Connect with us

EVENIMENT

Prognoza meteo pentru a doua jumătate a lunii august. Când se mai răcorește si care sunt zonele vizate de ploi

PublicatVremea va avea variaţii semnificative pe parcursul următoarelor două săptămâni (17 – 30 august), cu o medie a valorile termice diurne de cel mult 32 de grade Celsius, în regiunile Moldovei şi Olteniei, şi de 33 de grade în Muntenia, în timp ce probabilitatea pentru apariţia precipitaţiilor se va menţine ridicată în această săptămână, precum şi spre sfârşitul lunii august, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meterorologie (ANM), valabilă pentru perioada 17 – 30 august.

În zona Banatului, regimul termic diurn în intervalul de prognoză va prezenta variaţii semnificative. În primele două zile vremea va fi călduroasă, iar media temperaturilor maxime va fi de 30 de grade. În 19 şi 20 august se va răci, astfel maximele la nivelul regiunii vor fi de 24 – 26 de grade, caracterizând o vreme răcoroasă. După acest interval, valorile termice diurne vor fi apropiate de normalul climatologic, media acestora urmând să oscileze între 28 şi 31 de grade Celsius. Media valorilor minime de temperatură va fi cuprinsă între 15 şi 18 grade. În 18 şi 19 august, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi vor fi averse, local, însemnate cantitativ. După acest interval probabilitate pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalul 23 – 25 august şi, din nou, spre finalul lunii.

În Crişana, intervalul va debuta cu vreme călduroasă la câmpie, media temperaturilor maxime urmând să fi apropiată de 30 de grade. Ulterior pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se va răci, iar media regională a temperaturilor maxime va scădea la 24 – 26 de grade. După acest interval, se va încălzi, iar până la finalul intervalului, cu mici variaţii, media valorilor maxime va fi cuprinsă între 27 şi 30 de grade. Media valorilor minime de temperatură va fi cuprinsă între 14 şi 17 grade. În intervalul 18 – 20 august vor fi averse local însemnate cantitativ, iar ulterior probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalul 23 – 25 august şi spre finalul lunii.

În Transilvania, media regională a temperaturilor maxime va fi cuprinsă, în general, între 26 şi 29 de grade, cu cele mai scăzute valori în intervalul 19 – 21 august şi în jurul datei de 25 august. Zile călduroase în zona joasă a regiunii, cu maxime în jur de 30 de grade vor fi în 18 august, 23 august şi după 27 august. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative pe parcursul celor două săptămâni de prognoză şi se vor situa, în medie, între 12 şi 15 grade. Probabilitatea pentru averse pe arii mai extinse va fi mai ridicată în intervalul 18 – 20 august şi în jurul datei de 24 august. În restul intervalului, fenomene asociate instabilităţii vor fi pe arii mai restrânse îndeosebi în zonele montane.

În Maramureş, la începutul intervalului, media valorilor termice diurne va fi în jur de 28 de grade, însă în perioada 19 – 21 august pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice se va răci uşor până spre maxime de 25 – 26 de grade. Ulterior, regimul temperaturilor maxime va prezenta variaţii în jurul normelor climatologice. Pentru zilele de 22 şi 23 august şi spre finalul lunii sunt prognozate maxime termice în jur de 28 de grade, iar în restul intervalului, media acestora va fi de 26 de grade. Media temperaturile minime pe parcursul întregului interval, va fi cuprinsă între 14 şi 16 grade. Averse pe arii mai extinse sunt prognozate în intervalul 18 – 20 august şi în jurul datei de 24 august. În restul intervalului, fenomene asociate instabilităţii vor fi pe arii mai restrânse.

În Moldova, în cea mai mare parte a intervalului, vremea va fi călduroasă, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 30 – 32 de grade. Tendinţa valorilor minime de temperatură va fi de creştere uşoară în prima săptămână, de la o medie de 14 – 15 grade, până spre 17 – 18 grade, iar pentru a doua săptămână sunt prognozate minime în jur de 16 grade. Regimul pluviometric se va menţine în general deficitar, dar probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în 20 şi 21 august şi în jurul datei de 24 august.

În Dobrogea, până în 21 august, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel media temperaturilor maxime va creşte treptat spre 30 – 31 de grade. Ulterior acestei date nu vor fi variaţii semnificative, iar până spre finalul lunii august, vremea va fi călduroasă, cu o medie regională a temperaturilor maxime în jur de 30 de grade. Temperaturile minime vor avea o evoluţie asemănătoare. În primele zile, tendinţa va fi de creştere, de la o medie de 16 – 17 grade, până spre 20 de grade în ziua de 22 august, iar apoi se va înregistra o scădere uşoară, la 19 grade, valoare medie ce se va menţine până la sfârşitul intervalului. Ploi de scurtă durată vor fi posibile în jurul datei de 20 august şi după data de 24 august.

În Muntenia, deşi vor fi unele variaţii în evoluţia valorilor termice diurne, vremea va fi călduroasă pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, chiar caniculară, pe arii restrânse în zonele de câmpie. Media valorilor maxime, va fi cuprinsă între 30 şi 33 de grade, cele mai ridicate temperaturi urmând să se înregistreze în 22 şi 23 august, dar şi după data de 27 august. Temperaturile minime vor fi în jur de 15 grade în primele două zile, apoi vor creşte uşor spre 16 – 18 grade, medie ce se va menţine fără variaţii importante până la finalul celor două săptămâni de prognoză. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în perioada 19 – 21 august şi în jurul datei 24 august.

În Oltenia, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a intervalului de prognoză. Media regională a valorilor maxime va fi de 30 – 32 de grade, cu excepţia zilelor de 19 şi 20 august, când va scădea la 28 de grade. Media temperaturilor minime se va menţine fără variaţii importante în jurul valorii de 17 grade. Vor fi averse în intervalul 18 – 20 august, iar în restul intervalului doar pe arii restrânse şi cu o probabilitate mai mare în jurul datei de 24 august.

La munte, până la finalul lunii august, nu sunt prognozate variaţii semnificative în regimul temperaturii. Valorile termice maxime, mediate la nivelul zonei, vor fi de 18 – 20 de grade, iar minimele în jur de 11 grade Celsius. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în intervalul 18 – 21 august şi în jurul datei de 24 august când aversele vor fi local însemnate cantitativ. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

În București, purtarea măştii rămâne obligatorie pe o rază de 50 metri în jurul şcolilor

Publicat

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis, în şedinţa de sâmbătă, să menţină obligativitatea purtării măştii de protecţie pe o rază de 50 metri în jurul unităţilor de învăţământ pentru cei care staţionează în acest perimetru.

„A rămas purtarea obligatorie a măştii pe o distanţă de 50 de metri de către persoanele care staţionează în jurul şcolilor. Suplimentar a fost specificată o normă din Ordinul comun al ministrului Educaţiei şi Sănătăţii care legiferează că, la peste 2 la mie, orele de educaţie fizică vor avea loc doar în spaţiu deschis, fără purtarea măştii”, a spus subprefectul Capitalei Antonela Ghiţă, într-o declaraţie de presă.

Ea a menţionat că restul hotărârii CMBSU cuprinde prevederi din HG 932/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu 10 septembrie.

La nivelul Municipiului Bucureşti rata de incidenţă COVID-19 cumulată la 14 zile este, sâmbătă, de 2,33 la mia de locuitori. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Clipe de coșmar pentru două familii din Bucșani – Giurgiu. Un TIR a intrat într-o curte și apoi în casă

Publicat

Un accident rutier care se putea transforma într-o adevărată tragedie s-a prpodus, sâmbătă, în localtatea Bucșani din județul Giurgiu. Un TIR scăpat de sun control a ieșit de pe șosea, a pus la pământ un gard și a intrat efectiv într-o casă.

Potrivit ISU Giurgiu, două familii din localitatea Bucşani s-au speriat, sâmbătă dimineață, după ce un TIR le-a intrat în casă și în curte.

Nu au fost persoane rănite, însă o locuință a fost serios avariată.

Și gardul din lemn al casei vecine a fost distrus în urma impactului.

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Roata de Jos au asigurat măsurile PSI la locul evenimentului, deoarece au fost scurgeri de carburanți din rezervorul autotrenului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Alertă de vreme severă imediată: FURTUNI și vânt puternic în două județe

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis un mesaj de vreme severă imediată pentru localităț din județele Tulcea și Constanța.

Potrivit meteorologilor, până la ora 15:30 este în vigoare o avertizare cod galben de furtuni în zone din județul Tulcea.

Se vor semnala  frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, ploi ce ce vor depăsi 15 – 20 l/mp și grindină de mici dimensiuni.

Localități vizate: Sulina, Valea Nucarilor, Murighiol, Chilia Veche, Mahmudia, Nufăru, Beștepe, Crișan, C.A. Rosetti, Maliuc, Pardina.

De asemenea, un cod galben de vânt puternic este în vigoare până la ora 18.00, în județul Constanta. Sunt așteptate local și temporar intensificări ale vântului cu rafale de peste 55…65 km/h.

9 județe, sub avertizare meteo de vânt puternic

Reamintim că până la ora 17.00 este în vigoare o avertizare meteo de vânt puternic în nouă județe din sudul și centrul țării.

Vor fi intensificări ale vântului cu rafale de peste 55…60 km/h în județele: Alba, Călăraşi, Giurgiu, Teleroman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți și Vâlcea.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ample restricții de trafic în weekend, în București

Publicat

Ample restricții de trafic sunt impuse sâmbătă și duminică în București. Autoritățile locale au luat decizia să închidă mai multe sectoare ale unor străzi, deoarece în Capitală au loc evenimente la care participă numeroase persoane.

Potrivit Primăriei Capitalei, în zilele de sâmbătă și duminică, au loc mai multe evenimente de amploare care presupun restricții de trafic. Este vorba despre iMapp Bucharest 2021 – Winners League, maratonul Bucharest International 10k, maratonul The Color Run Night 2021, Street Delivery, Dâmbovița Delivery și marșul Fundației Cărturești.

iMapp Bucharest 2021 – Winners League – are loc în Piața Constituției

Pentru buna desfășurare a celui mai mare eveniment de new media art din România s-au instituit restricții de trafic, anunță Primăria. Începând de sâmbătă, la ora 06:00, până duminică, la ora 09:00, este închis bulevardul Unirii, tronsonul cuprins între bulevardul I. C. Brătianu și Piața Constituției, și bulevardul Libertății, tronson cuprins între bulevardul Națiunile Unite și Calea 13 Septembrie.

Maratonul The Color Run Night 2021 are loc tot sâmbătă. Se va restricționa traficul rutier între orele 14:00 – 20:00 pe traseul parcarea Bibliotecii Naționale – Bd. Mircea Vodă – Bd. Unirii – Piața Alba Iulia (fără afectarea traficului rutier din rond) și retur pe Bd. Unirii până în dreptul Podului Șerban Vodă (fără afectare traficului rutier din intersecția Bd. I. C. Brătianu – Bd. Unirii) – Bd. Unirii – Bd.Mircea Vodă – parcarea Bibliotecii Naționale.

Pe traseul menționat se va asigura o bandă de circulație pentru accesul autovehiculelor în situații de urgență, spun autoritățile.

Marșul Fundației Cărturești – sâmbătă, în intervalul orar 14:00 – 17:00

Participanții se vor deplasa pe biciclete pe următorul traseu: bd. Constantin Prezan, Arcul de Triumf, șos. Kiseleff, Piața Victoriei, șos. Nicolae Titulescu, Pasaj Basarab, Splaiul Independenței, Pasaj Ciurel, șos. Virtuții, Splaiul Independenței, șos. Grozăvești, întoarcere la intrarea Grozăvești, șos. Grozăvești, pasaj Basarab, șos. Nicolae Titulescu, Piața Victoriei, Calea Victoriei, bd. Regina Elisabeta, bd. Schitu Măgureanu, pod Hașdeu, str. Hașdeu, Piața Arsenalului, Calea 13 Septembrie, intrare parcare B3 MNAC.

Evenimentul se va desfășura numai pe banda I de circulaţie, cu posibilitatea închiderii progresive a traficului rutier, sub supravegherea Brigăzii Rutiere.

Street Delivery București 2021

Street Delivery București 2021 a început vineri, ține până duminică și este organizat pe strada Pictor Verona. Pentru buna desfăşurare a evenimentului, traficul rutier a fost închis pe strada Pictor Verona, pe segmentul de drum cuprins între străzile Alexandru D. Xenopol și Jean Louis Calderon.

Dâmbovița Delivery

Dâmbovița Delivery este un eveniment organizat de Fundația Cărturești, tot de vineri până sâmbătă, pe Splaiul Unirii, între străzile V.V. Stanciu și Abatorului. Autoritățile au anunțat că este restricționată circulația autovehiculelor pe Splaiul Unirii, între străzile V.V. Stanciu și Abatorului, începând de vineri până duminică, la ora 24:00.

Mijloacele de transport care au trasee prin zonele menționate circulă pe rute modificate.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe