism scăpat de sub control s-a izbit de un cap de pod. O persoană, a decedat

Publicat

Un grav accident a avut loc vineri seara în mununicipiul Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava. O persoană, a decedat. Din primele date un șofer a pierdut controlul asupra direcției, iar autoturismul s-a izbit violent de un cap de pod.

Din primele verificări la fața locului,  șoferul a pierdut controlul direcției autoturismului condus în municipiul Câmpulung Moldovenesc și a lovit un cap de pod.

Potrivit ISU Suceava, la locul accidentului intervine modulul SMURD, cu sprijinul unui echipaj SAJ. Șoferul a fost găsit de echipajele medicale în stare de inconștiență. Este posibil să i se fi făcut rău în timp ce conducea, pentru că mașina s-a oprit în capul de pod, fara avarii majore.

Șoferul  în vârstă de 36 de ani, a pierdut controlul direcției autoturismului condus spre Sibiu și a lovit un cap de pod.

Cadrele medicale sosite la fața locului au aplicat manevre de resuscitare la locul accidentului. Din pacate, nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul acestuia.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ţigări de contrabandă în valoare de peste 250.000 lei, confiscate la frontiera de nord

Publicat

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei au confiscat la frontiera de nord a ţării, 25.948 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 256.800 lei, cantitate ce urma să fie transportă şi ulterior să fie comercializată pe piaţa neagră de desfacere din zonă, a precizat, vineri, într-un comunicat de presă, Iulia Stan, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

“Colegii noştri au observat un autoturism de teren Mitsubishi Pajero, cu număr de înmatriculare specific Marii Britanii, care se deplasa în viteză de la linia de frontieră spre interiorul ţării, pe direcţia localităţii Brodina, judeţul Suceava, fapt pentru care au fost efectuate semnalele regulamentare în vederea opririi pentru control. Deoarece şoferul a ignorat semnalele poliţiştilor de frontieră, s-a tras un foc de avertisment în plan vertical, conform prevederilor legale, însă nici de această data nu s-a oprit, fapt pentru care s-a pornit în urmărirea acestuia”, a precizat Iulia Stan.

După un timp, autoturismul de teren a fost descoperit abandonat pe un drum forestier, iar în interiorul acestuia au fost observate mai multe colete care conţineau ţigări din contrabandă. În urma inventarierii baxurilor, s-a constatat că acestea conţin 14.950 pachete ţigări în valoare de aproximativ 175.000 lei, cantitate ce a fost ridicată în vederea confiscării. Autoturismul în valoare de 7.000 lei, folosit la transportul ţigărilor, a fost indisponibilizat la sediul instituţiei până la finalizarea cercetărilor.

De asemenea, poliţiştii de frontieră au observat trei persoane care se deplasau de la linia de frontieră spre interiorul ţării, comuna Straja, transportând în spate colete voluminoase.

“Imediat, poliţiştii de frontieră au acţionat pentru reţinerea acestora, efectuând somaţiile legale prin voce, însă persoanele nu s-au oprit, au abandonat coletele şi au fugit spre teritoriul Ucrainei, întorcându-se pe teritoriul statului vecin. În cel mai scurt timp, au fost anunţate şi autorităţile ucrainene despre caz, în vederea cercetării în comun a evenimentului, care ulterior ne-au informat că au reţinut cele trei persoane, care erau cetăţeni ucraineni, şi au indisponibilizat un autoturism marca Volvo cu numere de Marea Britanie”, a spus Iulia Stan.

La faţa locului au fost descoperite opt baxuri cu ţigări de provenienţă ucraineană, care au fost transportate la sediul instituţiei, unde, în urma inventarierii a rezultat cantitatea de 7.998 pachete cu ţigări, în valoare de 46.800 lei.

Astfel, în ambele cazuri, se desfăşoară verificări în vederea identificării şi reţinerii şoferului autoturismului, precum şi pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, la final urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

De asemenea, poliţiştii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Halmeu, judeţul Satu Mare, au descoperit, vineri dimineaţă, şase colete cu ţigări de provenienţă ucraineană, care conţineau cantitatea de 3.000 pachete cu ţigări, în valoare de aproximativ 35.000 lei.

Potrivit aceleiaşi surse, în continuare, se desfăşoară cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă şi trecere frauduloasă a frontierei de stat, precum şi pentru depistarea persoanelor implicate în activitatea infracţională şi tragerea la răspundere a acestora. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate